• Start
 • /
 • Blogg
 • /
 • Din Guide Till Proteinpulver | Bästa Proteinpulver 2022

Din Guide Till Proteinpulver | Bästa Proteinpulver 2022

Viktigaste Punkterna:

1.

Vad som kommer att tillåta dig bygga muskler och bränna fett i längden är att du får i dig tillräckligt med protein, men detta behöver inte komma från proteinpulver.

2.

Proteinpulver är däremot ett kostnadseffektivt och smidigt sätt att få i sig mer protein - och kan därmed bidra till en ökad muskeltillväxt och fettförbränning.

3.

Det finns många olika typer av proteinpulver, så ditt mål bör vara att hitta det som passar dig och din kropp bäst.

Proteinpulver. Förmodligen det första kosttillskottet du hörde talas om, och av goda anledningar.

"Om du vill bygga muskler, måste du skaffa proteinpulver."

Det var det första tipset jag fick kring kosttillskott och muskelbyggande.

Det är dock fel.

Att få i sig tillräckligt med protein kommer att hjälpa dig bygga muskler, men det är ingen nödvändighet att du får i dig detta via pulver specifikt.

En proteinrik och varierad kost är egentligen allt du behöver för att maximera muskeltillväxten.

Proteinpulver är alltså inte magiskt, så varför är det så populärt? Och vilken typ av proteinpulver är bäst för vem och varför?

Det finns många olika proteinpulver att välja på - whey, kasien, egg, soja, ärtor, ris och många fler - där de även har underkategorier, såsom whey isolat och koncentrat.

Med andra ord är hela proteinpulver-diskussionen full av frågetecken.

Det är exakt detta vi kommer att gå igenom i denna artikel, så att du kan ta ett välinformerat beslut kring om och vilken typ av protein som är bäst för dig.

Behöver Jag Proteinpulver?

Att jag ens ställer denna fråga innebär förmodligen att jag kommer få en del gymbros efter mig med högafflarna i högsta hand.

Trots det tycker jag det är värt att ta upp faktumet att proteinpulver faktiskt inte är något som är ett måste för att bygga muskler eller bränna fett.

Vad som kommer att tillåta dig bygga muskler och bränna fett i längden är att få i dig tillräckligt med protein, och detta behöver absolut inte komma från proteinpulver.

Det finns många andra bra proteinkällor som kan göra samma jobb, som till exempel kött, ägg, mejeriprodukter, bönor, linser, frön och många många fler.

Med det sagt har faktiskt proteinpulver en del fördelar över många av dessa alternativ:

 • Det är en väldigt billig form av protein, vilket bidrar till att du kan äta nyttigt och proteinrikt på en budget enklare.
 • Det är smidigt och perfekt för att ta med sig.
 • Det är bra för att nå dina dagliga proteinbehov utan att behöva äta allt för mycket mat.
 • Många proteinpulver innehåller lite kolhydrater och fetter, vilket gör det perfekt för att nå gynnsamma proteinintag utan att öka ditt fettintag och kolhydratsintag.
 • Det är ett mångsidigt och flexibelt kosttillskott, som kan användas i alla möjliga olika recept.

Sammanfattningsvis kan vi därmed konstatera att proteinpulver inte är något som vi nödvändigtvis behöver, men det är i min mening ett värdefullt köp som definitivt kommer att hjälpa dig bygga mer muskler och bränna fett.

Vad Är Det Bästa Proteinpulvret?

proteinpulver bästa 2021

Om du har svårt att bestämma vilket proteinpulver du borde köpa är du inte ensam.

Det finns många alternativ att välja på, men hur vet du vilket som passar dig bäst?

Whey, kasien, soja, ris, hempa, ärtor? Ja, som du märker finns det många alternativ.

Det första jag vill klargöra är att det inte finns en viss typ av proteinpulver som är bäst för alla. Ditt huvudsakliga mål bör vara att hitta det proteinpulver som fungerar bäst för dig.

Vissa tycker om mejerialternativ medans andra föredrar vegetabiliska alternativ.

Därför kommer jag att gå igenom de vanligaste formerna av proteinpulver, samt ge mina rekommendationer på några av de bästa alternativen som finns där ute.

Men innan vi går in i detalj kring de olika alternativen vill jag först förklara vad för typ av kriterier som är bra att utgå från.

Personligen tycker jag det absolut viktigaste är att proteinpulvret innehåller en bra makronutrientprofil, dvs en bra fördelning av protein, fett och kolhydrater.

