Dukan Diet: Gå Ner I Vikt Snabbt

Du har säkert hört talas om succémetoden Dukan Diet, som lovar en snabb och effektiv viktnedgång.

Enligt Pierre Dukan, mannen som ligger bakom Dukan diet, så kan du gå ner 5 kilo på en vecka.

Denna modifierade variant utav Atkinsdieten har legat i rampljuset under många år nu och har varit den populäraste i Frankrike under en längre tid.

Men vad är Dukan Diet, och fungerar den verkligen så bra som så många påstår?

Vad Är Dukan Diet?

Dukan diet är som sagt en modifierad variation utav Atkinsdieten som går ut på att du bara får äta vissa typer utav mat, men du får äta hur mycket du vill utav dem.

Målet med dieten var att skapa en kost som var baserad på mycket protein.

Själva dieten består även utav 4 olika faser. Dessa Faser är:

  • Attackfasen (1-10dagar, bara protein)
  • Cruisefasen (Dagar/veckor med grönsaker och protein varvas med dagar med enbart protein)
  • Sammanslagningsfasen (Proteindagar varvas med dagar med protein plus grönsaker och dagar då du äter ”nästan” vad du vill)
  • Stabiliseringsfasen – Från nu och resten av ditt liv. Du behåller vikten utan större problem då du får äta vad du vill så länge du gör det med måtta och äter enligt attackfasen en gång i veckan.

På detta sätt ska det alltså vara möjligt att hålla nere vikten resten av sitt liv, om man nu följer reglerna.

Nu tänkte jag att vi slänger oss in i fas 1 – attackfasen.

Attackfasen

Denna fas är intensiv men kort, och det är här du sätter igång processen med att gå ner i vikt.

Denna fas ska hållas så strikt som möjligt för att nå full effekt. Det är under denna fas det är möjligt att gå ner 5 kilo på en vecka. (Detta är ett reklamknep, du går kanske ner 5 kilo på vågen, men i verkligheten består förmodligen större delen av den förlorade vikten utav vatten, vilket är lika lätt att lägga på sig sen igen.)

I denna fas äter du nästan bara protein och så lite fett som möjligt.

Som sagt kan denna fas pågå mellan 1-10 dagar, vanligast brukar vara att man kör 5-6 dagar.

En viktig detalj är att komma ihåg att dricka mycket vatten då du kommer ligga på ett kaloriunderskott.

Detta får du äta så mycket du vill av under attackfasen

  • Oxkött
  • Kalvkött
  • Kalkon
  • Kyckling (utan skinn)
  • Fisk
  • Skaldjur
  • Mager skinka
  • Ägg
  • Mjölkprodukter med 0 – 1,5 % fett
  • 1,5 msk havrekli
  • 1 msk linfrö
  • 1,5 l vatten per dag
  • Kaffe och te osötat

Cruisefasen

Denna fas kan vara lite längre, allt i från dagar till veckor. Fasen ska hållas tills det att du nått din målvikt.

I denna fas får du även lägga till grönsaker i din diet. Det blir då både grönsaker och protein som får konsumeras.

Däremot ska dagarna alterneras med grönsaker och utan. Dag 1 är det alltså både grönsaker och protein, dag 2 bara protein, dag 3 blir det grönsaker och protein igen och så vidare.

Pierre Dukan rekommenderar även minst 30 minuters promenad varje dag.

Ett annat tips är också att alternera mellan denna fas och attackfasen för att nå din målvikt. Man kanske kör 5 dagar i attack fasen och alternerar det med 5 dagar i cruisefasen och så vidare.

Grönsaker som är tillåtna under cruisefasen

  • Kronärtskocka
  • Sparris
  • Aubergine
  • Fänkål
  • Kål (vit, röd, grön, savoy, blomkål, brysselkål)
  • Selleri
  • Endiver
  • Zucchini
  • Champinjoner
  • Gurka
  • Spenat
  • Paprika
  • Broccoli
  • Gröna Bönor – Hericots verts
  • Purjolök
  • Lök
  • Pumpa
  • Rädisor
  • Sallad
  • Harsyra/ängsyra
  • Sojabönor
  • Kålrot
  • Mangold
  • Tomater
  • Majrovor
  • Morötter
  • Rabarber
  • Rödbetor

Sammanslagningsfasen

Nu har vi kommit till den tredje fasen som börjar när du nått din målvikt. Fasens längd beror på hur mycket vikt du har gått ner.

För varje kilo du har tappat bör denna fas hålla i 10 dagar. Det betyder att om du har tappat 5 kilo ska denna fas hållas i 50 dagar.

Nu är det dags att successivt gå tillbaka till vanliga matvanor, men det är viktigt att inte gå tillbaka till gamla onyttiga vanor.

Under denna fas är det okej att återinföra livsmedel som frukt, bröd, pasta, ris osv.

Du får även två stycken ”fusk-måltider” varje vecka där du får äta precis vad du vill.

Däremot måste du fortsätta äta enbart protein en dag i veckan, precis som du gjorde under attackfasen.

Vad du får äta under sammanslagningsfasen

  • En frukt per dag
  • Två skivor fullkornsbröd per dag
  • 40 g ost per dag
  • Två måltider med pasta, ris eller potatis per vecka
  • Två fria måltider per vecka
  • En valfri attackdag där du bara äter proteiner som i attackfasen.

Stabiliseringsfasen

Denna fas sker efter sammanslagningfasen, och tanken är att den ska fortsätta livet ut.

