• Start
  • /
  • Blogg
  • /
  • Guide Till Handledslindor | Bästa Wrist Wraps 2022

Guide Till Handledslindor | Bästa Wrist Wraps 2022

Med många olika redskap och accessoarer för träning och gymmet kan det vara svårt att navigera vilka av dessa som skulle vara fördelaktiga för dig.

Ett av de mer populära sådana är handledslindor, vilket förmodligen är något du har sett på vissa använda sig av på gymmet. 

Men vad är det egentligen, och varför använder sig folk av dessa?

Oroa dig inte, du är inte den enda som har ställt denna fråga. Vi kommer i denna guide att gå igenom exakt vad det är för något, när och hur du kan använda dig av det, samt de bästa produkterna ute på marknaden.

Vad Är Handledslindor (Wrist Wraps)?

handledslindor wrist wraps bäst i test

Handledslindor (även kallat wrist wraps på engelska) är precis vad det låter som - nämligen ett skydd för handleden. Det finns många olika typer av handledsskydd, med varierade funktionsområden. I denna guide kommer vi däremot att fokusera på just handledslindor (wrist wraps) - vilket är den modell som används i relation till styrketräning.

Det används ofta inom styrketräning för att hålla handleden i en rak position under tunga lyft, för att på så vis minska chansen att råka ut för eventuella skador eller smärtor. Det är framför allt vanligt för individer som håller på med bodybuilding och styrkelyft.

Dessa bör inte förvirras med dragremmar, vars primära mål är att hjälpa din greppstyrka.

Fördelar Med Handledslindor (Wrist Wraps)?

De flesta som utför någon form av tung styrketräning kan dra nytta av ett par handledslindor - om de upplever att de behöver lite extra handledsstöd under vissa lyft.

De förser dig nämligen med stabilitet och kompression runt dina handleder, vilket tillåter dig att hålla dessa raka under riktigt tunga lyft såsom bänkpress eller axelpress.

Detta leder i sin tur till att:

Du minskar chansen för att utveckla skador.

Riktigt tunga lyft kan utsätta dina handleder för en stor mängd stress, vilket i sin tur kan leda till att de hamnar i en onaturlig position - där chansen att råka ut för en sträckning eller liknande är större.

Genom att stabilisera och hålla dina handleder raka under dessa lyft kan vi säkerställa att detta inte sker och därmed minska dina chanser att råka ut för någon handledsskada.

Du kan träna hårdare och tyngre.

För vissa kan det vara just handlederna som resulterar i att de inte kan lyfta tyngre vikter. Genom att stabilisera de kan vi istället fokusera och generera mer kraft i våra lyft vilket i sin tur resulterar i att vi kan träna tyngre och hårdare (och därmed bygga mer muskler).

Du kan minska smärta i handleder och förbättra återhämtning efter skada.

Om du redan lider av någon form av skada eller smärta i handlederna kan handledslindor vara fördelaktiga för att minska eventuell stelhet och smärta i dessa leder. Ett bra sätt att återgå till styrketräning efter en handledsskada kan vara med hjälp av just handledslindor.

Hur Du Väljer Rätt Handledslindor (Wrist Wraps)

handledslindor wrist wraps när var hur

Att välja rätt handledslindor är inte alltid så enkelt som man kan tro, då det finns några olika variabler som åtskiljer sig mellan olika produkter. Innan du bestämmer dig vilken produkt som är bäst för dig är det därmed viktigt att tänka på dessa punkter:

Längd: Olika handledslindor kommer i olika längder, oftast mellan 30 och 60 cm. Längden på lindorna är viktiga då du vill säkerställa att de är tillräckligt långa för att du ska kunna justera kompressionen till den nivå du är ute efter.

På samma gång vill du undvika allt för långa lindor då detta kan kännas obekvämt och istället försämra din prestation. Det absolut vanligaste måttet som jag tror passar de flesta väldigt bra är 30-45 cm, men en längre modell kan vara fördelaktig för män, särskilt om du håller på mycket med tunga lyft.

Material: Vanligtvis är handledslindor gjorda av bomull, nylon, elestan eller polyester. Vad som passar bäst för dig kommer till stor grad att utgå från din personliga preferens och vad du finner bekvämt.

Med det sagt kan det vara bra att veta att lindor i bomull ofta är tunnare och mer flexibla, vilket gör de ideella för individer som tränar med ett högt repetitionsomfång eller CrossFit. I motsatt riktning kan nylon, elestan och polyester vara fördelaktigt för de som behöver extra stöd under tunga lyft.

Styvhet: Även då materialet av handledslindorna primärt kommer att avgöra hur styva de är, kan vissa modeller även vara extra styva om de till exempel är bredare eller liknande. Vad som är bäst för dig är som sagt upp till din personliga preferens.

Om vi använder en arbiträr skala mellan 1 till 10 för att beskriva styvheten av ett par handledslindor bör du som nybörjare sikta på ett par som har ungefär 6 i styvhet med det slutliga målet att vänja dig vid 9 eller 10. Ju tyngre du lyfter, ju viktigare kommer det att vara med ett par styva lindor.

Bäst i Test av Handledslindor (Wrist Wraps)

1. Wrist Wraps Pro - Gorilla Wear Gear

Pris:
189 kr


Längd:
45 cm


Material:

Bomull,Elestan,Polyester


Styvhet:
Medel


Gorilla Wears Wrist Wrap Pro är ett par stabila handledslindor som jag tror passar de flesta. Det är det perfekta första paret för dig som vill testa på handledslindor då det är ett budgetvänligt alternativ gjort på bomull, elestan och polyester - vilket innebär att dess styvhet inte är allt för stor.