Andra viktiga saker att ta hänsyn till är självklart smak, onödiga ingredienser, och självklart priset.

En sista sak jag vill nämna är att proteinpulver, likt alla andra livsmedel, varierar stort i kvalité. Ordspråket "du får vad du betalar för" är alltså väldigt relevant.

Det betyder dock inte att du alltid måste välja det dyraste alternativet, men var beredd på att om du väljer billiga alternativ kan kvalitén av produkten du köper vara betydligt lägre än premiumprodukter.

Som sagt, se proteinpulver som vilket annat livsmedel som helst.

 • Är du på en tajt budget - välj ett billigare alternativ.
 • Letar du efter livsmedel av bra kvalité och är villig att betala ett premium - gå för högkvalitativa produkter.

Med det i åtanke börjar vi därmed den vanligaste formen av proteinpulver - vassleprotein.

Bästa Vassleproteinpulver (Whey)

Vassleprotein (oftast kallat whey-protein) är överlägset det mest populära proteinet-tillskottet som finns - av goda anledningar.

Du får mycket protein per krona, det smakar bra, och dess aminosyreprofil är väldigt bra för att bygga muskler.

Men vad är vassle egentligen?

Vassle är i grunden en restprodukt av ostproduktion. Till en början kastade man iväg detta vassleprotein, men sen upptäcktes dess höga proteinhalt, samt dess höga mängd leucin. Leucin är en väsentlig aminosyra som spelar en kritisk roll vid proteinsyntes.

Ända sedan dess har vassleprotein sålts som proteinpulver.

Det är ett proteinpulver som snabbt kan brytas ner i kroppen, vilket gör det till ett effektivt val som proteinkälla efter ett träningspass. Denna innebär att du snabbt kan öka mängden aminosyror i blodet (särskilt leucin) vilket i sin tur kan stimulera muskeltillväxten snabbare efter ett träningspass i jämförelse med proteinkällor som är svårare att smälta och absorbera.

Det gör vassleprotein till ett av de bästa valen av proteinpulver för majoriteten av människor, och är även vad jag brukar rekommendera till de flesta.

Dock finns det tydliga nackdelar med detta också. Då det är en biprodukt av ost, innebär det att detta inte är ett alternativ för dig som är vegan.

Utöver det är det även ett dåligt val för dig som är laktosintolerant då det ofta innehåller laktos. Det är även värt att nämna att även fast du inte är laktosintolerant kan du fortfarande vara allergisk mot specifika protein som kan finnas i mjölk från kor (och därmed i vassleprotein).

Ett sätt att "undgå" laktos-problemet är istället att köpa filtrerade varianter av vassleprotein, som vassleisolat eller vasslehydrosolat. Dessa varianter har helt enkelt filtrerat bort så mycket fett och kolhydrater som möjligt, vilket även innebär att laktosen försvinner.

Det resulterar även i en högre proteinhalt, men dessvärre även ett högre pris. Dessa varianter går ofta vid namnet Whey-100. 

Det bästa är helt enkelt att testa hur din mage reagerar på de olika alternativen. Om du känner av att whey-80 upprör din mage kan whey-100 eller ett veganskt alternativ vara för dig.

Bästa Sortens Vassleproteinpulver

Personligen föredrar jag whey isolat (vassleproteinisolat), av två huvudsakliga anledningar:

 1. Min mage klarar inte av laktos särskilt bra, vilket är varför jag kör på isolat.
 2. Med vassleisolat får du vad du vill ha, nämligen protein, och inget annat.

Istället för att konsumera ett proteinpulver som bara är 70-80% protein kan man istället vara säker på att man får i sig så mycket protein som möjligt, ofta över 98%.

Det betyder även att man kan undvika fyllnadsingredienser som maltodrexin och liknande.

Med det sagt kommer jag även att rekommendera en god whey-80, om du är på en tajtare budget.

Core Protein Pro

Pris:
299 kr

Pris/portion:
15,74 kr


Vikt:

800g

Portioner:
19 st


Typ:

Vassle

Proteinhalt:

89%


Fetthalt:
1,6%

Kolhydrathalt:
1,7%


Core Protein Pro är en dyrare variant av vassleprotein. Närmare sagt är det gjort på en blandning av vasslehydrolysat och isolat som förser dig med hela 37,4g protein per portion.

Core Whey Protein

Pris:
159 kr

Pris/portion:
5,3 kr


Vikt:

1000 g

Portioner:
30 st


Typ:

Vassle

Proteinhalt:

80%


Fetthalt:
7,5%

Kolhydrathalt:
6%


Core Whey Protein är en billigare variant av vassleprotein. Den innehåller 75-80% protein och även en liten mängd laktos, med 26,4g protein per portion.

