• Start
 • /
 • Blogg
 • /
 • Periodisk Fasta: Den Ultimata Guiden

Periodisk Fasta: Den Ultimata Guiden

När jag först hörde talas om periodisk fasta tyckte jag det lät konstigt och obekvämt.

Att inte äta något under 16, 18 eller 24 timmar och sedan stoppa i sig massa mat på en gång lät väldigt… annorlunda.

Och det här kommer att hjälpa dig gå ner i vikt, bränna kroppsfett, bygga muskler, leva längre och förhindra sjukdomar?

Det lät ju lite för bra för att vara sant…

Men jag hade fel.

Periodisk fasta är inte dumt och det behöver inte vara obekvämt.

Periodisk fasta kan faktiskt hjälpa dig att gå ner i vikt, gå ner i fett, bygga muskler och allt det andra.

Det finns massa forskning som backade allt jag hade hört.

Så i den här artikeln kommer du lära dig mer om vad periodisk fasta är, hur det fungerar och hur du kan använda det i ditt liv för att bränna fett och bygga muskler.

Då kör vi.

Vad är periodisk fasta?

Periodisk fasta (Intermittent Fasting eller IF på engelska) är precis vad det låter som. Det är när du fastar (inte äter något) under vissa specifika perioder utav din dag.

Du får alltså bara konsumera dina kalorier inom ett specifikt ”fönster” varje dag, och inte konsumera några kalorier under resten utav dagen.

Den här perioden kan variera mellan allt ifrån några timmar till flera dagar beroende på vilket schema du följer, men det vanligaste brukar vara att man fastar mellan 16-24 timmar åt gången. Mer om specifika scheman längre ner.

Det är viktigt att förstå att periodisk fasta inte är en diet i det avseendet att det inte dikterar vad du ska äta utan istället när du ska äta. Det är därför mer utav ett ”ätschema” än en diet. Det betyder att du fortfarande måste sköta din kost om du vill få resultat.

Men spelar det någon roll när jag äter?

Ja, periodisk fasta är det lättaste sättet att bränna fett och bli rippad utan att gå på någon galen diet där du bara får dricka juice

Med periodisk fasta kan du istället behålla en normal diet som du tycker om och ändå gå ner i både vikt och kroppsfett.

Periodisk fasta är också ett av dem mest effektiva sätten att behålla din muskelmassa samtidigt som du bränner fett.

Hur fungerar periodisk fasta?

För att förstå hur periodisk fasta fungerar måste vi först förstå skillnaden mellan din kropps ”fastefas” och ”absorberingsfas”.

Din kropp befinner sig i sin absorberingsfas när den bryter ner och tar upp den mat du har konsumerat. Vanligtvis börjar det här tillståndet när du börjar att äta något och håller på under 3 till 6 timmar efter, då din kropp absorberar all näring.

När du befinner dig i denna absorberingsfas har kroppen väldigt svårt att bränna fett på grund utav dina höga insulinnivåer. Insulinets jobb är att bära näringen från maten in till dina celler runt om i kroppen.

Beroende på hur stor måltid du har ätit så kan dina insulinnivåer förbli höga under flera timmar.

Efter ett tag kommer dina insulinnivåer sjunka igen, och när det har sjunkit tillbaka till dess basnivå kan din kropp börja bränna fett igen.

Efter ungefär 8-10 timmar är blodsockernivån helt stabila och det är då din kropp kan bränna en hel del fett. Det är då din kropp kommer in i sin fastefas.

Eftersom det oftast tar mer än 8 timmar för din kropp att komma in i en fastefas, så är det sällsynt att vi kommer i den fasen om vi följer ett klassisk matschema.

Det är det som gör det möjligt att bränna fett utan att följa någon extrem diet, utan med en normal kost.

De flesta börjar med en stadig frukost runt 7 tiden och äter sedan utspritt under hela dagen fram till 9-10 tiden på kvällen, med några timmar mellan varje måltid.

Det betyder att vi är i vår absorberingsfas hela dagen i upp till 16 timmar och hinner därför aldrig komma in i vår fastefas där vi bränner fett.

Periodisk fasta går ut på att tvinga din kropp in i en fastefas för att bränna fett.

periodisk fasta bränna fett

Hur fungerar den här fastefasen då?

Vi människor använder glukos som energikälla, och det kommer från vad vi äter, oftast från kolhydrater.

För att förvara energi i kroppen använder den sig utav glukos och gör om det till något som heter glykogen, som förvaras i våra muskler. Det är alltså vårat sätt att bevara energi som vi kan använda vid ett senare tillfälle.

När du gör dig av med energi, vilket du gör hela tiden bara igenom att leva, så töms dessa glykogendepåer. Om du inte har konsumerat någon mat under en längre tid, till exempel under din fastefas tvingar du kroppen att skapa glykos på andra sätt.

Det första din kropp kommer att göra är att konvertera dina fettdepåer (kroppsfett), som är gjort utav något som heter glycerol, till glukos. Det är vad vi vill åstadkomma.

Om vi äter enligt ett traditionellt matschema med måltider utspridda under hela dagen kommer våra glykogendepåer oftast vara fulla.

