• Start
 • /
 • Blogg
 • /
 • Bästa Crosstrainer 2023 I Köpguide & Bäst i Test Av Crosstrainers

Bästa Crosstrainer 2023 I Köpguide & Bäst i Test Av Crosstrainers

Om du vill ha ett bra träningspass för hela kroppen som inte belastar lederna kan en crosstrainer vara ett bra köp. Vi lyfter fram fördelarna och avslöjar de bästa crosstrainermärkena.

Med hjälp av en bra crosstrainer kan du träna nästan hela kroppen samtidigt som kondition- allt detta utan att utsätta dina leder för överdriven belastning.

Men vad är det som urskiljer olika modeller från varandra, och hur vet vi vilken produkt som är bäst för just dig och din situation? Detta är vad vi kommer att beröra i denna köpguide.

BÄST I TEST

xterra fitness fs3 crosstrainer

Xterra Fitness FS3.9E

BÄSTA BUDGETVAL

titan life c65 crosstrainer

Titan Life C65

BÄSTA KOMMERSIELLA VALET

abilica-stream-fc-x-black-line-crosstrainer

Ablicia Stream FC X

Vad Är En Crosstrainer?

crosstrainer bäst i test guide

En crosstrainer är en effektiv och användarvänlig träningsmaskin som fokuserar på konditionsträning, där rörelsemönstret är relativt likt löpning eller gång i uppförsbacke.

Vid användning kommer dina ben att röra sig i en elliptisk rörelsebana, vilket är anledningen till att dessa typer av träningsmaskiner ibland kallas för elliptical trainer.

Den huvudsakliga fördelen med att använda en crosstrainer över många  andra konditionsfokuserade träningsmaskiner är att crosstrainern tillåter dig att träna både överkropp och underkropp samtidigt.

Istället för att endast använda din underkropp (vid tex. löpning) för att röra din kropp framåt kan du använda en crosstrainer där du har möjligheten att träna och föra kroppen framåt med hjälp av både under- och överkroppen.

Rörelsemönstret är likt längdskidåkning, där målet är att använda både armar och ben för att komma framåt. Detta leder till en effektiv konditionsform som förser hela kroppen med träning - vilket också är varför crosstrainern har blivit så populär. Kör du tillräckligt länge kanske du till och med blir lika duktig som den svenska stjärnan Elvira Öberg!

Vad Är Crosstrainer Bra För?

Precis som vi tidigare nämnde ligger crosstrainers främsta styrka i dess förmåga att aktivera hela kroppen under konditionsträningen.

Crosstrainers skiljer sig från bland annat löpband i det avseendet att det förser överkroppen med mer rörelse och träning, vilket resulterar i en mer komplett träningsform för hela kroppen.

Även då crosstrainern framför allt fokuserar på konditionsträning kan du använda de för att träna rumpa, lår, vader, armar, bröstet, axlar och mage.

Detta leder i sin tur till att du kan träna kondition mer tidseffektivt samtidigt som du bränner en större mängd kalorier - och därmed har en större möjlighet att gå ner i vikt och bränna bort kroppsfett.

Ytterligare en fördel med en crosstrainer framför många andra träningsmaskiner för konditionsträning är att det ofta resulterar i en mer skonsam träningsform då knän och andra leder inte tar en lika stor påverkan.

Eftersom du aldrig lyfter/sätter ner dina fötter på samma sätt som vid till exempel löpning betyder det även att knäleder och liknande inte utsätts för lika mycket press.

För någon med ledvärk och problem, särskilt runt knäna, kan en crosstrainer förse denna person med en mer skonsam och hjälpsam konditionsform.

Bäst i Test av Crosstrainers

Här tar vi en närmare titt på olika modeller av crosstrainers för att ranka de bästa alternativen för dig. Om du letar efter ett mer prisvärt alternativ kan jag tipsa om Gympartner där du kan köpa använda crosstrainers till ett billigare pris.

1. Xterra Fitness FS3.9E


Bästa Crosstrainer Overall

xterra fitness fs3 crosstrainer

Typ: Framhjulsdrift

Motstånd: Elektromagnetiskt

Steglängd: 46 cm

Svänghjul: 8.6 kg

Program: 12 st

Pulskontroll: Ja

Maskinvikt: 70 kg

Användarvikt: 148 kg


träningspartner logo

10 990 kr


FÖRDELAR

 • Robust & Slittålig Design
 • Prisvärd
 • Många Träningsprogram & Funktioner

NACKDELAR

 • Ingen Hylla För Mobil 
 • Populär, & Utsåld Ofta
 • Saknar Bluetooth

Varför Xterra Fitness FS3.9E?

