Viktigaste Punkterna:
Kortfattat kan man säga att en högre mängd kreatin inom muskelcellerna tillåter kroppen att producera mer ATP, och därmed producera mer energi under intensiv träning.
Kreatin är, utan tvekan, det mest beprövade kosttillskottet som har en påtaglig effekt på det resultat du kan få ut från styrketräning. Den främsta effekten sker på den kraft du kan generera under din träning, men där ytterligare positiva effekter finns.
Ett bra riktmärke för dosering av kreatin är cirka 5 gram varje dag.
Kreatin är det förmodligen mest studerade och populära kosttillskottet ute på marknaden, om vi exkluderar proteinpulver så klart.
Jag gissar att du läser detta för att få en bättre förståelse över vad kreatin är, samt vilka effekter detta kosttillskott kan tillföra.
Tyvärr är kosttillskottsmarknaden och fitness-industrin full av skitsnack och lovord som inte alltid är styrka av forskning, men i denna guide kommer vi att djupdyka i vad all forskning kring kreatin faktiskt säger.
Vi kommer även beröra andra viktiga aspekter, som hur du bör dosera ditt kreatinintag för maximal effekt, samt många andra aspketer som sällan diskuteras.
Nu kör vi!
Vad är Kreatin?
Kreatin är en naturligt förekommande molekyl i kroppen som framförallt lagras i muskelvävnad.
Närmare sagt produceras kreatin av levern och njuren från aminosyrorna (byggstenarna inom protein) glycin, arginin och metionin, för att sedan omvandlas till kreatinfosfat.
Det är detta kreatinfosfat som lagras i muskelcellerna, i alla fall 95% av det. Resterande 5% lagras faktiskt i hjärnan, men vi kommer att beröra detta närmare längre ner i artikeln.
Utöver detta kreatinfosfat finns även en annan molekyl, vid namnet adenosindifosfat (ADP) tillgängligt i muskelcellerna. Kreatinfosfatet kan i sin tur släppa ifrån sig sin fosfatmolekyl till detta ADP för att snabbt omvandla det till något som kallas för adenosintrifosfat, även kallat ATP.
ATP är vad muskler använder som primärt bränsle vid korta och intensiva energiansträngningar, som vid till exempel ett 1RM styrkelyft.
Nu kanske detta låter som väldigt invecklat, men kortfattat kan vi säga att en högre mängd kreatinfosfat inom muskelcellerna tillåter kroppen att producera mer ATP, och därmed producera mer energi under intensiv träning.
Detta är som du kan förställa dig väldigt fördelaktigt för att förbättra din anaerobiska (tänk kraft/explosiv) träningsprestation.
Du har oftast en mindre nivå ATP redan befintligt i dina muskler, men denna mängd räcker inte till mer än 2-3 sekunder av maximalt arbete (dvs. ett eller två tunga lyft). Därefter kickar processen av att omvandla kreatinfosfatet till ATP för att upprätthålla en vidare hög prestation i ytterligare 5-6 sekunder. Därefter börjar musklerna istället att använda sig av glykogen för att skapa ATP som sin primära energikälla.
Inom musklerna har du en betydligt större mängd glykogen än kreatinfosfat, vilket är varför denna energikälla används primärt vid längre energiförbrukande aktiviteter (aerobisk träning).
Glykogen är dock en långsammare energikälla, vilket innebär att den inte kan användas för att producera samma intensiva energi som krävs för maximalt arbete.
Detta är anledningen till varför du inte kan fortsätta lyfta samma tunga vikt allt för länge, eller varför du inte kan sprinta lika snabbt efter ett par sekunder.
- Redan efter 10 sekunder står glykogen för mer än hälften av ATP-bildningen i musklerna.
- Ytterligare 10 sekunder senare (dvs efter 20 sekunder av ansträngning) är dina kreatinfosfatsdepåer redan slut, varpå glykogen stor för nästan all ATP-produktion.
Kreatins roll vid energiproduktion är därmed högst relevant under förhållanden av hög efterfrågan av energi, som intensiv fysisk(och även mental) aktivitet.
Ytterligare Effketer av Kreatin
Den huvudsakliga mekanismen av kreatin är som tidigare nämnt dess funktion vid skapandet av ATP, men det finns ytterligare mekanismer som är mindre diskuterande, men som fortfarande är värdefulla att belysa.