Det betyder att våra kroppar först kommer att använda den glykogen som är förvarad i musklerna istället för att använda dina fettdepåer som energi.

Vad allt det här betyder är att periodisk fasta kan tvinga din kropp att använda sig utav din sparade energi på ett mer effektivt sätt som gynnar fettförbränningen.

”Men jag har läst att man ska äta 6 små måltider utspridda under dagen”

Många dieter förespråkar att man ska dela upp sin kost i små måltider utspridda under hela dagen.

Teorin bakom det här grundar sig i ”Matens termogena effekt”. Det är den energi kroppen behöver för att absorbera den mat du stoppar i dig.

Tanken är då att igenom att äta utspritt över hela dagen så kan din kropp konstant bränna kalorier och din metabolism kan därför öka, vilket skulle leda till en högre fettförbränning.

Det här fungerar dock inte.

Problemet är att det krävs lika mycket energi för kroppen att absorbera 2000 kalorier utspritt över hela dagen som det krävs för att absorbera 2000 kalorier från en enda måltid. Din kropp kommer att bränna lika mycket kalorier.

Du kan därför lika gärna konsumera hela ditt dagliga kaloriintag på en enda gång och ändå få samma effekt.

Kan periodisk fasta orsaka muskelförlust?

Att fasta låter som ett lätt sätt att förlora muskelmassa, det trodde jag i alla fall.

När jag började träna trodde jag att jag behövde få i mig protein nästan varannan timme för att mina muskler inte skulle brytas ner och sluta växa.

Det visade sig dock att hur ofta du äter har en ganska liten påverkan på dina resultat.

Det viktiga är hur mycket du äter varje dag, inte hur ofta du äter när det kommer till muskeltillväxt och muskelhypertrofi.

Jag ska förklara varför.

Som jag nämnde tidigare är glykos är vad vi främst använder som energi för våra organ och celler. Glykos kommer främst från de kolhydrater vi äter under dagen, men din kropp kan skapa det på andra sätt också.

 • Glykogen skapas utav glykos och förvaras som energi i våra muskler och kan användas som energi för kroppen.
 • Kroppsfett är gjort utav något som heter glycerol som också kan konverteras till glykos.
 • Till sist kan kroppen konvertera aminosyrorna i våra muskler till glykos.

Däremot kommer din kropp inte att konvertera aminosyrorna från musklerna till glykos fören den absolut måste. Den processen fungerar som en sista utväg och kommer inte ske under en kortare fasteperiod.

Din kropp vill bevara muskler i så stor utsträckning som möjligt, inte bryta ner dem. Ingen stor muskelnedbrytning kommer att ske fören du har fastat i mer än 24 timmar.

Sen kommer frågan: ”Men jag måste ju få i mig protein varann timme, annars kommer mina muskler inte att växa.”

Nej, dina muskler kommer inte att brytas ner och sluta växa bara för att du inte konsumerar protein varannan timme. När du äter protein tas det inte upp och används på 10 minuter, det är en mycket längre process än så.

Det kan ta dygn för alla aminosyror att användas i kroppen efter en måltid, så oroa dig inte. Det är oftast bara kosttillskottsindustrin som vill tvinga på dig mer kosttillskott.

överraskning periodisk fasta

Japp, det är sant.

Varför ska jag hålla på med periodisk fasta?

Vi alla vill förlora fett men det är inte den ända anledningen till att testa på periodisk fasta. Här är några utav de viktigaste fördelarna:

1. Periodisk fasta gör din dag lättare.

Jag gillar inte stress, och jag antar att du inte gör det heller.

Istället för att vara tvungen att förbereda och äta alla dina måltider med jämna mellanrum över hela dagen, kan du istället fokusera på annat och bara äta under din ätperiod.

Du slipper all stress som kommer med att i detalj planera och förbereda alla dina måltider. Istället kan du fokusera på något annat under din fasteperiod.

Jag är heller inget fan utav att laga mat, jag tycker det är ganska tråkigt faktiskt. Men med periodisk fasta slipper jag laga några måltider varje vecka. Det är en stor vinst, i alla fall för mig!

Utöver det slipper jag all extra disk och extra tid det tar att äta flera gånger om dagen.

Periodisk fasta kommer alltså att simplifiera ditt liv, och det gillar jag.

2. Periodisk fasta hjälper dig leva längre.

Det finns ett flertal studier som visar att periodisk fasta kan förlänga din livstid.

De flesta är också medvetna om att en kalori-begränsad diet kan förlänga ett människas livstid, men på senare tid har man också hittat att periodisk fasta är lika effektivt som en kalori-begränsad diet när det kommer till dessa hälsofördelar.

3. Periodisk fasta är lättare än andra dieter.

Dieter kan vara jobbiga, att inte kunna äta en normal kost kan vara väldigt påfrestande över en längre period.

Anledningen till att de flesta dieterna misslyckas är för att vi oftast inte lyckas följa de över en längre tid. Problemet ligger inte i kosten utan i vår vilja att följa den.

Där är här periodisk fasta skiner eftersom det är så enkelt att implementera, så fort du har kommit över vanan att du måste äta hela tiden.

4. Periodisk fasta är det mest effektiva sättet att förlora fett utan att förlora muskelmassa.

När du fastar ökar du din utsöndring utav tillväxthormoner i kroppen vilket är en viktig komponent när det kommer till att bygga muskler.