Bästa Kasienproteinpulver

Kasein är förmodligen det näst mest populära proteinpulvret efter vassleprotein, och är även det något som vi finner i mjölk.

Den huvudsakliga skillnaden på vassleprotein och kasein är att kaseinprotein absorberas långsammare av kroppen. Det innebär att den resulterar i en mindre mängd aminosyror i blodet men över en längre tid.

Hur vet vi om vi borde ta vassleprotein eller kaseinprotein kanske du undrar då? Här är vad vi kan se från den forskning som finns idag:

 1. Vassleprotein (whey) absorberas snabbt av kroppen, samt innehåller en stor mängd leucin, vilket gör det till ett utmärkt val att ta direkt efter ett träningspass.
 2. Kasein absorberas långsammare av kroppen, vilket gör det till ett bra alternativt generellt sätt. Det kanske inte är lika effektivt som whey direkt efter ett träningspass, men det finns mer och mer bevis  som pekar på att ett långsammare proteinpulver (som kasien) kan vara ett bättre val i majoriteten av situationer, om målet är att bygga muskler.
 3. Kasien är ett väldigt bra val av protein att ta innan du går och lägger dig, där det till och med kan bidra till en mer effektiv återhämtningsperiod.

Bästa Sortens Kaseinproteinpulver

Det bästa typen av kasein du kan köpa är något som heter micellärt kasien. Vad som skiljer detta från vanlig kasein är hur det produceras, vilket behåller mindre stycken av protein (miceller). 

Det är dessa miceller som ligger bakom kaseins långsamma absorberingsförmåga, men förstörs ofta under produktionen hos varianter av kasein med lägre kvalité.

Det här kanske låter lite överdrivet, och jag kan till viss del hålla med. Dock är det det bästa kaseinet du kan köpa, men jag rekommenderar även ett billigare alternativ under.

Optimum Nutrition 100% Casein

Pris:
349 kr

Pris/portion:
12,46 kr


Vikt:

908g

Portioner:
28 st


Typ:

Kasein

Proteinhalt:

75%


Fetthalt:
1,7%

Kolhydrathalt:
9,4%


Detta är en dyrare version av kaseinpulver, men är perfekt för dig som letar efter kasienet av högsta kvalité. Den innehåller 24g av micellärt protein per portion.

Core Casein

Pris:
199 kr

Pris/portion:
6,63 kr


Vikt:

750g

Portioner:
30 st


Typ:

Kasein

Proteinhalt:

80%


Fetthalt:
2,9%

Kolhydrathalt:
3,4%


Core Casien är en billigare version av kasein, med nästan halva priset per portion i jämförelse med det dyrare valet. Här får du 21,6g protein per portion.

Bästa Äggviteproteinpulver

De flesta vet inte ens att äggviteprotein existerar, vilket är synd, för det är faktiskt en väldigt bra källa till protein.

Det har två huvudsakliga fördelar:

1. Det har ett högt biologiskt värde.

Det biologiska värdet av ett protein är ett mätbart värde på hur effektivt din kropp kan absorbera och använda sig av ett visst protein.

Och som du kanske kan föreställa dig är proteinkällor med ett högt biologiskt värde värdefullt för att bygga muskler!

Viss forskning har föreslagit att protein från ägg är lika effektivt som vassleprotein för detta ändamål.

2. Äggprotein absorberas långsamt.

Som vi tidigare nämnde med kasein, innebär en långsam matsmältning att äggprotein är ett bra val innan du går och lägger dig.

Generellt verkar det även som att dessa långsammare former av proteinpulver fungerar lika bra för att bygga muskler som snabbare former, som vassleprotein.

Core Egg Protein

Pris:
229 kr

Pris/portion:
7,63 kr


Vikt:

800g

Portioner:
30 st


Typ:

Äggvita

Proteinhalt:

75%


Fetthalt:
1,2%

Kolhydrathalt:
8%


Äggviteprotein är det bästa valet för dig som letar efter ett animaliskt proteinpulver som inte innehåller några spår av laktos. Här får du 20,3g protein per portion.

Bästa Biffproteinpulver

Japp, du hörde rätt. Det finns även proteinpulver gjort på nötkött.

Nötkött är i sig en väldigt bra källa till protein, men i pulverform? Jag har aldrig haft chansen att prova det, men från vad jag har hört är det lika vidrigt som det låter.

