• Start
 • /
 • Blogg
 • /
 • Din Guide Till Jod | Bästa Jodtillskott 2022

Din Guide Till Jod | Bästa Jodtillskott 2022

Jod är en väsentlig mineral som våra kroppar behöver för att utföra en mängd olika kroppsliga processer, främst genom sköldkörteln.

Mer specifikt hjälper det kroppen att producera optimala nivåer av sköldkörtelhormoner, vilket har en stor påverkan på vår allmänhälsa, kroppsutveckling och humör.

I denna artikel kommer vi att gå igenom allt du behöver veta om jod och jodtillskott, dess fördelar, biverkningar, dosering, och mycket mer.

Vad Är Jod?

jod guide vad är det

Jod är en essentiell mineral som ofta hittas i vissa animaliska produkter, som krävs för att bibehålla sköldkörtelns funktioner.

Sköldkörteln är ett organ som sitter i din nacke och som producerar hormonerna tyroxin (T4) och trijodotyronin (T3). Dessa hormoner är inblandade i nästan alla av kroppens funktioner, där deras viktigaste uppgift är att reglera ämnesomsättningen.

Det är möjligt att få i sig jod från flera olika livsmedel, bland annat fisk, skaldjur, sjögräs, ägg och mejeriprodukter.

Den absolut vanligaste källan till jod är däremot från joderat salt, vilket skapas genom att tillsätta jod i vanligt bordssalt.

Anledningen till detta är då det i förritiden var extremt vanligt med jodbrist runtom i världen.

Folk kom då på en väldigt smart lösning - lägg till extra jod i vanligt bordssalt - vilket snabbt löste problemet.

Dock är jodbrist fortfarande ett problem, särskilt i U-länder. Man estimerar att runt 2 miljarder personer runtom i världen fortfarande lider av jodbrist, och detta inkluderar även stora delar av populationen i västvärlden.

Fördelar Med Jodtillskott

För att förstå fördelarna med jod är det bättre att titta närmare på vad som händer i din kropp då du inte får i dig tillräckligt.

Lider du av jodbrist kan detta leda till:

Som du ser kan en jodbrist leda till en rad olika negativa konsekvenser vilket vi vill undvika.

De 3 Bästa Jodtillskotten

Att välja rätt jodtillskott är relativt enkelt. Det handlar främst om att hitta ett kosttillskott som innehåller en bra mängd jod till ett billigt pris.

Den andra aspekten att ta i beaktning är vilken form tillskottet kommer i - tablett eller flytande. Vad du väljer här är helt upp till dig, då det inte finns någon speciell fördel med något av de.

1. Healthwell Jod Kelp

Pris:
99 kr


Portioner:
200 st


Pris/portion:

0.495 kr


Jod/portion:

200 µg


Healthwell Jod Kelp hamnar på förstaplats som ett riktigt stabilt jodtillskott för alla olika individer. Med en optimal mängd på 200 µg per tablett till ett grymt bra pris, finns det ingen annan produkt som slår den. Det är även veganska kapslar, vilket gör det till ett bra val för veganer också.

2. Great Earth Kelp

Pris:
89 kr


Portioner:
150 st


Pris/portion:

0.593 kr


Jod/portion:
225 µg


På andraplats hamnar Great Earth Kelp som ytterligare ett stabilt jodtillskott. Med en något högre dosering per tablett (225 µg) kommer den även till ett lite högre pris sett per portion. Tabletterna är även veganvänliga.

3. BioCare Nutrisorb Iodine

Pris:
159 kr


Portioner:
359 st


Pris/portion:

0.443 kr


Jod/portion:
150 µg


BioCare Nutrisorb jodtillskott är för dig som föredrar ett vätskebaserat tillskott framför tabletter. Till ett riktigt bra pris per portion får du i dig 150 µg via en droppe som du kan blanda ut med vatten.

Vem Borde Ta Jodtillskott?