Xterra Fitness har utnämnts till den bästa crosstrainern till följd av en kombination av prestanda och funktionalitet till ett rimligt pris. Dess huvudsakliga fördel över många andra modeller på marknaden är att den är framhjulsdriven trots dess pris. Majoriteten av modeller i samma prisklass är bakhjulsdrivna, vilket innebär att du kan få en fördelaktig rörelsebana med hjälp av framhjulsdriften utan att behöva lägga allt för stora summor pengar.

Utöver detta är Xterra Fitness FS3.9E designad och framtagen med kvalitet i åtanke. Dess robusta konstruktionen gör detta till en produkt som bör tåla mycket tuff träning utan att behöva underhållas allt för mycket.

Dess steglängd motsvarar 46cm, vilket kan vara något kortare än andra framhjulsdrivna modeller inom premium-segmentet. Trots detta är 46cm fortfarande en väldigt bra steglängd som passar bra för de flesta. Om du är ute efter en längre steglängd än detta behöver du vara villig att betala en häftigare summa för det.

Crosstrainern kommer även med två ergonomiska handtag som känns bekväma för de flesta användarna. Är du något längre än 185cm kan handtagen kännas något korta. Kontrollpanelen kommer med en rad olika funktioner och träningsprogram som kan användas för att förbättra din träning - varpå allt visas på en snygg LCD-panel i färg. Det finns även en möjlighet att koppla in ett pulsbälte som man kan köpa separat om man föredrar detta.

Om Xterra Fitness

Xterra Fitness är ett amerikanskt varumärke som primärt säljer träningsmaskiner och redskap för hemmabruk. Deras filosofi är att förse individer med högkvalitativa konditionsmaskiner som kan användas hemma, utan att behöva betala allt för häftiga summor.

Slutsats: Xterra Fitness FS3.9E hamnar på en klar förstaplats i denna lista då det handlar om en crosstrainer med all funktionalitet de flesta är ute efter - till ett konkurrenskraftigt pris. Är du någon som letar efter ett prisvärt alternativ av crosstrainer för antingen hemmabruk eller kommersiellt bruk är denna modell något för dig.

2. Titan Life C65


Bästa Budgetval Av Crosstrainer

titan life c65 crosstrainer

Typ: Bakhjulsdriven

Motstånd: Magnetiskt

Steglängd: 40 cm

Svänghjul: 6 kg

Program: 21st

Pulskontroll: Ja

Maskinvikt: 52 kg

Användarvikt: 130 kg


logo gymgrossisten

5 289 kr


träningsmaskiner-logo

5 990 kr


maxpuls logo

7 499 kr

FÖRDELAR

 • Många Olika Träningsprogram
 • Prisvärd
 • Lätt Att Montera & Flytta

NACKDELAR

 • Mörk Display
 • Något Lätt Konstruktion
 • Kort Arm- & Steglängd

Varför Titan Life C65?

Titan Life C65 hamnar som det bästa budgetvalet av crosstrainer för hemmabruk. Med en stilren och minimalistisk design passar denna modell väl in i hemmet, särskilt då den inte tar särskilt mycket plats i förhållande till majoriteten av premium-modeller. Produkten utnyttjar även något som de kallar för "Drive force system" vilket i korta termer innebär att träningsmaskinen kan generera ytterligare motstånd än vad svänghjulet väger. Detta innebär att corsstrainern i sig kan väga betydligt mindre än många andra modeller, vilket gör den enkel att ställa undan och ta fram utifrån behov.

Trots den relativt låga vikten på 52 kilo känns maskinen fortfarande förvånansvärt stabil under träningspassen, vilket är ett stort plus för en sådan lätt konstruktion. Tyvärr handlar det om en bakhjulsdriven modell där både steglängden och armlängden är väldigt korta, särskilt om du är van vid dyrare modeller på gymmet.

Utöver detta är crosstrainern programmerad med 21 olika träningsprogram samt en handpulssensor, vilket förser dig med stor variation i ditt träningsutbud. Tyvärr sitter dessa sensorer på handtaget nära displayen och inte på svängarmarna. Ytterligare en nackdel är då displayen saknar ljus vilket kan göra det svårt att tyda vid användning i ett mörkare rum.

Om Titan Life

Titan Life har rötter i norden där de tillverkar både träningsredskap och maskiner. Med stort fokus på stilren design och funktionalitet levererar de kvalitativa produkter till ett rimligt pris för hemmabruk.

Slutsats: Titan Life C65 är det bästa budgetvalet av en crosstrainer som fortfarande förser dig med en stabil och effektiv träningsmaskin. Den passar således perfekt för hemmagymmet då den lättare och mindre konstruktionen leder till att mindre yta krävs, samt att det lättare kan flyttas och gömmas undan mellan träningspassen. Är de en tyngre eller längre individ som kommer att använda denna modell, kan det däremot kännas för ostabil och obekväm.