Sen vill jag även lyfta en allvarlig poäng gällande kvalitén på det nötkött som används för att skapa dessa pulver, då det generellt är än bra idé att undvika eller begränsa ditt intag av rött kött, särskilt av dålig kvalité.

Self Omninutrition Hydro Beef Premium

Pris:
299 kr

Pris/portion:
11,96 kr


Vikt:

750g

Portioner:
25 st


Typ:

Nötkött

Proteinhalt:

91%


Fetthalt:
0%

Kolhydrathalt:
0%


Biffprotein är för dig som vill ha en ren proteinkälla utan några som helst kolhydrater eller fetter, med en bred aminosyraprofil. Här får du  27,3g protein per portion.

Bästa Sojaproteinpulver

Sojaprotein är lite av ett kontroversiellt ämne, särskilt hos män.

Vissa menar att det är en supernyttig och bra källa av protein, medans andra håller sig undan som om det vore döden.

Det farliga med denna debatt är att det är relativt enkelt att vrida och vända på tidigare forskning för att styrka båda argumenten, vilket också är varför det är ett så kontroversiellt ämne.

Med det sagt tänker jag att vi först och främst kan gå igenom det vi vet från forskningen, för att sedan beröra de mer nyanserade aspekterna av sojaprotein.

Till att börja med, forskning har visat att det generellt sett är en effektiv källa till protein för att bygga muskler. Det är även ett av de bästa plantbaserade proteinpulver du kan konsumera i relation till dess aminosyror.

Viss forskning föreslår även att sojaprodukter kan leda till andra hälsofördelar. Positiva effekter på din hjärthälsa samt lägre nivåer av det "dåliga" kolesterolet LDL och högre nivåer av det "bra" kolesterolet HDL har rapporterats.

Negativa hälsoeffekter som ofta associeras med sojaprotein är en högre chans för bröstcancer hos kvinnor, alternativt lägre nivåer av testosteron hos män.

Dock finns en del forskning som visar på att soja inte har någon påverkan på östrogen och testosteronproduktionen inom män. Även denna omfattande meta-analys indikerar att detta inte har någon påverkan.

Även en hel del forskning har visat att soja faktiskt kan ha motsatt effekt för bröstcancer, det vill säga att det förhindrar det, snarare än att det främjar det.

Utan att gå in i detalj kring alla dessa studier och vad det innebär för dig är min rekommendation följande:

Att konsumera mindre mängder av sojaprotein kommer med störst sannolikhet inte leda till några negativa hälsoeffekter hos vuxna människor, utan kommer snarare att förbättra din kardiovaskulära hälsa, samt minska chansen för cancer.

Om du däremot letar efter ett proteinpulver att konsumera flera gånger om dagen, skulle jag rekommendera en annan form. Att blanda sojaprotein med andra former är förmodligen det bästa valet här.

Det bästa sojaproteinpulvret du kan köpa är i min mening Sojaproteinisolat, vilket lyckligtvis är standard på marknaden.

Self Omninutrition Soy Protein

Pris:
199 kr

Pris/portion:
6,03 kr


Vikt:

1000 g

Portioner:
33 st


Typ:

Soja

Proteinhalt:

91%


Fetthalt:
1%

Kolhydrathalt:
0,7%


Sojaprotein är som du kan se det billigaste valet av vegetabiliska proteinpulver, och kan nästan jämföras med vassleprotein. Här får du även 27,2g protein per portion, med näst intill inget annat.

Bästa Risproteinpulver

Om du inte hört talas om risprotein tidigare kanske du höjer ögonbrynen och tänker att ris inte innehåller särskilt mycket protein - så hur kan det finnas risproteinpulver?

Det gör det faktiskt, och detta proteinpulver är faktiskt ganska bra.

Även risprotein har ett relativt högt biologiskt värde och en robust aminosyreprofil, väldigt lik sojaprotein.

Personligen tycker jag även det smakar ganska bra, och konsistensen är väldigt behaglig.

Holistic Risprotein EKO

Pris:
269 kr

Pris/portion:
17,93 kr


Vikt:

750 g

Portioner:
15 st


Typ:

Ris

Proteinhalt:

80%


Fetthalt:
4,3%

Kolhydrathalt:
8,4%


Om du letar efter ett bra substitut till sojaprotein som även är ekologiskt är detta valet för dig. Lite saftigare pris, och men med hela 40g protein per portion. 

Bästa Ärtproteinpulver

Även ärtprotein är ett bra alternativ som proteinpulver.