I denna fas får du äta vad du vill men du måste fortsätta med attackfasen en dag i veckan. Det betyder att du kan äta normalt 6 dagar i veckan, så länge du har en dag där du bara äter protein.

Ett tips är dock att inte gå överstyr och trycka i dig 2 kg pasta om dagen. Målet med denna fas är att hjälpa dig hålla vikten livet ut.

(För någon anledning ska man äta tre matskedar havrekli om dagen, varför har jag ingen aning om.)

 

Där har du alltså Dukan Diet. Testa det om du vill, annars har jag lite mer och säga om det.

Varför Fungerar Dukan Diet?

Precis som med många hög-protein dieter så fungerar Dukan diet på tre sätt:

  1. Du äter mindre kolhydrater, vilket kommer resultera i att du konsumerar mindre kalorier.
  2. Du äter (förmodligen) mindre fett, vilket kommer resultera i att du konsumerar mindre kalorier.
  3. Du äter mer protein, vilket resulterar i en mer effektiv viktminskning.

Varför Dukan Diet har varit så effektiv för så många människor tror jag har med reglerna att göra. Dem är väldigt strikta.

Du vet exakt vad du får äta och när. Det blir inte lättare än så, samtidigt som det inte finns en gräns på hur mycket du får äta.

Problemet med Dukan Diet

Som du kanske vet är kolhydrater vår främsta energikälla. För att vi ska fungera så bra som möjligt behöver vi kolhydrater.

Så för vem som helst som har ett krävande jobb, eller om du tränar någon form utav träning så är det väldigt viktigt med kolhydrater för att fungera optimalt.

En låg-kolhydratskost är aldrig bra i det långa loppet. Testa själv på denna diet och du kommer förmodligen att märka att du blir betydligt tröttare, har mer huvudvärk och andra symptomer.

Låg-kolhydratskosters syfte är att stimulera ketonproduktionen. Det är en process som sker när levern omvandlar fett eller protein till bränsle för din kropp och hjärna. (Dvs om du inte får i dig några kolhydrater så måste kroppen få energi på andra håll.)

Detta är extremt kontraproduktivt om vi försöker att bygga/bevara muskelmassa eftersom det kommer börja brytas ner för att användas som energi.

Där har vi problem 1, problem 2 handlar om fett.

Fett är faktiskt inte en så stor bov som många tror, och är faktiskt livsviktigt för oss människor. I Dukandieten är det inte okej att äta fet fisk, vilket är den främsta källan till fettet Omega-3, vilket vi behöver för att överleva.

Det går att undgå detta problem genom att konsumera Omega-3 tabletter, men det nämns aldrig när du läser om Dukan Diet.

Vad Jag Rekommenderar Istället För Dukan Diet

Som du kanske har märkt är jag inget fan utav Dukan Diet, jag är sällan fan ut några ”dieter” alls.

Om du vill gå ner i vikt, så är alltid det bästa sättet att äta rätt mängd makronutrienter (protein, kolhydrater och fett). Det kan också hjälpa att äta rätt sorters kolhydrater och fetter.

Utöver det handlar det ENDAST om att ligga på ett kaloriunderskott om målet är att gå ner i vikt. Du kan läsa mer om att bränna fett här.

Strunta i alla dieter och läs på om grunderna i vår kost.

När man väl har läst på och förstår hur makronutrienterna fungerar blir det mesta mycket klarare och lättare.

Om du känner dig lite otålig och inte har lust att läsa på så rekommenderar jag detta inlägg:

Det Ultimata Kostschemat

Om du fortfarande är sugen på att testa på Dukan Diet kan jag inte stoppa dig, men om du vill uppnå bäst resultat så kan du hitta det på annat håll!

Lycka till!

Johannes Källman

Hej, det är jag som är Johannes. Jag är författaren bakom Gymlivet (Numera OurFitness) där jag strävar efter att förse mina läsare med användbar information som inte är fullt av skitsnack.



Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas.

  1. Hej! Jag sitter här med Dr Pierre Dukans bok framför mig. Gällande fisk skriver han att ”All fisk är tillåten, mager som fet, färsk som fryst, torkad, rökt eller konserverad (men inte i olja eller sås som innehåller fett). All fet fisk är tillåten, till exempel sardin, makrill, tonfisk och lax”. Han uppmuntrar till att äta lax osv, just tack vare de goda fetterna och Omega-3:et. Han förklarar även varför det i praktiken faktiskt funkar att äta fet fisk på hans diet, trots att han annars förespråkar fettsnål mat. Vad som händer när det bryts ner och hur det påverkar förbränning och hur det tas upp i kroppen etc. Tyvärr blir det för mycket att gå in i detalj här, men allt står utförligt i boken.

    Havrekliets funktion beskrivs också. Dess fysiska egenskaper beskrivs samt dess medicinska effekt. Havrekliet är till för att reducera ”längtan” efter kolhydrater. Dr Dukan skriver även om vilka effekter han såg efter att ha infört havrekli i sin diet: ”Ur ett praktiskt medicinskt perspektiv såg jag mycket snart förbättrade resultat: mina patienter följde dieten bättre på sikt, de kände sig mindre hungriga och blev snabbare mätta och var på det hela taget mindre frustrerade”.

    Rekommenderar varmt att läsa Dr Pierre Dukans bok från pärm till pärm, då han även djupdyker i de psykologiska aspekterna till viktuppgång och viktnedgång. Mycket intressant och ger en även en liten tankeställare. 🙂

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Add Content Block

Prenumerera På Nyhetsbrevet & Få En Gratis Guide Till Hur Du Sätter Upp Ett Effektivt Kostupplägg