• Start
  • /
  • Blogg
  • /
  • Din Guide Till Viktvästar | De 4 Bästa Viktvästarna 2022

Din Guide Till Viktvästar | De 4 Bästa Viktvästarna 2022

Toppval Viktvästar:

1. Bästa Viktvästen Overall: Iron Gym Viktväst

Detta är en skön och flexibel viktväst som klarar upp till 10 kilos pålastning.

2. Bästa Viktvästen För Nybörjare: Master Fitness Viktväst

Denna viktväst passar väl för nybörjare. Bekväm, snygg och flexibel med upp till 10 kilos belastning.

3. Bästa Billiga Viktvästen: Star Gear Viktväst

Här har du budgetvarianten på listan. Inte riktigt samma kvalité men fortfarande en okej viktväst.

4. Bästa Tunga Viktvästen: OMPU Gear Viktväst

Denna viktväst klarar upp till hela 30 kilo pålastning, perfekt för erfarna atleter.

Vad Är En Viktväst?

viktväst styrka

En viktväst är helt enkelt en väst som kan användas vid träning, som du succesivt kan ladda på med mer vikter.

Det är med andra ord ett verktyg som du ka använda för att få en extra belastning, och därmed göra din träning mer tyngre och effektiv.

Inte nog med att den kan användas under träning, som till exempel konditionsträning eller kroppsviktsträning, utan det kan även användas under en powerwalk eller då du städar i huset.

Det är ett väldigt flexibelt redskap som du kan använda för att både bygga muskler och gå ner i vikt och bränna fett.

Vad Bör Man Kolla Efter i En Viktväst?

Det finns många olika faktorer att kolla efter när man letar efter den bästa viktvästen.

Med tanke på hur många olika modeller det finns på marknaden kan det kännas som en labyrint att hitta de som passar bäst för dig.

Dessa är faktorerna som du bör titta närmare på:

1. Vikt

Det finns många olika västar som alla tål olika mycket vikter. De vanligaste tål 10, 20 eller 30 kilo men det finns extremfall som tål ända upp till 70 kilon.

Här gäller det att tänka på hur du ska använda västen och till vilket ändamål.

Är tanken att använda västen under löprundan rekommenderar jag en lättare väst men om tanken är att använda den vid kroppsviktövningar kan du behöva en väst som klarar mer vikt.

Ju starkare du är, ju mer vikt vill du kunna lassa på viktvästen.

Ytterligare en viktig aspekt är hur vikten är placerade över västen. Det mest optimala är om vikten är jämt fördelad runt kroppen så du inte överbelastar vissa muskler.

Sista saken att tänka på är hur justerbar vikten är. En viktväst som tillåter dig att lassa på 0.25 kg i taget är självfallet bättre än en som endast kan justeras enligt en 1 kg ökning. Detta då det tillåter dig mer flexibilitet.

2. Passform

Passformen av viktvästen är viktigt att ta i beaktning. Självklart bör den sitta bra mot kroppen, men det är extra viktigt att tänka på beroende på vilken träningsform du vill köra.

Om du till exempel planerar att springa med västen är det viktigt att den sitter tight runt kroppen för att undvika att den inte hoppar runt vid varje löpsteg du tar.

Om målet istället är att använda viktvästen för styrketräning är det viktigt att den förser dig med tillräcklig mobilitet för att du ska kunna utföra övningarna på rätt sätt.

3. Komfort

Komfort är självklart A och O när det kommer till en träningsväst. Ingen vill använda en viktväst som skaver och sitter obehagligt mot kroppen.

Västen bör ha flera band som tillåter dig att justera dess passform, samt extra dämpning i axlarna.

Ytterligare något att tänka på är vilket material som viktvästen är tillverkad av. Ett lätt och luftigt material är rekommenderat för att undvika att det suger till sig svett.

4. Kvalité

Till sist är det viktigt att tänka på kvalitén och hållbarheten av västen. Det bör ses som en långsiktig investering, som något du kan dra nytta av i din träning under många år framåt.

Det finns inget tråkigare än att den går sönder bara några månader in.

Som du kan tänka dig kommer västen att utsättas för en del påfrestning under din träning, vilket är varför det är viktigt att den är gjord av ett slitstarkt material av hög kvalité. Budgetvarianter snålar ofta på denna front och går därmed sönder tidigare.

Att köpa en ordentlig väst redan från början blir då billigare och mer miljövänligt i längden.

Bästa Viktvästarna

1. Iron Gym Viktväst

Pris:
1499 kr


Totalvikt:

10 kg


Antal vikter:

30 st


Typ av vikt:

Sandpåsar


Iron Gym Weight Vest är en snygg och funktionell viktväst som passar perfekt för många olika träningsaktiviteter. Västen i sig själv väger 1 kilo, men kan lastas upp med vikter upp till 10 kilo. Utöver detta är den gjord av mjukt och luftigt material som förser dig med fri rörelse och fungerar under varmare dagar. Allt detta gör Iron Gyms viktväst till nummer ett på denna lista.