Det har ett högt biologiskt värde, likt äggprotein, men även mycket leucin. Leucin är den aminosyran som är viktigast för att stimulera proteinsyntes.

Detta gör ärtprotein till ett bra val för att bygga muskler. När man blandar ärtprotein med risprotein får man även vad många kallar för veganskt whey då deras aminosyreprofiler kompletterar varandra väl.

Holistic Ärtprotein EKO

Pris:
169 kr

Pris/portion:
12,07 kr


Vikt:

500 g

Portioner:
14 st


Typ:

Ärtor

Proteinhalt:

84%


Fetthalt:
4,5%

Kolhydrathalt:
2%


Ärtprotein är även det ett bra alternativ för vegetabiliska proteinpulver. Proteinet kommer från gula ärtor, med 25g protein per portion. 

Bästa Hampaproteinpulver

För någon anledning är hampaprotein mer populärt än ärtprotein och risprotein, även fast det inte borde vara det.

Det innehåller mycket bra vitaminer och mineraler, samt essentiella fetter såsom omega-3 och omega-6, men innehåller oftast inte mer än 50% protein.

Det innebär att du konsumerar en hel del fett och kolhydrater när du dricker hampaprotein, vilket vi hellre vill lägga på riktig mat.

Utöver det är hampaprotein betydligt svårare att smälta och absorberas än ris- och ärtprotein, vilket gör det till ett ännu sämre val av proteinpulver.

Jag tycker därmed man bör betrakta hampaproteinpulver mer som ett näringstillskott än ett proteintillskott, vilket är varför jag generellt undviker det.

Hampaprotein EKO

Pris:
149 kr

Pris/portion:
10,64 kr


Vikt:

500 g

Portioner:
14 st


Typ:

Hampa

Proteinhalt:

50%


Fetthalt:
11%

Kolhydrathalt:
26%


Som sagt tycker jag man bör se hampaprotein som mer av ett näringstillskott än proteintillskott, i och med dess låga proteinhalt. Hur som helst får du 15g protein per portion.

Bästa Veganska Proteinpulver

Utöver de veganska alternativen som jag tog upp tidigare (ärt- ris och sojaprotein) finns det även mindre populära varianter.

Två andra alternativ jag kan komma på är proteinpulver gjort på pumpafrön och havre.

Båda är helt okej alternativ men har inga direkta fördelar över de tidigare nämnda alternativen.

Sedan finns det även veganska proteinpulver som använder sig av flera olika proteinkällor, för att skapa en blandning.

Dessa är i min mening ofta väldigt bra, då de olika källorna ofta komplementerar varandras aminosyreprofiler.

De brukar även (enligt mig) smaka väldigt bra, och är ofta vad jag brukar köra på.

Den enda nackdelen är att många tillverkare ofta sätter ett premiumpris på dessa blandningar. Här gäller det dock att läsa på innehållet och jämföra olika alternativ, för att hitta ett prisvärt alternativ.

Healthwell Vegan Protein 

Pris:
299 kr

Pris/portion:
10,67 kr


Vikt:

800 g

Portioner:
28 st


Typ:

Blandat

Proteinhalt:

74%


Fetthalt:
9,4%

Kolhydrathalt:
6%


Vegan Protein är en personlig favorit, i och med att de blandar olika vegetabiliska proteinkällor. Med detta proteinpulver får du 21g protein per portion.

Hur Du Hittar Rätt Proteinpulver För Dig

Som du kanske förstår så finns det inget proteinpulver som är bäst för alla. Det innebär i sin tur att du behöver testa dig fram för att hitta vad som fungerar bäst just för dig.

Mitt bästa tips är att du testar lite olika varianter och smaker av proteinpulver tills du hittar det som din kropp och smaklökar gillar mest.

Finns Det Ett Bästa Proteinpulver För Viktminskning & Fettförbränning?

bränna fett

Nej, och ja.

Om du någonsin ser ett kosttillskott som lovar dig att gå ner i vikt snabbare eller liknande, bör din varningsklocka gå igång.

Från ett marknadsföringsperspektiv är det väldigt enkelt (och effektivt) att associera kosttillskott med viktminskning.

Det är därför det finns 1000 olika bantningspiller, viktminskningsbars, viktminskningsprotein osv...

Sanning är, som du kanske har anat vid det här laget, att majoriteten av dessa kosttillskott inte kommer bidra till en mer effektiv viktnedgång för i huvud taget.

Det finns inget specifikt kosttillskott eller mat som kommer få dig att gå ner i vikt. Det handlar snarare om att konsumera färre kalorier än vad du förbrukar.

