• Start
  • /
  • Blogg
  • /
  • Din Guide Till Multivitamintillskott | Bästa Multivitamin 2022

Din Guide Till Multivitamintillskott | Bästa Multivitamin 2022

Viktigaste Punkterna:

1.

Ett multivitamintillskott är ett kosttillskott som innehåller en rad olika vitaminer och mineraler som är viktiga för att bibehålla en god allmänhälsa.

2.

Innehållet och doseringen av olika ingredienser kan variera kraftigt mellan olika multivitamintillskott, vilket gör det svårt att veta vilket som kan vara bäst för dig.

3.

Problemet med multivitamintillskott är att de sällan är väloptimerade sett till dess ingredienser och dosering.

Att hitta den "bästa" multivitaminen är lite som att leta efter en nål i en höstack.

Det finns tusentals olika märken att köpa, där alla innehåller olika ingredienser, och i olika doser - så hur ska en vanlig person kunna urskilja vilket som är det bästa?

Lägg till faktumet att vi alla har olika vitaminbehov, vilket innebär att ett visst multivitamintillskott inte nödvändigtvis är bäst för alla.

Denna guide kommer handla om allt du behöver veta kring multivitamintillskott, och varför det kanske inte är ett så bra köp för alla personer.

Nu kör vi.

Vad Är Multivitamintillskott?

multivitaminer vad är det

Ett multivitamintillskott är ett kosttillskott som innehåller en rad olika vitaminer och mineraler. Utöver detta innehåller olika multivitaminer ofta andra ingredienser som aminosyror, fettsyror och örter.

Det är ett tillskott som är extremt populärt men olika multivitaminer kan variera kraftigt i dess innehåll.

Det finns ingen fastställd definition över vad dessa tillskott bör innehålla, eller hur mycket av olika ingredienser de behöver innehålla.

Tillverkerare av olika multivitamintillskott bestämmer själva över dess innehåll vilket gör det svårt att definiera vad ett multivitamintillskott faktiskt är.

Vad Bör Man Titta på När Man Köper Multivitamintillskott

Vanligtvis kommer dessa multivitamintillskott i tablett-form men det finns även andra former, såsom pulver eller flytande form. 

Beroende på vad du har för preferenser här finns det många olika alternativ. Generellt kommer multivitaminer i tablett-form att vara det billigaste alternativet däremot.

Vad som är det bästa multivitamintillskottet är svårt att säga, eftersom alla personer kommer att behöva olika typer av vitaminer och mineraler.

Om du till exempel inte får i dig tillräckligt med magnesium eller D-vitamin från din kost, vill du förmodligen köpa ett multivitamintillskott som innehåller större mängder av detta.

Vad som är det bästa multivitamintillskottet för dig kommer således inte vara det bästa för någon annan, då alla har olika behov.

Med det sagt kan ett multivitamintillskott vara generellt bra om de innehåller högre nivåer av vitaminer och mineraler som är viktiga, som till exempel D-vitamin.

De 4 Bästa Multivitamintillskotten

1. Thorne Basic Nutrients 2/day

Pris:
379 kr


Portioner:
30 st


Tabletter/portion:

2 st


Pris/portion:
12.63 kr


Thorne Basic Nutrients är en solklar vinnare sett till dess innehåll, men kommer även till ett högre pris. Dess innehåll är precis vad man bör leta efter i ett multivitamintillskott - inga överdrivna doseringar av vitaminer och mineraler som inte är viktiga, samt inga onödiga ingredienser. Bara högkvalitativa mikronutrienter doserade för maximal effekt. Klar vinnare för alla personer, oavsett kön eller kostläggning.

2. Great Earth Everyday

Pris:
199 kr


Portioner:
60 st


Tabletter/portion:

1 st


Pris/portion:
3.32 kr


På andraplats hamnar Great Earth Everyday, vilket är ett något billigare alternativ än Thorne, men förser dig inte alls i närheten av samma mängder av viktiga mineraler och vitaminer. Det är däremot ett vältäckande multivitamintillskott och ett bra val för de som inte letar efter det absolut bästa.

3. Healthwell MultiVitaminer

Pris:
169 kr


Portioner:
90 st


Kapslar/portion:

1 st


Pris/portion:
1.88 kr


Healthwell Multivitaminer är ytterligare ett multivitamintillskott som täcker upp hyfsat många viktiga vitaminer och mineraler, men där doseringen är långt ifrån optimal. Det är också ett billigare val, och kan räcka för vissa individer som letar efter att få en litet tillskott av extra vitaminer.

