• Start
  • /
  • Blogg
  • /
  • Din Guide Till Kurkumin | Bästa Gurkmeja Tillskott 2022

Din Guide Till Kurkumin | Bästa Gurkmeja Tillskott 2022

Viktigaste Punkterna:

1.

Gurkmeja är en väldigt gammal och känd krydda, där dess hälsofördelar har blivit allt mer kände under senare år.

2.

Kurkumin är molekylen i gurkmeja som besitter de huvudsakliga anti-inflammatoriska och antioxidativa egenskaper som vi är ute efter.

3.

Gurkmeja, eller specifikt kurkumin är definitvt en av de bästa kosttillskotten du kan köpa för att förbättra din hälsa.

Du har säkert hört talas om gurkmeja, och du har kanske till och med lagat något gott med det i?

Men visste du att det är mer än bara en krydda, utan även ett väldigt nyttigt kosttillskott?

Det är ett av de mest välstuderade kryddorna så det säger ju något. En rad olika fördelar, från att motverka ledvärk till att lindra depression har rapporterats, men hur magiskt är det egentligen?

I och med dess stigande popularitet har det även kommit ut väldigt många olika kosttillskott av gurkmeja, vilket kan göra det svårt att veta vilket som är bäst.

Allt detta kommer vi att gå igenom i denna artikel.

Vad Är Gurkmeja?

gurkmeja kurkumin

Gurkmeja är en känd krydda med ursprung från Indien och Asien, som du säkert har haft i din mat någon gång.

Det består av sammanlagt 300 olika komponenter, men den viktigaste i förhållande till hälsa och kosttillskott är en molekyl som heter kurkumin.

När vi tittar på vad forskningen säger kring gurkmeja, handlar det oftast om detta ämne som heter kurkumin.  När vi därmed pratar om gurkmeja i resterande del av denna artikel, syftar jag då på kurkumin.

Okej, så vad är kurkumin kanske du då undrar?

Kurkumin är den huvudsakliga molekylen som finns i gurkmeja, vilket även kan hittas i mindre mängder i ingefära.

Forskningen bakom gurkmeja/kurkumin uppstod initialt då vi visste väldigt lite om dess effekt, trots att det fanns i många olika maträtter, där miljoner konsumerar det varje dag.

Det upptäcktes då att denna molekyl hade många unika fördelaktiga effekter, och med tiden har mer och mer sådana upptäckts, vilket har lett till dess ökade popularitet.

Med väl över 10 000 olika studier skulle det ta mig en hel bok att gå igenom varenda effekt kurkumin har, men vi kommer att fokusera på de huvudsakliga och mest populära fördelarna i denna artikel.

Bästa Typen Av Gurkmeja/Kurkumin

Det kan bli lite krångligt med gurkmeja och kurkumin, eftersom många kosttillskott är gurkmeja, men marknadsför sina effekter som om det vore kurkumin.

Gurkmeja innehåller bara 2-9% kurkumin, och som jag tidigare nämnde är det kurkumin som har de anti-inflammatoriska och antioxidanta effekterna vi vill åt.

För att få dessa positiva effekter är det värsta du kan göra att helt enkelt äta mat med gurkmeja i, då du aldrig kommer komma upp i de nivåerna av kurkumin du vill åt.

Det näst värsta du kan göra är att köpa kosttillskott som är gjort på endast gurkmeja-rot (Curcuma longa). Dessa tillskott kommer vara billigare men innehåller inte tillräckligt med kurkumin för att se de positiva effekter vi kommer att diskutera i denna artikel.

Vad du letar efter är ett kosttillskott som innehåller endast kurkumin, alternativt gurkmejaextrakt. Gurkmejaextrakt innehåller cirka 95% kurkuminoider, vilket är nästintill lika bra som rent kurkumin.

Ytterligare något kolla efter är att kapslarna innehåller någon form av svartpepparextrakt (ofta kallad piperin eller liknande), då detta kommer förbättra absorberingen av kosttillskottet med upp till 2000% genom att tillåta kroppen att bättre behandla molekylen.

Kurkumin i sig själv är nämligen väldigt svårt att absorbera, vilket gör detta svartpeppar viktigt. Även värt att nämna är att det bör tas i samband med någon form av mat.

Den rekommenderade dagliga dosen av kurkumin är 500 mg per dag, tillsammans med 5-6 mg av peperin.

