• Start
  • /
  • Blogg
  • /
  • Din Guide Till Luktsalt (Smelling Salts) Vid Styrketräning I Bästa Ammoniak 2022

Din Guide Till Luktsalt (Smelling Salts) Vid Styrketräning I Bästa Ammoniak 2022

Luktsalt är en sån där sak som du kanske sett någon på gymmet använda, och undrat vad det faktiskt är för något, samt varför de använder sig av det.

Att sniffa ammoniak(luktsalt) innan ett riktigt tungt lyft är en ritual som många menar är det bästa som hänt sen skivat bröd.

Målet med användningen av denna starka lukt vid träning kan låta konstigt, men det besitter en rad olika fördelar som kan hjälpa dig prestera på topp.

Vi kommer därmed i denna guide att gå igenom exakt vad luktsalt är för något, hur du använder det, samt lite produktrekommendationer.

Vad Är Luktsalt/Ammoniak?

luktsalt guide

Ammoniak är från en kemisk ståndpunkt en förening av väte och kväve som existerar i gasform, och som ofta besitter en väldigt start och distinkt lukt.

Luktsalt (smelling salts på engelska) är i sin tur en blandning av ammoniak, vatten och alkohol, och även parfym i vissa enstaka fall. Diverse luktsalt är oftast väldigt lika i dess innehåll då den huvudsakliga ingrediensen är just ammoniak.

Detta innebär även att diverse produkter ofta producerar liknande effekt och resultat vid användning.

Då du luktar på luktsalt inhalerar du en liten mängd ammoniak i gasform, vilket är vad som leder till dess effekter. Anledningen till varför många inom styrketräning finner detta värdefullt är då det ofta "shockar" systemet och förbättrar din prestation.

Men hur fungerar detta egentligen? Hur kan en lukt av ammoniak bidra med positiva fördelar vid styrketräning?

Hur Fungerar Luktsalt?

Luktsalt/ammoniak skulle kunna klassas som en stimulantia likt koffein eller synefrin. När denna ammoniakgas inhaleras kommer detta irritera vissa nerver och membran i näsa, lungor och slemhinnor vilket i sin tur triggar en typ av effekt i kroppen som brukar kallas för "inhaleringsreflexen".

Denna reflex agerar som ett försvar vars mål är att förbättra kroppens syreupptagningsförmåga. Kroppen producerar mer adrenalin, samtidigt som ditt blodtryck och puls ökar vilket resulterar i att din syreupptagningsförmåga förbättras samtidigt som du känner dig mer alert.

Effekten brukar inte hålla längre än en minut, vilket passar väl vid riktigt tunga styrkelyft.

Frågar du någon på gymmet som använt sig av luktsalt tidigare får du ofta höra att det känns som en spark i ansiktet - vilket förklarar dess effekt ganska väl.

Det låter kanske inte särskilt behagligt, men det är trots detta väldigt effektivt då det aktiverar din flykt- eller kamprespons och förbereder din kropp och hjärna inför ditt nästa lyft.

Bäst i Test av Luktsalt

1. Skull Smash Ammoniak, Regular

Pris:
229 kr

Skull Smash är en välkänd amerikansk leverantör som har tillverkat luktsalt under många år. Till följd av detta har de utvecklat en stark och effektivt luktsalt perfekt för all typ av styrketräning. Även då det är något dyrare än vissa andra alternativ är kvalitén hög.

2. 1RM Ammonia Original

luktsalt ammoniak

Pris:
199 kr

1RM Ammoniak är ett något billigare alternativ till Skull Smash som även besitter en extra stark kick vid användningen. Personligen tycker jag att 1RMs luktsalt är något för kraftigt, men detta handlar i slutändan om personlig preferens.

3. 1RM Ammonia Ice Breaker

Pris:
229 kr

1RM Ammoniak Ice Breaker är ett kraftigt luktsalt med extra doft av mint, vilket gör att det känns ännu mer. Det här är alternativet för de som letar efter ett så kraftfullt alternativ till luktsalt som möjligt och som föredrar mintlukten.

Hur Du Använder Luktsalt Vid Styrketräning

luktsalt styrketräning varför

Att använda sig av luktsalt är väldigt enkelt. Allt du behöver göra är att öppna din flaska som innehåller luktsaltet och sniffa på det genom att placera flaskan ungefär 10-15 centimeter under din näsa.

Undvik alltid att föra flaskan för nära näsan då effekten kan kännas överväldigande, särskilt för de individer som inte har testat på ammoniak och luktsalt tidigare.

En viktig poäng är att alla kan reagera olika vid användningen av luktsalt. Även då målet med luktsaltet är att få dig mer alert och fokuserad kan det ha motsatt effekt hos vissa individer som istället upplever hela situationen obehaglig.

Experimentera därmed med luktsalt för att säkerställa hur du själv upplever dess effekter.

Ytterligare en viktig poäng är att luktsalt bör klassificeras som en stimulantia, vilket innebär att du vill undvika att använda det för mycket.

Det kan delvis förhindra eventuella nackdelar hälsomässigt men kommer även att säkerställa att du inte bygger upp en för stark tolerans mod luktsaltets effekter. 

Spara det istället till de lyften där du känner att du behöver en extra boost, som vid till exempel riktigt tuffa träningsset eller 1RM maxlyft.

Biverkningar vid Användning Av Luktsalt

Att använda sig av luktsalt är generellt sätt helt säkert för vuxna individer, och har visat väldigt få biverkningar.

Ammoniak i sig kan vara väldigt farligt att få i sig i högre koncentrationer, men de luktsalt du kan köpa på marknaden är långt ifrån kraftiga nog för att resultera i seriösa negativa konsekvenser.

Med det sagt är det alltid bra att undvika luktsalt i en allt för stor utsträckning då en överdriven användning av luktsalt kan upplevas obehagligt i både näsa och ögon.

Se till att använda luktsaltet på rätt sätt och inom rimliga nivåer så bör du inte behöva oroa dig för några biverkningar.

Om du däremot besitter vissa tillstånd eller sjukdomar som kan påverkas av detta (t.e.x astma, bronkit och lungemfysen) är det alltid en bra idé att först diskutera detta med din läkare.

Sammanfattningsvis Av Luktsalt (Smelling Salts)

Styrketräning handlar i grund och botten om att lyfta tunga vikter. Ta detta ett steg längre till styrkelyft där det huvudsakliga målet är att lyfta en så tung vikt som möjligt.

I dessa situationer är det inte ovanligt att individer använder sig av diverse knep och redskap för att förbättra sin egna prestation och förse de med en bästa möjliga chans.

Det är här luktsalt kommer in i bilden, då det kan agera som ett effektivt redskap att använda under sina lyft för att eventuellt kunna lyfta tyngre och prestera på topp.

Om luktsalt och ammoniak i slutändan kommer att resultera i ett tyngre lyft är fortfarande diskuterbart. En klar och fokuserad hjärna kommer däremot med säkerhet resultera i ett bättre utfört lyft.

Frågan om just du bör använda dig av luktsalt handlar därmed om dina personliga preferenser i slutet av dagen.

Vad tycker du om luktsalt? Har du någon insikt eller erfarenhet att dela med dig? Lämna en kommentar längre ner!

Johannes Källman

Hej, det är jag som är Johannes. Jag är författaren bakom Gymlivet (Numera OurFitness) där jag strävar efter att förse mina läsare med användbar information som inte är fullt av skitsnack.Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Add Content Block

Prenumerera På Nyhetsbrevet & Få En Gratis Guide Till Hur Du Sätter Upp Ett Effektivt Kostupplägg