• Start
 • /
 • Blogg
 • /
 • Din Guide Till Zink | Bästa Zinktillskotten 2022

Din Guide Till Zink | Bästa Zinktillskotten 2022

Viktigaste Punkterna:

1.

Zink är en essentiell mineral som våra kroppar behöver, som kan hittas naturligt i vissa livsmedel, berikade i andra, eller som ett kosttillskott.

2.

Zink medverkar i en rad olika biologiska funktioner, men kan också motverka förkylning och stärka immunförsvaret.

3.

Det är extra viktigt för vissa grupper av personer att få i sig tillräckligt med zink, bland annat vegetarianer och gravida kvinnor.

Zink är en väldigt viktig mikronutrient som vi människor behöver för att bibehålla en god allmänhälsa.

Vanligtvis får de flesta i sig tillräckligt med zink från sin kost, men det finns tillfällen då det kan vara behövligt att ta ett zinktillskott, för att säkerställa att man får i sin tillräckligt.

Men vad är zink för något, och vem borde ta ett zinktillskott? Finns det några biverkningar? 

Allt detta kommer vi att beröra i denna artikel.

Vad Är Zink?

vad är zink

Zink är en essentiell mineral som våra kroppar behöver, som kan hittas naturligt i vissa livsmedel, berikade i andra, eller som ett kosttillskott.

Människokroppen använder sig av zink för att skapa enzymer, förstärka vårt immunförsvar, bygga DNA, och för att förbättra viss utveckling i kroppen.

Utöver detta spelar zink en viktig roll när det kommer till att utveckla smak- och doftsinnen.

Zink är däremot inget som vi kan förvara i våra kroppar, vilket innebär att vi måste tillhandahålla oss detta från vår kost varje dag.

Problemet är därmed att den finns en del av befolkningen som inte får i sig tillräcklig mängder av zink dagligen, vilket leder till vissa negativa effekter.

Då detta är fallet kan det vara fördelaktigt att se över sin kost, alternativt börja ta ett zinktillskott. Detta är extra viktigt för oss som äter en växtbaserad kost, där vårt intag ofta behöver vara högre än våra köttätande vänner.

Vad Ska Man Kolla Efter i Ett Zinktillskott?

När man väljer ett zinktillskott är det viktigt att tänka på vilken typ av zink det är, doseringen, och formen av tillskottet.

Typ:

Precis som med de flesta kosttillskotten, finns det flera olika typer av zinktillskott. 

De huvudsakliga typerna att titta efter är zinkglukonat, zinkcitrat, zinkacetrat och zinpikolinat, då dessa former generellt sett är enklare att absorbera än zinksulfat - men kommer dessvärre till ett något dyrare pris.

Form:

Den vanligaste formen av zinktillskott är att det kommer i en kapsel eller tablett, vilket oftast är att föredra.

Det finns även flytande form av zink för de som ogillar att svälja tabletter. Dessa varianter kommer däremot vara betydligt dyrare.

Dosering:

Det viktigaste att kolla efter i ett zinktillskott är dess dosering per kapsel/tablett. 

Kom ihåg att mer inte nödvändigtvis är bättre, eftersom alla har olika behov av hur mycket zink de är ute efter att tillsätta i sin kost.

De 4 Bästa Zinktillskotten

1. Great Earth Super Zink

Pris:
79 kr


Pris/kapsel:
0.79 kr


Typ:

Citrat


Mängd/kapsel:
25 mg


Great Earth Super Zink pallar hem förstaplatsen på denna lista. Med 25 mg av zinkcitrat per vegansk kapsel till ett riktigt bra pris går det inte att slå denna produkt. Som en extra bonus innehåller varje kapsel även gurkmeja, något som är väldigt bra.

2. Elexir Pharma Organisk Zink

Pris:
69 kr


Pris/kapsel:
0.69 kr


Typ:

Citrat


Mängd/kapsel:
25 mg


Elexir Pharma Organisk zink hamnar på en andraplats på grund av dess låga kostnad per kapsel. Trots detta innehåller den fortfarande 25 mg per kapsel, vilket gör det till ett utmärkt val av zinktillskott.

3. Core Zink

Pris:
79 kr


Pris/kapsel:
0.79 kr


Typ:

Blandat


Mängd/kapsel:
25 mg


Core Zink hamnar på en tredjeplats som ytterligare ett säkert val av zinktabletter. Samma låga pris, och med 25 mg av zinkglukonat och zinkpikolinat gör det Core zink till ett stabilt val för de flesta.

4. Helhetshälsa Zinkstatus 

Pris:
139 kr


Pris/portion:
8.69 kr


Typ:

Flytande


Mängd/portion:
18.5 mg


På fjärdeplats kommer Helhetshälsa Zinkstatus, då jag tyckte det borde finnas med ett zinktillskott i flytande form på denna lista. Som du kan se blir priset per portion skyhögt i jämförelse med zink i tablettformer, vilket är varför den kommer sist på denna lista.

Varför Ska Man Ta Zink?

Zink är som tidigare nämnt en absolut livsviktig mineral som vi måste få i oss på en daglig basis för att bevara en god allmänhälsa.

Dess unika funktionsområden är många, men de huvudsakliga anledningar till varför du vill se till att du får i dig tillräckligt med zink är:

1. Zink och Immunfunktion

zink tillskott fördel

En allvarlig zinkbrist kommer att försämra immunförsvarets funktion avsevärt. En mild zinkbrist kan även hämna viktiga funktioner i kroppen, vilket gör ett tillräckligt intag av zink absolut nödvändigt.

