• Start
 • /
 • Blogg
 • /
 • Endomorf: Kost och Träning för din Kroppstyp

Endomorf: Kost och Träning för din Kroppstyp

Endomorf är den kroppstyp som är motsatsen till en ektomorf.

Endomorfer är oftast större än andra, och har oftast lättare att lägga på sig extra fett.

Därför är det extra viktigt att sköta både kosten och träningen om man vill uppnå en bra fysik.

Många har potentialen att uppnå sin drömfysik men är oftast för lata får att ta tag i sin kost och träning.

Men genom rätt kost och ett bra träningsprogram kan alla uppnå sin drömfysik.

Vad är en mesomorf?

En endomorf är en somatyp (kroppstyp) som oftast karakteriseras om en större och bredare person med breda axlar och en bred midja. De är naturligt fetare än andra kroppstyper och har ganska lätt att lägga på sig mer muskelmassa samtidigt som de lägger på sig fett ganska lätt.

Endomorf är en utav de tre somatyperna som karakteriserar hur våra kroppar reagerar vid kost och träning. De andra kroppstyperna är ektomorf och mesomorf.

kroppstyp gymlivet

Endomorfer är oftast de man kan kalla för ”storvuxna”. De har oftast lätt att lägga på sig mycket muskelmassa men också väldigt lätt att lägga på sig en hel del fett också.

Att bränna fett är betydligt svårare för en endomorf än för en ektomorf eller mesomorf. Det är viktigt att sköta sin kost för att inte lägga på sig för mycket fett.

Fördelen med att vara ene endomorf är däremot att man oftast har väldigt lätt att bygga störa starkare muskler än de andra kroppstyperna.

De flesta riktigt starka tyngdlyftarna är ofta endomorfer.

Viktigt!

De olika somatyperna (ektomorf, mesomorf och endomorf) är inget ”ultimat fakta” och bör tas med en nypa salt. Jag skriver om det för att du ska få en bättre bild om hur alla är olika och hur du kan lösa vissa problem.

Kom också ihåg att du antagligen inte är 100% endomorf, utan mer utav en blandning mellan olika kroppstyper.

Jag vill inte att du ska tro att bara för att du ”är en endomorf” utifrån beskrivningen jag gav tidigare så kan du inte bli smal.

Samma sak gäller om du vore en ektomorf, bara för att du har läst på internet att  en ektomorf har svårt att lägga på sig mer vikt och muskler kan man inte använda det som en ursäkt!

De olika kroppstyperna ska bara fungera som en referenspunkt och inget annat.

De grundläggande principerna för både kost och träning är den samma för alla olika kroppstyper, däremot kan vissa små detaljer skilja beroende på hur din kropp fungerar.

Kännetecken för en endomorf:

 • Oftast lite kortare än andra kroppstyper
 • Väldigt stark
 • Bygger muskler lätt
 • Breda axlar
 • Bred midja
 • Lätt att lägga på sig extra fett
 • Långsam metabolism
 • Oftast ganska ”bulkiga”

Stämmer några (eller alla) utav dessa kännetecken in på dig? Då är du antagligen, till en viss utsträckning, en endomorf.

Exempel på endomorfer:

endomorf kroppstyp
John Goodman
kroppstyp endomorf
Oprah Winfrey

Kosten för en endomorf

Kosten är väldigt viktig för en endomorf. Ofta behöver inte endomorfer bulka på samma sätt som de andra kroppstyperna behöver när de vill lägga på sig mer muskler. För endomorfer kommer musklerna oftast automatiskt vid träning.

För endomorfer är målet oftast att bränna fett och få en mer atletiskt utseende istället för att bli så stor som möjligt.

För att uppnå det målet är det extra viktigt att de sköter sin diet och håller koll på vad det är de stoppar i sig.

Det är viktigt att du får i dig bra kvalitativ mat och inte massa glass och kakor. Mycket frukt och grönsaker är väldigt bra.

