Paleo Diet För Nybörjare

Vare sig ditt mål är att bränna kroppsfett eller bygga större muskler så är din diet en viktig del i det hela. Vad du stoppar i dig kommer att forma hur din kropp ser ut och fungerar. Det är som det gamla ordspråket ”Du blir vad du äter”.  Då är det logiskt att bara stoppa i sig naturliga produkter, som vi människor har överlevt på i flera tusentals år? Det är tanken bakom Paleo Dieten.

Paleo – ursprunget

Ordet ”paleo” betyder ”gammal eller uråldrig”. paleo dietPaleo Dieten är alltså ett försök att äta som vi gjorde förr i tiden, LÅNGT bak i tiden när vi bodde i grottor och jagade för att få den näring vi behövde. Det kallas även ”Stenålderskost”. Konceptet är kort att om en grottmänniska inte kunde äta det, ska du heller inte göra det.                                                                                                Det betyder att du måste skippa allt godis, pasta, flingor och läsk och fokusera på det naturliga, det grottmänniskorna kunde hitta eller jaga, det vill säga: kött, nötter, grönsaker och liknande.

Vårat sätt att leva på har ändrats över den tiden vi funnits på jorden, speciellt våra matvanor. Förr var vi tvungna att jaga och hitta vår mat för att överleva men i dagens samhälle räcker det med ett snabbt besök till mataffären där vi kan köpa allt möjligt vi kan tänka oss. Problemet är dock att vi har glidit ifrån sättet som vi ”borde” äta på, nämligen det obehandlade maten vi kan hitta i naturen runt om oss. Istället äter vi all den behandlade maten som finns i affärerna.

Med Paleo dieten är tanken att vi ska fokusera mer på den mat som kommer från naturen direkt, och glömma all behandlad mat.

Det betyder att vi ska fokusera på allt som man kan få tag i direkt från naturen, massor av frukt och grönsaker tillsammans med kött, fisk och kyckling.

Konceptet bakom Paleo dieten är att äta som grottmänniskorna gjorde en gång i tiden för länge sedan.

Slipp kaloriräknandet

Ibland kan det kännas otroligt jobbigt att räkna kalorier, särskilt när man debatterar om man ska köpa det där kakpaketet eller inte.(Det är ju så gott…!)

Det är det absolut bästa med Paleo dieten, är att du behöver inte oroa dig för att räkna kalorier på samma sätt eftersom du inte stoppar i dig massor av dåliga kalorier(kakorna). Du slipper hela det stressmomentet av ditt liv och kan lägga mer fokus på din träning istället, samtidigt som att din kropp kommer att må bättre!

Mer tid för att bygga de där stora armarna du alltid velat haWin – Win.

Kanske låter för bra för att vara sant, men jag tycker att du borde testa det, för det fungerar!

Tänk såhär.

Den typiska människan idag: Stressad, långsam, lite överviktig kanske.

Den typiska grottmänniskan: Muskulär, atletisk och snabb.

Ser du skillnaden?

Den största skillnaden mellan grottmänniskan och dig är dieten. Kolhydrater fanns inte tillgängligt i samma utsträckning för dem, och våra kroppar har fortfarande inte riktigt justerats för att äta alla kolhydrater vi konsumerar i dagens samhälle. Kolhydrater omvandlas till glukos(en typ av socker) i vår kropp och används som energi till olika uppgifter. I dagens samhälle har vi inte samma aktiva livsstil som grottmänniskorna hade.

Slår man ihop båda dessa skillnader får vi en väldigt klar bild om varför mer än en tredjedel utav USA:s befolkning är överviktiga.

paleo gymlivet

Varför vi människor slutade leva enligt ”jaga och hitta” livsstilen var på grund utav spannmålet. Vi upptäckte att vi kunde så massor utav spannmål och inte behövde jaga för att få i oss näring. Ett problemet är dock att det mesta spannmålet vi äter innehåller gluten och lektiner.

Gluten är ett protein som kan hittas i olika spannmål som till exempel vete. Många är gluten intoleranta och det kan därför vara ett problem.

Lektiner är ett gift som finns i spannmål. Ett gift, som är avsett för att spannmål inte ska ätas.

Socker

Socker fanns inte heller tillgängligt för grottmänniskorna.(Fruktsocker fanns såklart.) Det är den största boven när det kommer till din energi. Socker får ditt blodsocker att explodera uppåt, för att sedan sjunka lägre än innan, det är därför du kan känna dig extremt trött ett tag efter att du har ätit den där chokladbiten.

