• Start
 • /
 • Blogg
 • /
 • Allt om Ecdysterone | Bästa Ecdysterone Tillskott 2022

Allt om Ecdysterone | Bästa Ecdysterone Tillskott 2022

Ecdysterone är en naturligt förekommande hormon som kan hittas i vissa djur och i växter.

Vissa menar att detta kan agera som en stark anabolisk agent vid intag hos människor, och att det i sin tur kan leda till en bättre träningsprestation och muskeltillväxt.

Till följd av detta har det som ett kosttillskott fått en allt mer ökad popularitet inom träningsvärlden.

Men stämmer detta, och finns det något bevis som kan backa dessa påståenden?

Allt detta kommer vi att beröra i denna guide, tillsammans med eventuella biverkningar, doseringar och mycket mer.

Vad Är Ecdysterone?

ecdysterone kosttillskott guide

Ecdysteriods (ekdysteroider på svenska) är en klass av föreningar som är strukturerade likt androgener - en övergripande term för manliga könshormoner som till exempel testosteron, vilket främjar utvecklingen av bland annat muskeltillväxt, styrka och mycket annat.

Dessa ekdysteroider är väl dokumenterade tillväxthormoner bland insekter och växter, och har fått sitt namn "ecdy" från en process av att byta skal som kallas för ecdysis.

Ekdysteroider är en relativt bred kategori av individuella molekyler, där några av de mer populära är ecdysone, turkesterone, 20-hydroxyecdysone och ecdysterone. Samtliga av dessa är lika i sin effekt, men olika kraftfulla.

Turkesterone är den mest anaboliska och kraftfulla av dessa, och har blivit ett allt mer populärt (och olagligt) anabolisk preparat inom vissa kretsar, då dess effekter är väldigt likt anabola steroider, utan den androgena effekterna. Denna avsaknad av androgena effekter gör det däremot till ett farligare ämne att inta.

Ecdysterone är en istället en mildare variant som även är lagligt att sälja i Sverige, och som inte har associerats med några allvarliga biverkningar.

Inom träning och hälsa marknadsförs ecdysterone istället som ett kosttillskott som kan öka både styrka och muskeltillväxt, samtidigt som det minskar utmattning och träningsvärk.

Varför Köper Folk Ecdysterone?

Det finns många positiva fördelar som associeras med Ecdysterone, men den huvudsakliga anledningen till varför folk använder sig av kosttillskottet är i hopp om att det kan bidra till ökad styrka och muskeltillväxt.

Det finns även vissa studier som har länkat ett intag av detta till bland annat lägre kolesterol, bättre blodsockernivåer, förebyggande mot viss cancer, förbättrad proteinsyntes och mycket mer.

Detta låter ju superbra, men problemet är att inte är ett välstuderat ämne, särskilt inte dess effekt hos människor.

Majoriteten av dessa studier är nämligen gjorda på andra djur (in vivo) eller utanför levande organismer (in vitro), vilket kan vara bra för att närmare förstå mekanismen bakom hur det fungerar som ett tillskott.

Men innebär detta att vi människor kan förvänta oss samma resultat vid ett intag av ecdysterone? 

Kanske, kanske inte.

Det finns helt enkelt inte tillräckligt med tillförlitlig forskning kring ämnet för att dra några vetenskapliga slutsatser. Innan vi har mer data på dess effekt hos människor vet vi helt enkelt inte om det fungerar.

Ha detta i åtanke när du tittar på följande tabell - näst intill alla studier har gjorts in vivo eller in vitro.

Effekter av Ecdysterone

Område

Effekt

Bevis

Notering

Styrka

Vissa studier gjorda på djur (råttor, mössgris och får) har funnit att ecdysterone kan öka styrka, även utan kontinuerlig träning. Den forskning som har gjort på människor har inte replikerat samma resultat.

Proteinsyntes

Om ecdysterone lyckas ta sig till muskelcellerna kommer de att öka proteinsyntesen snabbt, effektivt och över en relativt lång period likt effekten av leucin och HMB. Dessa studier är så kallade in vitro, vilket innebär att de inte gjorts på levande varelser.

Muskelmassa

En viss anabolisk effekt har funnits vid intag av ecdysterone, återigen bara utforskat inom djur. Viss forskning menar även att det kan bidra till att bevara mer muskelmassa under ett kaloriunderskott. Den forskning som har gjort på människor har inte replikerat samma resultat.