3. Ablicia Stream FC X


Bästa Kommersiella Crosstrainer

abilica-stream-fc-x-black-line-crosstrainer

Typ: Framhjulsdrift

Motstånd: Elektromagnetiskt

Steglängd: 51 cm

Svänghjul: 9 kg

Program: 12 st

Pulskontroll: Ja

Maskinvikt: 72 kg

Användarvikt: 200 kg


träningsmaskiner-logo

12 490 kr

FÖRDELAR

 • Lång Steglängd
 • Robust Och Hållbar Konstruktion
 • Kraftig Och Effektiv Träningsdator

NACKDELAR

 • Kräver Mycket Utrymme
 • Populär, Och Således Utsåld Ofta
 • Saknar Bluetooth

Varför Ablicia Stream FC X?

Ablicia Stream FC X utnämns i denna lista till det bästa premiumvalet av crosstrainers. Den är framför allt framtagen för kommersiellt bruk men självklart finns det inget som stoppar privatpersoner att köpa den. Med en rejäl och stabil design väger hela maskinen 72 kg och svänghjulet 9 kg. Det resulterar i en otroligt stadig maskin som klarar av riktigt tuffa träningspass, även om du är en person som väger lite mer.

Den besitter även en kraftfull träningsdator och pulssensor med en tydlig och lättläst display samt Bluetooth. Vad som gör Ablicias produkter särskilt intressanta är deras koppling till både Zwift och iConsole+, vilket är applikationer du kan koppla till crosstrainern för att simulera ett verkligt träningspass via tex. Google maps.

Utöver detta besitter modellen även en rad funktioner som sällan hittas bland billigare alternativ. Ett sådant exempel är reglerbart ryggstöd såväl som pedaler, vilket alla kan justeras för optimal bekvämlighet under träningen. Både arm- och steglängden är bra, vilket gör att även långa personer kan känna sig bekväma med denna modell. Allt detta resulterar i en ergonomiska position som kan vara är fördelaktigt för alla individer, särskilt de som haft ledbesvär tidigare.

Om Ablicia

Ablicia är ett norskt varumärke som grundades 2002. De erbjuder ett brett urval av träningsmaskiner och produkter för både hemmabruk och kommersiell användning.

Slutsats: Ablicia Stream FC X hamnar som den mest robusta och funktionella crosstrainern för kommersiellt bruk. Det är inte den dyraste produkten på marknaden, men trots detta förser den dig med alla funktioner du kan tänkas behöva av en crosstrainer. Är du således någon som letar efter ett bra alternativ till ett offentligt gym är detta definitivt valet för dig.

4. Sole Fitness E35


Bästa Proffsval Av Crosstrainer

sole fitness e35 crosstrainer

Typ: Framhjulsdrift

Motstånd: Elektromagnetiskt

Steglängd: 50 cm

Svänghjul: 11 kg

Program: 6 st

Pulskontroll: Ja

Maskinvikt: 105 kg

Användarvikt: 170 kg


träningspartner logo

21 990 kr

FÖRDELAR

 • Lång & Bekväm Rörelsebana
 • Robust & Hållbar Konstruktion
 • Unika Ergonomiska Handtag

NACKDELAR

 • Hög Kostnad
 • Tung & Svårflyttad

Varför Sole Fitness E35?

Även då Sole Fitness E35 kan verka som det bästa valet av crosstrainers på papper, är det få som är villiga att lägga över 20 000 kronor på ett träningsredskap. Är du någon som håller på med träning på en professionell nivå kan det däremot vara en bra investering.

Med en otroligt stabil konstruktion och en total vikt på hela 105 kilo är det nästintill omöjligt att rubba denna träningsmaskin, oavsett hur tuffa träningspass det handlar om. Det tunga svänghjulet och långa steglängden gör det till ett bra val för dig som letar efter riktigt tuffa träningspass. Nackdelen med detta är att maskinen i sig är väldigt otymplig och svår att flytta, samtidigt som den tar stor plats. Detta gör det till ett bra alternativ för kommersiella gym, men kanske inte lika bra för hemmabruk.

Utöver dess konstruktion besitter den även alla funktioner du kan tänka dig behöva av en crosstrainer, såsom en kraftig och lättanvänd träningsdator. Även då denna maskin inte har lika många färdigprogrammerade träningsprogram som vissa andra modeller är dessa fåtal träningsprogram väl framtagna, samtidigt som det finns mycket mer funktionalitet som kan användas för att strukturera effektiv och varierad träning.

Den huvudsakliga nackdelen med Sole Fitness E35 är dess storlek och stabilitet. Är du något längre än 180 centimeter kommer du att behöva åtminstone 2.25m i tak för att kunna stå upprätt. Funderar du på detta alternativ är det därför viktigt att först se till att du har en bra plats att ställa maskinen.