2. Master Fitness Viktväst

Pris:
1190 kr


Totalvikt:

10 kg


Antal vikter:

17 st


Typ av vikt:

Sandpåsar


Master Fitness viktväst är perfekt för nybörjare som letar efter en skön och snygg viktväst att ha ute på löprundan eller promenaden. Den fungerar även bra vid styrketräning. Denna modell väger också 1 kg men kan lastas på med vikter upp till 10 kilo. Ytterligare en positiv aspekt med denna viktväst är att den kommer i olika storlekar, vilket gör det enkelt att hitta en modell som passar dig.

3. Star Gear Viktväst

Pris:
999 kr


Totalvikt:

10 kg


Antal vikter:

30 st


Typ av vikt:

Stålblock


Star Gear är Gymgrossistens egna varumärke, och deras viktväst är den billigaste modellen här på listan. Det är en viktväst av bra kvalité, även då den kan kännas något klumpigare på grund av stålblocken.

4. OMPU Gear Vikväst

Pris:
1799 kr


Totalvikt:

30 kg


Antal vikter:

30 st


Typ av vikt:

Stålblock


OMPUs viktväst är tyngdviktaren på listan, då den klarar av hela 30 kilo. Den passar därmed perfekt för dig som letar efter att bygga muskler genom att öka belastningen markant. Ett hett tips är att inte börja direkt med en 30 kilos viktväst om du inte tränat med detta redskap tidigare. Detta passar däremot perfekt för mer erfarna atleter.

Varför Ska Man Träna Med En Viktväst?

En viktväst tillåter dig att träna med mer vikt, utan användningen av hantlar, skivstänger eller vikter. Det är perfekt för kroppsviktsövningar som knäböj utan vikt, armhävningar eller pull-ups.

Detta är viktigt för att bli starkare och bygga muskler, då det är väsentligt att du succesivt behöver applicera någon form av progressiv överbelastning.

Det är lika viktigt vid kroppviktsövningar som det är vid basövningar. Problemet med kroppsviktövningar är att man ofta kan göra väldigt många repetitioner av olika övningar.

Men med hjälp av en viktväst kan du höja vikten och därmed köra färre repetitioner fast med en högre belastning, vilket ofta är fördelaktigt för att bygga muskler och styrka.

Det kan även användas vid konditionsträning för att göra träningen tuffare, i och med den extra vikten.

Att vara ute på en löprunda efter att ha använt en viktväst kommer kännas som att springa på moln, det kan jag lova.

Hur Du Tränar Med En Viktväst

viktvast lopning springa

Som jag nämnde tidigare finns det flera olika sätt att använda sig av en viktväst.

Styrketräning, konditionsträning såväl som en powerwalk ämnar sig alla väl för användningen av en viktväst. Och tro inte att du behöver vara en professionell atlet heller. Viktvästar är ett jättebra verktyg för alla, till och med nybörjare.

Den enda riktlinjen att följa är egentligen att använda den när du vill. Med det sagt finns det självklart situationer där det potentiellt ger mer nytta.

Ett bra exempel är då du till exempel har blivit så stark att du klarar mer än 20 armhävningar. Om ditt mål är att fortsätta utveckla styrka och bygga muskler är 20+ repetitioner inte nödvändigtvis det bästa du kan göra.

Istället för att då fortsätta höja antalet armhävningar du gör kan du istället använda dig av en viktväst för att öka belastningen, vilket oundvikligen bör resultera i att du klarar färre repetitioner och hamnar i ett mer fördelaktigt repetitionsomfång för muskeltillväxt.

Sammanfattningsvis om Viktvästar

En viktväst är ett effektivt och flexibelt träningsredskap som kan användas vid många olika träningsformer.

Oavsett om du arbetar på din kondition, förbättrar din kroppsstyrka, eller vill bygga lite mer ork i vardagen, kan en viktväst vara ett effektivt sätt att nå dina mål.

Det kan vara svårt att avgöra vilken viktväst som är bäst för dig men jag hoppas att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer välinformerat val.

Vad tycker du om Viktvästar? Har du någon erfarenhet av det? Lämna en kommentar nere i kommentarsfältet!

Johannes Källman

Hej, det är jag som är Johannes. Jag är författaren bakom Gymlivet (Numera OurFitness) där jag strävar efter att förse mina läsare med användbar information som inte är fullt av skitsnack.Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Add Content Block

Prenumerera På Nyhetsbrevet & Få En Gratis Guide Till Hur Du Sätter Upp Ett Effektivt Kostupplägg