• Start
  • /
  • Blogg
  • /
  • Allt om Tribulus Terrestris | Bästa Tiggarnöt Tillskott 2022

Allt om Tribulus Terrestris | Bästa Tiggarnöt Tillskott 2022

Tribulus Terrestris, den föregångna kungen av testosteronhöjande tillskott. 

Det har varit väldigt populärt inom träningsbranschen där det har marknadsförts kraftigt som det absolut bästa tillskottet för att höja testosteron.

Men stämmer detta verkligen?

Detta kommer vi att besvara i denna guide, tillsammans med dess dosering, biverkningar och mycket mer.

Vad Är Tribulus Terrestris (Tiggarnöt)?

tribulus terrestris kosttillskott guide

Tribulus Terrestris (tiggarnöt på svenska) är en växt och adaptogen från traditionell indisk medicin som kallas Ayurveda. Det har genom århundraden använts som en växt för att främja manlig sexualitet och hälsa.

Som ett kosttillskott är det förmodligen det första som har marknadsförts som ett testosteronförhöjande tillskott. Det var extremt populärt under 90- och tidiga 2000-talet men allt efter att mer forskning har genomförts har dess popularitet minskat.

Varför Köper Folk Tribulus Terrestris?

Den huvudsakliga anledningen till att köpa och använda sig av ett kosttillskott av tribulus terrestris är på grund av dess påstående effekt på testosteron.

Tanken är att det kan öka testosteron, och därmed din styrka och muskeltillväxt, så väl som ett ökat välmående.

Vissa andra tar det endast för dess fertila och sexuella effekter som ett ökat libido. Denna användning brukar däremot skuggas av muskel- och styrkeökningar.

Fungerar Tribulus Terrestris?

Tribulus terrestris säljs framför allt som ett kosttillskott för att öka testosteron, men fungerar det verkligen?

Denna teori uppkom först då vissa ursprungliga studier fann att det kunde öka utsöndringen av en hormon som heter luteiniserande hormon (LH).

Denna hormon är välkänd för att reglera fertilitet i hjärnan och då det når testiklarna kan det även hjälpa utsöndringen av testosteron.

Detta var den första teorin de kom fram till, men stämmer det i verkligen?

Nope. Studier har sett gång gång gång att ett intag av tribulus inte leder till en ökad nivå av testosteron, där det till och med har observerats att det inte ens höjer LH.

Så det är ett värdelöst kosttillskott?

Nja, det kan vara värdefullt i vissa specifika kontext.

Det finns vissa studier som har påvisat en liten ökning av testosteron hos män med partiell androgenokänslighet samt individer med redan riktigt låga nivåer av testosteron.

Även om denna ökning skulle stämma är det otroligt litet, så litet att det knappt kommer att spela någon roll.

Det kan därför finnas en viss gömd potential, men det är mer troligt att det inte har någon påtaglig effekt om du är en hälsosam man med normala testosteronvärden.

Effekter av Tribulus Terrestris

Område

Effekt

Bevis

Notering

Testosteron

I annars hälsosamma män har ett intag av tribulus terrestris inte påverkat individers testosteronnivåer i kroppen. Det kan finnas en mindre ökning i annars infertila män och de med mycket låga nivåer av testosteron.

Blodtryck

En mindre reduktion av blodtryck har observerats hos individer med högt blodtryck. Dock har detta resultat inte replikerats och det skulle därför behövas mer forskning.

Libido

De flesta studierna har observerat en förbättring i sexlust hos kvinnor och män som har en annars låg sexlust.

Antioxidation

Kan ha vissa antioxidativa egenskaper, men krävs ytterligare forskning för att färdigställa detta.

Bäst i Test av Tribulus Terrestris

1. Biotech USA Tribooster

Pris:
199 kr


Mängd:
60 tabletter


Pris/tablett:

3.32 kr


Tribulus/tablett:
2000 mg


På en förstaplats hamnar Biotech Tribooster som kommer till ett bra pris med hela 2000 mg i varje tablett. Det innehåller även 95.2% saponiner och inga extra tillsatser.

2. Self Omninutrition Mega Tribulus

Pris:
199 kr


Mängd:
100 tabletter


Pris/tablett:

1.99 kr


Tribulus/tablett:
800 mg


Self Omninutrition Mega Tribulus hamnar på en andraplats som ett annat bra val av tiggarnötextrakt. Varje tablett innehåller 800 mg med 90% saponiner.

3. Devil's Thorn Testosteronhöjare

Pris:
249 kr


Mängd:
120 tabletter


Pris/tablett:

2.1 kr


Tribulus/tablett:
800 mg


På tredjeplats hamnar Devil's Thorn testosteronhöjare. Det kommer till ett något högre pris än föregående alternativ men innehåller även en liten mängd zink och vitamin B6.

Dosering av Tribulus Terrestris

Om forskning gjord på gnagare stämmer överens med oss människor är en optimal dos av tribulus terrestris saponiner  5 mg per kilo kroppsvikt.

Traditionella doseringar av ett pulver gjort på roten av växten är 5 till 6 gram, medans en dos av frukten är på 2 till 3 gram.

Tribulus Terrestris och Biverkningar

Än så länge har inga allvarliga negativa biverkningar relaterats till ett intag av tribulus terrestris inom rekommenderade mängder.

Det krävs däremot ytterligare forskning för att färdigställa detta resultat, då det i dagsläget inte finns övertygande bevis.

Borde Du Köpa Tribulus Terrestris?

borde köpa kosttillskott muskler

Att köpa tribulus terrestris som ett kosttillskott för att öka ditt testosteron och därmed bygga mer muskler är ett slöseri med pengarna, och är inget jag skulle rekommendera.

Letar du efter ett naturligt alternativ för att kanske öka din libido och sexlust så varför inte. Det finns däremot bättre alternativ för detta också.

Kort sagt, tribulus terrestris är förmodligen inte värt dina pengar.

Sammanfattningsvis om Tribulus Terrestris

Tribulus terrestris är en så kallad adaptogen som har använts inom traditionell indisk medicin under många hundra år för att öka mäns sexuella hälsa.

På senare år har det istället marknadsförts som ett kosttillskott för att öka testosteron i kroppen, även då majoriteten av forskning har motbevisat detta.

Med det sagt kanske det inte är ett helt värdelöst kosttillskott, där det har potential att hjälpa vid andra åkommor.

Vad tycker du om Tribulus Terrestris? Har du någon insikt eller erfarenhet att dela med dig? Lämna en kommentar längre ner!

Johannes Källman

Hej, det är jag som är Johannes. Jag är författaren bakom Gymlivet där jag strävar efter att förse mina läsare med användbar information som inte är fullt av skitsnack.


Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Add Content Block

Prenumerera På Nyhetsbrevet & Få En Gratis Guide Till Hur Du Sätter Upp Ett Effektivt Kostupplägg