Bästa Gurkmeja/Kurkumin Kosttillskott

Nu när vi vet vad vi ska leta efter i ett bra kosttillskott av gurkmeja/kurkumin tänkte jag rekommendera några bra produkter.

Dessa har valts främst baserat på dess innehåll, men även priset per kapsel och dess tillverkningsprocess.

1. Elexir Pharma Gurkmeja

Pris:
199 kr


Pris/kapsel:
3,3 kr


Kapslar:

60 st


Kurkumin/kapsel:

475 mg


Elexir Pharma Gurkmeja är den solklara vinnaren sett till hur mycket kurkumin du vår i relation till priset. Den enda nackdelen är att varje kapsel endast innehåller 2,5 mg svartpepparextrakt, men det är inte hela världen.

2. Healthwell Gurkmeja Premium

Pris:
249 kr


Pris/kapsel:
4,15 kr


Kapslar:

60 st


Kurkumin/kapsel:

250 mg


Gurkmeja Premium är ett dyrare ekologiskt alternativ till föregående produkt. Då varje kapsel endast innehåller 250 mg kurkumin är min rekommendation att ta två stycken om dagen, vilket även resulterar i en optimal nivå av 5 mg svartpepparextrakt.

3. Healthwell Gurkmeja

Pris:
169 kr


Pris/kapsel:
2,82 kr


Kapslar:

60 st


Kurkumin/kapsel:

210 mg


Likt gurkmeja premium ovanför innehåller även detta alternativ endast 210 mg kurkumin per tablett. Även här rekommenderar jag att du tar två om dagen, vilket även resulterar i 5 mg av svartpepparextrakt.

Gurkmejas/Kurkumins Positiva Effekter

Som sagt har gurkmeja och specifikt kurkumin väldigt många positiva effekter, men vilka av dessa bör vi faktiskt bry oss om?

Jag kommer att ta upp de 6 huvudsakliga fördelarna som kan ha en märkvärd positiv påverkan på ditt liv. Samtliga av dessa effekter bygger på samma underliggande mekanism.

tumeric-curcumin-dosage

1. Anti-Inflammatorisk

Inflammation är en term som syftar till de processer som stärker, skyddar, reparerar, växer och försvarar din kropp och dina celler med hjälp av ditt immunförsvar.

Du kan se ditt immunförsvar som din kropps egna polis. Beroende på vad som sker i kroppen kan dessa poliser skickas ut och antingen stödja eller dämpa saker som händer i kroppen.

Inflammation är med andra ord en bra sak i mindre mängder. I större mängder kommer det däremot att leda till mer negativa effekter inom kroppen.

Anti-inflammation är i motsatta riktning, relativt passiv. Istället för att skydda och försvara våra celler från all typ av biologisk rörelse inom kroppen, tillåter anti-inflammation istället det att hända.

Detta kanske låter lite komplext men för den allmänna personen som du och jag, handlar det om att balansera dessa två egenskaper. För mycket inflammation leder till att kroppen skadar sig själv medans för lite inflammation leder till att diverse virus, infektioner och liknande får göra vad de vill i kroppen.

I dagens samhälle, har majoriteten av människor en högre nivå av inflammation än vad som är nyttigt. Detta innebär att anti-inflammatoriska livsmedel och kosttillskott har en stor betydelse just nu.

Detta är den huvudsakliga anledningen till varför gurkmeja, och specifikt kurkumin, är ett bra kosttillskott, då det har många anti-inflammatoriska egenskaper som är relativt unika.

Vi har en rad olika inflammatoriska molekyler i kroppen, där några av de vanligaste är interleukin-6, C-reaktivt protein och tumörnekrosfaktor alfa (TNF).

TNF är vad som ansvarar för att starta inflammationsprocessen i kroppen. Vanliga anti-inflammatoriska läkemedel som till exempel ibuprofen fungerar genom att blockera dessa TNFs helt och hållet.

Problemet med dessa läkemedel är att de har vissa biverkningar, som du nog vill undvika, om du vill minska inflammation över en längre tid. 

Självklart behöver vi använda dessa läkemedel då och då, men det vore väl ännu bättre om vi hade ett naturligt val som vi kan konsumera långsiktigt, utan dessa biverkningar?

