• Start
  • /
  • Blogg
  • /
  • Din Guide Till Glukosamin | Bästa Glukosamin 2022

Din Guide Till Glukosamin | Bästa Glukosamin 2022

Glukosamin är ett kosttillskott mot artros och ledvärk som har fått ett ökat intresse på sistone - och inte bara för hundar.

Många påpekar dess effekt på ledvärk och att det bidrar till en positiv ledhälsa, vilket inte bara är för individer som leder av artros.

Många som tränar mycket, vare sig det handlar om intervallträning, styrketräning eller något annat, upplever ofta värk och stelhet i leder, vilket är varför dessa typer av kosttillskott har upplevt allt mer intresse under senare år.

I denna artikel går vi igenom allt du behöver veta om glukosamin, dess effekter, biverkningar, dosering och mer.

Vad Är Glukosamin?

glukosamin kosttillskott guide

Glukosamin är ett kemisk förening som kan hittas naturligt i människokroppen. Som ett tillskott utvinns det oftast från skaldjur och säljs primärt som något som förbättrar ledhälsa.

Detta är inte konstigt med tanke på att glukosamin specifikt kan hittas i ledbrosk - en tuff vävnad som skyddar lederna.

Det finns däremot flera olika typer av glukosamin, där de vanligaste formerna är glukosaminsulfat, och glukosaminhydroklorid.

Även då glukosaminsulfat hämtas från skaldjur, finns det tyvärr inga naturliga livsmedel som innehåller glukosamin - vilket innebär att du behöver ta ett kosttillskott av glukosamin för att få mer av ämnet i kroppen.

Fördelar Med Glukosamin?

De huvudsakliga fördelarna med glukosamin har med ledvärk och ledhälsa att göra. Studier har visat att ett extra tillskott av glukosamin kan reducera förfall av kollagen (ledvävnad) och symtom relaterat till artros.

Viss forskning har även gjorts på tränade personer där det har observerats att en högt intag av glukosaminsulfat kan leda till en långsammare förfall av ledhälsa. 

Denna effekt är självklart ytterst intressant för alla som tränar, men är mest relevant för individer som håller på med träningsaktiviteter som orsakar mycket skada på lederna - som till exempel löpning och konditionsträning.

Fördelarna med glukosamin är därmed snäva i dess användningsområde - och är främst relaterat till ledhälsa. Forskningen bakom tillskottet skulle behöva utökas för att se dess långvariga effekter på vältränade individer.

I dagsläget ser det ut som ett lovande, men inte särskilt effektivt verktyg mot ledvärk. Med det sagt finns det definitivt bevis på att glukosaminsulfat kan hjälpa dig med artros. Det kan även hjälpa andra individer också, men dess effekter kommer att vara betydligt mindre.

Hur Du Hittar Det Bästa Glukosamintillskottet

Det huvudsakliga beslutet du behöver ta innan du väljer vilket glukosamintillskott som är bäst för dig är i vilken form du vill ta det.

I 99% av fallen innehåller kosttillskott av glukosamin antingen glukosaminsulfat eller glukosaminhydroklorid.

Glukosaminsulfat är den mest beprövade och efterforskade versionen, vilket är varför detta rekommenderas i de flesta situationer.

Denna form är däremot hämtad från marinorganismer, vilket gör det till ett dåligt val för de som är allergiska mot skaldjur, samt för vegetarianer och veganer.

Glukosaminhydroklorid (HCI) är däremot gjord på majs vilket gör det till ett bättre alternativ för personer som inte vill konsumera den animaliska varianten.

Problemet är dock att studier gjorda på glukosaminhydroklorid inte har observerat samma relevanta resultat som studier gjorda på glukosaminsulfat. Följande meta-analys jämförde resultat mellan de två olika formerna och såg att HCI inte producerade några statistiskt effektiva resultat.

Om glukosamin är något du vill köpa bör du därmed alltid köpa ett tillskott som är gjort på glukosaminsulfat. Är du någon som inte kan konsumera denna variant, hade jag undvikt glukosamin helt och hållet.