Om Sole Fitness

Sole Fitness är ett populärt amerikanskt varumärke som designar och tillverkar många typer av träningsmaskiner såsom löpband, crosstrainer och motionscyklar för både hemmabruk och kommersiell användning.

Slutsats: Sole Fitness E35 är en av de bästa crosstrainers du kan köpa, och passar perfekt för dig som är ute efter en maskin med hög prestanda och som kan tåla tuff träning under många års tid. Letar du däremot efter ett mer budgetvänligt alternativ för hemmabruk är denna modell förmodligen inte för dig.

5. Hammer Cross Motion BT


Liten & Kompakt För Hemmabruk

hammer sport cross motion bt crosstrainer

Typ: Bakhjulsdriven

Motstånd: Elektromagnetiskt

Steglängd: 37 cm

Svänghjul: 20 kg

Program: 22 st

Pulskontroll: Ja

Maskinvikt: 40

Användarvikt: 130 kg


träningsmaskiner-logo

5 990 kr


sportgymbutiken logo

5 990 kr


maxpuls logo

6 290 kr

FÖRDELAR

 • Otroligt Prisvärd
 • Enkel Att Flytta
 • Simpel & Kraftfull Träningsdator

NACKDELAR

 • Liten Steglängd
 • Lätt Konstruktion
 • Saknar Bluetooth

Varför Hammer Cross Motion BT?

Hammer Cross Motion BT är ytterligare en av de bättre budgetvalen till crosstrainer på marknaden som också är otroligt populär vid hemmabruk med mycket bra kundrecensioner.

Konstruktionen av maskinen är väldigt lätt, samtidigt som den inte tar särskilt mycket plats. Då den endast väger 40 kilo är det enkelt att flytta undan crosstrainern då du inte använder den, vilket gör det optimalt för hemmabruk. Nackdelen med denna lätta konstruktion är däremot en högre chans att något går snett och maskinen behöver repareras. Denna chans ökar självklart ju mer du använder maskinen, vilket gör det till ett sämre val för kommersiellt bruk.

Annars har Hammer Cross Motion BT en kraftfull och lättanvändlig träningsdator med hela 22 träningsprogram som kan användas av både nybörjare och mer erfarna individer. Det har även möjlighet att koppla till Bluetooth såväl som iConsole+.

Om Hammer Sport

Hammer Sport grundades redan 1900 i Tyskland, och har sedan 1950 blivit allt mer populära på den globala marknaden.

Slutsats: Sett till dess pris är Hammer Cross Motion BT en av de bästa modellerna du kan köpa inom detta segment. Detta gör det till ett mycket populärt alternativ för hemmabruk och passar de individer som värdesätter mobilitet av träningsmaskinen.

6. Master Fitness CR30


Bra All-Around Crosstrainer

master-fitness-cr30-crosstrainer

Typ: Bakhjulsdriven

Motstånd: Magnetiskt

Steglängd: 41 cm

Svänghjul: 9 kg

Program: 12 st

Pulskontroll: Ja

Maskinvikt: 62 kg

Användarvikt: 150 kg


träningsmaskiner-logo

6 536 kr


maxpuls logo

7 990 kr


sportgymbutiken logo

8 499 kr

FÖRDELAR

 • Lång Steglängd
 • Robust & Hållbar Konstruktion
 • Kraftig & Effektiv Träningsdator

NACKDELAR

 • Hög Kostnad
 • Populär, Utsåld Ofta
 • Saknar Bluetooth

Varför Master Fitness CR30?

Master Fitness CR30 är ytterligare en prisvärd crosstrainer som passar väl för hemmabruk. Även då den väger något mer än föregående modell är den fortfarande relativt lätt att flytta undan mellan dina träningspass. I och med dess något högre vikt resulterar det även i ett något mer robust design vilket är fördelaktigt vid mycket användning över många år.

Även då steglängden endast är 41 cm, är det fortfarande bra i relation till dess prislapp. Vill du ha en längre steglängd än så behöver du ofta betala betydligt mer. Det är också att föredra framför modeller med ännu lägre steglängd, såsom Hammer Cross Motion BT.

Dess träningsdator är också relativt bra, med 12 olika träningsprogram för dig att använda samt en tydlig och upplyst LCD-skärm. Du kan även använda Bluetooth om så önskas. Dess största fördel är däremot dess ljud, där många menar att just denna modell är extra tyst i jämförelse med andra produkter i samma prisklass.

Om Master Fitness

Master Fitness har varit aktiva inom den nordiska marknaden i över 30 år nu och fokuserar främst på att producera träningsartiklar såsom träningsredskap och maskiner. Även då de kanske inte är lika etablerade på företagsmarknaden är de otroligt populära och välkända hos konsumenter på grund av dess goda kvalité.