4, Core Vitamins

Pris:
99 kr


Portioner:
60 st


Kapslar/portion:

1 st


Pris/portion:
1.65 kr


Här har vi det absolut billigaste alternativet på listan - och detta syns även om vi kollar till dess innehåll. Den täcker en rad av de viktigaste mikronutrienterna men doseringen är otroligt låg. Den kostar en tiondel så lite som Thorne per portion, och är förmodligen mindre än tio gånger så effektiv. Ett bra exempel på "man får det man betalar för", men är ju alltid bättre än inget alls.

Varför Ska Man Ta Multivitamintillskott?

Din kropp behöver ett brett spektrum av olika vitaminer och mineraler för att sköta alla dess sofistikerade biologiska funktioner.

I en perfekt värld får vi i oss alla dessa mikronutrienter från vår vanliga kosthållning, men till följd av den dieten som vi äter i västvärlden leder detta till att många får i sig bristande nivåer av många viktiga vitaminer och mineraler.

Så vad kan vi göra åt detta? Hur kan vi se till att vår kropp tillhandahålls alla dessa mikronutrienter på en daglig basis?

Det är här multivitamintillskott kommer in i bilden.

Tanken bakom att ta ett kosttillskott för att täcka upp så många viktiga vitamin- och mineralerbrister som möjligt är ett bra koncept.

På det sättet skulle man i teorin kunna fortsätta äta en dålig eller halvbra diet, och kunna täcka upp de låga nivåerna av viktiga vitaminer och mineraler med hjälp av ett multivitamintillskott.

Det är det minsta du kan förvänta dig av ett multivitamintillskott - att de är fulla av vitaminer och mineraler som är bra för oss i bra mängder. På det sättet skulle tillskottet kunna täcka upp för de hål som kan uppstå vid en ickeoptimal diet.

Problemet Med Multivitamintillskott

multivitamintillskott problem

Det största problemet med multivitamintillskott är att alla tillverkare inte tänker på samma sätt som oss.

Det är mer lönsamt att spendera mindre pengar på produktionen av dessa tillskott, för att sedan överdriva dess effekter, vilket i sin tur levererar större vinster för företaget.

Många tillverkare hoppas därmed att du inte ska kolla ingredienserna av deras multivitamintillskott, och hoppas absolut inte att du förstår dess innehåll.

Konsekvensen blir ett multivitamintillskott som inte är särskilt effektivt alls, främst på grund av två huvudsakliga anledningar:

1. Många multivitamintillskott är fullproppade av alla möjliga mikronutrienter, oavsett om vi behöver det eller inte, samtidigt som dessa är doserade alldeles för högt eller lågt.

Om du inte har ett underskott av en viss vitamin eller mineral kommer du förmodligen inte märka av någon effekt om du tillsätter ytterligare av dessa. I många fall är multivitaminer proppade med de mikronutrienterna som vi faktiskt inte behöver mer av, främst då det är billigast att producera.

Att inkludera höga nivåer av vissa mikronutrienter kan inte bara vara onödigt, men även skadligt.

Ett exempel är vitamin A (retinol) som ofta läggs till i multivitamintillskott då det är en vitamin. Det finns dock forskning som har observerat att höga nivåer av retinol kan skada njurarna genom att minska blodflödet till dess celler.

För att undvika detta väljer många tillverkare istället att inkludera något som heter β-karotin istället för retinol eftersom detta förvandlas till retinol i kroppen utifrån behov, vilket gör det betydligt säkrare. 

Problemet med detta är att β-karotin är vanligt förekommande i andra livsmedel, vilket gör det relativt onödigt att inkludera i ett multivitamintillskott.

Ytterligare ett exempel är vitamin E och vitamin C, vilket ofta är överdoserat i olika multivitamintillskott på grund av dess billiga produktionskostnad. 

Vitamin E inkluderas ofta i större mängder då tanken är att mer antioxidanter är bättre, vilket inte alltid stämmer. 

Ett dagligt intag av vitamin E över 400 IE har observerats leda till en ökad risk av dödlighet av alla orsaker. Mer är inte alltid bättre.

I många fall använder tillverkare sig av färdiga blandningar för att hålla nere kostnader, där de inte bestämmer optimala nivåer av olika ingredienser.

2. Många multivitamintillskott är fullproppade med onödiga ingredienser.

I vissa andra fall väljer tillverkare att inkludera fler ingredienser än vanliga vitaminer och mineraler.

En vanlig strategi är att proppa in så många ingredienser som möjligt, och på det sättet skapa en lång och förvirrande lista på ingredienser, samtidigt som man snålar på rimliga nivåer av viktiga mikronutrienter.

De menar ofta att dessa extrakt och örter har diverse hälsofördelar, men det stämmer inte alltid.

I många fall finns det ingen, eller väldigt liten forskning som backar dessa effekter, och det kommer med störst sannolikhet inte ha en märkvärd påverkan på din hälsa eller välbefinnande.