Utöver det är det också lättare att konsumera en större mängd kalorier och ändå förlora fett. Och det är dessa kalorier som kommer att bibehålla din muskelmassa.

5. Förbättrar din insulinkänslighet.

Som jag skrev om tidigare kommer din insulinkänslighet att öka under en periodisk fasta eftersom du inte konsumerar något under en längre period.

En förbättrad insulinkänslighet kommer att leda till många fördelar men främst kommer det att bränna mer fett vilket vi är ute efter.

6. För att det fungerar.

Många har testat periodisk fasta och fått otroliga resultat. Det är på grund utav den simpla anledningen att det fungerar.

7. Wolverine gör det.

Om Wolverine gör det så fungerar det ju tydligen!

bygga muskler periodisk fasta

Nackdelar med periodisk fasta

Det finns inte så många nackdelar med periodisk fasta.

Men det största problemet folk tror kommer hända är att de kommer att vara hungriga, griniga och ha låg energi under fastan. Du kanske tror att du kommer spendera hela förmiddagen vrålhungriga och förtvivlad eftersom du inte åt någon frukost.

I början kommer det vara svårt att byta från din vana att äta hela tiden, till att bara konsumera kalorier under din ätperiod. Men när du väl kommer igenom övergången kommer alla de där tråkiga nackdelarna att försvinna.

Övergången borde inte ta mer än 1-2 veckor. Våra kroppar är otroligt bra på att anpassa sig och så länge vi håller oss till schemat kommer vi snabbt att anpassa oss till vårt nya matschema.

Fasta är inte onaturligt, och bara för att du känner dig hungrig betyder det inte att din kropp behöver energi. Det är mer utav en vana, eftersom du har vant din kropp att förvänta sig mat var tredje timme så kommer du också känna hunger var tredje timme.

Allt detta sitter i hjärnan, och det är bara att ploga igenom det de första veckorna.

Denna studie förklarar att testpersonernas, efter en 48 timmars fastningsperiod, inte visade en negativ påverkan av sin kognitiva förmåga, aktivitet, sömn och humör.

Tänk dig en grottmänniska, de gick ofta dagar utan någon som helst kalorikonsumtion. De överlevde flera tusentals år på en grottmänniskodiet. Att fasta är betydligt mer naturligt för oss människor än vad många tror.

Viktigt: Periodisk fasta kan vara farligt om du har problem med ditt blodsocker, har diabetes eller andra liknande sjukdomar. Om du tillhör en utav dessa kategorier är det viktigt att du kollar med din läkare innan du testar på någon form utav periodisk fasta.

Fungerar det olika för män och kvinnor?

Ja, periodisk fasta påverkar män och kvinnor på olika sätt.

Den här artikeln går in djupt på de negativa effekterna utav periodisk fasta för kvinnor.

Bland annat har man hittat att periodisk fasta ökar insulinkänsligheten hos män medans kvinnor inte såg någon sådan förbättring.

Problemet ligger i att det inte finns lika mycket forskning bakom kvinnliga testpersoner som manliga.

Däremot har man sett att överviktiga personer, både män och kvinnor, gick ner i kroppsfett, kroppsvikt, blodtryck och kolesterol under en periodisk fasta.

Kort sagt: Ja, män och kvinnor kommer att regera på olika sätt mot periodisk fasta, mitt mål är däremot att ge det ett försök, mät dina resultat och se hur det går!

Den enda skillnaden utifrån vad jag har förstått under själva fastan är att kvinnor kan gynnas av att ha större ätperioder än män. Så istället för att till exempel fasta 16 timmar och sedan äta 8 timmar kan kvinnor få bättre resultat utav att fasta i 14 timmar och sedan äta under 10 timmar.

muskler tjej bränna fett

Bulka med periodisk fasta

Du kan definitivt gå upp i vikt och bygga muskler samtidigt som du använder dig utav periodisk fasta.

Om ditt mål är att bulka och lägga på dig mer muskler är det viktigt att du ligger på ett kaloriöverskott varje dag, och därför fungerar ”Leangains” metoden bäst, mer om det senare.

Det kan däremot vara svårare att bulka under en periodisk fasta eftersom du fortfarande måste få i dig mer kalorier än vad du gör av med och du måste göra det under ett fönster som bara är 8 timmar långt. Det betyder att du måste stoppa i dig ganska stora måltider, men det är definitivt möjligt.

Att bulka under en periodisk fasta är dock inte direkt bättre än att bulka som vanligt och det kan vara svårare för vissa som har det svårt att lägga på sig mer vikt.

Att använda periodisk fasta kan dock vara ett otroligt bra sätt att bygga muskler utan att lägga på sig en massa fett, vilket vi inte vill.

Testa själv och skriv upp dina resultat för att se om det fungerar för dig.

Hur du utför periodisk fasta

Det finns inte ett specifikt sätt att utföra periodisk fasta, utan det finns många olika scheman du kan följa beroende på vad ditt mål är för något.

Det viktigaste att komma ihåg är att: Ingen periodisk fasta kommer få dig att gå ner i vikt om du inte ligger på ett kaloriunderskott. Fasta hjälper med fettförbränning men du kan aldrig fuska dig till att gå ner i vikt.

