Stående Tricepspress: Teknik & Tips

Stående tricepspress teknik tips

Övningsprofil:

Muskelgrupp: Triceps

Omfång: Isoleringsövning

Nivå: Nybörjare

Redskap: Hantel

Stående Tricepspress (Standing Triceps Extensions på engelska) utförs med hjälp av en hantel och är en av de bästa tricepsövningarna du kan göra för att bygga starkare och snygga triceps. 

Fördelar:

  • Tricepspress över huvudet är väldigt effektiv för att fokusera på triceps långa huvud, vilket är vad som kommer att bidra till att du får större triceps.
  • Enkel och effektiv tricepsövning att lära sig.

Primär muskelgrupp: Triceps

Sekundär muskelgrupp: Ingen

Tränade Muskler

Stående Tricepspress:

tricepsövningar

Stående Tricepspress - Teknik & Utförande


Hur Du Utför Stående Tricepspress i 4 Enkla Steg:

1.

Förberedelse: Ställ dig axelbrett med en rak rygg och lyft sedan upp hanteln till din axel.

2.

Ta sedan ett andetag och med båda händerna på hanteln så pressar du upp denna ovanför huvudet tills att båda dina armar är raka.

3.

För nu hanteln sakta bakåt och neråt bakom ditt huvud samtidigt som du inte rör dina armbågar.

4.

När dina underarmar är parallella med golvet så trycker du tillbaka hanteln till startpositionen genom att räta ut dina armar ovanför ditt huvud igen.

Tips Vid Stående Tricepspress

Precis som med alla andra övningar är det viktigt att du använder dig av rätt teknik när du utför tricepspress (triceps extensions).

Här följer några bra tips som kan vara bra att tänka på:

  • Dina armbågar bör vara så stilla som möjligt under lyftet, i linje med din överkropp. När du för armbågarna framåt eller bakåt så minskar det spänningen i dina triceps och ökar chansen att du får ont i axlarna.
  • Se till att ha raka handleder så att dina händer är i linje med dina underarmar.
  • Försök att inte röra resten av kroppen under övningen, spänn bålen för att skapa stabiliteten i kroppen du behöver.
  • Spänn och dra in dina skulderblad samtidigt som du höjer bröstet för att undvika att dina axlar kommer framåt, vilket kan leda till sämre hållning och smärta i leder.

Vanliga Misstag Vid Stående Tricepspress

  • Att inte värma upp tillräckligt.
  • Använder för tunga vikter, vilket leder till sämre teknik och då större chans för skador.
  • Kör fel antal repetitioner. Beroende på vad du har för mål med din styrketräning så bör du använda dig av det repetitionsintervall som på det mest effektiva sättet kommer att möta dessa mål. Du kan läsa mer om det här.
  • Tar fram huvudet, vilket sätter onödig press på ryggraden och nacken.

Variationer av Stående Tricepspress

Tricepspress (triceps extensions) är en av de bästa tricepsövningarna du kan göra och det finns några olika varianter man kan köra utöver just stående tricepspress, beroende på vad man tycker känns bäst.

Sittande Tricepspress

Sittande tricepspress är som sagt väldigt lik stående tricepspress i rörelsemönster. Skillnaden är däremot att detta utförs sittandes.

Liggande Tricepspress (Skullcrushers)

Liggande tricepspress är mer känt som skullcrushers och har ett liknande rörelsemönster även de. Skillnaden här är att du istället ligger ner på en bänk och använder dig av en z-stång(oftast).

Tricepspress med Kabel

Tricepspress med kabel sker med hjälp av en kabelhiss där du trycker ett rep eller kabel över huvudet i liknande rörelsebana.

Tricepspress med Stång

Tricepspress med stång är exakt likadan som med kabel, där skillnaden är att du använder dig av en rak stång som du pressar över huvudet istället för ett rep eller kabel.

Loved this? Spread the word


Om Författaren

Jag är Johannes och är grundaren till OurFitness (tidigare känt som Gymlivet), där jag delar med mig av mycket värdefull information relaterat till styrketräning, kost och mer.

Johannes Källman

Prenumerera På Nyhetsbrevet