• Start
 • /
 • Blogg
 • /
 • Allt om D-Asparaginsyra | Bästa DAA-Tillskott 2022

Allt om D-Asparaginsyra | Bästa DAA-Tillskott 2022

D-asparaginsyra eller DAA marknadsförs som ett av de mest effektiva sätten för män att öka sina testosteronnivåer - och vem vill inte det?

Ett bättre välmående, högre libido, och mer muskelmassa är väl något som de flesta vill åt, vilket gör att dessa typer av kosttillskott säljer som smör.

Men stämmer verkligen detta, och vilka typer av effekter kan du praktiskt förvänta dig av ett kosttillskott av D-asparaginsyra?

Allt detta kommer vi att besvara i denna guide, samt dosering, biverkningar och mycket mer.

Vad Är D-Asparaginsyra (DAA)?

d asparaginsyra guide kosttillskott

D-asparaginsyra (D-aspartic acid på engelska), ofta förkortat DAA, är en icke-essentiell aminosyra vars primära roll är att reglerar produktionen av testosteron.

Rättare sagt är D-asparaginsyra en av två former av aminosyran asparaginsyra. Den andra formen är L-asparaginsyra.

L-asparaginsyra kan produceras naturligt, bland annat i våra kroppar, och används främst för att bygga proteiner. D-asparaginsyra används däremot inte för att bygga protein, utan snarare för att reglera hormoner i kroppen.

De fördelar som du kan uppleva med hjälp av D-asparaginsyra sträcker sig därmed inte till L-asparaginsyra.

D-asparaginsyra fungerar framför allt i det centrala hjärnområdet för att reglerar och frigöra diverse hormoner. Det kan även hittas i testiklarna, där det kan underlätta produktionen av testosteron, vilket i sin tur kan leda till en mindre ökning av testosteron i kroppen.

Varför Köper Folk D-Asparaginsyra?

Den huvudsakliga anledningen till att folk köper D-asparaginsyra är för att öka testosteronnivåer, i en förhoppning av att må bättre och bygga mer muskler.

Det används framförallt hos individer med redan låga testosteronvärden för att höja dessa något, och kan användas av atleter och hälsosamma individer för att få en temporär ökning av testosteron.

Problemet är att naturliga (och lagliga) kosttillskott som fungerar genom att öka dina testosteronvärden kommer att resultera i väldigt små ökningar - vilket i sin tur kommer ha näst intill noll påverkan på styrka eller muskeltillväxt.

Låt oss därför säga att du har normala testosteronvärden, och att du genom alla möjliga kosttillskott, kalla duschar, styrketräning och mycket mer lyckas höja dessa till något högre än normala, kanske du känner dig lite bättre och en något högre libido... men det kommer inte tillåta dig att bygga mer muskler.

Detta har även utforskats i ett flertal studier, som har tittat närmare på om en liten ökning av testosteron kunde leda till styrke- och muskelökningar. 

Utan att uttråka dig med alla detaljer kring dessa studier kan jag sammanfatta det: Nej, det ledde inte till någon signifikant förändring.

Effekter Av D-Asparaginsyra

Område

Effekt

Bevis

Notering

Testosteron

En liten kortsiktig (6-12 dagar) ökning av testosteron har observerats vid intag av DAA, men denna ökning har försvunnit inom en månad hos annars hälsosamma individer med normala testosteronvärden. Kan vara något mer effektiv för infertila män med låga testosteronvärden. Studier som har tittat på dess effekt över en längre tidsperiod har inte sett några skillnader i testosteronvärden. En studie har även observerat en reduktion av testosteron i kroppen efter ett större intag av DAA.

Muskeltillväxt/Kroppsfett

Det finns ingen indikation på att ett tillskott av D-asparaginsyra kan leda till en ökad muskelmassa eller minskat kroppsfett.

Styrka

Hälsosamma män som redan tränar kommer inte att uppleva någon ökad styrka vid ett intag av DAA.

Fertilitet

Det finns begränsat bevis som föreslår att D-asparaginsyra kan öka fertilitet och spermkvalitet hos män.

