• Start
  • /
  • Blogg
  • /
  • Din Guide Till Dipsbälte | Bästa Dipsbälten 2022

Din Guide Till Dipsbälte | Bästa Dipsbälten 2022

Kroppviktsövningar såsom dips, chins och pull-ups kan vara otroligt effektiva för att bygga muskelmassa och uppnå en starkare fysik.

Det huvudsakliga problemet med dessa övningar är däremot att de vid ett tillfälle kan bli för enkla för dig, vilket gör det svårt för dig att fortsätta applicera en form av progressiv överbelastning.

Vid dessa tillfällen behöver du tillägga ytterligare vikt för att göra de svårare och därmed mer effektiva.

Istället för att lägga på sig 10 kilo genom att proppa i sig X antal pizzor kan ett redskap såsom ett viktbälte vara fördelaktigt - vilket är exakt vad denna guide handlar om.

Vad Är Ett Viktbälte/Dipsbälte?

viktbälte dipsbälte guide köp

Ett viktbälte (även kallat dipsbälte) är ett redskap som du kan använda i din träning för att öka belastningen inom vissa övningar.

Närmare sagt är det ett bälte som viras runt din midja, där du sedan kan koppla på vikter och på så sätt öka motstånden i övningar som annars förlitar sig på din egna kroppsvikt.

Dessa typer av kroppsviktsövningar såsom dips eller pull-ups blir med tiden allt lättare då du utvecklar mer muskelmassa och styrka, vilket i sin tur resulterar i att det blir svårare att applicera en effektiv form av progressiv överbelastning.

Och som du förhoppningsvis redan vet är det progressiv överbelastning som kommer tillåta dig att fortsätta utveckla din egna styrka och fysik.

Vem Kan Dra Nytta Av Ett Viktbälte ?

Om du är en nybörjare till styrketräning, eller om du för tillfället inte kan göra fler än 5-10 repetitioner av dips eller pull-ups, är ett dipsbälte med störst sannolikhet inte något för dig.

I dessa fall är det istället fördelaktigt att fortsätta träna dessa kroppviktsövningar utan någon extra vikt, åtminstone tills det att du klarar av 12-15 repetitioner.

När du når denna punkt i din träning kan ett dipsbälte med extra vikt vara fördelaktigt för att öka motståndet du tränar med och på så vis stimulera ytterligare muskeltillväxt på ett mer effektivt sätt.

Med andra ord kan ett dipsbälte vara något att överväga för de flesta individer som redan har tränat ett tag och som letar efter ett alternativt till att applicera ytterligare progressiv överbelastning vid vissa kroppviktsövningar.

Utöver detta är ett viktbälte med störst sannolikhet ett måste för individer som tränar calisthenics - vilket är en form av styrketräning som exklusivt förlitar sig på kroppviktsövningar.

I dessa fall behöver du ett verktyg för att kontinuerligt kunna lägga till mer vikt och fortsätta utvecklas.

I många fall då ett dipsbälte kan vara värdefullt är det även möjligt att använda sig av en viktväst, då dessa besitter liknande användningsområden. Detta beror till stor del på din egna preferens.

Hur Du Väljer Rätt Viktbälte

viktbälte välj rätt köpa

Att välja rätt viktbälte kan visa sig vara fördelaktigt både för din träning och för din plånbok.

Det är ett relativt simpelt redskap att använda, men det finns några få saker att tänka på för att säkerställa att du väljer rätt val för dig och dina förutsättningar. Dessa är:

Material

Det första att ta i beaktning är vilket material viktbältet är gjort av. I 99% av fallen handlar det om ett dipsbälte gjort på läder eller nylon.

Ett läderbälte kommer med störst sannolikhet att hålla längst, och är därmed ditt bästa val. Då läder är något töjbart kommer det även att anpassas utifrån din kropp i och med mer användning.

Det innebär även att vissa kan uppleva att nya läderbälten känns något styva och obekväma, men de kommer med tiden att forma sig mer bekvämt runt din kropp. Väljer du att köpa ett läderbälte är det viktigt att se till att det är läder av god kvalité - för att på så sätt säkerställa att den kan användas under en längre tid.

Det andra valet av viktbälten kommer ofta i nylon, vilket många anser som ett mer bekvämt alternativ som inte kräver någon tid för att formas utifrån din kropp.

Problemet med nylonalternativ är att dessa ofta upplevs som obekväma mot huden, och kan även i vissa fall vara mindre slittåliga i relation till andra lädervarianter.