Kroppen behöver bland annat zink för att kunna ta upp A-vitamin, vilket används av kroppen för att reparera och styrka din syn, slemhinnor och hud.

Ett tillräckligt zinkintag har även länkats till en lägre chans att åka på sjukdomar och infektioner, vilket tyder på att den har en avsevärd effekt på vårt immunförsvar.

2. Zink och Förkylningar

Vissa studier har även observerat att vissa former av zink (inte i tablett-form) har haft en positiv återhämtningsförmåga vid förkylning.

Om dessa tillskott togs inom 24 timmar efter första symtom bidrog de till förbättrade symtom under hela förkylningen, samt en snabbare återhämtningsprocess.

Med det sagt behövs det ytterligare forskning på denna front gällande dosering för optimalt resultat.

3. Zink och Makuladegeneration (Syn)

Makuladegeneration (AMD), eller åldersförändringar i gula fläcken är en åkomma som försämrar synen i äldre individer.

Zink har visats minska chansen att utveckla denna åkomma, samt sakta ner eventuella symtom vid ett tillräckligt dagligt intag.

Vem Borde Ta Ett Zinktillskott?

Det finns vissa grupper av individer som besitter en större risk att utveckla zinkbrist. Det är därför ett bra val för personer inom dessa riskgrupper att inkludera ett kosttillskott av zink. 

De huvudsakliga riskgrupperna är:

Vegetarianer och veganer

Den största gruppen av personer som bör vara uppmärksamma över deras zinkintag är de som primärt äter en växtbaserad kost.

En vegetarisk kost innehåller ofta betydligt mindre zink eftersom de inte äter animaliska produkter som innehåller större biotillgängliga mängder av zink.

Utöver detta är det även vanligare för veganer och vegetarianer att äta mer linser och fullkorn, vilket innehåller vissa fytater som binder zink och försämrar kroppens förmåga av att absorbera zink.

Detta kan leda till att vegetarianer/veganer behöver konsumera upp till 50% mer zink på en dagliga basis i jämförelse med allätare.

Människor med magsjukdomar

Folk som nyligen har opererat delar av magen, eller folk med tarmsjukdomar såsom Crohns kan även de ha en försämrad förmåga av att absorbera zink.

I dessa fall är det viktigt att inkludera ett zinktillskott eller äta livsmedel som innehåller högre mängder av detta.

Gravida och ammande kvinnor

Gravida kvinnor har en större chans att utveckla bristande nivåer av zink, främst då fostret kräver att man får i sig mer zink varje dag.

Samma sak kan hända för kvinnor som redan fött men som fortfarande ammar, då detta även minskar nivåerna av zink som finns kvar i kroppen.

På grund av detta kräver gravida och ammande kvinnor ett högre dagligt intag av zink.

Dosering Av Zink

Livsmedelsverkets rekommendationer kring ett dagligt intag av zink är följande:

Kön/Grupp/Ålder

Rekommenderat Intag

Barn under 2 år:

5 milligram

Barn 2-5 år:

6 milligram

Barn 6-9 år:

7 milligram

Flickor 10-13 år:

8 milligram

Pojkar 10-13 år:

11 milligram

Flickor 14-17 år:

9 milligram

Pojkar 14-17 år:

12 milligram

Kvinnor:

7 milligram

Män:

9 milligram

Gravida:

9 milligram

Ammande:

11 milligram

Livsmedelsverket har tyvärr ingen rekommendation för veganer/vegetarianer, men kom kom ihåg att om du är en bör du förmodligen sikta på ett intag strax över deras rekommendation.

Med det sagt är det säkert att ta ett större dagligt intag än dessa rekommendationer, då de är väldigt konservativa.

Zink och Biverkningar

Det är ovanligt att uppleva eventuella biverkningar av zinktillskott, men ett för stort intag kan leda till några biverkningar.

På kort sikt kan det leda till yrsel, kräkningar, förlorad aptit, diarré och huvudvärk.

På längre sikt kan detta även leda till att dina nivåer av järn i kroppen minskar, då zink och järn arbetar beroende av varandra i kroppen.

Livsmedel Som Innehåller Zink

mat med zink

Det finns som tur är många olika livsmedel som innehåller zink och att få i sig tillräckliga nivåer av det från en normal varierad kosthållning brukar vara relativt enkelt.

Här är några exempel på livsmedel som innehåller zink:

 • Nötkreatur
 • Kycklingbröst
 • Mjölk
 • Ägg
 • Ris
 • Bönor
 • Pumpakärnor
 • Bröd
 • Pasta

Sammanfattningsvis om Zink

Zink är en ytterst viktig mikronutrient som vi alla människor behöver konsumera på en daglig basis för att bibehålla en god allmänhälsa.

För majoriteten av personer kan detta intag göras via en nyttig och varierad kost, men för vissa personer inom riskgrupper, såsom vegetarianer eller gravida kvinnor, kan ett ytterligare tillskott av zink vara behövligt.

I dessa fall kan man köpa ett zinktillskott som förser dig med detta.

Vad tycker du om Zink? Har du någon erfarenhet av kosttillskottet? Lämna en kommentar nere i kommentarsfältet!

Johannes Källman

Hej, det är jag som är Johannes. Jag är författaren bakom Gymlivet där jag strävar efter att förse mina läsare med användbar information som inte är fullt av skitsnack.


Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Add Content Block

Prenumerera På Nyhetsbrevet & Få En Gratis Guide Till Hur Du Sätter Upp Ett Effektivt Kostupplägg