Så, inget spannmål, inget socker och ingen behandlad mat. Det finns flera olika studier som visar på de positiva aspekterna när du eliminerar dem här tre näringskategorierna från ditt liv.

Vart får jag energi ifrån?

Om du skippar spannmål, socker och behandlad mat, vart får du då din energi till att träna hårt och växa och bli starkare?

Till att börja med, din kropp behöver inte lika mycket kolhydrater som vi är vana vid att äta. När kroppen inte har tillgång till lika mycket kolhydrater tar våra kroppar energi från bevarade kroppsfett, i en process som kallas Ketos. Det betyder alltså att du kommer att förlora fett automatiskt, utan att överleva på 500 kalorier per dag.

Alla kolhydrater är inte dåliga. Dem är fortfarande en viktig del i vår diet. Att äta rimligt med grönsaker, rotfrukter och frukt är ett bra sätt att få i sig de kolhydrater som kroppen faktiskt behöver för att fungera på rätt sätt.

Skillnaden på pasta och grönsaker är enorm när man räknar kalorier. En vanlig servering av pasta innehåller 200 kalorier och 42 gram kolhydrater. SEX serveringar av broccoli innehåller 180 kalorier och 36 gram kolhydrater. Skillnaden är enorm.

Mejeriprodukter då?

De flesta som följer Paleo dieten verkar stanna ifrån mejeriprodukter. Vissa är kanske laktosintoleranta och andra tycker inte att det verkar så naturligt att vi ska dricka mjölk efter vår tid som bebisar.

Här kan du läsa om de olika för/nackdelarna med mejeriprodukter.

Personligen kan jag inte sluta äta mejeriprodukter, jag tycker det känns väldigt naturligt, jag dricker mjölk varje dag. Det finns ingen bestämd regel för mejeriprodukter så där får du bestämma själv tycker jag.

Okej, så vad får man äta då?!

paleo diet gymlivet

Det kanske ser lite tråkigt ut, men det finns oändliga möjligheter att skapa otroligt goda maträtter med bara dessa ingredienser. När det hela blir en vana och kommer naturligt, blir det också en självklarhet och därför lättare att stanna iväg från alla sötsaker.

 

Hur mycket protein, kolhydrater och fett borde jag äta?

Håll det enkelt, tänk inte allt för mycket på det. Det ska kännas naturligt.

Om ditt mål är att bli större och starkare är det viktigt att du får i dig mycket protein då det kommer att hjälpa din proteinsyntes i musklerna. Se till att få i dig bra protein till nästan varje måltid, kompletterad med lite grönsaker, frukt eller nötter.

Om du försöker att gå ner i vikt eller förlora fett kan det vara smart att skära ner lite på frukterna då dem innehåller en del fruktsocker. Byt ut det mot grönsaker istället!

Men i grunden bör din diet bestå utav en större del protein och fett och en mindre del kolhydrater.

Men blir man inte fet av fett?

Nej, nej, nej. Fett har fått ett dåligt rykte av paleo gymlivetnågon anledning. Man hör alltid att produkt X har bara 0.3% fett, och att man inte kommer att bli fet av den. FEL! Kolhydrater är den verkliga boven här, inte fetter. Om du äter nyttiga fetter så är det inga problem. Försök att stanna iväg från alla låg-fett produkter, de innehåller oftast massor utav konserveringsmedel och annat som man inte kan uttala!

Paleo och träning

När det kommer till personer som tränar hårt(du hoppas jag!) kan det vara bra att böja lite på reglerna ibland, speciellt direkt efter ett träningspass. När vi utsätter våra kroppar för stor stress under en kort period och då behövs det en snabb återhämtning. Då tycker jag att det är helt okej att dra i sig lite proteinpulver. Det är så enkelt och bekvämt samtidigt som det ger vår kropp den energi den faktiskt behöver efter ett träningspass. Särskilt om du tränar styrketräning.

Men jag kan inte ge upp pizza och glass!

Då kan det bli jobbigt, jag tycker du ska testa hur som helst. Testa i 30 dagar och se hur det känns, om du inte får mer energi och bättre resultat i träningen så kan du gå tillbaka till kebabrullen och pastan. Det är viktigt att verkligen ger det 30 dagar, inte 7 dagar. Det tar ett tag för kroppen att ändra sig till din nya diet och det kan ta lite tid innan du märker någon skillnad.

