• Start
 • /
 • Blogg
 • /
 • Mesomorf: Kost och Träning för din Kroppstyp

Mesomorf: Kost och Träning för din Kroppstyp

Mesomorf är den kroppstyp de flesta vill ha.

Att kunna bygga muskler och bränna fett på samma gång låter som en våt dröm för många, eller att ha den där timglasformade kroppen för er kvinnor.

Många har potentialen att uppnå sin drömfysik men är oftast för lata får att ta tag i sin kost och träning.

Genom rätt kost och ett bra träningsprogram kan alla uppnå sin drömfysik.

Vad är en mesomorf?

En mesomorf är en somatyp (kroppstyp) som oftast karakteriseras om en muskulös och atletisk person med breda axlar och en smal midja. De är naturligt muskulösa och har ganska lätt att lägga på sig mer muskelmassa samtidigt som de bränner fett ganska lätt.

Mesomorf är en utav de tre somatyperna som karakteriserar hur våra kroppar reagerar vid kost och träning. De andra kroppstyperna är ektomorf och endomorf.

kroppstyp gymlivet

Mesomorfer är oftast de man kan kalla för ”genetiskt begåvade”. De har oftast lätt att lägga på sig mer muskelmassa samtidigt som de har det hyfsat lätt att bränna fett.

Däremot kan mesomorfer inte äta vad de vill utan att gå upp i vikt, som vissa ektomorfer kan.

De är dock väldigt atletiskt lagda och det är också den kroppstypen som är vanligast hos oss människor.

Mesomorfer lyckas oftast bäst när det kommer till bodybuilding och fitness på grund utav deras förmåga att bygga mer muskler samtidigt som de bränner fett.

Om du någonsin sett någon som har en vältränad rippad kropp utan att ha tränat en dag i sitt liv, är han eller hon antagligen en mesomorf.

Viktigt!

De olika somatyperna (ektomorf, mesomorf och endomorf) är inget ”ultimat fakta” och bör tas med en nypa salt. Jag skriver om det för att du ska få en bättre bild om hur alla är olika och hur du kan lösa vissa problem.

Kom också ihåg att du antagligen inte är 100% mesomorf, utan mer utav en blandning mellan olika kroppstyper.

Jag vill inte att du ska tro att bara för att du ”är en mesomorf” utifrån beskrivningen jag gav tidigare så kan du inte bli fet.

Samma sak gäller om du vore en endomorf, bara för att du har läst på internet att  en endomorf har lättare att lägga på sig fett betyder det inte att du kan använda det som en ursäkt!

De olika kroppstyperna ska bara fungera som en referenspunkt och inget annat.

De grundläggande principerna för både kost och träning är den samma för alla olika kroppstyper, däremot kan vissa små detaljer skilja beroende på hur din kropp fungerar.

Kännetecken för en mesomorf:

 • Atlestiskt byggd
 • Väldefinerad muskler
 • Stark
 • Bygger muskler lätt
 • Breda axlar
 • Smal midja
 • Lägger på sig mer fett än ektomorfer

 

Stämmer några (eller alla) utav dessa kännetecken in på dig? Då är du antagligen, till en viss utsträckning, en mesomorf.

Exempel på mesomorfer:

kroppstyp mesomorf man
Sylvester Stallone
kroppstyp mesomorf kvinna
Halle Berry

Kosten för en mesomorf

Det finns inte så mycket att säga när det kommer till kosten för en mesomorf. För många mesomorfer spelar det inte så stor roll vad de äter, de bränner fett och bygger muskler ändå.

Vi vanliga kanske blir avundsjuka men mesomorfer har oftast ett stort problem när det kommer till deras kost och träning. Många struntar i sin diet och träning.

Eftersom de lätt får resultat så har många en tendens att inte träna hårt eller sköta sin diet, och därför når de aldrig sin fulla potential.

Bra gener kan ofta göre en person lat, och när en person blir lat går andra mer drivna personer om han eller henne.

