• Start
  • /
  • Blogg
  • /
  • Din Guide Till Dragremmar (Lifting Straps) | Bästa Dragremmar

Din Guide Till Dragremmar (Lifting Straps) | Bästa Dragremmar

Dragremmar är ett hett diskuterat redskap inom styrketräning, där vissa menar att det är något för nybörjare som inte vet vad de håller på med, medan andra ser det som ett användbart verktyg för att utveckla och förbättra dina träningspass.

I verkligheten behöver det inte vara så polariserat.

Dragremmar kan agera som ett mycket effektivt verktyg som du kan använda för att ta din styrketräning till nästa nivå, men kan det resultera i sämre resultat om det används på fel sätt. Allt handlar om att använda det på rätt sätt.

Men hur gör vi detta? 

Det är exakt vad vi kommer att beröra i denna guide.

Vad Är Dragremmar?

dragremmar guide

Dragremmar, även kallat lifting straps på engelska, är i grund och botten ett par remmar som du lindar runt handlederna och en stång för att underlätta din träning.

Dessa remmar är oftast skapade i läder eller annat tåligt material, vilket kan hjälpa dig lyfta tyngre genom att underlätta den greppstyrka du behöver bibehålla för att till exempel lyfta en tung stång (marklyft). 

Som ett redskap används det främst av individer som styrketränar mycket, och är även vanligt förekommande bland styrkelyft och tyngdlyftning.

Kortfattat är det ett redskap som underlättar din träning genom att ta bort fokus från greppstyrkan. På det sättet kan du lyfta så tungt som dina muskler tillåter dig, och är inte begränsad till en vikt som din greppstyrka orkar med.

Det innebär i praktiken att det blir enklare för dig att hålla fast vid de där riktigt tunga vikterna, vilket är varför dragremmar är som populärast vid bland annat marklyft och vissa dragövningar såsom stångrodd.

Fördelar Med Att Använda Dragremmar

Varför du ska använda dig av dragremmar kanske känns något självklart för vissa, men här tänkte jag att vi närmare kan ta en titt på de olika fördelarna detta redskap kan bidra med.

1. De kan hjälpa dig lyfta tyngre/mer vikt

Den huvudsakliga anledningen till att använda sig av dragremmar är för att eventuellt kunna lyfta mer eller tyngre vikter under dina träningspass - vilket i sin tur kan leda till bättre resultat.

Genom att minska eventuell greppstyrka som krävs för att lyfta en viss vikt, kan vi istället överbelasta relevanta muskelgrupper på ett mer effektivt sätt.

För att illustrera detta kan vi använda oss av marklyft som ett exempel. Låt oss säga att du klarar av att marklyfta 120 kilo för tre repetitioner, men därefter ger din greppstyrka vika och du kan inte lyfta stången längre. Trots detta känner du fortfarande att din ländrygg, rumpa och höft skulle klara av en eller två till repetitioner.

I detta tillfälle skulle du kunna använda dig av ett par dragremmar för att istället klara av fem repetitioner innan din kropp gav vika, då du inte längre är begränsad av din greppstyrka.

Varför är detta fördelaktigt kanske du undrar?

Jo, för att i majoriteten av fallen är målet med att träna till exempel marklyft att lyfta en tyngre vikt, för att på så sätt utveckla muskelgrupperna runt höft och rygg, och inte nödvändigtvis för att förbättra din greppstyrka. Med hjälp av dessa dragremmar kan du då förhoppningsvis öka din träningsvolym vilket över en längre period kommer resultera i bättre muskeltillväxt.

Inte nog med det, utan med hjälp av dragremmar frigör du även mer koncentration att fokusera på rätt teknik, vilket är otroligt viktigt ju tyngre du tränar.

2. Det kan vara mer skonsamt mot din hud

En annan fördel som dragremmar kan bidra med är att skona din hud under styrketräning. Som du kanske vet är det inte allt för ovanligt för vissa individer att utveckla små sår eller sprickningar i huden efter styrketräning - särskilt om man kör mycket marklyft.