Oavsett hur ofta du äter så är det vad du äter, och hur mycket som kommer att avgöra dina resultat.

Periodisk fasta är trots allt ingen diet, utan ett ätschema.

Det finns flera protokoll för periodisk fasta men det är de här två jag rekommenderar, och som verkar fungera bäst för de flesta.

Leangains

Leangains är en protokoll för periodisk fasta skapad utav Martin Berkhan, och är nog anledningen till att periodisk fasta har blivit så populärt inom styrketräning.

Detta protokoll fungerar bäst för de som vill bygga muskler, tränar hårt och samtidigt vill bränna mer fett. Det är vad jag rekommender om du tränar och vill se bra ut, eller vill bli starkare.

Protokollet går ut på att fasta under 16 timmar följd utav en 8 timmars ätperiod om du är en man alternativt 14 timmars fasta följt utav 10 timmars ätperiod för kvinnor. Detta gör du varje dag och ser ut såhär:

leangains schema

Det spelar ingen roll när du börjar din fasta, du kan börja vid 10:00, 16:00 eller 20:00, vad som än fungerar bäst för dig.

Fastan börjar när du har ätit din sista måltid och slutar när du börjar äta din första. Ett exempel skulle till exempel kunna se ut så här.

22:00 – 14:00 är din fasteperiod

14:00 – 22:00 är din ätperiod.

Eftersom denna fasta görs varje dag är det lättare att göra det till en vana. Du äter antagligen samma tider varje dag just nu utan att tänka på det. Daglig fasta är samma sak, bara att du ändrar när på dagen du äter. Det gör det hela väldigt lätt även om du är en nybörjare.

Det finns lite olika upplägg beroende på när du tränar under dagen, men det bästa tillfället att konsumerar dina kalorier är kring din träning. De flesta träningsprogrammen fungerar under Leangainsprotokollet.

Fastad träning

Fastad träning är när du tränar på en fastande mage, då du inte har konsumerat några kalorier innan träning. Däremot bör du konsumera 10 g BCAA precis innan ditt träningspass. BCAA är aminosyror som har en stimulerande effekt på din protiensyntes utan att bryta din fasta.

Efter träningen äter du sedan ett stort mål och det är då din ätperiod startar.

Att träna på fastad mage kan vara svårt för vissa och många kan känna att de saknar energin till att träna hårt under träningspasset. Det är väldigt individuellt hur din kropp kommer att reagera.

Det finns det dock forskning som visar på att fastad träning faktiskt kan påverka din förmåga under träning på ett positivt sätt.

Mitt tips är att testa och se hur det fungerar för dig. Om du känner att du behöver mer energi under träningen kan du äta innan.

En måltid innan träning

Det här upplägget är lite mer vanligt än att träna på fastad mage och går ut på att du ska konsumera ett mål 1-2 timmar innan träningspasset. Detta mål bör bestå utav 20-25% utav ditt dagliga energiintag.

Både dessa sätt är bara rekommendationer, du kan som sagt lägga upp det hur du vill. Om du vill träna tidigt på morgonen kan du helt enkelt fortsätta att fasta efter träningen i några timmar.

Däremot kommer det antagligen att ge en bättre effekt om du i alla fall äter en stor måltid efter träningen. Det är väldigt viktigt för kroppen att få i sig energi efter ett tungt träningspass, och det är extra viktigt efter en fasta.

Det lättaste sättet är att bestämma ett matschema du kan följa varje dag.

Eat Stop Eat

Den här metoden skapades utav Brad Pilon och är extremt simpel:

Fasta under 24 timmar en eller två gånger i veckan och ät normalt under resten utav veckan. Det ser ut såhär:

eat stop eat fasta schema

Du kan starta fastan när du vill men den måste hållas i 24 timmar. Under dessa 24 timmar får du inte konsumera några kalorier alls.

Det här protokollet fungerar bättre för de som vill gå ner i vikt och fett. Om ditt mål istället är att bygga muskler och bli förlora kroppsfett rekommenderar jag Leangains.

Om du inte klarar av 24 timmar utan mat kan du börja med att fasta så länge du kan för att gradvis jobba dig upp mot 24 timmars fastan.

Det är viktigt att du inte bryter fastan med en för stor måltid, utan istället bör det vara en normalstor portion.

Detta protokoll är väldigt likt 5-2 dieten, förutom att man inte får äta något under fasteperioden.

Detta protokoll är inte för alla, vissa kommer ha det väldigt svårt att gå utan mat under 24 timmar, men för vissa fungerar det alldeles utmärkt. Testa själv och se hur det går!

Det här är galet, om jag inte äter på 24 timmar kommer jag att dö.

Nej, du kommer inte dö, din kropp kan faktiskt klara sig i veckor utan någon mat. Det mesta sitter i huvudet. Det är inte så onaturligt som du tror.

Personligen tror jag att periodisk fasta bara kommer att bli mer och mer populärt i framtiden med tanke på alla fördelar som kommer med det.

Fasta är faktiskt inte något nytt heller, det är inte en ny ”super diet”. Olika religiösa grupper har fastat under flera årtusenden. Det har funnits länge och det fungerar.