Många endomorfer får bra resultat genom att använda sig utav ett lågt kolhydratsintag i sin diet och istället fokusera mer på protein och fetter.

LCHF och liknande dieter kan fungera bra, men jag rekommenderar inte så extrema dieter som går ut på att du ska försöka äta så lite kolhydrater som möjligt. Ett smartare val är istället att sänka kolhydratsintaget lite men inte så mycket att du tar bort det helt och hållet från din kost.

Det är viktigt att du får i dig tillräckligt med protein för att stimulera proteinsyntesen, ungefär 2-2.5 gram protein per kilo kroppsvikt är ett bra riktmärke.

Se till att få i dig både protein och kolhydrater efter träning, då det är viktigt att du får i dig energin du gjort av dig med under träningspasset. Ett lätt sätt är att använda sig utav proteinpulver (Whey-80) och maltodexin.

Periodisk fasta är också en taktik som fungerar otroligt bra för endomorfer för att få bättre kontroll över sin kost.

Träning för en endomorf

Nu när din kost är ur vägen kan vi koncentrera oss på din träning, men hur tränar en endomorf för maximalt resultat?

De flesta träningsprogrammen kommer att fungera bra för dig men som alltid ligger grunden i att öka din styrka.

Det bästa träningsprogrammet för dig är att blanda isolerade övningar med basövningarna för att stimulera hypertrofin på maximalt sätt.

Som en nybörjare kommer du att se massor utav resultat men då är det bäst att börja med ett träningsprogram som fokuserar helt på basövningarna.

Dessa övningar bör alltid utgöra grunden i din styrketräning:

Det är de här övningarna som kommer att ge dig mer styrka och även mer muskelmassa. Se till att inte träna med för höga repetitioner utan håll dig mellan 5-12 repetitioner per set.

Det absolut viktigaste för en nybörjare till styrketräning är alltid att satsa på styrka i första hand, oavsett vilken kroppstyp du har.

Konditionsträning?

Beroende på vad ditt mål kan konditionsträningen varieras. Om du vill gå upp i vikt kanske du inte behöver träna lika mycket konditionsträning, medans om du vill gå ner i vikt och bränna fett kan konditionsträning fungera väldigt bra.

Som en endomorf kan konditionsträning vara väldigt viktigt för att kontrollera ditt kroppsfett.

Genom att träna konditionsträning regelbundet kan du hålla ett lägre procent kroppsfett lättare.

Istället för vanlig konditionsträning rekommenderar jag däremot högintensiv intervallträning som kommer att både bränna mer fett och öka din muskeltillväxt.

Sammanfattning

Som en endomorf kommer du antagligen ah det ganska lätt att lägga på dig mer muskler men svårare att bränna fett.

Oavsett gener så krävs det en dedikerad vilja om du vill uppnå din drömfysik.

Din fördel är att du kan bygga muskler både snabbt och effektivt, men din nackdel är att du inte kan bränna fett lika lätt andra kroppstyper.

Det finns både nackdelar och fördelar och du får helt enkelt ta att använda de korten du har fått i livet och göra det bästa utav det.

Låt inte gener och andra småsaker stoppa dig från att nå din dröm, om du vill bli Mr.Olympia så kan du det, det handlar bara om vilja.

Det finns ingen idé att klaga på saker och ting här i livet som du inte kan rå för, fokusera istället på att förbättra situationen och göra det bästa utav den!

Lycka till!

Johannes Källman

Hej, det är jag som är Johannes. Jag är författaren bakom Gymlivet (Numera OurFitness) där jag strävar efter att förse mina läsare med användbar information som inte är fullt av skitsnack.Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas.

 1. Hej!

  Jag undrar hur jag kommer i kontakt med er kostrådgivare Johannes för att ställa några frågor innan jag köper upplägget. Finner ingen adress, telefonnummer eller direktmail.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Add Content Block

Prenumerera På Nyhetsbrevet & Få En Gratis Guide Till Hur Du Sätter Upp Ett Effektivt Kostupplägg