Slutsats: Letar du efter en stabil, tyst och framför allt prisvärd crosstrainer för hemmabruk kan Master Fitness CR30 vara rätt val för dig.

Hur Du Väljer Rätt Crosstrainer För Dina Förutsättningar

crosstrainer köpguide

När det kommer till att välja rätt crosstrainer för dina behov och förutsättningar finns det en rad olika grundläggande frågor som du först bör besvara innan du tar ett beslut kring köp.

Vi kommer här att ta en snabb överblick över de olika faktorerna som kan påverka ditt beslut men den första frågan du bör besvara har att göra med hur mycket du planerar att använda träningsmaskinen, samt vad du har för budget att röra dig med.

Pris

Precis som med det mesta har priset en avgörande roll i när det kommer att välja rätt crosstrainer för dig. Inte nog med att du vill ha en bra produkt som kan användas under en lång tid, utan detta vill du helst få utan att ta ut ett till lån på huset.

Det finns många olika tillverkare av crosstrainers, där de flesta har unika kundgrupper - vilket även reflekteras av priset.

Det finns nämligen crosstrainers för så lite som 2000-3000 kr, samtidigt som det finns mer avancerade alternativ som kostar upp mot 50 000 kr. Det kanske låter som ett brett spektrum, men det reflekterar ganska tydligt kvalitén av maskinerna. Dyrare alternativ är generellt sett designade och framtagna på ett mer kvalitativt sätt.

Med det sagt innebär det inte automatiskt att det dyrare alternativet alltid är bättre. Väljer du ett mer budgetvänligt val kan det vara bra att förbereda sig på en produkt som kanske inte håller samma mått som de crosstrainers du använt på gym tidigare.

Till följd av denna breda spann av modeller på marknaden skulle man kunna dela in dessa i tre underliggande klasser baserat på dess pris. Dessa tre prisklasser är:

Budget-Alternativ: Under 7000 SEK

Här hittar du de billigaste modellerna, vilket kan vara ett bra förstaval för dig som letar efter ett alternativ att testa på, eller för dig som helt enkelt inte har en hög budget att leka med.

Dessa alternativ har oftast en enklare, lättare och simpel design som resulterar i en lägre maskinvikt, användarvikt, svänghjulsvikt och rörelsebana. Modellerna upplevs ofta som mer bräcklig och kräver ofta mer underhåll än dyrare alternativ då den slits ut mer vid användning.

Mellan-Alternativ: 7000 - 14 000 SEK

Mellanklassen av crosstrainers förser dig ofta med större och mer robusta konstruktioner som tål mer användning utan att behöva underhållas. De bra modellerna inom denna prisklass kan klara sig ett flertal år av hemmabruk utan något underhåll.

Maskinen i sig är oftast lite större och tyngre vilket resulterar i en längre steglängd, användarvikt och svänghjulsvikt. Ofta besitter de även en mer avancerad träningsdator samt förser dig med en tystare och stabilare träningsupplevelse.

En av de större fördelarna med ett lite dyrare alternativ som dessa är att de ofta besitter en rad mer avancerade funktioner som du kan använda dig av för att effektivisera eller diversifiera din träning. Ett exempel på detta är en lutande funktion vilket ger dig möjligheten att bättre träna lår och mage då det gör varje steg tuffare.

Det är även vanligare för dessa modeller att vara framhjulsdrivna med en längre steglängd vilket är två viktiga faktorer som många upplever är väsentliga. 

Det är generellt modeller inom denna prisklass som jag skulle rekommendera för majoriteten av individer som letar efter ett stabilt alternativ till sin hemmaträning för ett bra pris.

Premium-Alternativ: Över 14 000 SEK

Premiumsegmentet av crosstrainers lämpar sig främst mot kommersiella köpare. Dessa modeller är oftast framtagna för att klara av mycket användning under en längre tid, vilket gör det till optimala val för ett offentliga såväl som företagsgym.

I och med att det handlar om påkostade maskiner håller de ofta en betydligt högre prestanda. Det innebär ofta att det handlar om en robust och stabil konstruktion som är framhjulsdrivet. Träningsdatorn är påkostad och innehåller många förutbestämda träningsprogram och funktioner, där pulskontroll bland annat är standard.

Fram- eller bakhjulsdrift

crosstrainer framhjulsdriven

Den viktigaste punkten att tänka på när det kommer till att välja rätt crosstrainer är om en framhjulsdriven eller bakhjulsdriven crosstrainer är rätt för dig.

En framhjulsdriven crosstrainer innebär att det roterande hjulet sitter framtill på maskinen, medans en bakdjulsdriven sådan har sitt roterande hjul baktill. Detta resulterar i en något annorlunda rörelsebana och träningsform.

