• Start
 • /
 • Blogg
 • /
 • BMI-Kalkylator: Räkna Ut & Förstå Ditt BMI

BMI-Kalkylator: Räkna Ut & Förstå Ditt BMI

Viktigaste Punkterna:

1.

BMI står för Body Mass Index, och är ett värde som mäter relationen mellan din längd och vikt. Detta värde kan sedan användas för att värdera hur du ligger till viktmässigt, det vill säga om du är underviktig, normal vikt, eller överviktig.

2.

BMI fungerar bra för att analysera stora populationer, men är inte särskilt effektiv för att utvärdera individer som styrketränar och har mer muskler än majoriteten av populationen.

3.

För att identifiera hur du ligger till viktmässigt så finns det två bättre metoder än BMI, nämligen att räkna ut ditt kroppsfett, eller mäta ditt midjemått.

Om du redan vet vad BMI är för något och vill veta din egen BMI så kan du använda dig av följande kalkylator för att snabbt identifiera vart du befinner dig någonstans.

BMI-Kalkylator

Detta sätts sedan i förhållande till följande BMI-Skala som visar vad detta värde innebär:

BMI-tal

Din vikt

Ökad risk för sjukdom

Under 18.5

Underviktig

Beroende på orsak

18.5 - 25

Normal vikt

Oförändrad

25 - 30

Överviktig

Lätt förhöjd

Över 30

Svårt överviktig

Förhöjd

Och här följer en BMI-tabell för att se hur du ligger till utan att använda kalkylatorn:

BMI karta

Är du däremot är osäker på vad BMI är för något, och varför det är användbart, så bör du fortsätta läsa.

Du har förmodligen hört mycket blandat kring just BMI, och om det är något värdefullt att ens kolla på.

Från början utvecklades BMI som ett verktyg som har använts över flera decennier av läkare som underlag för beslut kring om någon bör gå ner eller upp i vikt, men under senare tid har detta fått stark kritik.

Men vem har rätt egentligen? Det är det vi ska ta reda på i denna artikel.

Vi börjar med att kolla närmare på vad BMI faktiskt är för något.

Vad är BMI För Något?

BMI står för Body Mass Index, och är ett värde som mäter relationen mellan din längd och vikt.

Detta värde kan sedan användas för att värdera hur du ligger till viktmässigt, det vill säga om du är underviktig, normal vikt, eller överviktig.

BMI räknas ut på följande sätt (jag använder mig själv som exempel för att illustrera detta, nämligen 186cm och 87kg):

 1. Längd i meter (1.86) x Längd i meter (1.86) =  3.4596
 2. Vikt i kg (87) /  3.4596 = 25.1 (BMI)

Utifrån mitt BMI-värde så kan jag sedan se hur det relaterar till min viktstatus enligt följande:

 • Underviktig: <18.5
 • Normal vikt: 18.5 - 24.9
 • Överviktig: 25 - 29.9
 • Svårt överviktig: 30+

Enligt BMI betyder detta att jag är överviktig. Detta är dock något missvisande, men mer om detta senare.

BMI används främst som ett enkelt sätt för forskare att estimera kroppsfett inom stora populationer då de till exempel behövde jämföra detta med någon annan variabel. BMI utvecklades därför som ett simpelt sätt att estimera kroppsfett, vilket är hur den används än idag.

Är Det Någon Skillnad på BMI För Kvinnor och BMI För Män?

Nej, det är ingen skillnad på BMI-värden för kvinnor och män, utan samma formell och tabell används, oavsett kön.

Tanken är att alla ska kunna använda samma skala för övervikt och undervikt, vilket kan kännas något märkligt med tanke på att män och kvinnors kroppsbyggnad är så olika.

Detsamma gäller dock för båda könen eftersom kvinnor ska ha en högre fettprocent än män för att vara sunda vilket är varför det inte finns någon speciell BMI-skala för kvinnor eller män.

Vad är en BMI-Tabell?

En BMI-tabell är ett grafiskt sätt att visa hur du du ligger till på BMI skalan och ser ut så här:

BMI tabell

För att använda BMI-tabellen så behöver du helt enkelt hitta din längd (vänster sida) för att sedan matcha det med ditt BMI.

Enligt detta är jag som är 186 cm lång och väger 87 kg alltså överviktig...

överviktig gif

Men är jag verkligen det?

Just nu skulle jag uppskatta att jag har runt 15 % kroppsfett med något synliga magrutor, vilket jag inte direkt hade klassat som "överviktig"?