Ta det som det kommer

För vissa kan alla dessa scheman kännas alldeles för tungt och svåra att lägga in i sin vardag.

Då är det lättaste sättet att använda sig utav fastning i din kost att helt enkelt låta din aptit bestämma när du äter.

Det betyder att om du inte är hungrig på morgonen, så måste du inte äta frukost bara för att. Vänta till lunchen istället och vips så har du fastat i 14 timmar.

Det viktigaste är trots allt vad och hur mycket du äter, inte när.

Periodisk fasta fungerar istället som ett hjälpmedel.

Tips och tricks

– Överkomplicera det inte

Det är inte hela världen om du bara fastar 15 timmar istället för 16 eller om du råkar käka ett äpple under fastan.

En av de stora fördelarna med periodisk fasta är att det ska minska stressen du känner i vardagen, inte förstora den.

Lev ett roligt liv, att fuska här och där är inte hela världen, om du vill gå ut och ta en öl med några kompisar ska du göra det.

Det finns mer i livet än träning och kost, så ta det lugnt och lev det till fullo!

– Håll dig upptagen

Sitt inte hemma i soffan och tänk på mat hela dagen. Då kan det bli väldigt svårt att ta sig igenom fastan.

Gå ut och jobba eller gör andra saker, så du slipper tänka på mat hela tiden.

Planera din ät- och fasteperiod så att det bli så bekvämt som möjligt

Här är några tips hur du planerar det på bästa sätt:

 • Avsluta din ät-period med en stor måltid, då slipper du tänka på att du är hungrig de kommande timmarna.
 • Använd din sömnperiod som en del utav fastan. Om jag ska fasta 16 timmar och jag sover 8 utav de så slipper jag redan hälften utav hela fastan.
 • Håll dig upptagen på morgonen/förmiddagen. De sista timmarna under fastan bör du fokusera på något annat som till exempel jobb.

– Håll reda på dina resultat och lyssna på din kropp

Att hålla koll på dina resultat är extremt viktigt när det kommer till all träning. Om du inte ser några resultat måste du ändra på något, så enkelt är det.

Det är också viktigt att lyssna på din kropp, periodisk fasta är trots allt inte för alla och om du känner att du mår sämre utav det kanske det inte passar dig.

Det är däremot viktigt att du ger det åtminstone två veckor för att få kroppen att vänja sig. Det är fullt naturligt att känna sig lite grinig/hungrig i början, men ge det lite tid.

– Förvänta dig inte några mirakel

Periodisk fasta har potentialen att hjälpa dig att förlora vikt och fett men kom ihåg att det inte är något annat än ett ätschema.

Förvänta dig inte att tappa 20% kroppsfett bara igenom att börja med periodisk fasta. Det absolut viktigaste är fortfarande att du ligger på ett kaloriunderskott om du vill gå ner i vikt eller ett kaloriöverskott om du vill bygga mer muskler.

Periodisk fasta är bara ett verktyg som kan hjälpa dig nå dina mål.

Vanliga frågor

periodisk fasta frågor

Vad kan jag äta och dricka under en fasta?

Det lättaste svaret är ingenting förutom vatten.

Däremot går det bra att dricka te/kaffe eller andra drycker som saknar kalorier.

Jag rekommenderar dock att skippa all cola-zero och liknande då dessa kommer att öka ditt sockersug och göra dig mer hungrig. Men det är upp till dig.

Man kan väl bara ta upp 30 gram protein från en måltid?

Nej, det här är en myt som har cirkulerat under många år. Jag vet inte ens vart den kom ifrån.

Om du äter mat så kommer din kropp att absorbera det. Ju mer du äter ju längre tid kommer det att ta för kroppen att ta upp det, men proteinet kommer inte helt plötsligt att försvinna bara för att du konsumerar mer än 30 gram…

Daniel över på styrkelabbet har skrivit en bra artikel på hur mycket protein du kan ta upp ur en måltid som tacklar den här frågan mer ingående.

Kommer inte min kropp gå in i svältläge om jag inte äter?

Tanken är att när vi inte ger våra kroppar några kalorier så kommer kroppen att spara mer kalorier i fettreserver eftersom den tror att vi ”svälter”. Därför kommer fasta inte att ge oss den viktnedgång vi vill åt.

Detta är dock inte sant.

Det tar minst 60 timmar för kroppen att ändra sina metaboliska egenskaper för att bevara mer energi i kroppen, och därför fungerar fastning fortfarande perfekt.

Avslutningsvis

Periodisk fasta är ett utmärkt verktyg att använda sig utav om man vill förlora mer fett eller gå ner i mer vikt.

Det finns flera fördelar med att fasta som jag har tagit upp i den här artikel som kommer göra dig både starkare, hälsosammare och snyggare.

Däremot bör du inte se periodisk fasta som någon slags magisk diet som kommer få dig i superform utav sig själv. Alla de vanliga principerna gäller fortfarande om du vill bygga muskler och förlora fett.

Ät rätt, träna tungt med ett bra träningsprogram som har basövningarna i fokus, och få tillräckligt med vila.

Periodisk fasta är ett ”ät-schema” och inte en diet, så du måste fortfarande hålla en bra kost för att nå dem resultat du vill.