Detta är delvis obehagligt och kan göra ont vilket i sin tur även kan resultera i en försämrad förmåga att fortsätta träna effektivt framöver.

Kör du således mycket träningsvolym med fokus på rygg och marklyft, kan ett par dragremmar verkligen vara för delaktigt om du upplever mycket hud-relaterade problem vid din träning.

3. Fördelaktigt vid marklyft

En sista fördel med dragremmar är att de kan hjälpa dig i marklyft genom att skapa en mer symmetrisk teknik.

När man kommer upp i högre vikter är det inte ovanligt att använda sig av ett mixat grepp (dvs. då du greppar stången med båda händerna, där ena handflatan är riktad i motsatt riktning från den andra), vilket tillåter dig att bibehålla en starkare greppstyrka.

Problemet med detta är att det skapar ett något osymmetriskt lyft, vilket på sikt kan leda till att din teknik blir sämre - eller att dina muskler kompenserar för denna osymmetri.

Du behöver generellt sett inte oroa dig för att bli sned i ryggen, men om det är något du upplever känns konstigt kan dragremmar definitivt vara ett val för dig.

När Använder Man Dragremmar?

dragremmar marklyft ryggövningar

Vi kan besvara denna fråga från två huvudsakliga åsikter på området.

Vissa menar att man aldrig bör använda dragremmar, medan andra menar att de kan agera som ett effektivt verktyg, men att dess användning bör vara begränsad.

Jag tenderar att hålla med den andra åsikten - att en strategisk och korrekt användning av dragremmar kan hjälpa dig och din träning, men att dess användning bör begränsas.

Om du är någon som använder dragremmar vid all träning kan det i sin tur resultera i att du inte bygger upp någon greppstyrka, vilket är väsentligt inom styrketräning.

Det kan även vara smart att inte alltid använda dig av dragremmar varje gång du lyfter tungt, särskilt inte om du tävlar inom styrkelyft eller tyngdlyftning - där dessa dragremmar inte är tillåtna. Det är inte ovanligt att man till exempel lyckas lyfta några kilo tyngre med hjälp av dragremmar, vilket är varför det är bra att ha detta i åtanke under eventuella tävlingar.

Med det sagt finns det vissa övningar där dragremmar kan bidra med relativt stor hjälp, och kan på så vis förbättra dina träningspass och resultat. De huvudsakliga tillfällen att använda dessa är i min mening vid tunga ryggövningar.

Exempel på dessa är marklyft, pull-ups, stångrodd eller T-rodd. Dessa övningar är ideala för användning av dragremmar då de handlar om mycket mer än din greppstyrka.

Över en längre period, om du lyckas komma upp i riktigt runga vikter på dessa övningar, kan det vara otroligt viktigt att använda dig av dragremmar för att du ska kunna överbelasta dina ryggmuskler, utan att din greppstyrka ger upp innan dess.

Olika Typer Av Dragremmar

Det finns lite olika typer av dragremmar, men i grund och botten fungerar de alla på samma sätt genom att begränsa greppstyrkan som krävs för att istället lägga en viss del av den belastningen på dina handleder och armar.

Det första du bör tänka på när du väljer rätt dragremmar för dig är att dessa passar dig och dina handleder. Olika dragremmar kommer ofta i olika tjocklek och längd, vilket kan påverka din komfort.

En för smal dragrem kan kännas mer obekväm under tyngre lyft då ytan mot din hud blir mindre, samtidigt som för tjocka dragremmar kan hindra din förmåga att hamna i rätt position under övningen. I grund och botten handlar det om att välja en modell som passar dig.

Utöver des storlek är det även viktigt att titta närmare på två andra aspekter: modell och material.

Modeller - Dragremmar

Här går vi snabbt igenom de olika modellerna av dragremmar som finns, samt i vilka situationers de kan vara fördelaktiga.