Det är här gurkmeja/kurkumin kommer in i bilden. Det fungerar på liknande sätt som dessa anti-inflammatoriska läkemedel.

Istället för att helt blockera inflammation från att ske, påverkar de istället speciella enzymer i kroppen som vanligtvis omvandlar anti-inflammatoriska molekyler till inflammatoriska sådana.

Detta tillsammans med kurkumins unika effekt av att minska redan befintlig inflammation i kroppen gör det till ett väldigt effektivt och säkert kosttillskott för att motverka inflammation.

Studie, efter studie, efter studie, osv, visar på dess stora effekt på att reducera dessa huvudsakliga inflammatoriska molekylerna som vi tidigare nämnde.

Om du därmed har någon form av inflammatoriskt tillstånd i kroppen kan gurkmeja och kurkumin hjälpa dig. Men då uppstår frågan: 

När är jag inflammerad, och när bör jag ta gurkmeja?

Det är exakt vad de nästkommande fem fördelarna handlar om. Alla dessa fördelar bygger på en reducering av inflammation i kroppen, och bygger därmed på kurkumins anti-inflammatoriska egenskaper.

2. Reducerar Ledvärk

ledvärk gurkmeja

Ledvärk är ett vanligt förekommande fenomen hos personer som tränar mycket, samt äldre individer. Det vanligaste problemen man hör när det kommer till ledvärk är ofta relaterade till knän, höfter och ryggen.

De med ledproblem upplever ofta mindre rörlighet i bland annat knän, smärta vid fysisk rörelse, och en generell försämrad livskvalité eftersom majoriteten av rörelser resulterar i smärta.

Gurkmeja/Kurkumin har visats ha en positiv påverkan på vanliga mätvärden relaterade till ledvärk, som ledens rörlighet, smärta i leden, samt livskvalitén.

Det finns en rad av studier som har tittat på kurkumins påverkan på ledvärk, artros och även på ledgångsreumatism som har visat på dess positiva effekter.

Det har även skett en del forskning som har jämfört dess påverkan i relation till andra läkemedel - där det visats att kurkumin fungerar bättre än Diklofenaknatrium (en form av NSAID, eller icke steroida anti-inflammatoriska/antireumatiska läkemedel) samt lika bra som Ibuprofen.

Med andra ord, det fungerar bättre eller ungefär lika bra som läkemedel du köper på apoteket. Det finns även bevis på att kurkumin kan ha mindre biverkningar än Ibuprofen, vilket redan är ett väldigt bra och säkert läkemedel.

3. Minskar Depression

Det är först och främst viktigt att förstå vad depression är innan vi kan diskutera hur detta kan påverkas av ett kosttillskott.

Depression hänvisar till en avvikande hjärnkemi som resulterar i depressiva tankar, samt andra biverkningar.

Att vara deprimerad handlar därmed inte om att helt enkelt "känna sig ledsen", utan handlar mer om hur din hjärna försöker att hålla fast dig i ett destruktivt tankemönster, vilket faktiskt påverkas av hjärnkemin.

Det bästa stället att börja på är förändringar i din livsstil, där din kost och träning bör vara det första du tacklar. Om symptomen inte förbättras kan det vara en bra idé att söka vård och professionell hjälp från en läkare eller psykolog.

Med det sagt vänder sig många till kosttillskott för att hjälpa de på rätt väg, där gurkmeja kan vara ett bra alternativ.

Kort sagt - det finns en relation mellan depression och inflammation i kroppen, vilket innebär att kurkumin kan ha en positiv påverkan på en eventuell depression.

Viktigt att förstå här är att det inte kommer att bota depression, utan vad jag försöker förmedla är helt enkelt att man i tidigare forskning har sett en positiv påverkan på depression vid intag av kurkumin.

Beviset föreslår att kurkumin har visats ha en signifikant påverkan på depression i följande fyra placebo-studier, samt icke-signifikanta fördelar i tre andra studier.

Om vi tittar på dessa studier tillsammans kan vi se att det finns en positiv trend mot en positiv påverkan. Problemet med att mäta depression är att det är väldigt svårt att definiera vad "förbättra en depression" faktiskt innebär, vilket är varför vi ser lite olika resultat.

Jag vill inte få detta att framstå som något som kommer att ta bort en depression på en dag, men det finns bevis som pekar på kurkumins anti-depressiva kvaliteter. 