 • Framhjulsdrivna maskiner resulterar i mindre och mer skonsammare steg, där hela övningen kommer att kännas väldigt likt längdskidåkning.
 • Bakhjulsdrivna maskiner resulterar istället i större och mer utmanande steg, där övningen liknar något närmare i stil med att gå upp för trappor.

De mer skonsamma och enklare stegen som en framhjulsdriven modell förser dig är oftast att föredra, särskilt för överviktiga individer, eller de med tidigare skador eller problem i bland annat knän, höft och liknande. 

De bakhjulsdrivna varianterna är istället för dig som letar efter större och mer utmanande steg. Generellt sett brukar de bakhjulsdrivna modellerna vara något billigare.

Steglängd

Steglängden motsvarar hur långa de individuella stegen är vid användning av en crosstrainer. Majoriteten av diverse modeller kommer att förse dig med en steglängd mellan 30-50 cm.

Du bör välja en modell med en steglängd som passar dig och din kroppslängd. Generellt sett innebär detta att ju längre du är, ju större steglängd vill du ha:

 • Är du därmed någon som är över 170/180 cm rekommenderar jag att du siktar på en steglängd mellan 40-50cm. 
 • Är du under 170/180 kan det vara bättre att köra på 30-40cm steglängd.

Återigen kommer denna steglängd att avspeglas av priset, där de mer budgetvänliga alternativen ofta har en kortare steglängd än premiumalternativen.

Programurval

Majoriteten av crosstrainers kommer idag utrustade med en träningsdator såväl som en display för att kunna läsa av viktiga värden, samt för att manipulera din träning i realtid.

En bra träningsdator förser crosstrainern med mer avancerade funktioner såsom förprogrammerade träningsprogram, såsom intervallträning, maraton och liknande. De mer avancerade modellerna har ofta ett bredare utbud av förprogrammerade program, såväl som mer avancerade inställningar som utformar dessa program baserat på din längd, vikt och liknande för bäst möjliga resultat.

Pulskontroll

Pulskontrollen är en av de mest viktiga funktionerna av en crosstrainers träningsdator, då det tillåter dig och maskinen i fråga att redovisa och spåra din puls under träningspasset. Detta kanske inte låter som en viktig funktion, men ett optimalt upplagt konditionsprogram utgår ofta från träning inom vissa pulszoner.

Att ha tillgång till en sådan funktion är därmed fördelaktigt, delvis för att få en bättre uppfattning över sin ansträngningsnivå samt för att optimera sin träning ytterligare.

Vissa crosstrainers har även en inbyggd funktion som kommer att ändra motståndet du tränar med utifrån din nuvarande puls. Detta förser dig en möjlighet att hålla en jämn pulskontroll över en längre period, då motståndet av crosstrainern kommer att förändras för att säkerställa att samma puls hålls.

Kort sagt kan man säga att pulskontroll är ett måste för dig som tar din konditionsträning på allvar, och väldigt fördelaktig för de individer som kanske inte satsar lika hårt på just konditionsträning.

Generellt sett kommer crosstrainers med pulsmätare som sitter på handtagen. På detta sätt kan maskinen plocka upp din puls i realtid. Det finns även möjlighet att koppla ett trådlöst pulsbälte till vissa crosstrainers för att du ska kunna spåra din puls mer exakt under hela träningen, utan att behöva hålla i pulsmätaren på crosstrainern.

Motståndsreglering

Att kunna justera motståndet du tränar med är väsentligt för att säkerställa ett positivt resultat. Detta är principen bakom progressiv överbelastning, vilket är den absolut viktigaste faktorn att implementera i sin träning.

Det finns två typer av motståndsreglering när det kommer till crosstrainers.

 1. Manuell motståndsreglering går ut på du styr motståndet själv, ofta genom att vrida på en spak eller liknande.
 2. Elektronisk motståndsreglering innebär att träningsmaskin i fråga själv reglerar motståndet med hjälp av magneter. Det exakta motståndet kan du sedan manipulera elektroniskt genom användningen av en display och knappar.

Självklart är elektroniskt motståndsreglering att föredra då det är enklare och säkrare att justera under träning. Det är även viktigt att ha detta elektroniskt för att kunna använda diverse inbyggda träningsprogram som kontinuerligt ändrar motståndet. De alternativ som har manuell motståndsreglering är ofta äldre och billigare modeller.

Bromstyp

Vilket typ av broms din crosstrainer använder sig av kanske inte låter som en viktig poäng att tänka på men det är något som kan ha en stor påverkan i framtiden.

Det finns nämligen två huvudsakliga typer av bromsar som används av crosstrainers - elektromagnetiska eller permanentmagnetiska.

 • Elektromagnestiska bromsar är ofta att föredra då dessa inte innehåller några rörliga delar vilket resulterar i mindre slitage och mer motstånd.
 • Permanentmagnetiska bromsar besitter vissa rörliga delar vilket resulterar i att risken för slitage ökar, särskilt vid mycket användning.