De flesta av oss i Sverige får i sig tillräckligt med jod från sin vanliga kosthållning, och behöver därför inte ta ett jodtillskott.

Med det sagt finns det viss grupper av individer som får i sig mindre jod från sin diet, varpå det kan vara fördelaktigt att tillsätta ytterligare jod i form av ett kosttillskott.

Den huvudsakliga gruppen som har större chans att lida av jodbrist är veganer och vegetarianer, då de inte äter samma mängd animaliska produkter.

Andra individer som kan vara i riskzonen inkluderar de som begränsar (eller undviker) joderat salt.

Oftast handlar det om individer som begränsar sitt saltintag till följd av att de är rädda för sodium, alternativt har de bytt ut joderat salt mot andra typer av salt (himalayasalt eller liknande) som inte innehåller jod.

Om du därmed är vegan/vegetarian eller någon som begränsar ditt intag av joderat salt, kan ett jodtillskott vara för dig.

Den sista gruppen jag vill nämna är gravida och ammande kvinnor. Då sköldkörtelhormoner spelar en stor roll i utvecklingen hos spädbarn, kan det vara fördelaktigt för gravida och ammande kvinnor att ta ett extra jodtillskott.

Dosering & Intag av Jod

jod dosering biverkning

Livsmedelsverkets rekommendationer kring ett dagligt intag av jod är:

Kön/Ålder

Rekommenderat intag

Spädbarn 6-11 månader

50 µg

Barn 12-23 månader

70 µg

Barn 2-5 år

90 µg

Barn 6-9 år

120 µg

Vuxna & barn över 10 år

150 µg

Gravida kvinnor

175 µg

Ammande kvinnor

200 µg

Med det sagt är det genomsnittliga intaget av jod runt 200 µg, vilket innebär att de flesta får i sig tillräckligt med jod från sin vanliga kosthållning och behöver därför inte konsumera ett jodtillskott.

Den övre gränsen av ett dagligt jodintag (dvs. den mängd du kan inta utan att råka på några negativa biverkningar) är 600 µg enligt livsmedelsverket.

Jod och Biverkningar

Det är möjligt att konsumera för mycket jod, vilket kan leda till ett antal av biverkningar.

Forskning har visat att ett överdrivet intag av jod kan skada sköldkörteln vilket kan leda till:

 • Autoimmunitet av sköldkörtel, där immunförsvaret attackerar sköldkörteln, vilket i sin tur rubbar produktionen av sköldkörtelshormoner.
 • Hypertyreos, där sköldkörteln producerar för mycket jod.
 • Sköldkörtelscancer
 • Struma

Livsmedel som Innehåller Jod

mat med jod

Som tur är innehåller en rad olika livsmedel en hel del jod. Här är några exempel på mat med jod:

 • Jorderat salt
 • Fisk (särskilt torsk)
 • Skaldjur
 • Mjölk
 • Yoghurt
 • Ost
 • Ägg

Sammanfattningsvis om Jod

Jod är en livsviktig mineral, där jodbrist kan leda till en stor skara av negativa hälsoeffekter.

Som tur är får majoriteten av människor i sig tillräckligt med jod från sin vanliga kosthållning, men vissa grupper av individer (särskilt veganer) kan uppleva det svårt att få i sig tillräckligt.

För dessa individer kan ett jodtillskott vara fördelaktigt, för att undvika dessa negativa åkommor.

Vad tycker du om ditt Jod? Har du någon insikt eller erfarenhet att dela med dig? Lämna en kommentar längre ner!

Johannes Källman

Hej, det är jag som är Johannes. Jag är författaren bakom Gymlivet där jag strävar efter att förse mina läsare med användbar information som inte är fullt av skitsnack.


Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Add Content Block

Prenumerera På Nyhetsbrevet & Få En Gratis Guide Till Hur Du Sätter Upp Ett Effektivt Kostupplägg