4. Minimerar Risk För Metabola Syndrom

gurkmeja hjärta cancer

Nästa grupp av fördelar går under namnet metabola syndrom, vilket är ett samlingsnamn för ett antal faktorer som ökar risken för att drabbas av livsstilssjukdomar (typ 2 diabetes, hjärt-kärlsjukdomar, och vissa former av cancer) som oftast uppstår på grund av en ohälsosam livsstil.

Dessa livsstilssjukdomar uppstår ofta som en konsekvens att att kroppen vänjer sig vid inflammation och oxidation, vilket leder till att den blir sämre på att reglerar dessa processer.

En hälsosam kost och träningsprotokoll är självklara val i dessa situationer, om ditt mål är att förbättra din hälsa. Det finns dock även en del kosttillskott som kan hjälpa dig på vägen, där kurkumin är en av de mest studerade.

På grund av dess anti-inflammatoriska, samt antioxidanta effekter, fungerar gurkmeja/kurkmin väldigt bra när det kommer till att minimera risken för att råka ut för dessa typer av sjukdomar, samt för att reglera typ 2 diabetes, om du redan har det.

Det finns även mer praktiska fördelar för de som har någon form av metabol syndrom, som förbättringar i lipider eller blodsockernivån, samt en mer effektiv viktnedgång.

5. Reducerar Smärta

Om du kan reducera inflammation i kroppen bör du rimligtvis även kunna reducera smärta, eller hur?

Det stämmer, och har även bevisats i forskning som bland annat har sett en reduktion av neuropatisk smärta efter ett intag av kurkumin.

Neuropatisk smärta är en av de värsta smärtorna då det ofta uppstår som en konsekvens av en funktionsrubbning i nervsystemet, vilket är väldigt obehagligt.

Det har även visats reducera smärta vid atros, ledgångsreumatism samt generella smärtor.

6. Hjälper Vid Andningssvårigheter

gurkmeja andningssvårigheter

Astma är den mest förekommande andningssvårigheten. Det är nära kopplat till inflammation och är ofta de inflammatoriska molekylerna som vi tidigare pratade om, som utlöser astmaattacker.

I en studie undersökte man kurkumins effekt på att stoppa dessa attacker och fann att det hjälpte genom att lätta på inflammation i luftvägarna, och därmed minska effekten av attacken.

I en annan studie instruerade de 77 astmatiker att inhalera 500 mg av kurkumin under 30 dagar och fann att detta resulterade i mindre blockering av luftvägarna.

Återigen, jag tror inte att kurkumin bör vara ditt enda och främsta försvar mot astma, men jag ser ingen nackdel av att ta det på en daglig basis för att lindra eventuella symptom.

Har Gurkmeja/Kurkumin Några Bieffekter?

För tillfället har det inte visats några allvarliga bieffekter vid användningen av kurkumin eller gurkmeja upp till 8 gram.

Med det sagt kan ett högt intag av kurkumin leda till en känsla av illamående eller magbesvär, men dessa är väldigt sällsynta.

Tar du de rekommenderade mängderna bör det inte leda till några bieffekter alls. Om du däremot upplever negativa effekter bör du sluta ta gurkmeja eller kurkumin helt och hållet, alternativt konsultera en läkare.

Sammanfattningsvis om Gurkmeja

Gurkmeja, och specifikt kurkumin, är något som faktiskt som fungerar. Det är inget magiskt piller som kommer att bota alla dina bekymmer, men det är något som har en påtaglig effekt, utan några allvarliga biverkningar.

Dess huvudsakliga effekter ligger i dess anti-inflammatoriska och antioxidanta fördelar, vilket kan hjälpa dig med en rad olika hälsoproblem.

Om du behövde välja kosttillskott att använda, bör kurkumin vara något som definitivt bör ligga i din topp-10 lista.

Vad tycker du om Gurkmeja? Har du någon erfarenhet av kosttillskottet? Lämna en kommentar nere i kommentarsfältet!

Johannes Källman

Hej, det är jag som är Johannes. Jag är författaren bakom Gymlivet där jag strävar efter att förse mina läsare med användbar information som inte är fullt av skitsnack.


Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Add Content Block

Prenumerera På Nyhetsbrevet & Få En Gratis Guide Till Hur Du Sätter Upp Ett Effektivt Kostupplägg