• Start
  • /
  • Blogg
  • /
  • Din Guide Till Kosttillskott Av Bockhornsklöver (Fenugeek)

Din Guide Till Kosttillskott Av Bockhornsklöver (Fenugeek)

Livsmedel och kosttillskott går ofta hand i hand, och är i många situationer en och samma sak.

Ingefära, blåbär och vitlök är bara några exempel på livsmedel som du kan köpa som ett kosttillskott och även som vanligt livsmedel. Den aktiva ingrediensen är densamma, men är oftast högt koncentrerat i ett kosttillskott i förhållande till livsmedel.

Ett annat sådant exempel är bockhornsklöver, vilket används både som ett kosttillskott för att stärka maskulinitet, samt som en krydda och ingrediens i vanlig (framför allt indisk) matlagning.

Men vad är bockhornsklöver egentligen, och vilka effekter kan ett intag av det resultera i?

Detta är vad vi kommer att beröra i denna guide, tillsammans med dess biverkningar, dosering och mycket mer.

Vad Är Bockhornsklöver?

bockhornsklöver guide

Bockhornsklöver (fenugeek på engelska) är det alldagliga namnet för växten trigonella feonum-graecum, vilket har använts inom traditionell indisk medicin under många århundraden, främst för att bidra till en god allmänhälsa samt för att förbättra maskulinitet hos män.

Växten i sig är väldigt mångsidig, där löven bland annat kan användas som en krydda till mat, sås och bakning. Dess frön har istället används primärt som ett tillskott, men kan även malas ner till pulver för att inkludera i diverse matlagning.

Det är dessa frön som står för dess huvudsakliga fördelar, och är framför allt vad som används i diverse kosttillskott av bockhornsklöver.

Varför Köper Folk Bockhornsklöver?

Den huvudsakliga anledningen till att folk använder bockhornsklöver är till följd av dess påståenden kring maskulinitet och testosteron, men används även i vissa fall som ett tillskott för att bidra till en mer hälsosam blodsockernivå.

I förhållande till maskulinitet menar vissa att bockhornsklöver kan öka testosteronproduktionen, samtidigt som det reducerar mängden DHT (en annan androgen som kan hittas i kroppen). Detta har även lett till att det ibland påstås fungera mot håravfall.

Majoriteten av individer som använder sig av bockhornsklöver är därmed ofta äldre män som letar efter ett naturligt alternativ till att öka sin sexuella hälsa samt testosteronproduktion.

I förhållande till blodsockernivån påstås det även kunna reglerar detta, vilket skulle göra det till ett  bra val för individer med typ 2 diabetes eller andra metabola tillstånd.

Vad Är Bockhornsklöver Bra För?

Område

Effekt

Bevis

Notering

Testosteron

Det finns viss preliminärt bevis som syftar till att bockhornsklöver skulle kunna öka testosteronproduktionen, men det finns mer bevis som har motbevisat detta. Det kan eventuellt bidra med en mindre effekt hos individer med redan låga testosteronvärden, men inte hos annars hälsosamma individer.

Blodsockernivå

Det verkar som att ett intag av bockhornsklöver kan sänka blodsockernivån, vilket kan vara hjälpsamt för en rad olika individer.

Libido

Även då mekanismen hur detta fungerar inte är fullt förstådd har ett intag av bockhornsklöver observerats öka individers libido ganska märkbart.

Bäst i Test av Bockhornsklöver

1. Healthwell Bockhornsklöver

Pris:
179 kr


Mängd:
100 st


Pris/tablett:

1,79 kr


Form:
Tabletter


Healthwells bockhornsklöver hamnar på en förstaplats som ett av de få valen av ren bockhornsklöver man kan beställa från svenska tillverkare. De innehåller en rimlig mängd, kommer till ett okej pris i tablettform, vilket gör det till ett stabilt val för de flesta.

2. Rawfoodshop Bockhornsklöver Mald

Pris:
49 kr


Mängd:
100 g


Pris/gram:

0.49 kr


Form:
Pulver


Rawfoodshops malda bockhornsklöver i pulverform hamnar som ett annat bra alternativ för dig som letar efter bockhornsklöver att använda i matlagning eller bakning.

Dosering av Bockhornsklöver

En optimal dos av bockhornsklöver är ännu inte helt fastställt, då mängden och koncentrationen som har använts i diverse studier har varierat kraftigt.

Med det sagt har majoriteten av studier använt ett intag som motsvarar 5-25 gram av dess frön.

Detta motsvarar ofta mellan 400 och 600 mg av ett extrakt från bockhornsklöver. Förutsättningar för detta är att extraktet innehåller minst 25-50% "fenusides", vilket är den aktiva ingrediensen vi är ute efter.

Bockhornsklöver och Biverkningar

Bockhornsklöver är generellt sett säkert att konsumera med väldigt få biverkningar. Trots detta finns det några biverkningar som kan uppsåt, där vissa av de är väldigt märkliga...

Det kan i vissa unika fall till exempel leda till att din kroppslukt kan lukta lite som lönnträd. Denna effekt är inte farlig och är inget du behöver oroa dig för, men det kan vara bra att veta om.

Utöver detta kan vissa individer ha eventuella problem med allergi, där du kan vara allergisk mot bockhornsklöver själv, men där du som jordnötsallergiker även i vissa fall kan uppleva symtom vid intag av bockhornsklöver.

Borde Du Köpa Bockhornsklöver?

kosttillskott testosteron

Bockhornsklöver kan vara ett intressant val för individer som besitter två huvudsakliga problem. 

Om du råkar vara en man eller kvinna som har problem med att hantera din blodsockernivå, samt letar efter något som kan hjälpa dig i sovrummet, kan bockhornsklöver vara något för dig.

Utöver detta finns det väldigt lite bevis på att det skulle vara ett kosttillskott som kan hjälpa dig, särskilt om letar efter något som kan öka din testosteronproduktion - vilket är vad det marknadsförs som.

Letar du efter andra kosttillskottsalternativ för testosteronproduktionen kan du läsa mer om dessa här.

Letar du efter ett alternativ för bättre kontroll över ditt glukos och blodsocker finns det även bättre val, som till exempel berberin.

Sammanfattningsvis om Bockhornsklöver

Bockhornsklöver är en växt som ofta marknadsförs som ett testosteron- och libidohöjande tillskott. Tyvärr stämmer detta inte överens dagens forskning kring ökad testosteronproduktion, men det verkar fungera som ett relativt effektivt tillskott för ökat libido.

Det finns även viss bevis som tyder på att det kan agera som ett hälsosamt alternativ för individer att kontrollera sitt blodsocker, och kan därmed vara hjälpsamt i vissa specifika kontext.

Andra påståenden som bättre hud och liknande saknar även dessa bevis, och är generellt något som bör tas med en nypa salt.

Det är således inte ett kosttillskott som jag skulle rekommendera, men kan agera som ett nyttigt livsmedel att inkludera i matlagning och bakning.

Vad tycker du om Bockhornsklöver? Har du någon insikt eller erfarenhet att dela med dig? Lämna en kommentar längre ner!

Johannes Källman

Hej, det är jag som är Johannes. Jag är författaren bakom Gymlivet där jag strävar efter att förse mina läsare med användbar information som inte är fullt av skitsnack.


Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Add Content Block

Prenumerera På Nyhetsbrevet & Få En Gratis Guide Till Hur Du Sätter Upp Ett Effektivt Kostupplägg