De 3 Bästa Tillskotten av Glukosamin

1. Bulk Glukosamin Tabletter

Pris:
79 kr


Portioner:
120 st


Pris/Portion:

0.66 kr


Mängd/Portion:
1000 mg


Bulks egna glukosamintabletter hamnar på förstaplats som det absolut bästa - och billigaste valet. Med hela 1000 mg av glukosaminsulfat per tablett, till ett pris av 66 öre per portion, är det väldigt svårt att slå detta alternativ.

2. Bulk Glukosamin Pulver

Pris:
244 kr


Mängd:

500 g


Pris/Gram:

0.49 kr


Mängd/Portion:
500 mg


På en nära andraplats hamnar Bulks glukosaminpulver, vilket är ett alternativ för dig som som föredrar pulverform framför tabletter. Det kommer in till nästan samma pris som deras tabletter och innehåller även 100% av glukosaminsulfat, precis vad vi letar efter.

3. Pharma Nord Glukosamin Kapslar

Pris:
169 kr


Portioner:
90 st


Pris/Portion:

1.88 kr


Mängd/Portion:
909 mg


Pharma Nord Glukosaminkapslar hamnar på en tredjeplats som ett annat bra alternativ. Nackdelen är att varje tablett innehåller ungefär 60% ren glukosaminsulfat, samtidigt som det är något dyrare per portion.

Dosering av Glukosamin

Effekterna av glukosamin är dosberoende, vilket innebär att ett högre intag generellt visar större effekter. Det betyder däremot inte att du bör tömma en hel burk på en gång.

De flesta studierna har använt sig av en dos på 300-500 mg tre gånger per dag (ett dagligt intag på 900-1500 mg) för att se bäst och säkrast effekter. Detta är även vad jag skulle rekommendera.

Vissa studier har däremot använt upp till 3000 mg per dag, men det är inte rekommenderat innan vi har mer omfattad information kring dess effekter och biverkningar.

Glukosamin och Biverkningar

Glukosamin är generellt sett säkert att ta där ett intag av rekommenderade doser sällan leder till några biverkningar.

Vissa individer upplever däremot milda biverkningar såsom:

  • Yrsel
  • Huvudvärk
  • Halsbränna
  • Diarré
  • Förstoppning

Även värt att nämna är att glukosaminsulfat är gjort på skaldjur, vilket innebär att allergiska reaktioner kan uppstå hos individer som är känsliga eller allergiska mot det.

Bör Du Ta Glukosamin?

ledvärk gurkmeja

Glukosamin är ett av de tillskotten som har ett snävt användningsområde, där vi kan se rimligtvis positiva effekter, men inte särskilt stora.

Det stoppar inte diverse tillverkare från att marknadsföra det mycket, särskilt eftersom det är så billigt att producera.

Frågan om du bör köpa glukosamin eller inte beror lite på dina egna förutsättningar. Lider du av artros och letar efter ett tillskott som inte är receptbelagt och som kan minska dina symtom kan glukosamin definitivt vara något för dig.

Om du däremot letar efter ett kosttillskott för att minska ledvärk från till exempel träningsaktiviteter är glukosamin kanske inte ditt första val - det finns andra kosttillskott som bidrar med dessa effekter på ett mer effektivt sätt.

Letar du däremot efter att "täcka upp" så mycket du bara kan - kan glukosamin vara fördelaktigt att inkludera i din repertoar av kosttillskott mot ledhälsa.

Sammanfattningsvis om Glukosamin

Glukosamin är ett kosttillskott som framförallt bidrar till en bättre ledhälsa och lindring av symtom relaterat till artros.

Utöver detta finns det inte särskilt stora användningsområden för kosttillskotten, och dess effekt på individer utan artros är liten.

Med det sagt kan den ha positiva effekter för din situation, men för att du ska veta behöver du förmodligen testa det först.

Jag hoppas att du med hjälp av denna guide bättre förstår vad glukosamin är för något och dess fördelar, vilket kan hjälpa dig avgöra själv om detta kosttillskott är något för dig.

Vad tycker du om ditt Glukosamin? Har du någon insikt eller erfarenhet att dela med dig? Lämna en kommentar längre ner!

Johannes Källman

Hej, det är jag som är Johannes. Jag är författaren bakom Gymlivet där jag strävar efter att förse mina läsare med användbar information som inte är fullt av skitsnack.


Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Add Content Block

Prenumerera På Nyhetsbrevet & Få En Gratis Guide Till Hur Du Sätter Upp Ett Effektivt Kostupplägg