Om du som en mesomorf däremot sköter både din kost och din träning blir du näst intill oövervinnlig.

När det kommer till din kost är det viktigt att du är uppmärksam på kvaliteten i maten du äter. Du kan inte leva på chips och glass och samtidigt nå din fulla potential.

Periodisk fasta är en taktik som fungerar otroligt bra för mesomorfer för att få bättre kontroll över sin kost.

Det är viktigt att du får i dig tillräckligt med protein för att stimulera proteinsyntesen, ungefär 2-2.5 gram protein per kilo kroppsvikt är ett bra riktmärke.

Utöver det är det viktigt att du får i dig kolhydrater och fett, då din kropp behöver energi. En balanserad diet med högt proteinintag är därför ett smart val för en mesomorf om ditt mål är en bättre fysik.

Se till att få i dig både protein och kolhydrater efter träning, då det är viktigt att du får i dig energin du gjort av dig med under träningspasset. Ett lätt sätt är att använda sig utav proteinpulver (Whey-80) och maltodexin.

Träning för en mesomorf

Nu när din kost är ur vägen kan vi koncentrera oss på din träning, men hur tränar en mesomorf för maximalt resultat?

En mesomorf är som sagt den ”genetiska eliten” och de mesta styrketräningen kommer att ge dig resultat, både utseendemässigt och kraftmässigt.

De flesta träningsprogrammen kommer att fungera bra för dig men som alltid ligger grunden i att öka din styrka.

Det bästa träningsprogrammet för dig är att blanda isolerade övningar med basövningarna för att stimulera hypertrofin på maximalt sätt.

Som en nybörjare kommer du att se massor utav resultat men då är det bäst att börja med ett träningsprogram som fokuserar helt på basövningarna.

Dessa övningar bör alltid utgöra grunden i din styrketräning:

Det är de här övningarna som kommer att ge dig mer styrka och även mer muskelmassa. Se till att inte träna med för höga repetitioner utan håll dig mellan 5-12 repetitioner per set.

Det absolut viktigaste för en nybörjare till styrketräning är alltid att satsa på styrka i första hand, oavsett vilken kroppstyp du har.

Konditionsträning?

Beroende på vad ditt mål kan konditionsträningen varieras. Om du vill gå upp i vikt kanske du inte behöver träna så mycket konditionsträning, medans om du vill gå ner i vikt och bränna fett kan konditionsträning fungera väldigt bra.

Som en mesomorf kan det vara en bra idé att alltid ha lite konditionsträning med för att inte lägga på sig allt för mycket fett.

Istället för vanlig konditionsträning rekommenderar jag istället högintensiv intervallträning som kommer att både bränna mer fett och öka din muskeltillväxt.

Sammanfattning

Som en mesomorf kommer du antagligen ah det ganska lätt att både lägga på dig mer muskler och bränna fett.

Men oavsett gener så krävs det en dedikerad vilja om du vill uppnå din drömfysik.

Din fördel är att du kan bygga muskler både snabbt och effektivt, men din nackdel är att du inte kan bränna fett lika lätt som en ektomorf.

Det finns både nackdelar och fördelar och du får helt enkelt ta att använda de korten du har fått i livet och göra det bästa utav det.

Låt inte gener och andra småsaker stoppa dig från att nå din dröm, om du vill bli Mr.Olympia så kan du det, det handlar bara om vilja.

Det finns ingen idé att klaga på saker och ting här i livet som du inte kan rå för, fokusera istället på att förbättra situationen och göra det bästa utav den!

Lycka till!

Johannes Källman

Hej, det är jag som är Johannes. Jag är författaren bakom Gymlivet (Numera OurFitness) där jag strävar efter att förse mina läsare med användbar information som inte är fullt av skitsnack.Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Add Content Block

Prenumerera På Nyhetsbrevet & Få En Gratis Guide Till Hur Du Sätter Upp Ett Effektivt Kostupplägg