Med det sagt finns det kosttillskott och andra livsmedel som kan hjälpa dig uppnå detta.

Kopplat specifikt till proteinpulver innebär det att om vårt mål är att gå ner i vikt eller bränna fett, kommer ett proteinpulver med så mycket protein och så lite kolhydrater och fetter som möjligt vara vårt bästa val.

Generellt sätt vill du dricka så få kalorier som möjligt om du vill sänka ditt kaloriintag. Detta är då kalorier i form av vätska inte leder till att du känner dig lika mätt som fasta livsmedel gör.

Vad innebär detta för dig som vill gå ner i vikt? Sikta på ett proteinpulver med hög proteinhalt, som till exempel whey-100, då dessa alternativ innehåller mindre onödiga kalorier i form av fetter och kolhydrater.

Hur Mycket Protein Ska Man Äta?

Denna punkt har egentligen två delfrågor som jag skulle vilja besvara i för hållande till proteinpulver.

Den första frågan/myten som jag hör väldigt ofta är att kroppen endast kan absorbera 30g protein åt gången.

Detta stämmer inte.

Den mänskliga kroppen är otroligt effektiv, och den gillar inte att slösa på energi. Den kommer därför alltid att använda all näring du förser den.

Om du därmed äter 70g protein en viss måltid så kommer du inte att "kissa ut de resterande 40g" - det är inte så det fungerar.

Den andra frågan berör hur mycket protein du bör äta över en given period, ofta under en dag.

Din hälsa, kropp, gener, mål, fysisk aktivitet och liknande faktorer kommer alla att påverka hur mycket protein du bör konsumera varje dag. Oavsett detta så finns det generella rekommendationer baserade på tidigare forskning som kan ge dig välfungerande riktlinjer.

För majoriteten av personer kommer ett proteinintag mellan 1.4 - 2.5 g protein per kilo kroppsvikt att förse dig med tillräckligt protein för att maximera muskeltillväxten. För att göra detta enklare brukar jag rekommendera att du får i dig åtminstone 2g/kg.

Detta innebär att om du till exempel väger 70 kilo så bör du konsumera cirka 140 g protein per dag.

Vanliga Frågor Kring Proteinpulver

Här besvarar jag några av de absolut vanligaste frågorna jag brukar få i relation till proteinpulver.

Kan jag baka med proteinpulver?

Ja, proteinpulver är en jättebra ingrediens att ha i bakning. Det kan användas i nästan allt du kan tänka dig. Chokladbollar? Kladdkaka? Granola? Japp.

Ett hett tips är att testa att baka med kasien över vassleprotein!

Är proteinpulver ett bra mellanmål?

Det tycker jag. Att ta en shake med proteinpulver är ett väldigt smidigt och enkelt mellanmål som man lätt kan ta med sig, vart man än är.

Det är även ett proteinfyllt mellanmål vilket är bra om du försöker bygga muskler, eller gå ner i vikt.

Vilka biverkningar kan man utsättas för av proteinpulver?

Den huvudsakliga bieffekten ligger hos de som är laktosintoleranta eller har andra former av mjölkallergier.

Då är det viktigt att kolla upp innehållsförteckningen för proteinpulvret, eller hålla sig till Whey-100 då de oftast innehåller näst intill noll laktos.

Annars kan du även vända dig till plantbaserade alternativ, som ärt- eller risproteinpulver.

Kan man konsumera proteinpulver på LCHF?

Ja absolut. Se till att du väljer ett proteinpulver utan kolhydrater bara, som till exempel whey-100.

Vilket proteinpulver är utan kolhydrater?

Det finns flera alternativ till proteinpulver som inte innehåller några kolhydrater. Det finns både animaliska proteinpulver utan kolhydrater, men även plantbaserade.

Här gäller det att kolla på näringsdeklarationen av produkten. Det kommer i majoriteten av fall innehålla något gram kolhydrater per servering, men det är så lite att det blir försumbart.

Två exempel på detta är whey-100 och detta sojaprotein.

Finns det proteinpulver utan sötningsmedel?

Ja det finns en mängd olika proteinpulver som inte innehåller sötningsmedel, och det är något som blir allt mer populärt.

Här är ett bra exempel på vanligt vassleprotein utan sötningsmedel, och här är ett exempel på veganskt protein utan sötningsmedel.

Finns det proteinpulver utan tillsatser?

Ja, precis som med sötningsmedel kommer det allt fler proteinpulver som inte innehåller några tillsatser. Här är ett bra exempel.