Om det här inlägget hjälpte dig får du gärna dela den till någon kompis som du också tycker borde testa på periodisk fasta, jag skulle uppskatta det!

Det vore också kul om du kunde kommentera inlägget, har du några frågor? Har du testat periodisk fasta förut? Skriv gärna!

Och som alltid, lycka till!

 

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19943985

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3661473

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20187284

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16365087

Anson RM, et al. Intermittent fasting dissociates beneficial effects of dietary restriction on glucose metabolism and neuronal resistance to injury from calorie intake. Proc Natl Acad Sci U S A. 2003 May 13;100(10):6216-20.

Carlson O et al.Impact of Reduced Meal Frequency Without Caloric Restriction on Glucose Regulation in Healthy, Normal Weight Middle-Aged Men and Women. Metabolism. 2007 December; 56(12): 1729–1734.

Johannes Källman

Hej, det är jag som är Johannes. Jag är författaren bakom Gymlivet (Numera OurFitness) där jag strävar efter att förse mina läsare med användbar information som inte är fullt av skitsnack.Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas.

 1. Tack så mycket för all den tid och energi du lägger ner för oss läsare! Det är mycket uppskattat.

  Mvh

 2. Hej

  Bryter man fastan om man intar protein pulver blandat med vatten eller mjölk? Är det okej att inte äta ngt direkt efter träningen eller ska fastan börja helst efter en sådan mål som man intar direkt efter träning eller är det sak samma så länge man äter bra under ät-perioden?

  1. Mitt tips är att du startar fastan innan eller direkt efter träning, eftersom kroppen behöver både protein och energi efter ett hårt träningspass.
   Du kan läsa mer om det här: https://www.ourfitness.se/vad-du-ska-ata-innan-och-efter-traning/

   Man bryter fastan när man konsumerar något som får ditt insulinvärde att stiga igen, proteinpulver kommer att göra det, särskilt om du blandar det med mjölk.

   Att ta lite proteinpulver med vatten däremot skulle jag säga inte kommer påverka dina insulinnivåer speciellt mycket men det kommer att ”bryta” fastan.

 3. Hej
  Kan jag köra periodisk fasta 20:00-12:00 när jag tränar 04:30-06:00 och klara jag mig på bcaa fram till 12:00 /Jimmy

  1. Hej Jimmy!

   Du kan klara dig på BCAA fram till 12:00, inga problem!

   Min rekommendation är dock att du tar cirka 5-10 gram BCAA 2-3 gånger på förmiddagen, med ungefär 2 timmars mellanrum.

   Kör hårt!

   1. Hej
    Dum fråga men protein då?eller jag går bara på en rejäl lunch kl 12:00..vill inte tappa muskelmassa ju????

    1. Du kan ju ta någon shake efter träningen om du vill, men du kommer inte att förlora någon muskelmassa bara för att du väntar till lunch särskilt inte om du tar BCAA.

     Kör på en rejäl lunch istället! 😉

     Kör hårt!

 4. Hej! Jättebra inlägg! Tänkte testa på detta med periodisk fasta då jag aldrig varit en person som äter flera gånger om dagen. Alltid känt mig stressad över det då alla alltid sagt vad viktigt det är att äta flera gånger om dagen. Jag har problem med illa mående och trivs bättre med att äta på kvällar. Jag är lite av en nattuggla och funderar på att köra fasta mellan 23-14, vad tror du om det? 🙂 Jag brukar gymma runt 10-11 sen simma efteråt, kan jag då ta BCAA innan träning? Samt ta protein vid 13-14 tiden då jag tänkt att min ätperiod ska starta? tack för jättebra tips! Har verkligen gett mig motivation till att testa detta! 😀

  1. Hej Mariah!

   Tycker det verkar som du har läget under kontroll, och tycker det låter som ett väldigt bra upplägg.

   Nu är det bara att testa och se hur det känns.

   Lycka till!

   1. Vad bra, tack så jättemycket för svar!
    Tänkte kolla hur är det om jag vill ta PWO innan träning? bryter jag fastan då? För jag brukar variera lite med antingen BCAA eller PWO innan träning, PWO kör jag med dagar jag känner att jag inte orkar så mycket.

    1. Nej, du kommer inte bryta fastan om du tar PWO innan träningen, det är inget du behöver oroa dig för!

     Du kan ta PWO varje dag om du vill det.

 5. Hej,
  Mycket intressant, jag vill helt klart prova. Men jag vet inte riktigt hur jag skall få ihop det med kost/fasta och träning. Jag tränar tillexempel sent måndagar (hockey) kl 20.00-21.30 samt tidigt tisdagar (simning) 6.30-7.30. Och lite så oregelbundet fortsätter mina träning under veckan, dvs olika tider på olika dagar.
  Hur bör man då bäst lägga upp sin ät/fasta perioder ?

  1. Hej Fredrik!

   Intressant fråga, det blir lite svårare när det handlar om mer utsprida träningspass.

   Känner du att du måste äta innan varje träningspass för tillfället? Om det är fallet kan det bli väldigt svårt att få in fasta-perioder effektivt. Min rekommendation vore att du testar dig helt enkelt, för att se vad som fungerar om du fortfarande är intresserad av att testa periodisk fasta.

