• Start
 • /
 • Blogg
 • /
 • Allt Om NAC | Bästa Tillskott Av L-Cystein 2022

Allt Om NAC | Bästa Tillskott Av L-Cystein 2022

N-acetylcystein är ett kosttillskott för L-cystein, som ofta används för dess antioxidativa effekt på din kropp och hälsa.

Det är förmodligen ett av de där tillskotten som många köper utan att ha någon praktiskt förståelse över vad det faktiskt gör i kroppen - men som marknadsförs och säljs som ett magiskt botemedel mot massa sjukdomar och åkommor.

Men hur effektivt är det egentligen, och vad är det för något?

Detta kommer vi att beröra i denna guide, tillsammans med dess effekter, dosering, biverkningar och mycket mer.

Vad Är N-Acetylcystein (NAC)?

NAC tillskott guide

N-Acetyl-L-Cystein, förkortat NAC, är en den form av aminosyran L-cystein som ofta används som kosttillskott.

Cystein är en villkorligt essentiell aminosyra, vilket innebär att kroppen själv kan producera det, men inte alltid i tillräckliga mängder, varpå det kan vara viktigt att konsumera ett ytterligare intag via livsmedel eller kosttillskott.

NAC hjälper dig att upprätthålla väsentliga biologiska funktioner i kroppen. Dess huvudsakliga funktionen är att binda de två aminosyrorna glutamin och glycin för att i sin tur skapa glutation, vilket agerar som en stark antioxidant agent i kroppen.

Glutation kan framför allt bidra med att neutralisera fria radikaler som kan skada dina celler och vävnad på en cellulär nivå.

Varför Använder Folk NAC?

NAC används som ett kosttillskott då det är trott att det kan hjälpa vid en rad olika medicinska tillstånd.

Eftersom N-acetylcystein kan öka kroppens produktion av glutation, menar vissa att det kan förhindra sjukdomar som cancer och hjärtproblem samt lindra symtom av andra sjukdomar.

Dess primära roll är därmed som en stark antioxidant i kroppen, som många använder för dessa egenskaper.

Många av dess påståenden är däremot inte särskilt bevisade om vi tittar till vad forskningen säger, men det finns vissa fördelar med NAC-tillskott som har observerats.

Effekter Av NAC-Tillskott

Område

Effekt

Bevis

Notering

Behandling av COPD

COPD (Kroniskt obstruktiv lungsjukdom) är en lungsjukdom som oftast förekommer i anslutning till rökning. NAC-tillskott har visats ha en positiv påverkan vid behandling av dessa sjukdomar.

Glutation

NAC-tillskott verkar kunna öka produktionen av glutation på ett pålitligt sätt, vilket leder till en mer hälsosam antioxidant koncentration i kroppen.

Akne

En studie har funnit att NAC kan bidra till mindre utslag av akne hos individer som använder kosttillskottet i minst två månader. Krävs ytterligare forskning för att replikera detta resultat.

Beroende

Diverse studier har funnit att ett tillskott av NAC kan reducera symtom av bland annat nikotin, kokain och cannabisberoende. Krävs ytterligare forskning för att fastställa detta resultat.

Styrka/Muskeltillväxt

Def finns inget bevis för att NAC-tillskott skulle förbättra din styrka eller muskeltillväxt.

Bäst i Test av NAC-Tillskott

1. Healthwell N-acetylcystein

Pris:
249 kr


Portioner:
90 st


Pris/portion:

2.77 kr


NAC/portion:

600 mg


Healthwells N-acetylcystein kommer in på en förstaplats som ett ekonomiskt alternativ av NAC i tablettform. De innehåller en standarddosering på 600 mg per tablett vilket innebär att du kan ta en eller två om dagen för ett rimligt pris. Det är även vegetabiliska kapslar vilket passar veganer bra.