Här handlar det ofta om att göra en avvägning mellan att betala ett något dyrare pris nu och satsa på de fördelaktiga elektromagnetiska bromsarna för att slippa reparera eller köpa en ny i framtiden vid eventuella slitagerelaterade problem.

Storlek & Vikt

Beroende på hur och var du tänkte använda dig av en crosstrainer kommer dess storlek och vikt att ha en avgörande roll. Generellt sett kommer en crosstrainer inte att ta upp mer utrymme än ett vanligt löpband, där majoriteten av modeller brukar vara mellan 120 och 200 cm långa. Är tanken att använda crosstrainern hemma är det därmed viktigt att först säkerställa att den får plats.

Ytterligare en aspekt i relation till detta är hur mycket crosstrainern själv väger, samt vilket användarvikt den stödjer. Är du en individ på den tyngre sidan är det därför viktigt att säkerställa att du väljer en modell som klarar av din kroppsvikt där vissa har en gräns på tex. 90 kilo.

Om du inte säkerställer att crosstrainern i fråga klarar av din kroppsvikt kan det resultera i att maskinen går sönder och att du utsätts för onödiga (och eventuellt kritiska) skador. 

Kvalitet

Vi vill självklart få ut så mycket värde som möjligt från vår investering, varpå produktens kvalitet är en väsentlig aspekt att ta i beaktning.

En robust träningsmaskin är alltid att föredra då det kommer resultera i en längre livslängd med (förhoppningsvis) färre problem. Ju mer du planerar att använda dig av maskinen, ju viktigare är det att du köper en robust modell som kommer att klara av belastningen under många år framåt.

En mer robust modell kommer ofta kosta lite extra, men klarar ofta en högre användarvikt och belastning. Nackdelen är däremot att det ofta resulterar i en något större modell som väger mer, vilket gör det svårare att flytta runt och montera ihop maskinen.

Ljudnivå

Även då ljudnivån inte är det första man tänker på när man letar efter en crosstrainer men det kan vara bra att ta i beaktning. De flesta crosstrainers är relativt tysta, vilket självklart är att föredra.

Höga och irriterande ljud kan bli ett onödigt störningsmoment under träningen, vilket vi vill undvika. Ett fullt fokus på träningen bör vara en självklarhet. Om en crosstrainer genererar några gnisslande ljud är det ofta en konsekvens av hög friktion vid användning. Är detta fallet finns det en större risk att du sliter ut träningsmaskinen snabbare.

Produktjämförelse Crosstrainers

Produkt

Prisklass

Typ

Motstånd

Svänghjul

Steglängd

Program

Pulskontroll

Vikt

Användarvikt

Budget

Bakhjulsdriven

Elektromagnetiskt

20 kg

37 cm

22 st

Ja

40 kg

130 kg

Budget

Bakhjulsdriven

Magnetiskt

6 kg

40 cm

21 st

Ja

52 kg

130 kg

Mellan

Bakhjulsdriven

Elektromagnetiskt

9 kg

41 cm

12 st

Ja

62 kg

150 kg

Mellan

Framhjulsdriven

Elektromagnetiskt

8.6 kg

46 cm

12 st

Ja

70 kg

148 kg

Mellan

Framhjulsdriven

Elektromagnetiskt

9 kg

51 cm

12 st

Ja

72 kg

200 kg

Premium

Framhjulsdriven

Elektromagnetiskt

11 kg

50 cm

6 st

Ja

105 kg

170 kg

Hur Du Använder En Crosstrainer

Att använda sig av en crosstrianer är relativt simpelt där rörelsen till stor del påminner om längdskidåkning, men där den största skillnaden är att benen rör sig i en elliptisk rörelsebana. 

crosstrainer guide hur man använder

Ofta är crosstrainers utrustad med både rörliga armar samt ett fast grepp i mitten, vilket tillåter dig att koppla in armarna mer eller mindre i din konditionsträning.

 • Vill du till exempel fokusera mer på benen kan du ignorera de rörliga handtagen och endast ta tag i det fasta greppet.
 • Vill du däremot koppla in armarna mer kan du fokusera på att driva rörelsen mer med armarna med hjälp av handtagen.

Borde Du Köpa En Crosstrainer?

Alla individer bör utföra någon form av konditionsträning på en regelbunden basis, oavsett vad ditt mål med träningen är för något. Denna konditionsträning kan komma i flera olika former, där det i slutändan handlar om att välja ett alternativ som du tycker är roligt och som är någorlunda effektivt.

Klassisk löpning kanske är det första man tänker på när man hör konditionsträning, men en av de främsta nackdelarna med löpning är den belastning som du utsätter dina leder för.

