• Start
 • /
 • Blogg
 • /
 • Guide Till Dipsställningar | Köpguide För Hemmagym

Guide Till Dipsställningar | Köpguide För Hemmagym

Efter att ha sett många olika dipsställningar online och i verkligheten kan det vara svårt att få en uppfattning vad det är som åtskiljer de olika modellerna åt.

Det är rimligt att vara fundersam, då det är lätt att fastna i detaljerna.

Här kommer vi igenom allt som har med dipsställningar att göra, samt hur du hittar rätt modell för just dig och ditt egna hemmagym.

Vad Är En Dipsställning?

dipsställning guide köp

En konventionell dipsställning är en fast ram av två stänger som tillåter dig att köra en rad olika kroppsviktsövningar - framför allt dips, och fungerar därmed som ett effektivt redskap för att träna triceps, axlar och bröst.

Används det på korrekt sätt kan det även träna många andra muskelgrupper som rygg och mage.

Nu för tiden finns det många modeller av dipsställningar som kan vara något mer komplexa än ett par stänger. Det finns både viktassisterande dipsställningar som kan hjälpa dig sänka vikten du kör med, samt något som kalls för ett Power Tower - vilket kan användas för ännu mer kroppsövningar.

Hur Du Väljer Rätt Dipsställning För Dina Behov

När du letar efter att köpa en dipsställning finns det flera olika aspekter att ha i åtanke för att hitta rätt produkt för dig och din situation.

Precis som med de flesta träningsredskapen kan modeller komma i alla möjliga former, allt ifrån budgetvänliga alternativ till dyrare och mer exklusiva varianter.

I många fall får du vad du betalar för, men i grunden är är en effektiv dipsställning väldigt simpel, vilket betyder att du inte behöver lägga en hel lön för att få en bra produkt.

Ram

Det första du bör titta efter är vad dipsställningens ram är skapad av för material, samt hur mycket den väger. Det viktigaste är att ställningen är stabil.

Ostabila dipsställningar är bland det mest irriterande som finns, vilket är något som du snabbt kommer att märka om du använder en. På grund av detta är det viktigt att den har en stabil bas, alternativt att den monteras mot en vägg.

Det kan även vara värt att ta en extra titt på vad för material dess ram är gjord av. En ram av stål eller järn är rekommenderad för maximal stabilitet.

Viktkapacitet

Nästa punkt att kolla efter är hur mycket vikt dipsställningen klarar av, det vill säga dess maxkapacitet. Du bör delvis ta din egna vikt i beaktning, men även ytterligare vikt som du eventuellt använder dig av i din träning.

Om du till exempel använder dig av ett viktbälte med extra vikt kan det vara bra att räkna med detta. En kapacitet på 150 kilo brukar vara mer än tillräckligt för de flesta.

Grepp

Greppet är en viktigt men ofta förbisedd aspekt av dipsstationer. Vanligtvis kommer ställningen med eller utan en gummivaddering för att förbättra greppet, men nackdelen med dessa är att de kan försämras över tid och användning.

Föredrar du detta tycker jag absolut inte det är någon fara att köra på det, men ett annat val som är mer hållbart över en längre tid vore att köpa en ställning med ett räfflat metallgrepp. Detta kommer att förse dig med ett starkt grepp utan att försämras i kvalité över en längre period.

Storlek

En sista aspekten att tänka på är storleken av dipsställningen. Det är viktigt att tänka på hur mycket plats du har tillgängligt i ditt eget hemmagym/garage/etc. Om du har ont om utrymme finns det vissa modeller som kan brytas ner eller till och med vikas ihop efter användning.

Det andra att tänka på är hur brett det är mellan de två stängerna. Ett smalare grepp kommer att tillåta dig träna triceps och axlar mer fokuserat, medans ett bredare grepp är bättre för att träna bröstet.

Hur bred du är som person kommer även att ha en betydelse här, så se till att du väljer något som känns bekvämt för dig.

Bäst i Test Av Dipsställningar

1. Master Fitness - Dipsställning

Pris:
2200 kr


Dimensioner:
95x78x120 cm


Maxkapacitet:

180 kg


Grepp:
43 - 63 cm


Master Fitness klassiska dipsställning är ett perfekt alternativ för de flesta, och är den vanligaste modellen som brukar användas. Grepphandagen är relativt breda, så är detta något som du vill undvika är denna modell inte för dig. Annars är det en stabil produkt som kommer att prestera under en mycket lång tid.

2. Power Tower Multifunctional PT80 - inSPORTline

Pris:
5299 kr


Dimensioner:
157x65x206 cm


Maxkapacitet:

120 kg


Grepp:
25 cm


Här har du ett grymt bra alternativ till en träningsstation (Power Tower) vilket tillåter dig att utföra ännu fler kroppviktsövningar än bara dips. Med en stabil stomme samt smala handtag tror jag att denna modell skulle passa de flesta väldigt bra som letar efter en bra träningsstation. Det kommer dessvärre till ett något högre pris, men detta medför även extra funktionalitet.