2. Bulk N-Acetul L-Cystein (NAC)

Pris:
99 kr


Mängd:
100 g


Pris/portion:

0.69 kr


NAC/portion:

700 mg


Bulks N-acetylcystein kommer in på en andraplats som det klart billigaste alternativet på listan. Det är däremot i pulverform vilket jag vet att många gärna undviker, vilket är varför den hamnar efter Healthwell. Letar du däremot efter ett billigt alternativ som du kan blanda ihop med en smoothie eller proteinshake är detta definitivt valet för dig.

3. Bättre Hälsa N-Acetyl Cystein

Pris:
295 kr


Portioner:
90 st


Pris/portion:

3.28 kr


NAC/portion:

500 mg


Bättre Hälsas alternativ hamnar på en sistaplats eftersom det helt enkelt är ett dyrare alternativ än Healthwell, och med en lägre dosering (500mg istället för 600 mg) per tablett.

Dosering av NAC

Kosttillskott av N-acetylcystein kommer i flera olika formen - som kapslar, tabletter och pulver. Det är vanligt förekommande att de säljs i tabletter som innehåller 600 mg av NAC.

Det finns ingen standarddosering för NAC men ett dagligt intag upp till 1200 mg har inte visat på några negativa biverkningar.

En bra dos av NAC-tillskott är därmed att ta mellan 600mg upp till 1200 (uppdelat på två tillfällen) per dag.

NAC och biverkningar

N-acetylcystein är generellt sett ett säkert kosttillskott att ta då det är väl tolererat av majoriteten av individer, om det tas i korrekt mängd.

Vissa kan däremot uppleva vissa biverkningar, även då dess oftast är milda. Dessa kan vara:

 • Yrsel
 • Magbesvär
 • Diarré

Borde Du Köpa NAC?

Att ha bristande nivåer av cystein är inte särskilt vanligt, vilket innebär att ett extra tillskott av cystein (genom ett NAC-tillskott) inte är särskilt fördelaktigt - för majoriteten av personer.

För vegetarianer och veganer som inte äter cysteinrika livsmedel kan chansen vara större att uppleva bristande nivåer av cystein, varpå ett extra tillskott kan vara fördelaktigt.

Det kan även vara fördelaktigt för personer med kroniskt obstruktiv lungsjukdom att använda sig av NAC-tillskott för att lindra symtom relaterat till detta.

Som ett tillskott för att förbättra din kropps antioxidativa förmåga kan det vara ett intressant alternativ - men det finns många andra - och i alla lägen är antioxidativa tillskott inte alltid vad du vill använda.

Att använda sig av NAC-tillskott för dess påverkan på prestation eller muskeltillväxt är däremot helt onödigt, och kommer inte att bistå med någon effekt.

Om du letar efter kosttillskott som bevisat kan hjälpa din träningsprestation och muskeltillväxt kan du läsa mer om dessa här.

Livsmedel Som Innehåller L-Cystein

cystein livsmedel mat

L-cystein kan hittas i mycket proteinrik mat, som till exempel:

 • Kyckling
 • Mejeriprodukter
 • Ägg
 • Solrosfrön
 • Linser

Sammanfattningsvis om NAC

N-acetylcystein (NAC) är ett kosttillskott av aminosyran L-cystein, vilket kan vara fördelaktigt att inta då kroppen inte alltid kan producera tillräckliga mängder.

Detta sker främst hos vegetarianer och veganer som inte får i sig tillräckligt med livsmedel som innehåller L-cystein.

NAC fungerar även som ett antioxidant tillskott som kan bidra med lindring av vissa sjukdomar och åkommor - men det är inte så kraftfullt som många försöker få dig att tro.

Jag hoppas att du med hjälp av denna guide har fått en bättre uppfattning av vad N-acetylcystein är för något, och om det är rätt kosttillskott för dig.

Vad tycker du om N-acetylcystein (NAC)? Har du någon insikt eller erfarenhet att dela med dig? Lämna en kommentar längre ner!

Johannes Källman

Hej, det är jag som är Johannes. Jag är författaren bakom Gymlivet där jag strävar efter att förse mina läsare med användbar information som inte är fullt av skitsnack.


Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Add Content Block

Prenumerera På Nyhetsbrevet & Få En Gratis Guide Till Hur Du Sätter Upp Ett Effektivt Kostupplägg