Dips På Bänk: Teknik & Tips

dips på bänk teknik tips

Övningsprofil:

Muskelgrupp: Tricepsövning

Omfång: Flerledsövning

Nivå: Nybörjare

Redskap: Bänk/stol

Dips På Bänk är en enklare variant av vanliga dips som du kan utföra vart som helst, så länge du har tillgång till någon typ av stol.

Fördelar:

 • Bra för att bygga styrka i både triceps, axlar och bröst.
 • Kan göras med saker som du har hemma, till exempel en stol.
 • Extra vikt kan tilläggas utan något viktbälte.

Primär muskelgrupp: Triceps

Sekundär muskelgrupp: Axlar, Bröst

Tränade Muskler

Dips På Bänk:

bänkpress smalt grepp

Dips På Bänk - Teknik & Utförande


Hur Du Utför Dips På Bänk i 4 Enkla Steg:

1.

Förberedelse: Sätt dig på kanten av en bänk/stol/trappa och placera dina händer precis utanför dina höfter med fingrarna riktade mot din kropp. Sträck ut dina ben och placera dessa på marken framför dig eller på en till bänk.

2.

Tryck med hjälp av dina handflator så att din överkropp kommer upp och något framför bänken. Din rumpa bör nu kunna sänkas utan att den nuddar bänken.

3.

Sänk överkroppen genom att böja på armbågarna tills att  de är i samma höjd som dina axlar.

4.

Tryck upp dig själv tillbaka till startpositionen.

Tips Vid Dips På Bänk

Precis som med alla andra övningar är det otroligt viktigt att du använder dig av rätt teknik när du utför dips på bänk.

Här följer några bra tips som kan vara bra att tänka på:

 • Dina armbågar bör vara så stilla som möjligt under övningen, i linje med din överkropp. Undvik att föra armbågarna utåt åt sidorna.
 • Spänn och dra in dina skulderblad samtidigt som du höjer bröstet för att undvika att dina axlar kommer framåt, vilket kan leda till sämre hållning och smärta i leder.
 • Om du vill göra övningen tyngre så kan du helt enkelt lägga på en vikt över dina lår, vilket leder till att du behöver trycka upp en tyngre vikt.

Vanliga Misstag Vid Dips På Bänk

 • Att inte värma upp tillräckligt.
 • Kör fel antal repetitioner. Beroende på vad du har för mål med din styrketräning så bör du använda dig av det repetitionsintervall som på det mest effektiva sättet kommer att möta dessa mål. Du kan läsa mer om det här.
 • Inte håller huvudet och nacken i ett neutralt läge. Många böjer på huvudet och nacken när de kör dips. Detta leder till att du lägger onödig press på din ryggrad.
 • Går för djupt, vilket sätter mycket press på axellederna. Om du känner något obehag under rörelsen så rekommenderar jag att du inte går djupare än vad du kan utan att känna detta obehag.
 • Låser armbågarna i toppläget. Om du gör detta så behåller du inte den optimala spänningen i dina triceps, vilket leder till sämre resultat.
 • Lutar sig framåt, vilket kommer att aktivera bröstet mer än dina triceps. Försök att tänka att det är dina triceps som ska lyfta överkroppen, inte ditt bröst.

Loved this? Spread the word


Om Författaren

Jag är Johannes och är grundaren till OurFitness (tidigare känt som Gymlivet), där jag delar med mig av mycket värdefull information relaterat till styrketräning, kost och mer.

Johannes Källman

Prenumerera På Nyhetsbrevet