   Personligen hade jag testat att ha min ät-period innan och precis efter ditt träningspass på kvällen. Dvs mellan 14-22 och då äta ett stort mål direkt efter träningspasset som du kan stå på under morgonens pass dagen efter!

   Som med det mesta gäller det att testa sig fram! Lycka till.

   1. Tack för svaret, Johannes
    Om jag har ät-period mellan 14-22 på måndag, så kommer fastan bli 22-15 dagen efter. Dvs jag måste fasta till kl 15 på tisdagen. Frågan är om man klarar av det med förutsättning att man har ett morgon träningspass på tisdagen.
    Hur skall man då äta BCAA ?

    Ett alternativ kanske är att ha ät-period 11-18 varje dag oavsett träning och sen fylla på med BCAA.
    Men då får man träningspass med ingen mat efter, det kanske är dåligt alternativ?

    1. Hej Fredrik!

     Som sagt så handlar det om att testa sig fram, jag kan inte ge dig det bästa alternativet eftersom jag inte vet hur din kropp fungerar eller hur den reagerar.

     Testa båda alternativen och se vad som känns bäst? Alternativt att du kanske skippar fasta-perioden på måndag/tisdag så du får i dig mat under båda träningspassen!

     När det kommer till BCAA tycker jag personligen att det bör räcka med 10g precis innan passet. Vissa påstår att du ska ta 10g i tre omgångar efter träning också om du fortsätter i fasta-fasen. Däremot har jag inte sätt några riktiga bevis på att detta bör hjälpa.

     Hoppas det var ett okej svar, kör på!

 6. Bra information om fasta, väldigt uppskattat.
  Jag har fastat i 24+ timmar nu för att min kropp inte skulle bryta ut en i en förkylning och tycker att det har fungerat väldigt bra. Tack vare fastan känner jag mig lättare och mer frisk än vad jag gjorde igår–> förkylningen bröt inte ut!

  1. Hej Lousie, tack för feedbacken!

   Att fasta verkar vara nyttigare än vad man ofta tror. Det kan hjälpa mot många olika problem, kul att det fungerade för dig.

  1. Hej Sofi!

   Beror helt på vilket sätt du fastar. Kör du att du fastar 16h per dag hade jag rekommenderat att du gör det varje dag för att få det som en vana. Kör du 24h fasta så kanske det räcker med att göra det nån gång i veckan.

 7. Hej! Tack för en otroligt inspirerande och generös blogg! Jag har kört på periodisk fasta i två veckor nu och känner tydliga resultat. Trivs bra med det som kostschema överhuvudtaget. Jag funderar dock på ett par saker. Är det ok att ta l-arginin under fastan om en ska träna? Samma sak med övriga kosttillskott som zink och magnesium? Är det ok eller bryter det fastan? Tack!

  1. Hej Kristian! Kul att du finner innehållet på sidan inspirerande.

   Om jag ska vara helt ärlig är jag lite osäker kring frågan. Vissa verkar hävda att det inte är så lätt att bryta fastan medans vissa andra säger att den bryts så fort du konsumerar några kalorier.

   Personligen har jag fått uppfattningen om att kosttillskott och liknande är helt okej, och kommer inte försämra resultatet på något sätt. Tror inte det är värt att lägga för mycket fokus på dessa små detaljer. Kör på med kosttillskotten om du vill det, bör inte försämra något! 🙂

 8. Hej Johannes!

  Gillar din blogg och detta var Verkligen ett bra och intressant inlägg!

  Har hållit på med LeanGains metoden nu ett par dagar och undrar hur du lägger upp dina måltider?

  Ungefär hur många mål samt hur många kalorier per mål?

  jag själv ska få i mig 2665 Kcal per dag och har fyra tillfällen att äta dessa på, så undrar lite om jag bör satsa på likvärdiga mål eller två större och två mindre eller om det inte spelar någon roll alls?:)

  Mvh Emil

  1. Hej Emil!

   Kör inte periodisk fasta just nu men när jag gjorde det delade jag upp det på två stora mål samt 2 lite mindre. Det spelar dock inte särskilt stor roll, det handlar om att hitta vad som fungerar bäst för dig och din situation.

 9. Hej!

  Vad tror du om att köra 24h fasta varje dag? Och endast äta ett mellanstort mål. Behöver vi verkligen mer än så?

  1. Hej!

   Du kan nog köra en 24h fasta, men tror inte det är särskilt bra i längden om du inte får i dig tillräckligt med kalorier, vilket kan vara väldigt svårt på endast 1 mål.

 10. Grymt inlägg 🙂 ser att det var ett tag sedan någon kommenterade men jag chansar och hoppas på svar 😀

  När det är dags att bryta fastan, kan jag äta en proteinbar eller något som kanske ökar insulinnivån lite mer? Och kan jag äta saker som innehåller stevia mm under mitt ”ätfönster”? 🙂

  Mvh
  Mirza

  1. Hej Mirza!

   När du bryter fastan så kan du självklart äta en proteinbar, under själva ätfönstret kan du ju äta det mesta, lite det som är poängen. Tanken är att du ska hålla insulinnivåerna låga under ditt fastestadie för att sedan höja den under ätfönstret. Stevia och liknande kan du definitivt äta då.