Bäst i Test Av D-Asparaginsyra

1. Self Omninutrition Amino DAA

Pris:
159 kr


Mängd:
200 g


Pris/gram:

0.8 kr


Form:
Pulver


Self Omninutrition Amino DAA kommer på en förstaplats som det billigaste alternativet av rent D-asparaginsyra i pulverform. Ett ekonomiskt och smidigt val för dig som letar efter ett bra DAA-tillskott.

2. Bulk D-Asparaginsyra

Pris:
109 kr


Mängd:
100 g


Pris/gram:

1.1 kr


Form:
Pulver


Bulk D-asparaginsyra kommer också i pulverform, men till ett något dyrare pris. Om du däremot väljer att köpa större mängder (500/1000 gram) kan du får ner detta pris ytterligare, och det blir då det billigaste alternativet av DAA du kan hitta.

3. Jacked DAA

Pris:
129 kr


Mängd:
120 kapslar


Pris/gram:

1.64 kr


Form:
Kapslar


Jacked DAA kommer in som det bästa alternativet av D-asparagin i kapselform. Det är något dyrare än andra alternativ i pulverform men det är inte så mycket dyrare. Varje kapsel innehåller cirka 650 mg av DAA, vilket innebär att du behöver ta ganska många för att uppnå en bra dos.

Dosering Av D-Asparaginsyra

DAA tas dagligen, där en standarddosering är mellan 2000 till 3000 mg.

Det finns flera olika studier som har använt sig av olika stora mängder, samt om det var fördelaktigt att periodisera intaget eller inte. Ytterligare forskning skulle behövas för att fastställa detta eller inte.

D-Asparaginsyra och Biverkningar

Det finns inga allvarliga biverkningar som har associerats med kosttillskott av D-asparaginsyra, om det tas inom rekommenderade mängder.

Vissa milda biverkningar som kan uppstå vid intag av D-asparaginsyra är:

 • Huvudvärk
 • Nervositet
 • Magbesvär

Borde Du Köpa D-Asparaginsyra?

Många letar efter kosttillskott eller naturliga sätt att öka testosteronnivåer, oftast för att förhoppningsvis öka sin träningsprestation och bygga mer muskler.

Tyvärr kommer dessa alternativ sällan att producera något resultat, och om de lyckas höja testosteronet i kroppen kommer det inte vara i signifikanta nivåer för att göra en märkbar skillnad.

Det är varför jag generellt sett inte rekommenderar några testoboosters, eller kosttillskott som marknadsför sig som ett tillskott för ökat testosteron - främst då det i de flesta fallen är ett slöseri av pengar.

Med det sagt är D-asparagin förmodligen ett av de få testosteronhöjande kosttillskotten som faktiskt kan ha en påverkan. Om du är någon med redan låga nivåer kan det vara ett alternativ att undersöka närmare.

Är du däremot en hälsosam man med normala nivåer av testosteron kan du lika gärna kasta dina pengar i sjön.

Livsmedel Som D-Asparaginsyra

d aspararinsyra livsmedel mat

Det finns en del livsmedel som innehåller D-asparaginsyra, där några exempel på mat/produkter är:

 • Mejeriprodukter
 • Kött
 • Ägg
 • Fisk
 • Nötter
 • Linser
 • Nektariner

Sammanfattningsvis Om D-Asparaginsyra (DAA)

D-asparaginsyra är en av två former av aminosyran asparaginsyra som framför allt reglerar diverse hormoner i kroppen.

Som ett kosttillskott har det även blivit väldigt populärt och marknadsförs ofta som ett testosteronhöjande tillskott, som påstår att detta kan hjälpa dig bygga mer muskelmassa.

I verkligheten kommer det däremot inte att bidra med detta. Det kan leda till en liten höjning av testosteron, men denna ökning kommer inte resultera i någon signifikant förändring i muskelmassa eller styrka.

Då är ett bättre val istället att lägga pengarna på kosttillskott som bevisat kan förbättra din träningsprestation och muskeltillväxt.

Vad tycker du om D-asparaginsyra? Har du någon insikt eller erfarenhet att dela med dig? Lämna en kommentar längre ner!

Johannes Källman

Hej, det är jag som är Johannes. Jag är författaren bakom Gymlivet där jag strävar efter att förse mina läsare med användbar information som inte är fullt av skitsnack.


Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Add Content Block

Prenumerera På Nyhetsbrevet & Få En Gratis Guide Till Hur Du Sätter Upp Ett Effektivt Kostupplägg