• Start
  • /
  • Blogg
  • /
  • Guide Till MCT-Olja | Bästa MCT-Oljan 2022

Guide Till MCT-Olja | Bästa MCT-Oljan 2022

MCT-olja är en alternativ form av olja som har växt otroligt i popularitet de senaste åren.

För någon som mig som skriver mycket om kost, hälsa och näring är det även väldigt lustigt och intressant att höra resonemangen och marknadsföringen bakom det.

"Drick fett för att förlora fett!"

förvirrad gif

Om det ändå vore så enkelt...

Men enligt väldigt många är det precis så MCT-olja fungerar, genom att främja fettförbränning och en mer effektiv viktnedgång.

Stämmer verkligen dessa påståenden, och vad är dess faktiska effekt?

Det är vad vi kommer att beröra i denna guide, tillsammans med dess biverkningar, om det är ett kosttillskott för dig, samt mycket mer.

Vad Är MCT-Olja?

Medium-chain triglycerides (medellånga fettsyror)förkortat "MCT", är en klass av mättat fett. Men för att bättre förstå vad MCT är behöver vi först beröra vad en triglycerid är för något.

Triglycerider är de molekyler av fettsyror som våra kroppar förvarar som kroppsfett - ofta som en konsekvens av att vi äter fett från vår mat.

När din kropp i sin tur behöver extra energi och den inte har glukos (kolhydrater) tillgängligt, bryter den då ner dessa triglycerider för energi. 

Det här är hur en triglycerid ser ut på molekylär nivå:

triglycerider modell illustration

Som du kan se består en triglycerid av två olika komponenter: Tre fettsyror kombinerat med en molekyl av glycerol. Dessa binds sedan ihop med väte- och syreatomer.

Glycerol agerar som triglyceriders ryggrad, vilket binder och stödjer de tre raderna av fettsyror.

Dessa fettsyror kategoriseras i sin tur av hur många kolatom de innehåller, där det finns tre huvudsakliga kategorier:

  • Long-chain triglycerides (långa fettsyror) - Innehåller 13 eller fler kolatomer.
  • Medium-chain triglycerides (medellånga fettsyror) - Innehåller mellan 6 och 12 kolatomer.
  • Short-chain triglycerides (korta fettsyror) - Innehåller 5 eller färre kolatomer.

Long-chain triglycerides (LCT) är en form av fettsyror som man vanligtvis hittar i diverse livsmedel, där några exempel är omega-3 fettsyrorna DHA och EPA, samt omega-6 fettsyror som oljesyra.

Medium-chain triglycerides (MCT) kan hittas i mindre mängder i vissa livsmedel, där de huvudsakliga källorna är kokosolja och palmkärnolja.

Short-chain triglycerides (SCT) kan hittas i viss mat, och tros kunna bidra med en rad olika hälsofördelar. Majoriteten av den SCT vi får i oss kommer från fiber som i sin tur bryts ner i kroppen.

MCT-olja är helt enkelt flytande olja som består av medellånga fettsyror - som i majoriteten av fallen har utvunnits från antingen kokosolja eller palmkärnolja.

Varför Köper Folk MCT-Olja?

Minska kroppsfett

MCT-olja har använts för medicinska anledningar under många århundraden, men det är först nu på senare tid som det har fått en bredare popularitet.

Dess ursprungliga användningsområde var att förse individer med fett då de av någon anledning hade svårt att absorbera andra typer av fettsyror. Vissa former av sjukdomar kan till exempel leda till att kroppen har svårt att absorbera long-chain triglycerides (LCT).

Nu för tiden används det framför allt som ett hälsotillskott, där många menar att det kan fungera som ett bra kosttillskott för att bland annat öka kroppens fettförbränning och för att effektivisera en viktnedgång.

Vissa menar även att det kan bidra till en bättre träningsprestation såväl som hjärnkapacitet.

Det är även otroligt vanligt att MCT-olja marknadsförs som ett keto-tillskott för fettförbränning.

Men vad säger forskningen om detta?

Vad Är MCT-Olja Bra För?

Område

Effekt

Bevis

Notering

Metabolism

Det verkar som att MCT-olja kan bidra med en väldigt liten ökning i metabolism en kort tid efter intag. Denna effekt är däremot inte tillräckligt stor för att vara hjälpande.

Kroppsfett

Det kan minska kroppsfett något i relation till intaget av andra typer av fetter. Förmodligen som en konsekvens av ett något förhöjd metabolism.

Vikt

Verkar eventuellt vara hjälpsamt när det kommer till en viktnedgång hos överviktiga personer i relation till ett intag av långa fettsyror(LCT). Återigen är detta resultat otroligt litet, och det krävs mer forskning för att fastställa dess effekt.

Ketonproduktion

Kan öka ketonnivåer i kroppen något mer än andra fettsyror, men endast under en kort tid, förmodligen som en konsekvens av dess något snabbare absorberingsförmåga. En ökning av ketoner kommer däremot inte leda till en direkt ökad fettförbränning.

Kolesterol

Kan leda till en väldigt liten reduktion av kolesterol i förhållande till långa fettsyror. Återigen är effekten för liten för att spela roll.

Träningsprestation

Kommer inte att leda till någon ökad träningsprestation eller energiproduktion enligt den forskning som finns tillgänglig.

Bäst i Test av MCT-Olja

MCT-olja kommer vanligtvis i flytande form, men det finns även i pulverform. Det finns ingen speciell fördel med detta, utan kommer istället vara ännu dyrare, vilket är varför jag generellt sett hade undvikt detta från ett ekonomiskt perspektiv.

