Superset

superset
Att involvera superset i dina träningsrutiner är ett utav de lättaste sätten att dra ner på tiden du tränar och på samma gång bränner mer fett.

Igenom att använda superset i dina träningspass så kan du inte bara lägga på dig mera muskelmassa igenom att utnyttja hypertrofi, utan även förlora mer fett. Allt på en kortare tid.

Om du inte har testat superset än bör du definitivt involvera dem i ditt nästa gympass.

Vad är ett superset?
Ett superset är när du genomför två övningar i direkt följd, utan någon vila. Om du till exempelvis kör 10 reps utav bänkpress och sedan direkt, utan någon vila, kör 10 reps stångrodd så har du utfört ett superset.

Du kan utföra supersets på två olika sätt. Antingen så kör du två olika övningar inriktade på två olika muskelgrupper, som i exemplet ovan. Det andra sättet att utföra ett superset är igenom att du kör två övningar som riktar in sig på samma muskelgrupp.

Det vanligaste sättet är det där du utför två olika övningar för två olika muskelgrupper. Syftet med detta är att korta ner dina pass och samtidigt öka din puls för att göra det jobbigare för din kropp.

Syftet med att superseta två övningar för samma muskelgrupp är att öka muskelmassan i denna muskelgrupp samtidigt som att du bygger upp ett flås. När du tränar på det här sättet kommer du snabbt att märka hur trötta musklerna blir.

Antagonistmetoden

Det mest populärast när du tränar supersets ärbygga muskler att du tränar enligt den så kallade antagonistmetoden.

Det betyder att den andra övningen i supersetet ska använda sig utav antagonisten till den första muskelgruppen i supersetet. Ett exempel vore om du körde bänkpress för att träna bröstet för att sedan superseta det med stångrodd som inriktar sig på ryggen.

Då har du alltså tränat två muskelgrupper som är ”motsatta”. Vanligaste brukar vara ”tryck-dra” seten där ena övningen är en tryckövning (tex bänkpress) och den andra en dra övning (tex stångrodd).

Superset är så bra eftersom det utnyttjar hypertrofin och samtidigt bygger en rejäl mjölksyra i dina muskler. Det kommer kännas tungt och svårt i början men när man väl kommer igång med superset så får man en helt ny känsla, det måste definitivt testas!

Giantset

Giantset är en annan variation utav superset. Skillnaden är att du istället utför tre eller mer övningar i rad. På det sättet kan du trötta ut musklerna ännu mer och korta ner tiden på gymmet ytterligare. Oftast kallas ett giantset med tre övningar ett tri-set.

Supersets kan vara fanatiskt bra att använda i dina träningsprogram för att variera din träning. I guiden ”Bygga muskler – Öka din muskelmassa” finns massor utav fler tips på hur du kan öka din muskelmassa. Superset är bara ett av många verktyg du kan använda dig utav!

Lycka till!

Johannes Källman

Hej, det är jag som är Johannes. Jag är författaren bakom Gymlivet (Numera OurFitness) där jag strävar efter att förse mina läsare med användbar information som inte är fullt av skitsnack.Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Add Content Block

Prenumerera På Nyhetsbrevet & Få En Gratis Guide Till Hur Du Sätter Upp Ett Effektivt Kostupplägg