• Start
 • /
 • Blogg
 • /
 • Bästa GABA-Tillskott (2023): Din Guide Till GABA

Bästa GABA-Tillskott (2023): Din Guide Till GABA

GABA är ett tillskott som har växt allt mer i popularitet på senare tid, särskilt som ett tillskott för sömn, ångest och stress.

Även fast det inte har fått lite mycket uppmärksamhet som till exempel melatonin, så förtjänar det fortfarande betydligt mer forskning.

Det är en intressant substans, som vissa påstår har otroligt kraftiga effekter i kroppen, men det är fortfarande relativt oklart över hur kraftigt det kan agera som ett kosttillskott.

Denna guide kommer att fokusera på dess användningsområden och effekter, samt biverkningar, doseringar och mycket mer.

Bäst i Test av GABA

1. Healthwell GABA 250

Pris:
99 kr


Mängd:
100 st


Pris/tablett:

1 kr


Gaba/tablett:
250 mg


Healthwell GABA 250 kommer på en förstaplats då det helt enkelt är det billigaste alternativet av GABA, och som inte innehåller en allt för stor mängd per tablett. Det gör det till det perfekta alternativet för dig att testa på ett GABA-tillskott för en billig peng.

2. Healthwell GABA 500

Pris:
139 kr


Mängd:
100 st


Pris/tablett:

1.39 kr


Gaba/tablett:
500 mg


Healthwell 500 är alternativet för dig som letar efter en något högre dos på 500 mg per tablett, vilket ofta är standardmängden. Det finns som sagt ingen tydlig indikation på att en större mängd är bättre men om du letar efter det billigaste alternativet med 500 mg per tablett är detta för dig.

3. Healthwell GABA 1000

Pris:
199 kr


Mängd:
100 st


Pris/tablett:

2 kr


Gaba/tablett:
1000 mg


GABA 1000 innehåller precis som namnet medger 1000 mg GABA per tablett, vilket är väldigt högt. Men det är generellt säkert att inta högre nivåer av GABA, så är det något du letar efter har du det mest ekonomiska alternativet här.

Vad Är GABA?

gaba kosttillskott guide

GABA, en förkortning av det engelska namnet gamma-aminobutyric acid, är en viktig signalsubstans och aminosyra som skickar ut signaler till hjärnan och nervsystemet.

I hjärnan fungerar signalsubstansen genom att lugna ner oss, i motsats till glutamat, där dessa två signalsubstanser agerar som Ying och Yang. Båda substanser spelar därmed en otroligt viktig roll i hjärnan.

GABA specifikt är väldigt aktiv vid majoriteten av de lugnande och depressiva handlingarna i hjärnan, och är därmed väsentlig vid bland annat sömn och avslappnande.

Varför Köper Folk GABA?

GABA marknadsförs på en rad olika sätt, och används därmed för att behandla en rad olika tillstånd.

Vissa köper och använder sig av GABA för behandling och lindring av ångest, stress, depression, högt blodtryck och mycket mer, även fast det i dagsläget inte finns något starkt bevis på att detta skulle fungera.

Andra menar att GABA kan leda till en högre produktion av tillväxthormoner, men även detta påstående saknar något vetenskapligt bevis.

Den sista, och förmodligen vanligaste anledningen till att köpa GABA är till följd av dess lugnande effekter, och därmed för att sova bättre.

Problemet med alla dessa påståenden är att vi i dagsläget fortfarande inte riktigt vet hur GABA fungerar, och det finns väldigt begränsad med bevis som tyder på att ett externt oralt intag av GAGA ens kan nå hjärnan.

Vi vet nämligen inte om GABA kan korsa blod-hjärnbarriären vilket innebär att vi ännu inte vet om ett kosttillskott av GABA har för effekter.

Även då vi vet att GABA i hjärnan kan bidra med många positiva effekter, kan vi inte med säkerhet bevisa att samma effekter kan uppnås genom att inta en högre mängd GABA från kosttillskott eller livsmedel.

Problemet härstammar från att GABA kan självreglera hur mycket GABA som når hjärnan, för att på så sätt kunna bibehålla en konsekvent nivå. Att inta en större mängd GABA från kosttillskott behöver därmed inte resultera i att mängden GABA i hjärnan höjs.

Vad Är GABA Bra För?

Område

Effekt

Bevis

Notering

Tillväxthormoner

Det finns inget konkret bevis att ett intag GABA skulle kunna öka mängden tillväxthormoner som kan produceras i kroppen. Det finns däremot viss bevis att den GABA som produceras naturligt i kroppen kan öka HGH-nivåer.

Sömnkvalité

Att inta GABA kan bidra till bättre sömnkvalitet genom att lindra känslor av stress och ångest, och på så sätt hjälpa dig somna snabbare. I alla fall i teorin. Men återigen saknas tillräckligt med forskning för att säkerställa detta, och att GABA ens kan komma in genom blod-hjärnbarriären.

Ångest & Stress

Viss forskning menar att ett intag av GABA kan sänka känslan av ångest och bidra med en avslappnad känsla. Återigen krävs med forskning.

Dosering av GABA

Det finns ännu ingen optimal dosering av GABA, då det helt enkelt inte finns tillräckligt med forskning att basera detta på. 

Med det sagt brukar ett intag på 100-200 mg av GABA användas för att motverka sömn, stress och ångestrelaterade problem.

De flesta tillskotten av GABA innehåller istället ofta 500-1000mg, vilket är betydligt högre. Detta är förmodligen fortfarande säkert, men det kan vara bra att veta om.

GABA och Biverkningar

GABA är generellt säkert att inta för de flesta på grund av dess självreglerande egenskap i kroppen.

Vissa individer kan däremot uppleva vissa milda biverkningar som:

 • Magbesvär
 • Yrsel
 • Förstoppning
 • Halsbränna
 • Trötthet

Borde Du Köpa GABA?

gaba sömntillskott

Det är fortfarande uppe i lyften hur väl GABA faktiskt fungerar, eller om det ens fungerar alls.

Eftersom vi ännu inte vet om ett externt oralt intag av GABA kan leda till allt för mycket högre nivåer av GABA i hjärnan är det väldigt svårt att skapa en uppskattning över hur effektivt ett tillskott av GABA är.

Det finns däremot inte allt för många naturliga kosttillskott för bättre sömn, och GABA är en av de få som faktiskt har visat viss potential.

Där är även säkert att inta, så om du är någon som lider av sömnsvårigheter kan GABA eventuellt fungera för dig.

Livsmedel Som Innehåller GABA

GABA kan hittas naturligt i vissa livsmedel som bland annat:

 • Te
 • Yoghurt
 • Tempeh
 • Sojaprodukter
 • Fisk
 • Nötter
 • Frön
 • Spenat
 • Kakao

Sammanfattningsvis om GABA

GABA är en kraftig signalsubstans som ansvarar för många lugnande och avslappnande effekter i kroppen.

På grund av detta har det blivit ett populärt kosttillskott för bättre sömn, men hur väl det faktiskt fungerar är fortfarande inte säkert.

Problemet är att det helt enkelt inte finns tillräckligt med forskning som tyder på GABAs effektivitet.

Vad tycker du om GABA? Har du någon insikt eller erfarenhet att dela med dig? Lämna en kommentar längre ner!

Johannes Källman

Hej, det är jag som är Johannes. Jag är författaren bakom Gymlivet där jag strävar efter att förse mina läsare med användbar information som inte är fullt av skitsnack.


Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Add Content Block

Prenumerera På Nyhetsbrevet & Få En Gratis Guide Till Hur Du Sätter Upp Ett Effektivt Kostupplägg