Utan att gå in i allt för mycket detaljer kring de tekniska aspekterna av vad som händer då ATP används i musklerna kan vi säga detta:
När ATP används släpps vätejoner, vilket resulterar i att muskeltrötthet uppstår. Då kreatinfosfatet donerar dess fosfat för att skapa ytterligare ATP, konsumeras även en vätejon i samma process.
Detta innebär i sin tur att ett extra tillskott av kreatin leder till att denna muskeltrötthet fördröjs ytterligare.
Med andra ord bidrar kreatin till att dina muskler kan skapa mer ATP, samtidigt som det fördröjer muskeltröttheten.
Inte nog med det, men viss forskning spekulerar även att kreatin kan ha en direkt påverkan på muskelhypertrofi.
Genom att förbättra aktiveringen av satelitceller, kan det öka antalet myconuclei i musklerna, vilket kommer att öka muskelns kapacitet för proteinsyntes (vilket vi är ute efter om vi försöker bygga mer muskelmassa).
Kreatins Fördelar
Okej, vi har tidigare gått igenom hur kreatin påverkar olika funktioner i kroppen, men vad har det för faktiska, och praktiska fördelar?
Kreatin är det mest beprövande kosttillskottet du kan hitta, med otaliga studier som backar upp dess starka effekter på styrka och muskelmassa.
Kort sagt - om du styrketränar utan att använda dig av kreatin, kommer du med störst sannolikhet uppnå ett bättre resultat genom att lägga till kreatin till din diet.
Den huvudsakliga fördelen kommer att vara en förbättring i styrka genom att öka den kraft du kan generera. Denna effekt är högst studerad, med en avsevärd effekt för ett kosttillskott.
- Det finns inget annat kosttillskott (lagligt i alla fall) som kommer att ge dig samma effekt. Flera studier har visat på en ökad krafteffekt mellan 5-15% Kombinerat med styrketräning leder detta till att ytterligare muskelmassa byggs.
- Vid anaerobisk springträning (inte långdistans, men fortfarande längre än kortare styrketräning) har kreatin även bevisats ha en påtaglig positiv effekt, ofta mellan 1-15% .
- Ett flertal studier har även rapporterat mindre stelhet i musklerna, samt färre sträckningar och liknande sports-relaterade skador hos individer som använder sig av kreatin.
- En mindre diskuterad, och forskad, effekt av kreatin handlar om dess effekt på din kognitiva förmåga. En mindre påverkan på din mentala uthållning har observerats, där kreatin kan förbättra aspekter såsom ditt arbetsminne, särskilt hos individer med lägre naturliga kreatin-nivåer (främst vegetarianer och äldre individer).
Värt att nämna är även att dessa effekter inte är begränsade till män, utan samma effekt har observerats hos kvinnor.
Om du inte är övertygad om kreatins alla fördelar vid det här laget har jag tyvärr inga fler argument att få över dig. Kreatin är, utan tvekan, det mest beprövade kosttillskottet som har en påtaglig effekt, vilket är varför jag rekommenderar det för (nästan) alla.
Kreatins Biverkningar (är det farligt?)
Du kanske har hört att kreatin har en rad av negativa nackdelar och biverkningar. Som tur är dessa påståenden sällan faktuella, och har inte påvisats genom någon omfattande forskning.
Jag tänkte därmed snabbt gå igenom några av de vanligaste "bieffekterna" som cirkulerar därute.
Kreatin & dess påverkan på dina njurar
Det vanligaste nackdelen som ofta tas upp i förhållande till konsumtion av kreatin har att göra med dess effekt på dina njurar.
Återigen, det finns ingen studie som har påvisat en negativ effekt på njurarna, och kreatinets påverkan på detta har studerats specifikt för att komma till botten av frågan.
Anledningen till varför denna "myt" har cirkulerat så länge är då kreatin ökar nivåer av kreatinine i kroppen, vilket ofta är en markör för dålig njurfunktion.
Denna ökning av kreatinine kommer däremot inte som en konsekvens av njurskador, utan är helt enkelt en funktion av att mer kreatinine skapas i kroppen.
Viktigt att nämna här är däremot att det saknas omfattande forskning kring individer med redan försämrade njurfunktioner och kreatins påverkan över en längre period.
Faller du inom denna grupp individer rekommenderar jag därmed att du pratar närmare med din läkare innan du börjar konsumera kreatin via kosttillskott.
