• Start
  • /
  • Blogg
  • /
  • Din Guide Till Melatonin Och Dess Påverkan På Din Sömn

Din Guide Till Melatonin Och Dess Påverkan På Din Sömn

Svårt att somna? Ligger du vaken i timmar? Har du prövat alla huskurer men inget fungerar?

Ja då kanske melatonin är något för dig.

Det prisas ofta som ett stapelläkemedel vid dessa typer av problem och kan bidra med påtagliga effekter.

I denna guide kommer vi att gå igenom vad melatonin är för något, dess effekter, biverkningar och mycket mer.

Vad Är Melatonin?

sömn kosttillskott guide melatonin

Melatonin är en peptid, eller kort aminosyra, som du kan hitta i nästan varenda växt eller djur på jorden. Det är en relativt kraftig antioxidant med många effekter, men är framför allt känd för dess roll inom sömn.

Vi människor får i oss majoriteten av vår melatonin från vår diet indirekt genom att konsumera aminosyran tryptofan.

Tryptofans huvudsakliga roll i kroppen är för att bli konverterad till 5-hydroxytroptofan (även kallat 5-HTP) vilket i sin tur konverteras till serotonin vilket är en kraftig signalsubstans.

Serotonin kan i sin tur omvandlas till melatonin utifrån kroppens behov, där dess reglering är relativt simpel. Denna omvandling kommer alltid att ske så länge du inte blir utsatt för ljus genom ögonen. I mer praktiska termer, under dagen då det finns mycket ljus i din omgivning.

Om du istället befinner dig i ett mörk rum, eller om du är ute under natten, är det enklare att känna sig sömnig eftersom kroppens produktion av melatonin ökar. Detta är även anledningen till att du har det svårare att somna i ett ljust rum kontra ett mörk rum.

Detta är vad som har gett melatonin dess status som "sömntillskottet" från mångas perspektiv.

Varför Köper Folk Melatonin?

Det helt klart vanligaste anledningen till att köpa melatonin är vid sömnproblem, vilket är vanligt förekommande. Det är oftast "the go-to" valet för personer som känner sig jetlaggad eller som upplever milda sömnsvårigheter.

Det finns även vissa som använder sig av melatonin på grund av dess antioxidativa förmågor för att främja kroppens hälsa, och där det i vissa enstaka fall även har marknadsförts som ett preparat som kan höja tillväxthormoner i kroppen.

Vad som gör melatonin intressant är då det inte besitter en beroendeframkallande effekt, vilket gör det till ett fördelaktigt alternativ till många andra sömnpiller för individer med kroniskt sömnproblem.

I Sverige kan du däremot inte köpa melatonin utan recept då det har klassificerats som ett läkemedel, vilket innebär att du behöver få ett recept på det från en läkare innan du kan få tag på det.

Dock kan man köpa melatan som innehåller melatonin utan problem. Jag tror det har att göra med hur tillskottet marknadsförs, då melatan marknadsförs specifikt för kortvarigt bruk mot jetlag.

Ett lagligt och receptfritt alternativ till melatonin i Sverige bör då rimligtvis vara att köpa melatan, men bör inte användas för något annat än att motverka jetlag.

Viktigt att nämna är att jag INTE rekommenderar ett långvarigt bruk av detta. Ditt bästa val är att diskutera en användning av melatonin med din läkare.

Vad Är Melatonin Bra För?

Område

Effekt

Bevis

Notering

Sömnlöshet

Melatonin är ofta det som används som en referens för sömnlöshet, och är väldigt effektiv för detta vid ett intag på 3 mg eller mindre tagen lite innan du går och lägger dig.

Jetlag

Sömnlöshet relaterat till jetlag kan reduceras på ett pålitligt sätt med hjälp av melatonin.

Sömnkvalité

En förbättrad sömnkvalité har även observerats vid intag av melatonin, ofta som en konsekvens av att behandla sömnlöshet och tinnitus.

Symtom av tinnitus

Melatonin kan reducera vissa symtom relaterat till tinnitus.

Blodtryck

En direkt reduktion av blodtryck har noterats vid intag av melatonin, men effekten avtar snabbt och är förmodligen inte praktiskt användbart för majoriteten av individer.

Tillväxthormon

Intressant nog har en ökad cirkulation av tillväxthormoner observerats vid intag av melatonin. Den praktiska användningen av detta är däremot tvivelaktig.

Bäst i Test av Melatonin

1. Melatan

Pris:
83 kr


Mängd:
10 tabletter


Pris/gram:

8.3 kr


Melatonin:
3 mg


Melatan är det enda valet till ett tillskott av melatonin som går att köpa receptfritt. Dess huvudsakliga användning bör vara ett kortsiktigt intag vid jetlag.

Dosering av Melatonin

Prata alltid med din läkare för att närmare bestämma vilket typ av dosering som skulle vara bäst för dig.

Studier som har tittat närmare på melatonins effekt och dos har sett att mellan 0.5 till 5 mg kan fungera. Ett säkert och rimligt ställa att börja på vore därmed att ta 0.5 och öka detta om du inte känner någon effekt.

För att hjälpa dig somna bör det tas 30 minuter innan du går och lägger dig.

Melatonin och Biverkningar

Trots att melatonin är läkemedelsklassat i Sverige är det förvånansvärt säkert att inta inom rekommenderade doser.

För vuxna individer är det generellt sett säkert att ta, utan några allvarliga biverkningar.

Jag tror att det kan vara läkemedelsklassat då vi ännu inte vet vad en stor mängd kan resultera om mindre barn lyckas få i sig det.

Den huvudsakliga biverkningen som du kan uppleva av melatonin är om du tar en högre dos, då du dagen efter kan känna dig lite "groggig".

Sammanfattningsvis om Melatonin

Melatonin används ofta som en referens vid studerandet av andra substanser och tillskotts påverkan på sömnlöshet, och av goda anledningar.

Det är ett väldigt effektivt alternativ till "tyngre" och mer skadliga sömnpiller men är dessvärre läkemedelsklassat i Sverige.

Om du däremot lider av sömnproblem kan det vara värt att närmare diskutera detta med din läkare, för att se om melatonin är något för dig.

Vad tycker du om Melatonin? Har du någon insikt eller erfarenhet att dela med dig? Lämna en kommentar längre ner!

Johannes Källman

Hej, det är jag som är Johannes. Jag är författaren bakom Gymlivet där jag strävar efter att förse mina läsare med användbar information som inte är fullt av skitsnack.


Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Add Content Block

Prenumerera På Nyhetsbrevet & Få En Gratis Guide Till Hur Du Sätter Upp Ett Effektivt Kostupplägg