Ska man dricka protein före eller efter träning?

Att dricka proteinpulver efter ditt träningspass är generellt en bra ide, för att påskynda musklernas reparationsprocess.

Efter träningen hade jag rekommenderat att du dricker ett proteinpulver som snabbt kan absorberas av kroppen, till exempel whey-protein.

Långsammare proteinpulver som kasien kommer förmodligen inte vara lika effektivt direkt efter din träning.

Bara för att det är mer optimalt att dricka protein efter träning, innebär detta inte att du bör undvika all protein före träning. Det är absolut inget fel med att dricka protein före träning också.

Vilket är det billigaste proteinpulvret?

Det billigaste proteinpulvret du kan köpa är whey-80. Det är vassleproteinpulver, och är även det som är mest populärt.

Dess produktionsprocess tillsammans med dess popularitet gör det även till det billigaste alternativet på marknaden. 

Här kan du hitta whey-80 till ett bra pris.

Finns det ekologiskt proteinpulver?

Absolut finns det ekologiskt proteinpulver. Om detta är fallet bör det stå tydligt på förpackningen.

Här är ett bra exempel på ekologiskt proteinpulver.

Kan man gå upp i vikt av proteinpulver?

Ja, och nej. 

Proteinpulver innehåller protein, och protein innehåller i sin tur kalorier. Kalorier är vad vi människor använder som vår primära energikälla. 

Om vi därmed konsumerar mer kalorier än vad vi gör oss av på en dag förvaras detta överskott som kroppsfett, vilket kommer få dig att gå upp i vikt.

Detta innebär i praktiken att proteinpulver kan resultera i att du går upp i vikt.

Dock är protein i sig väldigt mättande, vilket gör det svårt för dig att konsumera mer kalorier än vad du gör dig av med, om du endast skulle äta protein.

Kan jag använda proteinpulver för att gå upp i vikt?

Ja, självklart kan du göra det. Frågan är däremot varför du vill gå upp i vikt. 

Vill du gå upp i vikt för att helt enkelt gå upp i vikt, eller vill du gå upp i vikt genom att bygga muskler?

Protein är viktigt att konsumera, vilket innebär att du kan konsumera proteinpulver i båda fallen. MEN om du har svårt att gå upp i vikt finns det bättre alternativ.

Om så är fallet skulle jag fokusera på att äta mer nyttig mat som även innehåller mycket kalorier, som till exempel ris.

Bör jag ta proteinpulver eller gainer?

Personligen tycker jag att du ska stanna iväg från gainers. Om du inte vet vad gainers är, så är det "måltidsersättare", vilket innebär att de innehåller en hel del kolhydrater, fetter och protein.

Målet med dessa är precis som namnet avslöjar att hjälp dig gå upp i vikt, vilket är vanligt under en bulk.

Dock är innehållet i dessa gainers knappast något att vara exalterad över. De innehåller väldigt mycket fyllnadsmedel som bland annat maltodrextrin, vilket är varför jag rekommenderar att du undviker de.

Sikta på att få i dig kalorierna från riktig mat istället, din kropp kommer att tacka dig.

Proteinpulver, bra. Gainers, inte så bra.

Ska jag äta proteinpulver eller aminosyror?

För att besvara denna fråga måste du först förstå vad aminosyror är för något.

Aminosyror är de byggstenar som tillsammans utgör protein. När du konsumerar protein, bryts detta ner till dessa aminosyror i kroppen.

Aminosyror, BCAA eller EAA som de brukar heta brukar tas upp snabbare av kroppen, men kommer i betydligt mindre mängder.

Att ta proteinpulver är egentligen samma sak som att ta BCAA, bara att du får betydligt mer protein för pengarna.

Det enda tillfället jag skulle rekommendera någon att dricka BCAA över proteinpulver är om de tränar under ett fastande stadie, annars kommer proteinpulver alltid att vara mer överlägset.

Finns det BCAA i proteinpulver?

Ja, precis som jag skrev i föregående fråga finns aminosyror(BCAA) i proteinpulver.

Bör jag äta proteinpulver utan att träna?

Ja det kan du absolut göra. Kroppen har ett proteinbehov vare sig du tränar eller inte.

Om du däremot tränar kommer detta proteinbehov vara högre än om du inte tränar, vilket gör proteinpulver än mer relevant.

Om du däremot inte tränar men ändå får i dig tillräckligt med protein från din kost är proteinpulver inte särskilt nödvändigt.

