• Start
  • /
  • Blogg
  • /
  • Styrketräning: De 10 Vanligaste Misstagen

Styrketräning: De 10 Vanligaste Misstagen

 

Många som börjar träna slutar redan efter några veckor.

Varför? För att de saknar kunskapen som behövs för att lyckas med träningen. Det räcker inte bara med motivation, utan kunskap kommer du aldrig att maximera dina resultat.

Den första tiden på gymmet är den mest givande tiden, det är då du kommer att se störst resultat, om du inte ramlar i fällan och gör några av de 10 misstagen jag kommer att skriva om. Ta vara på den här tiden och maximera dina resultat.

Här kommer jag att gå igenom de 10 vanligaste misstagen 99% av nybörjare gör när de börjar styrketräna!

Jag är den första att erkänna att jag begick alla dessa misstag när jag började träna, men med tiden har jag lärt mig!

1. För mycket ändring på samma gång

Många bestämmer sig för att ändra sitt liv drastiskt, vilket kan vara en nobel tanke, men tyvär så blir det oftast alldeles för mycket ändring på en och samma gång.

De bestämmer sig för att:
⦁ Sluta röka!
⦁ Börja med tandtråd!
⦁ Spring 1 mil varje dag!
⦁ Gå till gymmet 7 dagar i veckan!
⦁ Bara sallad och kyckling till middag!

Ser du problemet än? Det är alldeles för mycket ändring på samma gång. Jag förstår att du vill ändra ditt liv och till det applåderar jag men det kan vara svårt att hålla allt det där i mer än en vecka.

Här är varför: Vi människor behöver viljekraft för att göra något, vare sig det är att träna eller jobba. Vi har tyvär inte hur mycket viljekraft som helst. Tänk att viljekraft fungerar som ett batteri, ju mer det används desto mindre finns det kvar till att använda till andra aktivitet innan det tar slut.

När vi gör val som är annorlunda från våra vanliga vanor och som kan vara jobbiga, till exempel att gå till gymmet och träna, så använder vi upp viljekraft. Om du då har 5 olika saker du ska göra som alla kräver en hel del viljekraft kan du se hur det blir svårt att hålla sig till sina nya löften.

Ett bra exempel är att kolla på hur många det är som tränar i Januari jämfört med Februari. Alla har som nyårslöfte att de ska börja träna, men en månad senare så sitter de där i soffan igen och äter glass istället för att gå till gymmet.

Hur löser vi det här problemet då?

Välj en eller två nya vanor eller löften du vill implementera i ditt liv. Fokusera på de här två, inget annat. Det räcker med att sluta röka och börja träna hemifrån några gånger i veckan. Efter ett tag kommer du känna att det blir lättare och lättare att träna. När det har blivit en vana kan du ge dig på nästa grej.

”Start small”

2. Saknar kunskapen

Vissa är intresserad av att bli mer hälsosam, men vet inte riktigt hur det ska gå till. De bestämmer sig kanske för att ”bli starkare och äta bättre” men de har ingen aning om hur man faktiskt gör det.

Jag ser många på gymmet som tydligt inte har någon aning om vad dem gör. Det är inget fel på det utan jag blir istället glad att de är där och försöker. Applåder.

Däremot är det viktigt att veta vad man håller på med om man vill ha resultat. Utan resultat kommer du antagligen att hata gymmet. Det blir mycket roligare om du kan se och känna resultat efter all din träning. Det är därför det är så viktigt att läsa på, i alla fall på en grundlig nivå om just den träningen du vill hålla på med.

Lösning till problemet?

Kolla runt på Gymlivet. Det är just på grund av det här problemet jag skapade sidan, för att hjälpa andra att få uppnå resultatet de vill uppnå inom träning.

Mitt tips skulle vara att börja läsa dessa artiklar om du är intresserad av styrketräning:

  1. Basövningar: Grunden i styrketräning
  2. Styrketräningsprogram för nybörjare
  3. Deffa: Bränna fett och bevara muskelmassa
  4. Bygga muskler snabbt: Den ultimata guiden för muskeltillväxt

bränna fett misstag

3. Inget klart definierat mål

Vissa saknar klara mål, vissa saknar till och med något mål för huvud taget. Dem går till gymmet för att ”de borde det”.

Det ska vara kul att träna och det är viktigt att sätta upp tydliga mål du kan följa. Annars blir det lätt att skippa träningen och skylla på diverse ursäkter som ”det är mycket på jobbet just nu”.

Att gå och träna regelbundet kan vara svårt. Sätt upp klara mål som du kan nå och jobba för att uppnå dem.

Exempel på bra mål:
⦁ Jag ska ta 100 kg i knäböj.
⦁ Jag ska gå ner 10 kilo.
⦁ Jag ska träna 3 gånger i veckan.

Skriv ner varför du tränar eller vill börja träna på en lapp. Sen sätter du upp den lappen på kylskåpet, så att du kan påminna dig själv varje dag. Ändra eller lägg till nya mål med tiden men se till att hålla dem realistiska.

Du har chansen att ändra ditt liv åt det bättre hållet. Se till och göra det! Inga mer ursäkter.

4. Saknar tekniken

Tekniken är allt. Om du inte kan tekniken kommer du inte bara att förhindra resultat utan du höjer även chansen att skada dig med 1000000%.

Lär dig dem fundamentala övningarna först. Bemästra basövningarna och lär dig tekniken.

Det är så många nybörjare som går till gymmet utan att veta tekniken för en enda övning. Då kollar de istället på andra på gymmet och försöker att härma dem så gott det går.

Det här är en dålig ide på grund av två anledningar:
⦁ Chansen finns att dem du kollar på inte heller vet vad dem gör.
⦁ Du lär dig inte alla små detaljer när du kollar på någon annan utan att få det förklarat för dig. Det är detaljerna som är viktigt.