3. Parabar - OMPU Gear

Pris:
1250 kr


Dimensioner:
71x45x85 cm


Maxkapacitet:

250 kg


Grepp:
45 cm


Dessa parabars är för dig som letar efter en portabel dipsstation, då de två olika stängerna inte är kopplade till varande. Detta gör det enkelt att flytta och undangömma dessa utifrån behov. Nackdelen är däremot att den blir betydligt mindre stabil under din träning, och kan upplevas något ostabil av många.

4. Väggmonterad Dipsställning - VidaXL

Pris:
3 100 kr


Dimensioner:
70x63,5x45 cm


Maxkapacitet:

100 kg


Grepp:
25 cm


För dig som vill eller behöver spara på utrymme kan en väggmonterad dipsställning vara det perfekta valet för dig. Denna modell från VidaXL är en robust och stabil sådan som lätt monteras direkt mot väggen för att ta upp så lite utrymme som möjligt. 

FAQ Dipsställningar

Vad Är Skillnaden På En Dipsställning, Dipsstation och Träningsstation?

Dipsställning och dipssation är synonymer till samma sak, vilket helt enkelt är en vanlig ställning av stänger som tillåter dig att utföra dips och andra kroppsviktsövningar.

En träningsstation (Power Tower) är en mer avancerad variant av dipsställning som även inkluderar en ställning som tillåter dig att utföra chin-ups, pull-ups och liknande övningar. Vissa kommer även med funktionalitet av att hjälpa dig genom att förse dig med ett viktmagasin och motvikt.

Hur Kör Jag Dips För Att Träna Triceps?

Att fokusera på att träna just triceps med hjälp av en dipsställning är relativt simpelt, följ dessa steg:

 1. Greppa båda stängerna med varsin hand och lyft upp din kropp samtidigt som du håller armarna parallellt med kroppen.
 2. Böj på knäna så att dina vader är parallella med golvet. Du kan vila ena foten mot den andra om du känner dig mer bekväm med detta.
 3. Med en upprätt överkropp och armarna nära intill kroppen böjer du på armbågarna tills det att dina axlar är i linje med dina armbågar. Undvik att gå lägre än detta, och om du upplever något obehag bör du inte gå så långt ner.
 4. För sedan tillbaka kroppen till ursprungsläget genom att räta upp dina armbågar. Undvika att låsa dina armbågar i toppositionen.

Hur Kör Jag Dips För Att Träna Bröstet?

 1. Greppa båda stängerna med varsin hand och lyft upp din kropp samtidigt som du håller armarna parallellt med kroppen.
 2. Böj på knäna så att dina vader är parallella med golvet. Du kan vila ena foten mot den andra om du känner dig mer bekväm med detta.
 3. Luta överkroppen något framåt (20-30°) för att fokusera mer på bröstmuskulaturen. 
 4. Böj på armbågarna tills det att dina axlar är i linje med dina armbågar. Undvik att gå lägre än detta, och om du upplever något obehag bör du inte gå så långt ner.
 5. För sedan tillbaka kroppen till ursprungsläget genom att räta upp dina armbågar. Undvika att låsa dina armbågar i toppositionen.

Är Det Bättre Att Köra Dips På Bänk Eller i En Dipsställning?

Det är svårt att säga att en viss övning är bättre än en annan, då de ofta uppfyller olika typer av funktioner. Dips på bänk kan vara extra fördelaktigt för de som saknar tillräckligt mycket överkroppsstyrka att utföra ett flertal dips med hjälp av en dipsställning.

I motsatt riktning hade jag rekommenderat vanliga dips med hjälp av en dipsställning för de som kräver en högre belastning under sina set.

Hur Kör Man Dips Med Vikt På En Viktställning?

Det finns flera sätt du kan köra dips med extra tillagd vikt, bland annat genom att:

Det viktigaste är dock att se till att du är tillräckligt stark för att använda dessa på rätt sätt, för att undvika onödiga skador.

Kan Man Bygga Sin Egen Dipsställning?

Det kan du absolut göra. Det enda problemet är att du behöver ha en ganska bra uppfattning över hur du gör detta på rätt sätt, för att undvika att din hemmagjorda ställning fallerar i mitten av ett set.

Du behöver nämligen en ställning som kan hålla din vikt uppe på ett stabilt sätt utan att böjas eller brytas. En dåligt konstruerad dipsställning kan orsaka seriösa skador.

Sammanfattningsvis om Dipsställningar

Dipsställningar är ett grymt gymredskap som jag tror kan bidra med mycket nytta, särskilt i mindre hemmagym.

Förhoppningsvis vet du nu vad du bör titta efter innan du köper din egen, för att få så mycket värde som möjligt för pengarna.

Vad tycker du om Dipsställningar? Har du någon insikt eller erfarenhet att dela med dig? Lämna en kommentar längre ner!

Johannes Källman

Hej, det är jag som är Johannes. Jag är författaren bakom Gymlivet (Numera OurFitness) där jag strävar efter att förse mina läsare med användbar information som inte är fullt av skitsnack.Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Add Content Block

Prenumerera På Nyhetsbrevet & Få En Gratis Guide Till Hur Du Sätter Upp Ett Effektivt Kostupplägg