Kreatin & håravfall
Du kanske även har hört att kreatin har en negativ påverkan på ditt håravfall, och att det till och med kan leda till att du tappar hår tidigare.
Detta uppkom från en mindre studie gjord 2009 som menade att ett kosttillskott av kreatin kan försämra ditt håravfall. Detta resultat har inte replikerats i någon annan studie sedan dess.
Under studien såg forskarna att kreatin hade ökat DHT (en hormon som uppstår i relation till testosteron), vilket har länkats till ökat håravfall. Implikationen är därmed enligt denna studie att kreatin indirekt kan påverka håravfallet negativt.
Viktigt att poängtera är att denna studie INTE kollade på effekten av håravfall relaterat till kreatin, utan endast tittade närmare på dess effekt på denna hormon (DHT).
Som tidigare nämnt har inte denna studie replikerats, medans väldigt, väldigt, många studier har funnit att kreatin inte har haft någon påverkan på testosteron, och där vissa studier även har tittat närmare på dess påverkan på fri testosteron, vilket är den form som sedan konverteras till DHT. Alla dessa studier visade att kreatin inte hade någon signifikant ökning på detta fria testosteron, vilket i sin tur innebär att det inte hade en påverkan på DHT (och därmed på håravfall).
Det är även värt att påpeka att denna studie som såg en ökning i DHT-värden som en konsekvens av ett högre intag av kreatin fortfarande resulterade i normala DHT-värden. Så även om kreatin skulle öka DHT, skulle det med förmodligen inte resultera i ett större håravfall än vad som hade hänt oavsett om individerna tog kreatin eller inte.
Sammanfattningsvis kan vi därmed säga att det inte finns tillräckligt med forskning för att konstatera att kreatin leder till håravfall. Ett flertal studier har istället rapporterat att kreatin inte påverkar testosteron-nivåer, och eftersom DHT är en konsekvens av testosteron, finns det därmed stora tvivel till om kreatin verkligen ökar DHT.
Om det mot all förmodan skulle leda till en ökning av DHT, är det fortfarande bara en av faktorerna som påverkar håravfall, och är inte en garanti på att det faktiskt sker.
Det kan vara möjligt, men högst osannolikt, att kreatin leder till håravfall.
Kreatin och Acne
Det finns ingen bevisad koppling mellan kreatin och acne eller finnar. Det kan snarare vara så att kreatin förbättrar din hy, där det finns viss bevis att det kan reducera lös hud, rynkor och solskada på huden.
Anledningen till varför denna myt cirkulerar är då vissa associerar kreatin (och andra kosttillskott för den delen) med sterioder, vilket kan resultera i acne.
Kreatin är dock inte en steriod, som du förhoppningsvis förstått vid det här laget.
Kreatin & vätskeansamling
Kreatin kan(och kommer förmodligen) leda till att en högre mängd vätskeansamling, det vill säga den mängd vatten som du håller i kroppen.
Det är inte ovanligt att folk lägger på sig 1-2 kilo redan första veckan efter att de börjar ta kreatin, men detta är främst vatten.
En större mängd kreatin i musklerna leder till att din kropp förvarar en större mängd vatten i muskelcellerna.
Som en konsekvens av detta upplever vissa att de känner sig mer uppsvullna. Detta kommer med störst sannolikhet inte vara en märkvärd skillnad, särskilt inte för individer som redan har ett relativt lågt kroppsfett.
Viktigt att poängtera är att detta vatten binds i musklerna, vilket snarare resulterar i att du ser mer muskulös ut, snarare än att du ser mer svullen ut i ansiktet eller liknande.
Det är även intressant att notera att denna extra vattenvikt förmodligen endast är en kortsiktig bieffekt. Över flera veckor/månaders tid verkar det istället som att ett kontinuerligt intag av kreatin inte resulterar i att du bär extra vattenvikt.
Ytterligare en viktig poäng att nämna är då din kropp håller mer vatten, bör du även se till att du dricker mer vatten, för att undvika uttorkning och diarré.
Kreatin & dålig i magen
Det är ganska vanligt förekommande att vissa individer upplever obehag i magen efter att konsumerat kreatin som kosttillskott.
Denna effekt är högst individuell, och kommer att variera beroende på vilket kreatin du använder, hur mycket du tar, samt om du konsumerar det i samband med koffein.
Jag kommer att prata mer om denna aspekt längre ner i artikeln, men generellt sätt brukar jag rekommendera att testa dig fram, tills du hittar vad som fungerar för dig.