Se till att bemästra tekniken så du slipper skador och maximerar dina resultat.

5. För tunga vikter

Många tror att vikterna du lyfter är direkt relaterat till hur stor och krallig du är. FEL! Som regel kan man säga att ju tyngre vikter du lyfter, ju starkare kommer du att bli men det gäller bara om du har rätt teknik och vet vad du gör.

När det kommer till att se bättre ut, att bygga mer muskelmassa och förlora fett handlar det inte alltid om att träna tungt. Det handlar om att träna smart.

Oavsett om ditt mål är att bli stark eller inte ska du börja lätt. Jag kan inte säga det här tillräckligt. Kör med lätta vikter tills att rörelserna blir naturliga.

Dem flesta som läser det här tipset går till gymmet och tränar för tungt ändå. Det är på grund av nästa misstag…

bygga muskler

6. För stort ego

Egot är din största fiende på gymmet. Du kanske tror att du kan ta 200 kg i marklyft, fast egentligen klarar du knappt 50 kg med rätt teknik.

Kasta bort egot så snabbt du kan, sänk vikterna och lär dig grunderna. Vi alla har varit nybörjare, det är inget att skämmas över. Du ska vara stolt istället. Det här betyder att du är villig att utvecklas och bli bättre med tiden.

Du behöver dock inte lära dig allt själv, det är det Gymlivet är till för!

7. Vågar inte be om hjälp

Våga fråga om hjälp, vare sig det är från mig eller någon som verkar ha bra koll på ditt gym. Det här handlar mycket om misstag nummer 6, ditt ego.

Strunta i ditt ego och fokusera på att bli bättre istället så att du till så småningom kan hjälpa andra att få bättre resultat i sin träning.

Det finns ingen anledning att du ska lära dig allt själv när du kan be om hjälp från någon med den kunskap du söker. Du sparar massor av tid och kan säkert få en hel del tips också!

Se till att fråga rätt person, om han/hon du frågar har felaktig information så blir det hela antagligen mycket värre istället. Ofta lyssnar man på kompisar, som ofta har fel, bara för att man litar på dem. De kanske bara har tränat två veckor längre än vad du har men av någon anledning så tror de att de vet allt om träning. Därför är det viktigt att försöka vara lite kritiskt till det du hör på gymmet från andra!

8. För mycket kosttillskott

När vi snackar om att vara kritisk kommer vi automatisk in på kosttillskott. Många tror att kosttillskott kommer att få dem att se ut som Arnold Schwarzenegger. Det är antagligen eftersom marknadsföringen för kosttillskott har lyckats så väl.

Nu ska jag berätta en hemlighet för dig. Du behöver faktiskt inga kosttillskott alls.

VA?! Jag som precis skulle köpa, PWO, BCAA, Fettpiller och Nocco!”

Det finns inga genvägar till resultat inom träning, i alla fall inte i form utav kosttillskott. Strunta i dem och spara lite pengar på samma gång.

Däremot kan jag säga att Proteinpulver och Kreatin kan vara en bra investering, då det ligger forskning bakom dem här två kosttillskotten. Det är allt som behövs för en nybörjare.

överraskning periodisk fasta

9. Äter fel kost

Många förväntar sig otroliga resultat direkt från träningen. De vill bli redo för att ta av sig tröjan till sommaren men får inte resultatet de är ute efter. Det är ofta på grund av din kost.

Kosten är minst lika viktig som träningen, men det är lätt att snöa in sig på endast träningsdelen när man är ny. Men för att verkligen nå de resultat du vill nå måste du sköta din kost.

Du behöver inte byta ut varje måltid mot kyckling och broccoli men det kan vara en bra idé att börja lite lätt och ändra små ätvanor, en i taget.

Se till att du får i dig mer protein för att ge din kropp de byggstenar den behöver för att bygga och reparera dina muskler efter träning.

10. Skippar uppvärmningen

Det är så många som skippar uppvärmningen, och jag förstår inte varför. Det behöver inte ta mer än två minuter för att få igång kroppen och göra den redo inför träning, ändå skippar många det.

Problemet är att du ökar chansen att dra på dig en skada samtidigt som du inte får igång kroppen inför ett träningspass. Om din kropp är uppvärmd kommer det att kännas bättre och du kommer att orka mer.

Stretcha lite, jogga lite eller utför några lätta övningar för att få blodet att pumpa lite. Efter det kan du köra igång med passet!

Bonusmisstag: Tränar magen varje pass, hela passet

Jag förstår att du vill ha dem där magrutorna du sätt i fitnesstidningen men det här är inte rätt sätt att få dem. Att träna bara mage kommer inte ge dig några magrutor helt plötsligt.

Om du är intresserad av att få en snyggare mage bör du istället lägga fokus på att bränna fett istället för att träna magen helt fanatiskt.

Magrutorna kommer som resultat utav hård träning när du tränar hela kroppen. Du kan nästan skippa magen helt och hållet.

Avslutningsvis

Jag hoppas att du kan slippa begå dess misstag i din egen träning i framtiden, då dessa misstag inte kommer att leda till några resultat.

Om du är ny till styrketräning tipsar jag återigen om träningsprogrammet för nybörjare för att sätta igång din träningskarriär.

Annars är det bara att läsa på och suga upp mer information om du vill få din kropp till nästa nivå!

Lycka till!

Johannes Källman

Hej, det är jag som är Johannes. Jag är författaren bakom Gymlivet (Numera OurFitness) där jag strävar efter att förse mina läsare med användbar information som inte är fullt av skitsnack.Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Add Content Block

Prenumerera På Nyhetsbrevet & Få En Gratis Guide Till Hur Du Sätter Upp Ett Effektivt Kostupplägg