Men hur kommer det sig då att denna BMI-tabell och kalkylatorn säger att jag är överviktig?

Stämmer Verkligen BMI?

Förmodligen så är du något något skeptisk mot BMI vid det här laget, och du är inte ensam.

Du kanske tänker i linje som många andra som menar att det största problemet med BMI är att det överskattar antalet personer som är överviktiga.

Enligt BMI så är jag till exempel överviktig, vilket måste betyda att BMI inte fungerar?

Nope.

Sanningen är att det största problemet med BMI-skalor och BMI-tabeller är att de underestimerar antalet personer som är överviktiga eller svårt överviktiga.

En meta-analys från 2010 kollade på 32,000 personers BMI i korrelation med deras kroppsfett och kom fram till ett väldigt intressant resultat.

Hälften av alla individer som ansågs vara normal vikt eller överviktig enligt BMI visades vara svårt överviktiga enligt deras kroppsfett (över 25% för män och 35% för kvinnor).

Denna innebär alltså att BMI visar ett bättre resultat för många, vilket förmodligen beror på att dessa människor är "skinny-fat".

Detta innebär att de har väldigt lite muskelmassa, vilket väger mer än fett, och väldigt hög kroppsfett, vilket ledde till en lägre total vikt än vad som kan förväntas av någon med deras procent kroppsfett.

Meta-analysen visade även att BMI var väldigt bra på att identifiera vilka som faktiskt var svårt överviktiga. 95% av män och 99% av kvinnor som var svårt överviktiga enligt BMI-tabellen var faktiskt svårt överviktiga enligt deras kroppsfettprocent.

Så om du är svårt överviktig enligt BMI-kalkylatorn så är du förmodligen svårt överviktig i verkligheten.

Okej, men nu kanske du tänker på folk som tränar mycket, men som fortfarande klassificeras som överviktiga? Fungerar BMI för de?

Fungerar BMI För Muskulösa Personer?

testosteron

BMI utgår i grunden utifrån en population med människor som har relativt normala mängder muskler.

För individer som inte styrketränar så kommer denna muskelmassa att vara relativt stabil vilket innebär att viktförändringar kommer främst komma i form av kroppsfett. Om du som läser detta befinner dig i denna kategori så kommer BMI förmodligen att stämma relativt bra in på dig.

Av ren definition så kommer majoriteten av människor att ha en normal mängd muskler, vilket i sin ur betyder att BMI kommer att vara relativt korrekt för majoriteten av människor.

Men vad händer om en individ har mer muskler än de flesta andra och samtidigt en relativt låg nivå av kroppsfett?

Problemet med BMI är att metoden inte har någon direkt korrelation med ditt kroppsfett. De enda faktorerna som används är din höjd och längd. Detta innebär att två personer med helt olika fysik kan få samma BMI-värde.

Exempel: Om jag är 186 cm lång och väger 87 kg med 15% kroppsfett så hamnar jag fortfarande i samma "överviktskategori" som personen bredvid, som också är 186 cm lång och väger 87 kg, men som har 25% kroppsfett.

BMI fungerar bra för att analysera stora populationer, men är inte särskilt effektiv för att utvärdera individer som styrketränar och har mer muskler än majoriteten av populationen.

Jag tror att BMI kan vara ett hjälpsamt verktyg om du är över 20% kroppsfett (man) eller 25% (kvinna). Både BMI och din fettprocent bör då säga att en viktnedgång är ditt främsta mål.

MEN så fort du börjar att ta din kropp och träning på allvar och ditt kroppsfett minskar, så kommer BMI att vara ett ganska värdelöst verktyg.

Varför BMI Kan Är Användbart För De Flesta

Som du kanske förstår vid det här laget så är BMI inget perfekt verktyg, men tyvärr så finns det väldigt få som är.

Vad BMI kan förse dig med är däremot en grov uppskattning över hur du ligger till, vilket i sig är värdefullt.

Om du är svårt överviktig enligt BMI så är det 95-99% chans att du är det i verkligheten.

Om du inte styrketränar eller har riktigt bra gener för muskeltillväxt så är chansen stor att om du hamnar i överviktskategorin så skulle du dra nytta av att gå ner något i vikt.

Istället för att fokusera på sanningen - att vara överviktig eller svårt överviktigt är ohälsosamt - så väljer istället många att kritisera BMI eftersom de inte gillar vad det är den säger.

