• Start
  • /
  • Blogg
  • /
  • Allt Om DHEAs Påverkan På Testosteron, Östrogen & Mer

Allt Om DHEAs Påverkan På Testosteron, Östrogen & Mer

DHEA är en hormon i kroppen som kan minska och bromsa åldersrelaterade effekter av testosteron och östrogen.

Det är därmed ett populärt kosttillskott i många delar av världen men är i Sverige läkemedelsklassat - och kan därmed inte köpas utan ett recept från en läkare.

Det är däremot ett intressant ämne som har lovande effekter, särskilt hos åldrade individer.

I denna guide kommer vi att gå igenom dess effekter och mycket mer.

Vad Är DHEA?

dhea tillskott guide

DHEA, eller dehydroepiandrosteron, är en steroidhormon som framför allt skapas av kroppens binjurar.

Precis som andra steroida hormoner som testosteron och östrogen, kommer kroppens naturliga produktion av DHEA att nå sin maximala nivå runt 20-års åldern för att sedan minska med ungefär 10% varje decennium.

DHEA-tillskott innehåller en form av syntetisk DHEA som skapas från vissa kemikalier (disogenin och genistein) som kan hittas i wild yam och soja.

Dessa kemikalier kan däremot inte konverteras till DHEA i kroppen, vilket innebär att varken wild yam eller soja kommer att höja din nivå av DHEA.

DHEA har vissa positiva effekter i kroppen, men det kan även konverteras till testosteron och östrogen, vilket är anledningen till varför det är ett så populärt kosttillskott inom träning och hälsa.

I Sverige är DHEA läkemedelklassat, vilket innebär att det inte är lagligt att köpa detta utan recept från en läkare.

Effekter av DHEA

DHEA

Område

Effekt

Bevis

Notering

Testosteron

En signifikant ökning av testosteron har observerats vid flera studier, trots att detta resultat har varierat en hel del från studie till studie. Viktigt att påpeka är att dess studier framför allt har gjorts på äldre individer och kvinnor i klimakteriet. Begränsat bevis för dess effekt hos unga och aktiva individer.

Östrogen

En signifikant ökning av östrogen har observerats efter ett intag av DHEA-tillskott, främst hos kvinnor. En viss ökning har även observerats hos män, men inte i samma utsträckning.

Tillväxthormoner

En ökad nivå av tillväxthormoner såväl som IGF-1 (en föregångare till tillväxthormoner) har observerats hos individer efter att ha tagit DHEA-tillskott. Detta har endast undersökts i äldre individer.

Insulinkänslighet

Viss bevis finns för att ett intag av DHEA kan leda till en bättre insulinkänslighet hos äldre eller överviktiga individer.

Styrka/muskeltillväxt

Finns ingen direkt korrelation mellan ett intag av DHEA och en ökad styrkekraft eller muskeltillväxt. 

Dosering av DHEA

En effektiv dosering av DHEA hos individer som är över 40 år är 25-50mg per dag, men ett långt intag av upp till 100mg verkar vara säkert inom denna målgrupp.

Användningen av DHEA hos unga personer för att öka testosteron är fortfarande inte tillräckligt studerat, men dessa doseringar tenderar att vara mellan 100-200mg per dag.

Hör närmare med vad din doktor säger, och följ deras dosering.

DHEA och Biverkningar

Sett till dess helhet har den mesta forskning som gjorts på DHEA inte identifierat några allvarliga biverkningar vid ett intag av DHEA inom rekommenderade mängder.

Större doser av DHEA-tillskott kan däremot leda till vissa biverkningar som bland annat:

  • Oljig hy
  • Akne
  • Ökat kroppshår

Att använda DHEA-tillskott om du har någon form av cancer som kan påverkas av högre nivåer av sexhormoner rekommenderas inte.

Är DHEA Nåt För Dig?

dhea kosttillskott

Det beror på vem du är.

Är du en äldre individ (40+) och vill säkerställa att du bibehåller hälsosamma nivåer av testotoren och andra hormoner i kroppen kan DHEA vara fördelaktigt.

Är du en ung person som tränar väldigt mycket och som letar efter ett alternativ att höja dina testosteronnivåer är DHEA förmodligen inte ett så effektivt val för dig.

Då det är ett läkemedelsklassat läkemedel i Sverige bör du höra närmare med din läkare för att höra om DHEA är något för dig.

Sammanfattningsvis om DHEA

DHEA är en substans som kan öka nivåer av testosteron, östrogen och tillväxthormon i äldre individer, särskilt för kvinnor i klimakteriet.

Det är däremot inte något som kommer att förhöja dessa nivåer i annars hälsosamma unga individer.

Det är ett populärt kosttillskott runt om i världen men som i Sverige är läkemedelsklassat, och kan därmed inte köpas utan ett recept.

Om du letar efter andra kosttillskott som kommer hjälpa dig bygga mer muskler kan du hitta en guide till dessa här.

Johannes Källman

Hej, det är jag som är Johannes. Jag är författaren bakom Gymlivet där jag strävar efter att förse mina läsare med användbar information som inte är fullt av skitsnack.


Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Add Content Block

Prenumerera På Nyhetsbrevet & Få En Gratis Guide Till Hur Du Sätter Upp Ett Effektivt Kostupplägg