  1. Hej Kenny!

   Du har rätt, det kommer att trigga ett insulinrespons men det kommer vara så pass litet att det knappt kommer spela någon roll. Istället vet vi att BCAA ärt effektivt för prestation under en faste-period vilket är varför det kan vara ett bra kosttillskott att använda sig av om man vill det.

  1. Hej Christer!

   Beror på, som jag nämner i inlägget så kan det variera. ”Vanligaste” är väl att man fastar under 16 h för att sedan äta 8h. Men du kan experimentera med lite olika tider för att se vad som fungerar bäst för dig.

 11. Hejsan!

  Så om jag förstår det rätt ordet okej att dricka kalorifria vätskor under fastetiden utan att bryta fastan? Tänker då i första hand BCAA, men även Nocco och Celcius? Dricker väldigt lite kaffe och när jag gör föredrar jag att ha mjölk i. Känner att jag ibland tröttnar på att enbart dricka vatten mellan 06.00-12.00 då jag bryter fastan.

  Hälsningar,
  Mia

 12. Hej ! Jag undrar bara att om jag jobbar nätter och jag vill köra 16undefined8 hur går jag till väga .. för jag måste träna innan jobbet, för jag jobbar 12h och har då ingen möjlighet att träna efter jobbet och äta innan och efter, för jag måste sova typ när jag väl kommer hem, det blir som att jag äter under mina 8 på jobbet och sedan börjar fastan efter de 8h igen blir att jag går och läggdr mig på tom mage och det är ganska tufft, går det att göra så ? Det förstör inte något ? Om min fasta börjar när jag är vaken och sedan skall gå och lägga mig? Och fortsätter fastan under sömn?

  1. Hej George,

   Jag är lite förvirrad gällande din fråga men ska försöka svara på den så gott jag kan.

   Till att börja med så är periodisk fasta inget mirakelpiller, och det är definitivt inte något som magiskt kommer att få dig i form. Om du därför har det svårt/omöjligt att strukturera dina dagar runt en fasteperiod/ätperiod så tycker jag inte du borde lägga för mycket fokus och energi på att just fasta.

   Med det sagt så kan periodisk fasta vara en stor hjälp för många, så jag förstår om du vill få det att fungera. Om du kör 16/8 så spelar det ingen roll när under dygnet du har dina 8 ”ät-timmar”. Om du vill kan du därför lägga de senare så att du inte går och lägger dig på tom mage, om du känner att det känns bättre. Det kommer inte att förstöra något. Fastan sträcker sig över din sömn så det är ingen fara.

   Hoppas det var ett okej svar, annars får du utveckla mer! 🙂

 13. Hej!
  Jag kör ett upplägg med 3 större mål mat om dagen (frukost-lunch-middag) inom en 12-timmarsperiod, vilket innebär ungefär 6 timmar mellan måltiderna. Är detta för kort tid för att få en förbrännande effekt som man kanske får via IF? En annan fråga; om jag käkar lunch vid 12,30 och sen tränar hårt vid 17 (styrka, crossfit, löpning rodd) så räcker det med endast Bcaa under passet för att klara sig energimässigt?

  1. Tjena Marcus,

   Gällande din första fråga: I grtunden så handlar det om att hitta vad som fungerar för dig. PEriodisk fasta är inget annat än ett verktyg för dig att änvända och kommer inte i sig leda till några mirakulösa resultat. Med andra ord så tycker jag att du ska fortsätta som du gör om du finner det hållbart och effektivt. Om inte så hade jag försökt att förlänga faste-perioden med 2-4 timmar.

   Gällande BCAA, det är inget som förser dig med ”energi”. Som jag förstår så äter du även middag efter träningen vilket betyder att BCAAn egentligen är relativt värdelös för dig att ta. Spara pengarna och lägg på annat! 😉

 14. Hej!
  Jag undrar hur det fungerar om man dricker alkohol?
  Jag försöker o bli av med några kilon, men står helt still! Provat allt verkligen! Olika dieter, äta lite o ofta (vilket fick mig gå upp 2 kg) vattenfastat (mer för rensning) lchf etc..
  Jag har aldrig haft några problem med o fasta o tänkte nu köra 23/1 ett tag. Men om jag då tar några glas på helgen förstör det hela min process?
  Mvh frustrerad!
  Sarah

  1. Hej Sara,

   De dagar du dricker alkohol så kommer ju detta självfallet att bryta fastan den dagen. Realistiskt sätt så kommer det förmodligen inte ha särskilt stor påverkan på ditt slutgiltiga resultat, beroende på hur mycket du dricker så klart. I slutändan handlar det om att konsumera mindre kalorier än vad du gör dig av med, då kommer viktnedgången. En periodisk fasta är helt enkelt ett verktyg du kan använda dig av för att reglera ditt kaloriintag.

   Om du därför sköter dig 6 gånger i veckan med 23/1 men dricker lite alkohol en gång på helgen så bör inte det påverka resultatet avsevärt. Lycka till!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Add Content Block

Prenumerera På Nyhetsbrevet & Få En Gratis Guide Till Hur Du Sätter Upp Ett Effektivt Kostupplägg