Pull-ups – Teknik & Tips

Varför Pull-ups?

Pull-ups(eller Chin-ups) ä ren utav de bästa övningarna för att få en stor och stark rygg. Pull-ups klassas även med bland basövningarna eftersom det är en så bred och tung övning som använder större delen utav överkroppen. Därför är pull-ups nåt du bör ha med i varje träningsprogram.

För en nybörjare kan pull-ups vara väldigt svårt att klara av då det kräver en del grundstyrka. Då kan det vara bättre att träna på stångrodd istället, tills det att du klarar pull-ups.

Teknik

Pull-ups börjar med att du tar ett fast tag om en pull-up bar. dra sedan upp din egen kroppsvikt med hjälp utav ryggen och armarna, fortsätt hela vägen tills att din haka kommer ovanför stången. Sänk sedan ner dig själv med samma kontrollerande rörelse för maximalt resultat.

Det finns två olika varianter du kan göra, antingen med handflatorna mot dig eller bort ifrån dig. De två olika varianterna kommer att ge lite olika resultat men jag rekommenderar att fokusera med handflatorna bort ifrån dig.

pull-ups

Pull-ups kan vara svårt att utföra på rätt sätt, men försök att ha en så kontrollerad rörelse som möjligt utan att gå fram med benen framför kroppen.

Fuska inte

Många ”kastar” upp sig när de gör pull-ups. Om man nu kan kalla det för en Pull-up… Rörelsen ska vara kontrollerad och du ska använda ryggen och armarna för att dra upp dig. Svinga inte upp dig, det kanske känns bra för tillfället men du kommer inte att få några resultat, och risken för att skada sig ökar rejält.

Tips

 1. Grepp: Handflatorna utåt med ett stadigt grepp, så att du inte tappar det.
 2. Greppavstånd: Ta ett brett grepp, lite bredare än axelbrett.
 3. Armbågar: Gå hela vägen ner så att du får raka armbågar när du hänger i stången.
 4. Bröst: Ut med bröstet!
 5. Huvud: Håll det neutralt, kolla rakt fram.
 6. Överkropp: Försök att inte böja ryggen, utan va så rak som möjligt i överkroppen.
 7. Ben: Böj på knäna och lägg ena foten bakom den andra för att slippa att slå i marken.
 8. Andning: Andas in när du är nere, håll inne när du är högst upp, och andas ut påvägen ner igen.

Tekniken är alltid viktig och i den här videon kan du lära dig exakt hur man gör!

Några fler frågor? Ställ dem i kommentarsfältet!

Lycka till!

Johannes Källman

Hej, det är jag som är Johannes. Jag är författaren bakom Gymlivet (Numera OurFitness) där jag strävar efter att förse mina läsare med användbar information som inte är fullt av skitsnack.Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas.

  1. Hej Robert,

   Det bästa alternativet för att bygga upp styrka för att kunna göra pull-ups är genom att ”fuska” lite genom att hoppa upp till topp-positionen för att sedan gå sakta ner igen.

   Det tillsammans med andra rygg övningar som stångrodd bör leda till att du till slut klarar av vanliga pull-ups.

 1. Hej! jag har precis tänkt påbörja Träningsprogrammet "Det ultimata kroppsviktsprogrammet" men kan inte göra en pull up eller chin up. tycker du att jag skall öva på dem så långt jag kan med resistband eller ska jag byta ut dem mot någon annan övning? tänker specifikt nu när jag skall kontrollera mina startvärden men också senare under de första veckornas träning.

  tack för bra och lärorikt innehåll.

  mvh Lina

  1. Hej Lina,

   Det bästa sättet att klara av en pull-up är att träna på rörelsen, så jag tycker det låter som en bra ide att köra på med resistansband. Om du inte har tillgång till det kan du även ”hoppa” up och fokusera på att gå ner så långsamt som möjligt.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Add Content Block

Prenumerera På Nyhetsbrevet & Få En Gratis Guide Till Hur Du Sätter Upp Ett Effektivt Kostupplägg