Om du inte vill ta bort allt spannmål från din kost kan du jobba på att gradvis ta bort små delar hela tiden. Minska det över en längre tid, du kommer fortfarande att märka skillnad i din energinivå. Det är mycket lättare att ta ett litet steg i taget än att ta bort allt på samma gång.

Det är som svårast den första veckan, sen blir det bara lättare och lättare, precis som alla beroenden i samhället. Abstinensen är som värst i början, men efter du har kämpat igenom den kommer du må 1000 gånger bättre än innan!

”Start small”

paleo gymlivet

Är du redo att testa Paleo dieten, men är inte villig att köra till 100%?

Det är okej, börja med några små ändringar här och där, byt ut pastan mot grönsaker eller ät mindre bröd. Du kommer att märka skillnad även med små ändringar. När du sen börjar se resultat kommer du bli motiverad till att fortsätta! Många små ändringar kan leda till en stor skillnad, tänk hela tiden att du ska bli 1% bättre, efter ett tag kommer det att bli en stor siffra.

En metod som jag gillar att använda är 80/20 metoden. Fokusera på att äta nyttigt 80% av tiden och unna dig 20%. Under de där 20% kan du äta din pizza, och få ut det ur ditt system. Sen går du tillbaka till de andra 80% då du äter nyttigt. För vissa fungerar det här jättebra medans det  förstör hela flowet för andra. Testa och se vad som passar dig bäst!

Om du känner att du vill satsa 100% på paleo dieten så har jag bara ett råd. Kasta ut all skitmat och liknande. Om det finns i huset så kommer det vara en frestelse. Eliminera det så ditt enda val är att äta de nyttiga nötterna istället.

Fördelar med paleo dieten

Utifrån vad jag skrivit kan du nog lista ut ganska snabbt hur bra den här dieten kommer att kontrollera din blodsockernivå, vilket kommer att styra din energinivå. Inga mer bergochdalbanor i din kropp. utan en jämt fördelad energinivå under hela dagen. Ju mer stabiliserad din blodsockernivå är, ju mindre kommer du att känna av socker- och matsuget.

Med paleo dieten kommer du inte ha några problem med att få i dig tillräckligt med protein, vilket är byggstenarna för att bygga muskler. Det är även viktigt för fettförbränningen. Kaloriintaget kommer antagligen inte vara ett problem heller. Jag vet att jag själv lätt kan klämma ner ett helt paket Ben & Jerrys, vilket innehåller ungefär 1200 kalorier! Jag kan däremot inte trycka i mig ett 3,5 KILO broccoli för samma 1200 kalorier. Du behöver alltså inte oroa dig för att få i dig för mycket kalorier.

Om ditt mål är att gå upp i vikt kan du helt enkelt öka intaget av nötter och rotfrukter för att få i dig mer kalorier.

Eftersom valen är så begränsade blir det mycket lättare att hålla sig till dieten. Har du 10 olika chipssmaker att välja på kan det bli jobbigt, men nu måste du hålla dig till ”the basics”.

Nackdelar med paleo dieten

Som jag ser det finns det två stora problem med Paleo dieten.

Nummer ett är om du tränar väldigt mycket och vill gå upp i vikt, då måste du konsumera stora mängder kalorier. Det kan bli svårt att konsumera riktigt stora mängder om du väljer Paleo dieten och då bör du kanske kolla in någon annan diet som passar dina behöv bättre. Som jag dock sa tidigare kan det hjälpa att öka intaget av nötter och rotfrukter om du vill få i dig mer kalorier.

Problem nummer två handlar om man väljer att följa en vegetarisk livsstil. Då kan det vara svårt att få i sig tillräckligt med protein för att må bra och utvecklas inom träningen.

Nu är det din tur!

Kör hårt och testa i alla fall på Paleo dieten för att se hur det går!

Har du testat Paleo dieten? Hur gick det för dig?

Lycka till!

Johannes Källman

Hej, det är jag som är Johannes. Jag är författaren bakom Gymlivet (Numera OurFitness) där jag strävar efter att förse mina läsare med användbar information som inte är fullt av skitsnack.Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Add Content Block

Prenumerera På Nyhetsbrevet & Få En Gratis Guide Till Hur Du Sätter Upp Ett Effektivt Kostupplägg