Storlek

Den andra aspekten att tänka på är storleken av viktbältet i fråga. Är du någon som har en smalare midja innebär detta även att ett smalare bälte kommer passa dig bättre.

I motsatt riktning kan du behöva ett större bälte om du är någon som har en större midja.

Majoriteten av viktbälten är däremot justerbara, vilket är optimalt då det tillåter dig att själv bestämma dess storlek - och möjliggör det även att användas av flera personer eller samma person över en längre tid.

Det viktiga att tänka på här är att undvika allt för stora bälten, då det kan resultera i att bältet faller av under övningen och därmed öka chansen att åka på en onödig skada.

Ju bredare ett bälte är, ju mer kommer den att kunna fördela vikten över din rygg och höft, vilket även är fördelaktigt allt med då du ökar vikten du tränar med.

Bäst i Test av Viktbälten 

1. Dipping Belt - Master Fitness

Pris:
499 kr


Material:
Läder


Master Fitness Dipping Belt hamnar på en förstaplats som ett högkvalitativt viktbälte i läder. Det är svårt att gå fel med detta alternativ då det är allt man behöver tillverkat med en bekväm och anatomisk design.

2. Dip Belt Pro - C.P. Sports

Pris:
399 kr


Material:
Nylon


Dip Belt Pro hamnar på en andraplats som ditt bästa val av ett nylonbaserat viktbälte. Den är även något billigare än andra lädervarianter, vilket gör det fördelaktigt om din budget är en viktig parameter.

3. Dip Belt 5008 - Schiek

Pris:
699 kr


Material:
Läder


Schieks Dip Belt 5008 är premiumvarianten på denna lista, och är för dig som letar efter en riktigt slitstarkt och tåligt viktbälte som du alltid kan lita på.

4. Dip Belt - Virtufit

Pris:
399 kr


Material:
Nylon


Sist på denna lista hamnar Virtufits Dip Belt, vilket är ett annat dipsbälte gjort på nylon. Det är däremot inte det starkaste bältet ute på marknaden, så är du någon som siktar på att maxa vikterna du kör med är det förmodligen inte rätt val för dig.

När Kan Man Använda Ett Viktbälte ?

dipsbälte övningar

Ett viktbälte kan användas inom många olika kroppsviktsövningar, vilket är varför det kan agera som ett så effektivt träningsredskap.

Några av de mest populära övningarna att använda sig av ett dipsbälte är:

Hur Använder Man Ett Viktbälte Eller Dipsbälte?

Att använda dessa typer av bälten i din träning är väldigt enkelt. Allt du behöver göra är att lossa kedjan (eller remmen), vira bältet runt din midja, för att sedan föra kedjan igenom öglan och i sin tur runt en vikt för att sedan fästa kedjan mod bältet igen.

Ta en titt på följande video för en visuell förklaring över hur du använder dig av ett viktbälte.

Du är inte begränsad till hantlar, utan kan även använda fria vikter och kettlebells beroende på vad du har tillgång till.

Använder du dig av en hantel rekommenderar jag att du virar kedjan eller remmen runt handtaget flera gånger för att undvika att tappa den under övningen.

Sammanfattningsvis om Viktbälten/Dipsbälten

Progressiv överbelastning ligger i grunden bakom all effektiv styrketräning, och är något som du måste applicera på ett eller annat sätt om du vill fortsätta utvecklas på gymmet.

Tack vare ett redskap som viktbälten tillåter det dig att applicera detta på ett enkelt och effektivt sätt vid tillfällen du utför kroppsviktsövningar såsom dips eller pull-ups.

Om du kontinuerligt tränar hårt förtjänar du även att se resultat och nå dina mål. Ibland kan det krävas att du använder dig av vissa redskap för att göra detta en verklighet, där ett kvalitativt viktbälte kan vara bland det bästa du kan köpa.

Vad tycker du om Viktbälten? Har du någon insikt eller erfarenhet att dela med dig? Lämna en kommentar längre ner!

Johannes Källman

Hej, det är jag som är Johannes. Jag är författaren bakom Gymlivet (Numera OurFitness) där jag strävar efter att förse mina läsare med användbar information som inte är fullt av skitsnack.Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Add Content Block

Prenumerera På Nyhetsbrevet & Få En Gratis Guide Till Hur Du Sätter Upp Ett Effektivt Kostupplägg