Jod är en väsentlig mineral som våra kroppar behöver för att utföra en mängd olika kroppsliga processer, främst genom sköldkörteln.
Mer specifikt hjälper det kroppen att producera optimala nivåer av sköldkörtelhormoner, vilket har en stor påverkan på vår allmänhälsa, kroppsutveckling och humör.
I denna artikel kommer vi att gå igenom allt du behöver veta om jod och jodtillskott, dess fördelar, biverkningar, dosering, och mycket mer.
Vad Är Jod?
Jod är en essentiell mineral som ofta hittas i vissa animaliska produkter, som krävs för att bibehålla sköldkörtelns funktioner.
Sköldkörteln är ett organ som sitter i din nacke och som producerar hormonerna tyroxin (T4) och trijodotyronin (T3). Dessa hormoner är inblandade i nästan alla av kroppens funktioner, där deras viktigaste uppgift är att reglera ämnesomsättningen.
Det är möjligt att få i sig jod från flera olika livsmedel, bland annat fisk, skaldjur, sjögräs, ägg och mejeriprodukter.
Den absolut vanligaste källan till jod är däremot från joderat salt, vilket skapas genom att tillsätta jod i vanligt bordssalt.
Anledningen till detta är då det i förritiden var extremt vanligt med jodbrist runtom i världen.
Folk kom då på en väldigt smart lösning - lägg till extra jod i vanligt bordssalt - vilket snabbt löste problemet.
Dock är jodbrist fortfarande ett problem, särskilt i U-länder. Man estimerar att runt 2 miljarder personer runtom i världen fortfarande lider av jodbrist, och detta inkluderar även stora delar av populationen i västvärlden.
Fördelar Med Jodtillskott
För att förstå fördelarna med jod är det bättre att titta närmare på vad som händer i din kropp då du inte får i dig tillräckligt.
Lider du av jodbrist kan detta leda till:
- Struma (förstorad sköldkörtel)
- Hypotyreos (brist på sköldkörtelhormon)
- Kretinism (en form av utvecklingsstörning)
- Försämrad kognitiv förmåga
- Trötthet
- Försämrad ämnesomsättning
- Viktuppgång
- Håravfall
- Torr hud
Som du ser kan en jodbrist leda till en rad olika negativa konsekvenser vilket vi vill undvika.
De 3 Bästa Jodtillskotten
Att välja rätt jodtillskott är relativt enkelt. Det handlar främst om att hitta ett kosttillskott som innehåller en bra mängd jod till ett billigt pris.
Den andra aspekten att ta i beaktning är vilken form tillskottet kommer i - tablett eller flytande. Vad du väljer här är helt upp till dig, då det inte finns någon speciell fördel med något av de.
1. Healthwell Jod Kelp
Pris:
99 kr
Portioner:
200 st
Pris/portion:
0.495 kr
Jod/portion:
200 µg
2. Great Earth Kelp
Pris:
89 kr
Portioner:
150 st
Pris/portion:
0.593 kr
Jod/portion:
225 µg
3. BioCare Nutrisorb Iodine
Pris:
159 kr
Portioner:
359 st
Pris/portion:
0.443 kr
Jod/portion:
150 µg
Vem Borde Ta Jodtillskott?
De flesta av oss i Sverige får i sig tillräckligt med jod från sin vanliga kosthållning, och behöver därför inte ta ett jodtillskott.
Med det sagt finns det viss grupper av individer som får i sig mindre jod från sin diet, varpå det kan vara fördelaktigt att tillsätta ytterligare jod i form av ett kosttillskott.
Den huvudsakliga gruppen som har större chans att lida av jodbrist är veganer och vegetarianer, då de inte äter samma mängd animaliska produkter.
Andra individer som kan vara i riskzonen inkluderar de som begränsar (eller undviker) joderat salt.
Oftast handlar det om individer som begränsar sitt saltintag till följd av att de är rädda för sodium, alternativt har de bytt ut joderat salt mot andra typer av salt (himalayasalt eller liknande) som inte innehåller jod.
Om du därmed är vegan/vegetarian eller någon som begränsar ditt intag av joderat salt, kan ett jodtillskott vara för dig.
Den sista gruppen jag vill nämna är gravida och ammande kvinnor. Då sköldkörtelhormoner spelar en stor roll i utvecklingen hos spädbarn, kan det vara fördelaktigt för gravida och ammande kvinnor att ta ett extra jodtillskott.
Dosering & Intag av Jod
Livsmedelsverkets rekommendationer kring ett dagligt intag av jod är:
Kön/Ålder | Rekommenderat intag |
---|---|
Spädbarn 6-11 månader | 50 µg |
Barn 12-23 månader | 70 µg |
Barn 2-5 år | 90 µg |
Barn 6-9 år | 120 µg |
Vuxna & barn över 10 år | 150 µg |
Gravida kvinnor | 175 µg |
Ammande kvinnor | 200 µg |
Med det sagt är det genomsnittliga intaget av jod runt 200 µg, vilket innebär att de flesta får i sig tillräckligt med jod från sin vanliga kosthållning och behöver därför inte konsumera ett jodtillskott.
Den övre gränsen av ett dagligt jodintag (dvs. den mängd du kan inta utan att råka på några negativa biverkningar) är 600 µg enligt livsmedelsverket.
Jod och Biverkningar
Det är möjligt att konsumera för mycket jod, vilket kan leda till ett antal av biverkningar.
Forskning har visat att ett överdrivet intag av jod kan skada sköldkörteln vilket kan leda till:
- Autoimmunitet av sköldkörtel, där immunförsvaret attackerar sköldkörteln, vilket i sin tur rubbar produktionen av sköldkörtelshormoner.
- Hypertyreos, där sköldkörteln producerar för mycket jod.
- Sköldkörtelscancer
- Struma
Livsmedel som Innehåller Jod
Som tur är innehåller en rad olika livsmedel en hel del jod. Här är några exempel på mat med jod:
- Jorderat salt
- Fisk (särskilt torsk)
- Skaldjur
- Mjölk
- Yoghurt
- Ost
- Ägg
Sammanfattningsvis om Jod
Jod är en livsviktig mineral, där jodbrist kan leda till en stor skara av negativa hälsoeffekter.
Som tur är får majoriteten av människor i sig tillräckligt med jod från sin vanliga kosthållning, men vissa grupper av individer (särskilt veganer) kan uppleva det svårt att få i sig tillräckligt.
För dessa individer kan ett jodtillskott vara fördelaktigt, för att undvika dessa negativa åkommor.