Klassiska Dragremmar

De klassiska dragremmarna består av antingen en stängd eller öppen ögla som sedan utgår i en enskild rem. Dessa är alldeles utmärkta för majoriteten av styrkeövningar och är generellt sett vad de flesta brukar att använda sig av i sin träning.

På grund av dess popularitet är dessa klassiska dragremmar ofta betydligt billigare än andra varianter. Letar du därmed efter ett par budgetvänliga och flexibla dragremmar är dessa för dig.

Figure 8 Straps

Dessa dragremmar är designade och anpassade specifikt för dragövningar med hjälp av en skivstång, såsom marklyft eller stångrodd.

Denna design utvecklades framför allt för användning inom strongman där det ofta är tillåtet att använda sig av någon form av dragrem under tävlingar.

Precis som namnet är denna modell utformade som en åtta med två olika öglor. De har blivit allt mer populära på senare tid då de är enkla och säkra att använda. De låser sig även på ett sätt runt handlederna som många upplever som bekvämt och effektivt, och är väldigt svåra att tappa under lyftet.

Tyngdlyft & CrossFit - Dragremmar

Är du någon som tränar mycket olympiska lyft och tyngdlyftning kan ett par dragremmar specifikt designade för dessa övningar vara fördelaktigt.

Dessa dragremmar är ofta "öppna" och består endast av en ögla som dras runt stången. Detta underlättar i sin tur din förmåga att snabbt släppa dragremmen vid behov.

Det är viktigt vid lyft som till exempel ryck, där man ofta släpper vikten från en upprätt position. Skulle du använda dig av vanliga dragremmar i denna situation skulle det innebära att hela överkroppen följde med ner till marken, men eftersom det är en öppen ögla har du istället möjligheten att helt släppa stången från en stående position.

Jag hade rekommenderat att du använder dig av samma typ av dragrem om du fokuserar på CrossFit, då det innehåller mycket av dessa olympiska lyft, samtidigt som det fungerar väl vid styrkelyft såsom marklyft.

Styrkelyft & Powerlift - Dragremmar

Även då de klassiska dragremmarna brukar användas hos individer som fokuserar på styrkelyft/powerlift finns det även specialanpassade dragremmar just för detta.

Dessa är designade som en dragrem med extra stöd för handleden, vilket i praktiken resulterar i att det nästan är en kombination av dragremmar och handledsskydd (wrist wraps) - vilket är idealt för individer som letar efter just detta.

Material - Dragremmar

dragremmar bäst i test

Läder

Dragremmar gjorda på läder är mest vanligt förekommande och besitter vissa unika fördelar. 

Inte nog med att lädermaterialet bidrar till ett par robusta och slitstarka dragremmar, men det är även något töjbart vilket kan vara extra fördelaktigt vid riktigt tunga lyft.

Det är även ett material som de flesta upplever är relativt skonsamt mot huden, där de även formar sig något efter några träningspass. 

Neoprene

Dragremmar med neoprene är faktiskt gjorda i bomull, men besitter ett mindre neopreneskydd på insidan av dragremmen.

Anledningen till detta är då många kan uppleva att ett bomullsmaterial direkt mot huden kan vara skavande - särskilt vid tyngre lyft. För att motverka detta är de dragremmarna därmed försedda med ett neopreneskydd på insidan av öglan.

Den huvudsakliga anledningen till att använda sig av dessa typer av dragremmar är om du föredrar en mer styv och fast dragrem framför den mer töjbara lädervarianten.

Nylon

Dragremmar skapade av nylon är de mest slittåliga av alla dragremmar, samtidigt som de är väldigt lika bomull/neoprene i hur de sitter mot handleden och fungerar.

Tyvärr är dessa inte lika skonsamma mot handleden, där många upplever att de är något smärtsamma vid tyngre lyft.

