• Start
 • /
 • Blogg
 • /
 • Allt Om Lysin | Bästa Lysin Tillskott 2022

Allt Om Lysin | Bästa Lysin Tillskott 2022

Lysin är en aminosyra som har fått allt för stor uppmärksamhet i förhållande till vissa diskussioner kring kosttillskott och muskeltillväxt.

Trots att det är en essentiell aminosyra verkar det inte som att det håller särskilt stor potential som ett kosttillskott, trots att många försöker få dig att tro det.

Men vad spelar denna aminosyra för roll i kroppen, och vad kan ett kosttillskott av det bidra med?

Detta är vad vi kommer att beröra i följande guide, tillsammans med dess biverkningar, dosering och mycket mer.

Vad Är Lysin?

lysin kosttillskott guide

L-Lysin är en av de essentiella aminosyrorna, vilket innebär att våra kroppar inte kan syntetisera lysin själv, utan det är något som vi måste konsumera från vår kost på en daglig basis för bevara vissa biologisk funktionalitet och hälsa.

I kroppen tros lysin bland annat bidra till att bekämpa infektioner genom att skapa antikroppar, enzymer, hormoner och annan viktig hälsosam vävnad.

"L:et" i L-lysin står helt enkelt för den naturliga versionen av aminosyran lysin, vilket är det som framför allt används som kosttillskott. Det är dock inte ovanligt att ett intag av lysin ofta inkluderar andra aminosyror såsom L-arginin - vilket är en annan essentiell aminosyra.

Varför Köper Folk Lysin?

Det finns en rad olika motiveringar till varför individer väljer att inkludera ett kosttillskott av lysin i deras dagliga intag av näringsämnen.

Det används ofta som ett tillskott för att behandla diverse tillstånd såsom herpes simplex, munsår och liknande, men marknadsförs även som en aminosyra för ökad muskeltillväxt och prestation.

Även då bevis finns för dess infektionsrelaterade effekter, har dess påverkan på muskeltillväxt och träningsprestation i stora drag förkastats.

Vad Är Lysin Bra För?

Område

Effekt

Bevis

Notering

Munsår

Forskning har visat att ett oralt intag av lysin kan reducera chansen av att utveckla munsår, och kan även hjälpa redan befintliga munsår att läka snabbare.

Muskeltillväxt

Tidig forskning har antytt att ett intag av lysin kan förbättra styrkekraften hos individer som tränar, men ytterligare forskning har motbevisat detta.

Insulinkänslighet

Finns viss forskning som har observerat att lysin kan minska blodsockernivån hos individer med diabetes, men all forskning håller inte med om detta.

Bäst i Test av Lysin

1. Core Lysine

Pris:
99 kr


Mängd:
100 st


Pris/port.:

0.99 kr


Lysin/port.:
750 mg


Core Lysine tabletter hamnar på en förstaplats som ett otroligt prisvärt alternativ till lysin i tablettform. För endast 99 öre per tablett räcker dina pengar relativt långt.

2. Core Lysine Pulver

Pris:
89 kr


Mängd:
200 g


Pris/port.:

0.89 kr


Lysin/port.:
2 g


Core Lysine pulver hamnar på en andraplats som det ekonomiskt bästa alternativet sett till den mängd lysin du får för pengarna. Den enda nackdelen är att det kommer i pulverform - vilket är något jag vet att många gärna undviker.

3. Healthwell Lysin 1000

Pris:
179 kr


Mängd:
90 st


Pris/port.:

1.99 kr


Lysin/port.:
1000 mg


Healthwell Lysin 1000 är för dig som letar efter ett högdoserat alternativ av lysintabletter. Varje tablett innehåller nämligen hela 1000 mg av lysin, vilket även kommer till ett något dyrare pris.

4. Healthwell Lysin 500

Pris:
99 kr


Mängd:
60 st


Pris/port.:

1.65 kr


Lysin/port.:
500 mg


På andra sidan myntet kommer Healthwell Lysin 500 som ett bra alternativ för dig som vill testa på lysin, alternativt för dig som letar efter ett tillskott som inte innehåller en särskilt stor mängd av lysin per tablett.

Dosering av Lysin

Majoriteten av individer kan få i sig tillräckliga mängder av lysin på en daglig basis genom att följa en hälsosam och balanserad kosthållning rik på protein. Det finns därmed ingen specifik mängd lysin som rekommenderas på en daglig basis.

De doseringar som har använts i diverse studier har oftast använt en mängd som motsvarar 500 - 1250 mg per dag, alternativt 1000 mg tre gånger per dag.

Beroende på varför du vill använda ett kosttillskott av Lysin kommer den rekommenderade dosen även att variera. Om du använder lysin för något utöver munsår/herpes bör du därmed först diskutera detta närmare med din läkare.

Lysin och Biverkningar

Lysin och tillskott av lysin är generellt säkert att inta för majoriteten av individer. I de ovanliga situationer då biverkningar uppkommer kan det resultera i:

 • Magbesvär
 • Diarré
 • Huvudvärk

Det kan även vara en bra idé att undvika kosttillskott av lysin om du för tillfället är gravid eller ammar, då det helt enkelt inte finns tillräckligt med bevis på att detta skulle vara säkert.

Borde Du Köpa Lysin?

Lysin är förmodligen något som du redan får i dig tillräckligt av från din normala kosthållning, om du nu är någon som följer en proteinrik diet. På grund av detta är det sällsynt att du faktiskt skulle behöva ett ytterligare intag av detta från ett kosttillskott, och är således inget jag generellt sett rekommenderar.

Lider du av diverse typer av munsår eller liknande kan det däremot vara ett värdefullt tillskott att testa, för att utvärdera hur väl det kan hjälpa dig med dina besvär.

Om du däremot letar efter ett tillskott för bättre muskeltillväxt eller träningsprestation är lysin absolut inte rätt val för dig. Som tur är finns det många andra bra alternativ som kan vara hjälpsamma istället.

Livsmedel Som Innehåller Lysin

Det finns en hel del livsmedel som innehåller lysin, där de huvudsakliga källorna är animaliska. Här är några exempel på livsmedel som innehåller större mängder lysin:

 • Fisk
 • Kött
 • Ägg
 • Proteinrika växter (tex. sojabönor)
 • Mejeriprodukter
 • Nötter
 • Frön

Sammanfattningsvis om Lysin

Lysin är en viktig essentiell aminosyra som ofta hittas i diverse proteinrika livsmedel, men som även finns tillgängligt som ett kosttillskott.

Som en aminosyra är lysin involverad i många olika biologiska funktioner, men bevis för dess praktiska effekter vid ett ytterligare intag av det via ett kosttillskott är högst begränsat.

Vissa menar att det kan bidra till en ökad muskeltillväxt, men det finns ingen tydlig forskning i dagsläget som har lyckats bevisa detta påstående.

Det finns däremot en hel del bevis som tyder på att ett extra intag av lysin kan vara fördelaktigt för att förhindra och bekämpa diverse typer av munsår och besvär. Är du någon som lider av dessa typer av problem kan lysin därmed vara något för dig.

Vad tycker du om Lysin? Har du någon insikt eller erfarenhet att dela med dig? Lämna en kommentar längre ner!

Johannes Källman

Hej, det är jag som är Johannes. Jag är författaren bakom Gymlivet där jag strävar efter att förse mina läsare med användbar information som inte är fullt av skitsnack.


Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Add Content Block

Prenumerera På Nyhetsbrevet & Få En Gratis Guide Till Hur Du Sätter Upp Ett Effektivt Kostupplägg