• Start
  • /
  • Blogg
  • /
  • Din Guide Till | Hållningsvästar De 4 Bästa Hållningsvästarna 2022

Din Guide Till | Hållningsvästar De 4 Bästa Hållningsvästarna 2022

Toppval Hållningsvästar:

1. Bästa Hållningsvästen Overall: Swedish Posture Position

Position är den mest stabila hållningsvästen du kan köpa, som korrigerar och stödjer både axlar och rygg.

2. Bästa Hållningsvästen För Kvinnor: Swedish Posture Feminine

Den mest bekväma hållningsvästen för kvinnor som stödjer axlar utan synliga och obekväma band.

3. Bästa All-around Hållningsväst: Swedish Posture Flexi

Flexi är en hållningsväst för både kvinnor och män som passar bra i de flesta lägen till ett bra pris.

4. Bästa Budget Hållningsväst: Refit Hållningsbandage

Här har du den billigaste hållningsvästen, som kan vara bra om du är på en tajt budget.

Vad Är En Hållningsväst?

hållningsväst bäst

En hållningsväst är ett bärbart verktyg som korrigerar och stödjer din hållning för att hålla ryggraden i en rak och fördelaktig position.

Förhoppningsvis leder detta även till uppbyggnaden av en koppling mellan hjärnan och muskler vilket tillåter dig att bibehålla denna hälsosamma hållning även då du inte använder dig av en hållningsväst.

Målet med detta är att undvika alla de negativa biverkningar som kan uppstå som konsekvens av en dålig hållning, som smärta eller obehag i axlar, nacke eller ryggen.

Vad Du Bör Kolla Efter i en Hållningsväst

När det kommer till att välja rätt hållningsväst för dig finns det ett fåtal saker som är bra att kolla efter:

Muskelaktivering

En av de största nackdelarna med billigare hållningsvästar är att dessa enbart spänner bak axlarna, vilket egentligen inte aktiverar några muskler.

Om du använder detta över en längre tid kan de musklerna du vill träna upp istället bli lata och förtvina, vilket är motsatsen till vad vi är ute efter från en hållningsväst.

En bra hållningsväst borde istället bidra till en bättre hållning samtidigt som den aktiverar musklerna och påminner dig om att hålla en korrekt hållning.

Effektivitet

Det är viktigt att förstå din unika situation och vilka områden som är viktigast att fokusera på för just dig. De vanligaste problemområden är nacken, övre rygg och nedre rygg.

Olika hållningsvästar kan fokusera på olika aspekter av hållningen, så det gäller att välja rätt för dig.

Komfort

Det absolut viktigaste är att västen känns bekväm, för hur ska du annars rättfärdiga att använda den på en daglig basis?

En billig variant som skaver och gör ont är förmodligen inte ditt bästa val, utan välj en väst av hög kvalité som du kan justera utifrån din egen kropp.

Enkel Att Använda

Du vill även undvika en allt för komplicerad och invecklad hållningsväst. Det ska vara enkelt att sätta på själv och justera allt eftersom under dagen.

Bästa Hållningsvästen

1. Swedish Posture Position

Pris:
645 kr


Område:
Rygg & Axlar


Kön:

Unisex


Material:
Bomull & spandex


Position är Swedish Postures främsta hållningsväst, som korrigerar och stödjer både rygg och axlar. Den håller hela ryggen i en fördelaktig position utan några strama band som skaver. Kvalitén är även på topp och är något som håller väldigt länge. Det är lite av en dyrare modell, men är i min mening värt det.

2. Swedish Posture Feminine

Pris:
495 kr


Område:

Axlar


Kön:

Kvinna


Material:
Polyamid & elestan


Swedish Posture Feminine är deras hållningsväst specifikt framtagen för kvinnor. Modeller fokuserar på att dra bak axlarna och är otroligt bekväm, då det inte handlar om några remmar som skaver eller syns under tröjan. Den är även utformad för att enkelt tas på och bäras samtidigt som en BH.

3. Swedish Posture Flexi

Pris:
395 kr


Område:
Axlar


Kön:

Unisex


Material:
Bomull & nylon


Flexi är också från det välkända märket Swedish Posture och är en bekväm och simpel hållningsväst som passar för kvinnor och män. Det är ett prisvärt alternativ, men stödjer dessvärre endast axlarna och inte hela ryggen. Dess utformning gör det svårt att ha på sig hela dagen, men kortare perioder dagligen går alldeles utmärkt.

4. Refit Hållningsbandage

Pris:
249 kr


Område:
Axlar


Kön:

Unisex


Material:
-


Refit hållningsbandage kommer i en one-size-fits-all då den besitter stora justeringsmöjligheter med hjälp av de kardborreband som finns på ryggen. Detta gör det svårt att själv justera banden, men utöver detta är det en väldigt bekväm modell. Refit är även ett känt märke på marknaden med produkter av hög kvalité.

Varför Ska Du Använda En Hållningsväst?

bäst hållning väst

I dagens samhälle arbetar allt fler framför datorn många timmar i sträck, var på de sätter sig i fåtöljen för att kolla på TV efter. Allt detta skärmtittande leder ofta till att man utvecklar en sämre hållning.