Dosering För Kreatin
Kreatin är inget topphemligt framtaget pulver, utan är något som naturligt finns i mat vi äter varje dag, framförallt i kött och fisk.
Om du därmed är köttätare, får du i dig extra kreatin från din diet.
Det enda problemet är att det är väldigt svårt att få i sig en optimal mängd kreatin från endast mat, vilket är anledningen till att det är ett så populärt kosttillskott.
Vid en normal kosthållning (köttätare) får man i sig ungefär 1 gram kreatin om dagen, samtidigt som kroppen själv producerar ytterligare 1 gram. Detta innebär att du på ett ungefär skapar 2g kreatin varje dag.
Ett bättre riktmärke att sikta på för att få en optimal effekt av kreatin är ett intag på mellan 5-10g. Ganska mycket mer med andra ord.
För att uppnå denna mängd utan att ta kreatin som kosttillskott skulle det innebära att du behövde konsumera ungefär ett kilo nötkött eller fisk per dag.
Och för någon som jag, som äter en växtbaserad kost blir näst intill omöjligt att få i sig denna mängd via vanlig mat, vilket gör kreatin som kosttillskott än mer värdefullt för oss. Se följande bild för referens:
Det vanligaste sättet att ta kreatin på är enligt två olika faser - en så kallad uppladdningsfas, och en underhållsfas.
Fas
Tid (dagar)
Dosering
Uppladdning
4 - 7
20 - 25 g
Underhåll
∞
3 - 10 g
- Under uppladdningsfasen är målet att snabbt nå optimala värden av kreatindepåer i musklerna genom att ta en större mängd kreatin under 4-7 dagar, där rekommendationer ofta är 20-25g/dag.
- Därefter följer underhållsfasen, där rekommendationer varierar från 3-10g per dag. Jag rekommenderar att du fortsätter i denna fas "för evigt" så länge du inte upplever något obehag. Du behöver därmed inte hålla på att periodisera ditt intag av kreatin, det har inga fördelar.
Precis som med de flesta kosttillskott bör denna dosering däremot vara individuellt anpassad.
En bättre rekommendation är att konsumera 0.3g per kilo kroppsvikt varje dag under uppladdningsfasen, för att sedan konsumera 0.06g/kg/dag under underhållsfasen.
Om vi använder mig som exempel(väger 84kg för tillfället) innebär det att jag bör dosera enligt följande:
- Under uppladdningsfasen: 0.3 x 84 = 25.2g/dag
- Under underhållsfasen: 0.06 x 84 = 5g/dag
En daglig dosering på upp till 10g/dag kan vara fördelaktigt för individer med en större mängd muskelmassa, samt aktivitetsnivå.
Ytterligare faktorer som kan spela roll är även om individen i fråga responderar bra eller inte på kreatinet. För vissa kommer 5g/dag inte att ge särskilt mycket, medans andra uppnår en optimal nivå vid än lägre nivåer.
I mitt fall bör min kost även tas i beaktning, då jag inte konsumerar något kött eller fisk, vilket är varför jag konsumerar en något större daglig dos av kreatin under denna underhållsfas.
Återigen är min rekommendation att du successivt ökar ditt intag för att undvika problem med magen, och samtidigt får så mycket resultat av kosttillskottet som möjligt.
Orkar du inte tänka? 5g/dag är ett relativt säkert kort för de flesta och är ofta vad jag rekommenderar.
Värt att nämna är även att uppladdningsfasen helt kan uteslutas, om du upplever magbesvär vid ett dagligt intag på 20g eller mer. Det slutliga resultatet kommer att vara detsamma, oavsett om du gör denna uppladdningsfas eller inte. Den enda skillnaden är att denna fas tillåter dig att nå optimala nivåer av kreatin snabbare.
Tyvärr går många individer igenom denna uppladdningsfas och upplever magbesvär redan från början, varpå de slutar att ta tillskottet helt och hållet. Ett bättre tillvägagångssätt är då istället att ta en mindre daglig dosering redan från början, för att undvika dessa besvär.
När Ska Du Ta Kreatin?
Nästa fråga som jag ofta får efter att jag förklarat hur doseringen av kreatin bör ser ut, handlar om när man bör konsumera det.
Kort sagt: Det spelar ingen större roll, gör det som fungerar bäst för dig. Personligen tar jag det på morgonen i min smoothie, det är enklast att komma ihåg på det sättet!