Bör jag dricka protein på dagar jag inte tränar?

Absolut. När du tränar bryter du ner muskelfibrer. Dessa repareras sedan över en viss tid framöver, och det är då du behöver konsumera extra protein.

Protein är även väldigt användbart för att bevara muskelmassa, så även fast du inte tränar en viss dag bör du fortfarande se till att du möter dina proteinbehov.

Detta proteinbehov kommer inte att variera de dagar du inte tränar, om du tränar kontinuerligt.

Finns det proteinpulver för kvinnor?

Allt proteinpulver är för kvinnor, och män. Det finns inget uteslutande som skulle göra något specifikt proteinpulver bättre lämpat för kvinnor eller vice versa.

Med det sagt finns det många företag som marknadsför vissa av deras proteinpulver specifikt mot män eller kvinnor. Detta är dock marknadsföring, och inget annat.

Hur länge håller proteinpulver?

Proteinpulver kan bli gammalt, men det brukar oftast ta en väldigt lång tid.

Kolla på förpackningen så bör du hitta ett utgångsdatum, precis som med alla andra livsmedel.

Om det däremot har stått lufttätt behöver inte detta datum nödvändigtvis stämma. Blir du dålig i magen av det bör du däremot sluta äta det.

Finns det proteinpulver utan smak?

Letar du efter ett proteinpulver utan smak finns det oftast en hel del att välja på.

Varför man skulle vilja ha en smaklöst proteinpulver är då man kanske vill blanda i detta i en smoothie, eller använda vid bakning, utan att det tillsätter någon specifik smak.

Här kan du hitta ett bra exempel på ett smaklöst proteinpulver på vassleprotein, och ett gjort på sojaprotein.

Är proteinpulver klassificerat som dopning?

Nej. Vassleprotein kommer från mjölk, så det vore som att klassificera mjölk som dopning.

Proteinpulver är helt enkelt ett livsmedel, och bör inte ses som något annat.

Sammanfattningsvis Om Proteinpulver

Proteinpulver är inte något du måste använda, om du får i dig tillräckligt med protein från din normala kost.

Det är däremot ett väldigt kostnadseffektivt, flexibelt, och smidigt sätt att se till att du möter dina dagliga proteinbehov.

Detta är viktigt, oavsett om du försöker bygga mer muskelmassa, eller om du försöker ner i vikt och bränna fett.

På grund av detta är proteinpulver det kosttillskott som jag rekommenderar mest, tillsammans med kreatin.

Vad tycker du om proteinpulver? Har du någon favorit? Lämna en kommentar nere i kommentarsfältet!

Johannes Källman

Hej, det är jag som är Johannes. Jag är författaren bakom Gymlivet där jag strävar efter att förse mina läsare med användbar information som inte är fullt av skitsnack.


Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas.

 1. Funkar nybörjar programmet? Får man resultat om man kör samma sak i 6-8 veckor?
  Jag är en smal kille vill bygga skulpterade muskler, funkar Whey-80 för mig då efter träningar eller vad ska man ta? Vill verkligen förändra min kropp.

  P.S Väldigt inspirerande och bra blogg!

  Tack i förhand! 🙂

  1. Tja Danne!

   Såklart nybörjarprogrammet fungerar! Att köra basövningar är det absolut bästa du kan göra för att bygga en bra skulptuerad kropp, och nybörjarprogrammet fokuserar på just dem övningarna!

   Whey-80 är ett bra kosttillskott du kan ta efter träningen, men det är inget som kommer att förvandla din kropp ensamt. Det viktigaste är att du har koll på resten utav din kost.

   Här kan du läsa på mer om Proteinpulver:

   https://www.ourfitness.se/proteinpulver-vad-ar-det/
   https://www.ourfitness.se/vad-du-ska-ata-innan-och-efter-traning/

   Fortsätt att köra hårt Danne, kul att du gillar bloggen!

   Är det något annat du undrar är det bara att fråga!

   Johannes Källman

 2. Hej, tack för schysst sida. Jag har börjat äta enligt Leangains och ser resultat. Under fasteperioden kan man dricka proteindryck då? Nu dricker jag bara vatten men har svårt få i mig alla proteiner. Hälsningar Henrik

  1. Hej Henrik!

   Under fastaperioden kan jag tycka det är okej att ta någon shake med proteinpulver, det bör inte förändra resultatet särskilt mycket.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Add Content Block

Prenumerera På Nyhetsbrevet & Få En Gratis Guide Till Hur Du Sätter Upp Ett Effektivt Kostupplägg