• Start
  • /
  • Blogg
  • /
  • Din Guide Till Ginseng | Bästa Panax Ginseng Tillskott 2022

Din Guide Till Ginseng | Bästa Panax Ginseng Tillskott 2022

Ginseng är något som kan hittas i många olika kosttillskott, i allt från multivitaminer till specifika tillskott för både män och kvinnor.

Det påstås kunna hjälpa mot alla möjliga åkommor, som att sakta ner åldrandet, förbättra din kognitiva förmåga, och även förbättrade erektioner.

Men hur väl stämmer dessa påståenden med vad den vetenskapliga forskningen säger, och hur användbart är ginseng egentligen?

Detta kommer vi att gå igenom i denna artikel som går igenom allt du behöver veta om ginseng, dess effekt, biverkningar och mycket mer.

Vad Är Ginseng?

panax ginseng kosttillskott guide

Ginseng är en växtsläkte vars rot har använts inom traditionell medicin i Asien och Nordamerika under flera hundratals år.

Panax ginseng(den variant som växer i Asien) är den mest välstuderade varianten av ginseng och är ett av de mest populära örtmediciner i världen som har använts för en rad olika hälsoeffekter genom åren.

Det finns många andra örter som också kallas för ginseng, men som inte innehåller den aktiva ingrediensen ginsenosider - vilket är ämnet som står för dess huvudsakliga hälsoeffekter.

En viktig sak att poängtera är att Ashwagandha (ett annat tillskott) även kallas för indisk ginseng - och marknadsförs därför som ett ginseng-tillskott i vissa fall.

Även då ashwagandha är väldigt nyttigt och hälsosamt, är det inte vad vi diskuterar i denna guide - utan här fokuserar vi istället på den asiatiska varianten panax ginseng.

Varför Köper Folk Panax Ginseng?

Det finns en rad olika anledningar till att folk köper och använder sig av ginseng, då det besitter och marknadsförs som ett tillskott med breda användningsområden.

Ginseng agerar som en kraftig antioxidant i kroppen vilket kan leda till en reduktion av kroppslig inflammation. Detta kan vara fördelaktigt för en rad olika tillstånd och åkommor, vilket även har lett till dess breda användning.

Det vanligaste påståendet kring ginseng är att det kan bidra till en uppiggande effekt samt som ett tillskott för att stärka ditt immunsystem.

Vad Är Panax Ginseng Bra För?

Område

Effekt

Bevis

Notering

Blodsockernivå

Hos diabetiska individer har ett intag av ginseng lett till ett direkt minskning av blodsockernivån. Denna effekt har inte replikerats i annars hälsosamma individer.

Kognition

En förbättrad kognitiv förmåga har observerats på grund av dess uppiggande effekt, kan även ha en positiv påverkan på depression.

Erektioner

En förbättring av ED (erectile dysfuntion) har observerats vid intag av ginseng, förmodligen som en konsekvens av ökad blodcirkulation och dess uppiggande effekt.

Inflammation

En minskning av IL-6 (markör för inflammation) har noterats vid intag av ginseng.

Blodcirkulation

En ökning av kroppens blodcirkulation har observerats.

Kolesterol

Kan potentiellt leda till lägre nivåer av kolesterol. Dess effekt är däremot högst opålitlig.

Testosteron

Kan öka testosteron hos individer med väldigt låga befintliga nivåer, förmodligen som en konsekvens av antioxidation i skadade testiklar.

Risk av cancer

Har associerats med en betydligt lägre risk av många former av cancer. Det är däremot oklart om detta resultat har att göra med att testpersonerna som tog ginseng levde ett mer hälsosamt liv eller inte. Finns därför ingen studie som har testat dess effekt mot en kontrollgrupp.

Bäst i Test av Panax Ginseng

1. Gerimax Ginseng

Pris:
155 kr


Mängd:
60 tabletter


Pris/portion:

2.58 kr


Form:
Tabletter


Gerimax Ginseng hamnar på en förstaplats som ett av de få alternativ till panax ginseng som vi kan hitta här i Sverige. Gerimax är även en standardiserad variant av ginseng, vilket gör att vi vet vad vi får för pengarna.

2. Rawpowder Panax Ginseng EKO

Pris:
179 kr


Mängd:
75 g


Pris/portion:

2.39 kr


Form:
Pulver


Rawpoder Panax Ginseng kommer på en andraplats då jag helt ärligt talat inte är säker på hur stor mängd ginsenosider det finns i detta tillskott, eftersom det inte är ett standardiserad variant av ginseng.

Dosering av Panax Ginseng

Ginseng Panax brukar att tas i 200 till 400 mg doser, en gång per dag för att stärka kroppens immunförsvar och hälsa.

Vissa studier har däremot sett att så låga doser som 40 mg kan vara effektiva, men för att uppleva dess kognitiva fördelar är ett intag på närmare 400 mg mest effektivt.

Dessa doser är baserade på koncentrationen av 2-3% av ginsenosider - vilket är standard för de flesta extrakt av ginseng.

Panax Ginseng och Biverkningar

Ginseng är säkert att inta vid rekommenderade doser, utan några allvarliga biverkningar.

Milda symtom kan uppstå som till exempel:

  • Sömnlöshet
  • Huvudvärk
  • Yrsel
  • Nervositet
  • Magbesvär

Borde Du Köpa Ginseng?

Panax Ginseng är absolut ett intressant kosttillskott för de som letar efter en uppiggande effekt utan att ta någon form av stimulantia som koffein.

Dess påverkan på kroppens hälsa är även ett plus, trots att dess effekt kanske inte är lika stor som vissa andra kosttillskott.

En värd investering att testa på i mina ögon.

Sammanfattningsvis om Ginseng

Det finns flera olika varianter av ginseng, men vi har i denna artikel fokuserat på den mest populära varianten som kallas för Panax Ginseng.

Det är en rot från ginseng-släktet som du kan hitta i vissa delar av Asien, och som har använts under många århundraden som ett naturligt läkemedel med en uppiggande effekt.

Likt många örttillskott är det något som har fungerat under en väldigt lång tid, och som nyare forskning även har påvisat.

Vad tycker du om Ginseng? Har du någon insikt eller erfarenhet att dela med dig? Lämna en kommentar längre ner!

Johannes Källman

Hej, det är jag som är Johannes. Jag är författaren bakom Gymlivet där jag strävar efter att förse mina läsare med användbar information som inte är fullt av skitsnack.


Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Add Content Block

Prenumerera På Nyhetsbrevet & Få En Gratis Guide Till Hur Du Sätter Upp Ett Effektivt Kostupplägg