Tyvärr har jag sett många heta debatter om man bör konsumera kreatinet innan eller efter träning. Studier har visat på kreatins olika fördelar i jämförelse med placebo, oavsett när det tas.
Samma studie visade däremot att de som tog kreatin efter ett träningspass byggde mer muskelmassa i jämförelse med de som tog kreatin innan deras träningspass. Denna skillnad är dock ytterst minimal, och inget som faktiskt kommer att göra en signifikant skillnad.
Om du däremot vill nörda in dig och optimera varenda variabel du kan, är det troligtvis bäst att konsumera det direkt efter ditt träningspass. Ett enkelt sätt att göra det vore att blanda in kreatinet i en proteinshake efter din träning.
Det viktigaste är dock att du ser till att du konsumerar det på en daglig basis, oavsett om du tränar den dagen eller inte. Jag upplever själv att det är svårare att komma ihåg att ta kreatinet under vilodagar om jag vanligtvis tar det efter ett träningspass.
Bästa Formen av Kreatin?
Det finns, som du kanske redan vet, olika former av kreatin, där den mest förekommande är kreatin monohydrat (creatine monohydrate på engelska).
Eftersom det är den vanligaste varianten, är det även den mest studerade. Majoriteten av de studier som jag nämnt tidigare i denna artikel har därmed baserats på just kreatin monohydrat.
Det är även den billigaste varianten, och det finns ingen annan form som har bevisats vara mer effektiv än detta, vilket är varför jag rekommenderar det i 9 av 10 fall.
Det enda fallet där jag hade rekommenderat någon annan form är om din kropp har svårigheter att absorbera kreatin monohydrat. Ett vanligt säljargument för dyrare varianter av kreatin är att de ofta påstår att deras variant absorberas bättre av kroppen.
Viss forskning har däremot gjorts på andra former av kreatin, som till exempel kreatincitrat och kreatinpyruvat, där de inte fann något bevis att dessa former absorberats bättre eller associerats med färre biverkningar.
Den enda faktiska skillnaden mellan dessa former av kreatin är dess vattenlöslighet - dvs hur mycket vatten som krävs för att lösa upp pulvret.
Har detta någon faktisk påverkan? Inte egentligen, och absolut inte tillräckligt för motivera ett högre pris.
DOCK kan det vara så att din kropp reagerar något olika på dessa former (främst anekdotiskt rapporterat), men detta är också ganska svårt att testa definitivt.
Mitt tips: börja med ett billigt kreatin monohydrat. Upplever du obehag i magen eller liknande? Testa en annan variant för att se om det blir någon skillnad.
De 4 Bästa Kreatinet
Fortfarande fundersam kring vilket märke du bör köra på?
Här är mina topp-4 rekommendationer:
1. Bästa Billiga Kreatinet - SmartSupps Creatine Monohydrate
Pris / Portion
Vikt / Förp.
Port. / Förp.
0.99 kr
1000 g
200 st
Pris: 199 kr
SmartSupps Kreatin innehåller 100% kreatin monohydrat vilket är precis vad vi letar efter. Det är även ett av de billigaste alternativen som finns, med ett pris på under en krona per servering.
Personligen upplever jag även att konsistensen är väldigt finmalen, vilket har fungerat bättre med min mage än varianter med lite större korn.
2. Mest Populära Kreatinet - Star Nutrition Creatine Monohydrate
Pris / Portion
Vikt / Förp.
Port. / Förp.
1.29 kr
500 g
100 st
Pris: 129 kr
Star Nutrition Kreatin innehåller 100% mikroniserat kreatin monohydrat, och är förmodligen det mest populära kreatinet i Sverige. Det är även ett av de billigare alternativen som finns, särskilt om du är ute efter en mindre mängd än föregående alternativ.
Personligen upplever jag konsistensen mer kornig, och den sitter tyvärr inte lika bra i min mage. Men återigen, det är högst individuellt.
3. Bästa Smaksatta Kreatinet - Star Nutrition Flavoured Creatine Monohydrate
Pris / Portion
Vikt / Förp.
Port. / Förp.
3.18 kr
300 g
50 st
Pris: 159 kr
Star Nutrition Flavoured Kreatin är ett smaksatt kreatinpulver - alternativet för dig som vill ha lite smak på det. På grund av detta är det inte 100% kreatin, utan innehåller även konserveringsmedel, färgämnen och sötningsmedel.