Ett alternativ till löpning är istället att använda en crosstrainer, vilket förser dig med effektiv konditionsträning som inte belastar dina leder på samma sätt som vid löpning. Detta gör det till ett perfekt alternativ för de individer som lider av ledvärk eller ledproblem.

Är du därför någon som letar efter att köpa ett träningsverktyg för konditionsträning kan en crosstrainer vara rätt val för dig och är absolut något jag skulle rekommendera.

FAQ Crosstrainer

Vilka muskelgrupper tränar man med en crosstrainer?

Crosstrainers används primärt som ett träningsredskap för konditionsträning, mycket likt ett löpband eller stationär cykel. Den huvudsakliga muskeln som används vid träning med en crosstrainer är därmed ditt hjärta. Denna typ av träning är vad som kallas för kardiovaskulär träning (kondition).

Det som gör crosstrainers extra intressanta är att de tillåter dig att använda hela kroppen under denna konditionsträning, istället för endast underkroppen.

Vid löpning är det framför allt dina ben som driver rörelsen framåt, och det är således dina ben som framför allt tränas. Med en crosstrainer kan du använda dig av båda ben och armar för att driva rörelsen framåt, vilket i sin tur leder till att du tränar hela kroppen och många av de större muskelgrupperna.

Allt från vader, ben, rumpa, axlar, rygg och biceps tränas när man använder sig av en crosstrainer, vilket är en av dess främsta egenskaper.

Hur många kalorier bränner du med hjälp av en crosstrainer?

Det är svårt att nämna en exakt siffra som motsvarar hur mycket kalorier du bränner vid användningen av en crosstrainer då detta påverkas av faktorer såsom kroppsvikt, längd, intensitet och liknande.

Någon som är 165 cm och väger 55 kg kommer således att bränna färre kalorier än någon som är 190 cm och väger 100 kg.

Allt mellan 150 och 350 kalorier i halvtimmen är möjligt att bränna vid konditionsträning. Denna siffra behöver inte nödvändigtvis skiljas allt för mycket från andra former av konditionsträning men för att ge en uppskattning bör träning med crosstrainer rimligtvis resultera i ett något högre kaloriförbränning än till exempel löpning.

Kan man träna med en crosstrainer varje dag?

Självklart är det fullt möjligt att använda sig av en crosstrainer dagligen. Om du däremot bör använda dig av en crosstrainer varje dag är en annan fråga som till stor del hänger på din tidigare träningserfarenhet, samt framtida träningsmål.

Precis som med all träning kan en högre volym (dvs. mer träning) ofta resultera i bättre resultat. Det är däremot viktigt att säkerställa att du och dina muskler får tillräckligt med vila och återhämtning mellan de olika träningspassen. Det handlar därför om att hitta en bra balans mellan träning och vila.

Är du relativt ny till konditionsträning skulle jag rekommendera att du börjar köra två/tre konditionspass i veckan som varar i ungefär 30-45 minuter. 

Har du mer ambitiösa mål om en stor viktnedgång eller ett maraton i framtiden kan det vara fördelaktigt att träna oftare än detta, men det bör ske succesivt över en längre period för att säkerställa att din kropp klarar av den högre träningsvolymen.

Hur länge ska man träna med en crosstrainer?

Precis som med de flesta formerna av konditionsträning kan du träna med hjälp av en crosstrainer hur länge du vill. Allt handlar om vad ditt primära mål med konditionsträningen är för något.

Vill du stärka din överliggande kardiovaskulära förmåga för att leva ett mer hälsosamt liv kan längre pass (60 minuter+) vara fördelaktiga. Är du någon som är ute efter att bränna mer kroppsfett på ett så tidseffektivt sätt som möjligt kan intervallpass (HIIT) som motsvarar 15-20 minuter vara det bästa valet för dig.

Sammanfattningsvis om Crosstrainers

Målet med denna guide är att förse dig med en mer ingående blick kring hur crosstrainers fungerar, samt vad som utskiljer en bra sådan mot billigare och mer ineffektiva alternativ.

Som du har fått lära dig i denna guide kan en crosstrainer förse dig med effektiva konditionspass för hela kroppen, utan att belasta dina leder särskilt mycket.

Detta gör det till ett skonsamt, enkelt och effektivt alternativ till löpning eller cykling som kan hjälpa dig att både gå ner i vikt och förbättra din kardiovaskulära förmåga.

Vad tycker du om Crosstrainers? Har du någon insikt eller erfarenhet att dela med dig? Lämna en kommentar längre ner!

Johannes Källman

Hej, det är jag som är Johannes. Jag är författaren bakom Gymlivet (Numera OurFitness) där jag strävar efter att förse mina läsare med användbar information som inte är fullt av skitsnack.Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Add Content Block

Prenumerera På Nyhetsbrevet & Få En Gratis Guide Till Hur Du Sätter Upp Ett Effektivt Kostupplägg