Testosteron

Det verkar inte som att ecdysterone har någon direkt påverkan på kroppens nivåer av testosteron.

Bäst i Test av Ecdysterone

Då ecdysterone är ett relativt nytt kosttillskott (särskilt i Sverige) så har du tyvärr inte så stora valmöjligheter. Här är däremot de bästa (och nästan enda) kosttillskotten av ecdysterone som jag har hittat.

1. Jacked Ecdysterone

Pris:
199 kr


Tabletter:
60 st


Pris/tablett:

3.32 kr


Ecdysterone/tablett:
100 mg


Jacked Ecdysterone kommer på förstaplats då det är det billigaste kosttillskottet av ecdysterone du kan få tag på i Sverige. Jacked är även ett välkänt märke som går att lita på.

2. Sportlab Ecdysterone

Pris:
349 kr


Tabletter:
60 st


Pris/tablett:

5.82 kr


Ecdysterone/tablett:
100 mg


Sportlab Ecdysterone är det andra kosttillskottet av ecdysterone som jag har hittat i Sverige, och som tyvärr kommer till ett betydligt dyrare pris per tablett. Doseringen är även densamma så jag ser ingen egentligen ingen anledning till att välja detta över Jacked.

Dosering av Ecdysterone

Då vi inte har särskilt mycket forskning gjord på människor är det svårt att rekommendera en "optimal" dos.

Ett fåtal studier har rapporterat positiva effekter vid en dosering som motsvarar ungefär 10mg per kilo kroppsvikt.

Ecdysterone och Biverkningar

Tyvärr finns det inte tillräckligt med forskning bakom ecdysterone för att säkerställa att det är säkert att inta över en längre period.

De studier som har tittat på dess effekt under en kortare period (ofta runt 8-10 veckor) har sett att intag upp till 800 mg per dag verkar vara relativt säkert, utan några allvarliga biverkningar.

Med det sagt kan det uppstå diverse biverkningar som vi helt enkelt inte vet om ännu, då det inte finns någon tillförlitlig information kring det.

Borde Du Köpa Ecdysterone?

borde köpa kosttillskott muskler

Ecdysterone är ett väldigt intressant kosttillskott, men dessvärre ett som jag har lite svårt att rekommendera.

 • På ena sidan ser dess effekter lovande ut utifrån den lilla mängd forskning som finns för tillfället.
 • På andra sidan har det skett näst intill noll forskning på dess effekter vid ett intag hos människor - och vi vet fortfarande inte dess eventuella biverkningar vid ett längre intag.

Det blir alltså upp till dig att bestämma om det är något som vore intressant att testa eller inte - men tro inte att det är något mirakulöst kosttillskott som är lika starkt som anabola steroider.

Det kan ha en positiv påverkan på din styrka och muskeltillväxt, men det kan också vara ett totalt slöseri av pengar, eller till och med skadligt för din hälsa om du tar det över en längre period.

Det finns helt enkelt inte tillräckligt med forskning ännu för att fastställa dess effekt.

Om du istället letar efter kosttillskott som bevisat kan förbättra din träningsprestation och muskeltillväxt kan du läsa om dessa i denna guide.

Sammanfattningsvis om Ecdysterone

Ecdysterone är en molekyl som tillhör kategorien ecdysteroider, och har en liknande struktur och effekt som androgener.

Som ett kosttillskott är dess resultat däremot tunt, där väldigt få studier har tittat närmare på dess effekter på människor.

Den forskning som gjort in vitro och på andra djur har däremot sett ett visst lovande resultat, men i dagsläget finns det inga tydliga indikationer på att samma resultat kan upplevas hos människor.

Vad tycker du om Ecdysterone? Har du någon insikt eller erfarenhet att dela med dig? Lämna en kommentar längre ner!

Johannes Källman

Hej, det är jag som är Johannes. Jag är författaren bakom Gymlivet där jag strävar efter att förse mina läsare med användbar information som inte är fullt av skitsnack.


Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas.

 1. Jag tycker Ecdysterone funkar riktigt bra. Framför allt tycker jag att man får mer energi och driv på gymmet vilket i sin tur ger bättre resultat.

  1. Tjena Martin,

   Kul och intressant att du känner positiva effekter, det är i slutändan vad som spelar roll! 🙂

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Add Content Block

Prenumerera På Nyhetsbrevet & Få En Gratis Guide Till Hur Du Sätter Upp Ett Effektivt Kostupplägg