Det gör även att priset per dosering blir ganska mycket högre, men om du värdesätter smaken är detta alternativet för dig.
4. Bästa Kreatinet i Kapslar - Optimum Nutrition Creatine 2500, Caps
Pris / Portion
Vikt / Förp.
Port. / Förp.
2,49 kr
200 kapslar
100 st
Pris: 249 kr
Optimum Nutrition Creatine 2500, Caps är kreatin i form av kapslar, om det passar dig bättre. Kapslarna innehåller 99.9% kreatinmonohydrat, men är något dyrare än varianter i pulverform.
Effekten är densamma, men om du föredrar att dra i dig två kapslar istället för en skopa pulver är detta alternativ för dig.
Vanliga Frågor Kring Kreatin
Motverkar koffein effekten av kreatin?
Ibland hör man att koffein motverkar effekten av kreatin, men detta stämmer inte, typ.
Det finns väldigt lite forskning om effekten av kreatin och koffein, och det är egentligen endast en studie som har tytt på att koffein faktisk kan motverka kreatin.
Det är därmed min rekommendation att du fortsätter konsumera koffein om du vill. Även om det faktiskt skulle påverka kreatinets effekt, är denna skillnad näst intill försumbar.
I motsatt anda finns det till och med forskning som verkar visa på att konsumtion av både koffein och kreatin kan vara en bra idé vid högintensiv träning, som till exempel HIIT.
Behöver du periodisera eller "cycla" kreatin?
Nej, det behöver du inte. Som vi tidigare har gått igenom finns det inga bevis som talar för att kreatin har några långvariga negativa bieffekter.
På grund av detta behöver du därmed inte periodisera ditt intag av kosttillskottet för att undvika några negativa biverkningar, utan du kan istället kontinuerligt använda dig av kreatin över en längre tid.
Det finns även vissa myter om att ett långvarigt intag av kreatin försämrar kroppens förmåga att använda sig av kreatinet, vilket inte stämmer.
Om du trots detta vill sluta använda kreatin kan det vara bra att veta att dina kreatin-nivåer återgår till normala värden efter ungefär 30 dagar.
Detta innebär även att om du råkar glömma ta ditt kreatin någon gång under din underhållningsfas behöver du inte oroa dig. Ditt dagliga intag av cirka 5g kommer att toppa upp dina kreatindepåer automatiskt över några dagar.
Kreatin under deff?
Ja, du kan absolut använda dig av kreatin under en deff eller då du försöker gå ner i vikt.
Som tidigare nämnt leder kreatin ofta till en viktökning på något kilo, men denna vikt är vatten. Om ditt mål därmed är att gå ner i vikt/deffa för att bränna fett och se bättre ut, bör inte denna vattenvikt spela särskilt stor roll för dig.
Kreatin kommer snarare att hjälpa dig genom att förbättra din träningsprestation - vilket rimligtvis bör leda till att du kan bränna mer fett.
Om du däremot försöker att gå ner i vikt för att nå en specifik viktklass bör du sluta ta kreatin. Det tar ungefär 30 dagar för musklerna att tömma det extra kreatinet, så om detta är fallet bör du då sluta ta kreatin ungefär en månad innan din invägning.
Är Kreatin veganskt?
Ja, vanligtvis.
All kreatin som är pulverbaserat är veganskt, då det är syntetiskt skapat kreatin. Kreatin i kapslar kan däremot ha gelatin i sig, vilket gör det till ett dåligt val för veganer.
Om du därför är vegan bör du hålla dig till keratin monohydrat i pulverform.
Sammanfattningsvis om Kreatin
Nu vet du allt du behöver veta om kosttillskottet kreatin. Nästa steg är att börja använda det och styrketräna för att bygga lite mer muskelmassa!
Det är inte bara det mest beprövade kosttillskottet på marknaden (som faktiskt producerar en märkbar effekt), utan även ett av det billigaste - vilket gör det till en absolut no-brainer.
Om du för tillfället styrketränar och inte använder dig av kreatin rekommenderar jag därmed att du testar det.
I bästa fall orkar du träna hårdare och mer effektivt, vilket bör leda till bättre resultat. I värsta fall har du slösat en hundring. Låter som en ganska bra deal enligt mig.
Om du letar efter ett billigt och bra kreatin rekommenderar jag denna.