Med senare tid har det även blivit allt vanligare att arbeta hemifrån, där din ergonomiska uppsättning kanske är ännu sämre än vad den är på kontoret.

Allt detta leder till att du drar fram axlarna och nacken, vilket kan påverka både din ryggrad och musklerna runt den på ett negativt sätt.

Du kanske känner igen dig i att känna dig stel i nacke och axlar, näst intill konstant? Det är med störst sannolikhet på grund av din hållning, och framförallt ditt skärmtittande.

Det är här hållningsvästar kommer in i bilden. Genom att tvinga bak dina axlar och stötta en rak rygg skapar du en mer hälsosam och ergonomisk position och hållning, vilket tar bort mycket av denna stress och överspändhet i ryggen och nacken.

Upplever du något av dessa obehag som en konsekvens av dålig hållning kan en hållningsväst vara exakt vad du behöver.

Hur Fungerar En Hållningsväst?

Tanken bakom en hållningsväst är relativt simpel, och baseras på en princip som brukar kallas för vävnadsanpassning. 

Denna princip bygger på att om du håller din kropp på ett visst vis under tillräckligt lång tid, kommer den tillslut att anpassa sig efter denna position. Jag ska förklara i mer praktiska termer hur detta skulle kunna ske.

När jag var yngre hade jag väldigt stora problem med att mina fötter pekade inåt då jag gick och sprang, vilket ledde till mycket smärta.

För att bli av med denna destruktiva gångstil köpte jag ett par sulor som tvingade ut mina fötter något, samtidigt som jag försökte tänka på att aktivt tvinga ut mina fötter då jag gick.

Det var tufft men efter några månaders tid behövde jag inte tänka längre, utan mina fötter hade justerats och jag gick inte längre inåt, även då jag slutade använda mina speciella fotsulor.

En hållningsväst fungerar på samma sätt. Genom att tvinga dina axlar bak och göra dig mer medveten om din hållning kan det över tid anpassa din naturliga hållning, även utan en fortsatt användning av hållningsvästen.

En användning av hållningsvästar kan därmed korrigera eventuella obalanser i musklerna, vilket tillåter dig att hålla en korrekt hållning, och därmed uppleva mindre smärta och obehag.

Olika modeller kan däremot fungerar något olika, beroende på hur de är designade. Vanligtvis fungerar de genom att begränsa rundade axlar, dvs. att du drar axlarna framåt, vilket är vanligt när man sitter framför en dator eller mobil.

Vissa nyare modeller fokuserar istället på att påminna dig mer om din hållning genom bland annat vibrationer eller en uppkoppling till din mobil.

Vilka Hälsofördelar Kan En God Hållning Leda Till?

dålig bra hållning

Det finns många fördelar, både fysiska, mentala och emotionella, som kan uppstå som en konsekvens av bra hållning.

En liten förändring i din hållning kan ha stora effekter på din livskvalité, både här i nuet och i framtiden. Här är några anledningar till varför du aldrig bör undervärdera en bra hållning:

  • Det lindrar smärta i ryggen - Genom att bibehålla en korrekt hållning under hela dagen förhindrar vi ryggraden från att hamna i en onaturlig position, vilket skapar smärta och obalans i muskler och ryggen.
  • Det håller dig energisk - Din hållning kommer att ha en direkt påverkan på dina energinivåer under dagen. Att hålla en korrekt kroppsposition, särskilt under långa dagar framför en skärm, kommer bidra till en ökad energinivå.
  • Det hjälper dig andas bättre - Om du behåller en rak rygg öppnar detta upp dina luftvägar vilket tillåter dina lungor att enklare expandera. Detta leder i sin tur till att du kan andas bättre, vilket är väsentligt för att bibehålla en hälsosam kropp och hjärna.
  • Det reducerar stress - För de flesta av oss är stress något som vi behöver hantera på en daglig basis. Men hur kan en bra hållning bidra till lägre stressnivåer? När vår ryggrad är i dess korrekta position utsöndrar kroppen mindre av stresshormonen kortisol vilket får oss att må lugnare och bättre.

Sammanfattningsvis Om Hållningsvästar

Hållningsvästar är en väst som korrigerar och stödjer din rygg och axlar, med målet att förbättra din hållning.

En bättre hållning är något som alla kan dra nytta av, särskilt för de som sitter framför en skärm större delar av dagen.

Det kan vara svårt att veta vilken hållningsväst som är bäst för dig, men jag hoppas att du med hjälp av denna guide kan ta ett välinformerat beslut.

Vad tycker du om Hållningsvästar? Har du någon erfarenhet av det? Lämna en kommentar nere i kommentarsfältet!

Johannes Källman

Hej, det är jag som är Johannes. Jag är författaren bakom Gymlivet (Numera OurFitness) där jag strävar efter att förse mina läsare med användbar information som inte är fullt av skitsnack.Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Add Content Block

Prenumerera På Nyhetsbrevet & Få En Gratis Guide Till Hur Du Sätter Upp Ett Effektivt Kostupplägg