2. Titan Red Devil Wristwraps

Pris:
289 kr


Längd:
30/50 cm


Material:

Polyester, Elestan


Styvhet:
Medel Hård


Titan Red Devil Wristwraps är otroligt kända internationellt och används ofta inom globala styrkelyftstävlingar. Det kommer i två olika längder vilket förser dig med friheten att välja utifrån din preferens. Ett grymt bra alternativ för de som vill testa på såväl som för mer avancerade lyftare.

3. HD Wrist Wraps - Gasp Gear

Pris:
349 kr


Längd:
45/60 cm


Material:

Polyester, Elestan


Styvhet:
Hård


HD Wrist Wraps är för de erfarna lyftare som letar efter ett par handledslindor med maximalt stöd under riktigt tunga lyft. Med en längd på hela 60 cm, samt primärt gjort av polyester, är detta ett av de mest stabila alternativen du kan köpa. Tyvärr kommer detta även till ett något högre pris.

4. BB Camo Wrist Wraps - Better Bodies Gear

Pris:
299 kr


Längd:
35 cm


Material:

Polyester, Gummi


Styvhet:
Medel Hård


BB Camo Wrist är ett grymt val för dig som letar efter ett par styva handledslindor som endast är 35 cm. Är du någon som letar efter stor stabilitet utan allt för långa och otympliga lindor är detta för dig.

5. Elastic Wrist Wraps - Better Bodies Gear

Pris:
249 kr


Längd:
35 cm


Material:

Bomull, Gummi


Styvhet:
Lätt


Elastic Wrist Wraps från Better Bodies hamnar på en femteplats som det bästa valet för dig som värdesätter flexibilitet i handlederna, samtidigt som du letar efter extra stöd. De passar därmed perfekt för dig som håller på med olympiska lyft eller CrossFit.

När Ska Man Använda Ett Handledslindor (Wrist Wraps)?

En viktigt poäng gällande handledslindor är när man bör använda dessa. Dess vanligaste användningsområde är vid tyngre pressövningar såsom bänkpress och militärpress, där du ofta utsätter handlederna för mycket tryck.

Dessa lindor är utvecklade och designade för tunga lyft och bör således primärt användas under dina tuffaste sets. Med det sagt kan de även vara användbara under lättare arbets-set om du upplever att du behöver extra stöd för handlederna.

Kom ihåg att även då handledslindor kan agera som ett effektivt och fördelaktigt redskap vid styrketräning, bör det inte vara något som du förlitar dig för mycket på. Använder du dessa under alla dina övningar kan det leda till sämre flexibilitet och styrka i handlederna - vilket i sin tur försämrar dess stabilitet ytterligare.

Att undvika handledslindorna helt och hållet i majoriteten av dina lyft är således fördelaktigt för att bygga upp stabilitet och handledsstyrka - vilket är viktiga egenskaper vid fortsatt utveckling.

Att använda sig av skydden under dina uppvärmningsset är till exempel mer negativt än positivt.

Hur Använder Man Ett Handledslindor (Wrist Wraps)?

Även då det kan kännas relativt simpelt att använda sig av handledslindor, ser jag majoriteten av individer använda dessa på fel sätt.

Det absolut viktigaste att ha i åtanke är att handledslindor bör sitta hårt runt handleden, särskilt under tyngre lyft. Att vira lindorna löst runt handlederna motverkar anledningen till att använda de, och det är förmodligen bättre att undvika dessa helt och hållet i dessa situationer.

De ska sitta tajt - och det kan leda till att det känns lite obekvämt.

I grund och botten handlar det om att följa dessa steg:

1. Trä öglan runt tummen.

2. Börja sedan vira handledsskyddet runt din handled med kardborrebanden vänd in mot din handled. Detta kardborreband behöver vara längst ut när du är klar med virandet.

Spänn handleden något framåt (se bild) då du lindar för att skapa extra tryck mot backsidan av handleden, vilket är vart du behöver extra stöd under lyftet.

handledslindor hur 1

Ytterligare ett misstag som jag ser vid detta skeda är att många virar handledsbindorna för långt ner. Du vill börja vira lindorna precis vid basen av din handflata (se bild) för optimalt stöd.

handledlindor hur 2

3. Spänn åt lindorna allt eftersom du börjar linda handleden. Du kommer med störst sannolikhet komma runt handleden 2-4 gånger, där varje varv bör vara successivt tajtare.

4. Spänn åt lindorna en sista gång genom att sätta fast kardborrebandet. Därefter är du redo att utföra ditt set.

5. Se till att ta av handledslindorna så fort du är klar med setet för att undvika onödigt tryck.

Sammanfattningsvis om Handledslindor (Wrist Wraps)

Handledslindor kan agera som ett effektivt och stärkande redskap vid styrketräning, särskilt för dig som tränar med riktigt tunga vikter.

Det kan både agera som ett stöd för att motverka eventuella skador och smärtor, men även som ett prestationshöjande redskap för att tillåta dig att träna tyngre och bättre.

Dock är det inget som man bör förlita sig allt för mycket på, utan bör endast användas under dina tuffaste set.

Är du en nybörjare till styrketräning skulle jag däremot rekommendera att du väntade några månader innan du börjar använda dig av handledslindor.

Vad tycker du om Handledslindor? Har du någon insikt eller erfarenhet att dela med dig? Lämna en kommentar längre ner!

Johannes Källman

Hej, det är jag som är Johannes. Jag är författaren bakom Gymlivet (Numera OurFitness) där jag strävar efter att förse mina läsare med användbar information som inte är fullt av skitsnack.Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Add Content Block

Prenumerera På Nyhetsbrevet & Få En Gratis Guide Till Hur Du Sätter Upp Ett Effektivt Kostupplägg