Det är även populärt med C8(kaprylsyra) MCT-olja vilket marknadsförs som ett ännu mer potent alternativ till MCT-olja.

Detta påstående stämmer. Det är en mer potent form av MCT-olja, och kan därför anses vara "bättre". Men med tanke på MCT-oljas ynkliga effekter kommer det snarare vara ett fall av att slänga ännu mer pengar i sjön.

Den marginella förbättringen som kan upplevas med ett alternativ på C8 MCT-olja är helt inte värd pengarna.

Som du kanske märker är MCT-olja något av ett överprisat alternativ till andra former av olja.

Från ett ekonomiskt (och smak) perspektiv är kokosolja ett bättre alternativ till MCT-olja än vad MCT-olja är då det vanligtvis innehåller mellan 50-75% MCT-olja

Jag vet, ironiskt...

1. Healthwell Kokosolja Doftfri EKO

Pris:
69 kr


Mängd:
500 ml


Pris/ml:

0.14 kr


Koncentration:
64% MCT


För dig som hoppade rätt till jämförelsen kanske du är fundersam vad en kokosolja gör på förstaplats. Svaret är simpelt - det är helt enkelt ett mer ekonomiskt alternativt till MCT-olja då det ofta kommer till mindre än halva priset, trots att det innehåller (i detta fall) 64% MCT-olja. Kokosolja är även betydligt godare att använda, vilket är varför jag rekommenderar det över andra alternativ av MCT-olja.

2. Body Science Pure MCT Oil

Pris:
129 kr


Mängd:
500 g


Pris/ml:

0.26 kr


Koncentration:
100% MCT


Om du är ute efter en ren MCT-olja är Body Science det bästa alternativet för dig, då det helt enkelt kommer till ett grymt bra pris (för att vara MCT-olja). Det kräver däremot att du köper en lite större mängd på 500 ml.

3. Core MCT Oil

Pris:
89 kr


Mängd:
250 g


Pris/ml:

0.36 kr


Koncentration:
100% MCT


Core MCT Oil kommer på en tredjeplats som ett annat ekonomiskt alternativ till MCT-olja, där du även kan köpa en mindre mängd om det är något du skulle vilja testa innan du köper större mängder. Detta kommer däremot till ett något dyrare pris sett till hur mycket du får för pengarna.

Dosering Av MCT-Olja

Det går inte riktigt att förse dig med en viss dosering av MCT-olja, då det framför allt används som ett alternativ till andra typer av oljor.

Sett till dess effektivitet finns det inte heller särskilt mycket bevis på att ett visst intag kommer att leda till några speciella resultat.

De fördelar som kan upplevas är snarare vid ett intag av MCT-olja istället för andra längre fettsyror.

Det är ganska populärt att ta en tesked av MCT-olja i kaffet - vilket är relativt idiotiskt om målet är att gå ner i vikt. Att lägga till ytterligare kalorier i ditt kaffe kommer snarare att göra en viktnedgång svårare.

MEN om du gillar smaken, och det är den huvudsakliga anledning till att göra detta, så varför inte.

MCT-Olja och Biverkningar

MCT-olja är generellt sett säkert att konsumera utan några allvarliga biverkningar.

Vissa milda biverkningar kan däremot uppstå, som till exempel:

  • Yrsel
  • Förstoppning
  • Diarré

Dessa uppstår oftast då individer intar för stora mängder under en kortare tid, som vid till exempel en väldigt fettig måltid.

Om du däremot konsumerar mindre mängder här och där behöver du inte oroa dig.

Borde Du Köpa MCT-Olja?

mct olja guide kosttillskott

MCT-olja, är lite av bortkastade pengar i min mening. Det har på senare år blivit väldigt populärt, och många tillverkare tjänar idag mycket pengar på att sälja dessa oljor.

Du bör alltid vara skeptiskt till kosttillskott, särskilt de som påstås kan hjälpa dig med gå ner i vikt.

MCT-olja är ett av de tillskotten som gärna marknadsförs som något fantastiskt, men som i verkligenheten gör väldigt lite, om något alls...

Det är egentligen inte mycket mer än överprisad olja - och om du vill spara pengar - är det förmodligen inget du bör köpa.

Om du fortfarande är sugen på MCT-olja kan ett mer ekonomiskt va vara vanlig kokosolja istället. Det innehåller inte en lika hög koncentration av MCT, men kommer till ett betydligt billigare pris.

Med det sagt kan MCT-olja vara ett bra alternativ för de som har svårt att absorbera långa fettsyror.

Sammanfattningsvis om MCT-Olja

MCT-olja är en typ av flytande olja som vanligtvis utvinns från kokosolja eller palmkärnolja.

Många påstår att det är en bättre form av olja som kan bidra med en mer effektiv viktnedgång, bättre kardiovaskulär hälsa och mycket mer.

Tyvärr håller inte den vetenskapliga forskning riktigt med, där de få fördelar som har observerats har varit ytterst små - och endast i förhållande till långa fettsyror.

Det enda tillfället MCT-olja faktiskt kan hjälpa dig är därmed om du byter ut en annan form av olja mot det istället - vilket i längden kommer att bli väldigt dyrt.

Ett mer ekonomiskt val vore istället att köpa kokosnötsolja.

Vad tycker du om MCT-Olja? Har du någon insikt eller erfarenhet att dela med dig? Lämna en kommentar längre ner!

Johannes Källman

Hej, det är jag som är Johannes. Jag är författaren bakom Gymlivet där jag strävar efter att förse mina läsare med användbar information som inte är fullt av skitsnack.


Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Add Content Block

Prenumerera På Nyhetsbrevet & Få En Gratis Guide Till Hur Du Sätter Upp Ett Effektivt Kostupplägg