Med det sagt, så finns det däremot bättre alternativ för att räkna ut om du har en hälsosam vikt.

Bättre Alternativ Till BMI-Beräkning

kroppsfett alternativ BMI

Det största problemet med BMI är som sagt att metoden inte har någon direkt korrelation med kroppsfett.

Detta är ett stort problem för personer som är "skinny fat" (väldigt lite muskler och en hög procent kroppsfett, som ofta sitter runt magen), vilket är betydligt ohälsosammare än om detta fett skulle sitta på till exempel låret. Detta tar inte BMI hänsyn till.

Detta blir som sagt även ett problem för individer som tränar mycket och därför har mer muskler än majoriteten av befolkningen.

Eftersom BMI inte ser någon skillnad på muskler och fett så kan dessa personer även få en skev uppfattning, vilket var fallet med mig.

Att spåra sitt BMI är egentligen samma sak som att spåra sin vikt.

Det kan vara hjälpsamt men det säger inget om hur du bygger muskler eller bränner fett, vilket är vad du bör fokusera på om du vill förbättra din hälsa och utseende.

Det är därför bättre att se hur din kroppssammansättning utvecklas över tid för att få en tydligare uppfattning över hur du ligger till.

Det finns olika metoder för detta, men de två bästa som jag rekommenderar är:

Mät Din Kroppsfettprocent

Den absolut bästa metoden för att se hur du ligger till är genom att ta reda på din kroppsfettprocent, vilket är den mängd fettmassa du har på kroppen.

Denna metod är bäst eftersom det främst är fettet som är skadligt för din hälsa, inte muskler.

En normal kroppsfettprocent för kvinnor brukar vara mellan 25-31% och 17-25% för män.

Nackdelen med denna metod är att det däremot inte säger något om fettets fördelning, vilket innebär att den inte avslöjar hur mycket dåligt magfett du har.

Mät Ditt Midjemått

Ett annat alternativ till BMI är att mäta ditt midjemått, vilket kommer att avslöja just hur mycket farligt magfett du har på kroppen.

Då det är just denna typ av fett som ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar, så kan denna metod hjälpa dig identifiera hur du ligger till. Utefter detta mått kan du sedan sätta det i relation till följande tabell:

Midjemått-tabell för kvinnor:

 • Under 80 centimeter: Ingen ökad hälsorisk.
 • Mellan 80-88 centimeter: En ökad hälsorisk.
 • Över 88 centimeter: Bukfetma vilket innebär en hälsorisk.

Midjemått-tabell för män:

 • Under 94 centimeter: Ingen ökad hälsorisk.
 • Mellan 94-101 centimeter: En ökad hälsorisk.
 • Över 102 centimeter: Bukfetma vilket innebär en hälsorisk.

Detta är en bra utgångspunkt, men det är ännu bättre om detta mått sen sätts i relation till din höft, vilket är en bättre indikation om du har en sund vikt.

Sammanfattningsvis om BMI

BMI tabell karta kvinnor skala

BMI står för Body Mass Index, och är ett värde som mäter relationen mellan din längd vikt.

Detta värde kan sedan användas för att värdera hur du ligger till viktmässigt, det vill säga om du är underviktig, normal vikt, eller överviktig enligt följande BMI-skala:

 • Underviktig: <18.5
 • Normal vikt: 18.5 - 24.9
 • Överviktig: 25 - 29.9
 • Svårt överviktig: 30+

Dessa kategorier är inte perfekta och precisa verktyg för att kalkylera ditt kroppsfett, men de ger en grov uppskattning över hur din kroppsvikt ligger till, och om du borde gå ner i vikt.

Istället för att kolla på ditt BMI så finns det bättre metoder för att identifiera hur du ligger till:

Om du vet grunderna för att hålla en effektiv kost så kommer du att kunna förändra din kroppssammansättning på ett kontrollerat vis vilket är det första steget mot att förbättra din kropp.

Vad tycker du om BMI? Har du någon insikt att dela med dig? Lämna en kommentar längre ner!

Johannes Källman

Hej, det är jag som är Johannes. Jag är författaren bakom Gymlivet (Numera OurFitness) där jag strävar efter att förse mina läsare med användbar information som inte är fullt av skitsnack.Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Add Content Block

Prenumerera På Nyhetsbrevet & Få En Gratis Guide Till Hur Du Sätter Upp Ett Effektivt Kostupplägg