Bäst i Test av Dragremmar

1. Better Bodies Leather Straps

Pris:
199 kr


Modell:
Klassisk


Material:

Läder


Better Bodies Leather Straps är gamla hederliga dragremmar i läder med en fast ögla, vilket jag tror många föredrar. De är enkla att använda, samtidigt som de är slitstarka och effektiva. Allt detta till ett bra pris gör att de hamnar på en förstaplats på denna lista.

2. Better Bodies Lifting Straps

Pris:
199 kr


Modell:
Klassisk


Material:

Bomull/Neoprene


Better Bodies Lifting Straps är även av den klassiska modellen, där den huvudsakliga skillnaden är att denna kommer i bomull/neoprene samt med en öppen ögla. För samma pris handlar det här om att välja den modell som du känner dig mest bekväm med.

3. Figure 8 Straps - C.P. Sports

Pris:
169 kr


Modell:
Figure 8


Material:

Bomull/Neoprene


C.P. Sports Figure 8 Straps är perfekt för dig som letar efter ett billigt och slittåligt alternativ till dragremmar av denna modell. Neoprene-skyddet gör de även väldigt behagliga att använda.

4. Strength Dragremmar Olympisk Lyftning

Pris:
129 kr


Modell:
Tyngdlyft/CrossFit


Material:

Bomull


Här har du en billig och effektiv variant av ett par dragremmar som passar perfekt för olympiska lyft. Är du någon som kör mycket tyngdlyftning eller CrossFit är detta val definitivt för dig.

5. Schiek Power Lifting Straps

Pris:
309 kr


Modell:
Styrkelyft/Powerlift


Material:

Bomull/Neoprene


Schieks Power Lifting dragremmar är för dig som delvis letar efter ett handledsskydd, men som även vill ha lite extra greppstyrka för de där tunga dragövningarna. Det är ett något dyrare alternativ däremot och passar inte för alla.

Hur Använder Man Dragremmar?

Hur du använder dragremmar kommer delvis bero på vilken typ av dragrem du använder dig av. Dock är det relativt självklart hur man använder olika modeller om man väl förstår hur klassiska dragremmar fungerar.

Titta på följande video för en närmare titt på hur du använder klassiska dragremmar.

Behöver Du Dragremmar?

Om du behöver dragremmar eller inte kommer till stor del bero på hur du i dagsläget tränar, samt hur din greppstyrka ser ut i förhållande till andra större muskelgrupper.

Jag tror att majoriteten av individer sällan behöver använda sig av dragremmar då de helt enkelt inte tränar med en tillräckligt tung belastning.

Med det sagt kan du dra stor nytta av ett par dragremmar om du tränar någon form av tuff styrketräning där du vill fokusera på att överbelasta ryggen utan att din greppstyrka hamnar i vägen.

Är du någon som till exempel brukar köra tunga marklyft på en veckobasis, eller någon som gärna kör många tuffa set av pull-ups eller andra ryggövningar kan dragremmar bidra med stor hjälp.

Sammanfattningsvis om Dragremmar

Dragremmar är i grund och botten ett effektivt verktyg som du kan använda dig av i din styrketräning för att eventuellt kunna lyfta tyngre utan att behöva utveckla allt för mycket greppstyrka.

Även då det inte är något du bör använda jämnt, kan det vara extremt effektivt vid tunga dragövningar, som till exempel marklyft eller stångrodd.

Om du tror att det kan vara något för dig har vi även gått igenom exakt vilken dragrem som passar dig och dina förutsättningar bäst.

Vad tycker du om Dragremmar? Har du någon insikt eller erfarenhet att dela med dig? Lämna en kommentar längre ner!

Johannes Källman

Hej, det är jag som är Johannes. Jag är författaren bakom Gymlivet (Numera OurFitness) där jag strävar efter att förse mina läsare med användbar information som inte är fullt av skitsnack.Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Add Content Block

Prenumerera På Nyhetsbrevet & Få En Gratis Guide Till Hur Du Sätter Upp Ett Effektivt Kostupplägg