Sanningen är att för majoriteten av personer är ett multivitamintillskott något av ett "tilltrosköp" om man inte besitter den nödvändiga kunskapen bakom alla dess ingredienser.... och vem har det?

Viktiga Ingredienser Att Kolla Efter i Ett Bra Multivitamintillskott

mikronutrienter multivitamintillskott

Med det sagt är inte alla multivitamintillskott dåliga, utan det finns olika varianter därute som faktiskt innehåller viktiga mikronutrienter, och som är doserade på ett bra sätt.

Generellt är alla vitaminer bra att inkludera i ett multivitamintillskott, men som jag nämnde bör inte dessa ta upp allt för stor andel av innehållet.

Målet med en multivitamintablett bör vara att täcka upp för kroppens behov, vilket i praktiken innebär bra dosering av några viktiga mikronutrienter som många har problem att konsumera tillräckligt från en vanlig kosthållning.

Här är några att hålla utkik efter:

Vitamin A

Vitamin A är viktigt för att bibehålla god syn, ett starkt immunförsvar och en hälsosam reproduktiv hälsa. Det är även viktigt för att bibehålla normala funktioner i bland annat hjärtat, lungor och njurar.

Hur mycket Vitamin A din kropp behöver:

Män: 900 µg per dag

Kvinnor: 700 µg per dag

D-vitamin

D-vitamin är en essentiell vitamin som krävs för att bland annat hålla vårt immun- och nervsystem fungerade.

Som du kanske vet producerar vi D-vitamin främst genom kontakt med solen. Problemet med detta är att många i dagens samhälle, särskilt i Sverige, inte får tillräckligt med sol året om.

Detta leder till att D-vitaminbrist är otroligt vanligt, och är därmed något som är viktigt att tillsätta i sin kost på ett eller annat sätt.

Hur mycket D-vitamin din kropp behöver:

Mellan ålder 1-18: 15 - 25 µg

Över ålder 18: 37.5 - 50 µg

Vitamin B12

Vitamin B12 används i kroppen för att hålla ditt nervsystem och blodceller hälsosamma. Det är även involverat i produktionen av DNA, samt i processen av att ämnesomsätta mat.

Att lida av Vitamin B12-brist är ganska sällsynt hos majoriteten av individer, men för veganer och vegetarianer är det vanligare, då de äter en begränsad - eller ingen - mängd animaliska produkter.

Hur mycket Vitamin B12 din kropp behöver:

2.4 mg per dag

Vitamin B6

Vitamin B6 är involverad i över 100 olika biologiska processer i människokroppen, vilket gör det till en väldigt viktig vitamin.

Den är främst involverad i ämnesomsättningen såväl som vid produktionen av hormoner och röda blodceller.

Hur mycket Vitamin B6 din kropp behöver:

1.3 mg per dag

Magnesium

Magnesium är en annan essentiell mineral som är involverad i över 300 biologiska funktioner, bland annat proteinsyntes, nervfunktioner, blodtryck och benhälsa.

Hur mycket Vitamin A din kropp behöver:

Män: 400 mg per dag

Kvinnor: 310 mg per dag

Zink

Zink är en mineral som används vid skapandet av enzymer, proteiner och olika celler. Det krävs även för att hantera vitamin A i kroppen, och bidrar till ett starkare immunförsvar.

Vanligtvis får majoriteten av människor i sig tillräckligt med zink från sin kost, men det har visats att individer som tränar mycket kräver en högre mängd av zink på grund av att de svettas mer.

Det är även viktigt för vegetarianer och veganer att konsumera extra zink.

Hur mycket Zink din kropp behöver:

Män: 11 mg per dag

Kvinnor: 8 mg per dag

Koppar

Koppar är en mineral som används vid skapandet av röda blodkroppar samt energi i celler.

Utöver detta spelar det även en viktig roll vid bibehållandet av immun- och nervsystemets funktioner.

Hur mycket Koppar din kropp behöver:

900 µg per dag

Multivitamintillskott och Biverkningar

multivitamin biverkningar

Olika multivitamintillskott kommer självklart att ha olika biverkningar beroende på vad de innehåller.

Med det sagt är det relativt ovanligt att råka ut för biverkningar då du tar multivitamintillskott enligt rekommenderade mängder.

De vanligaste symtom som kan uppstå är ont i magen eller huvudvärk.

Sammanfattningsvis om Multivitamintillskott

Multivitamintillskott kan vara ett bra verktyg för att täcka upp diverse hål i din diet, i alla fall rent teoretiskt.

Problemet är dock att många multivitamintillskott är fullproppade med ingredienser som du inte nödvändigtvis behöver, samtidigt som de snålar med viktigare mikronutrienter - som har riktiga fördelar backade av vetenskaplig forskning.

Att hitta det bästa multivitamintillskottet för just dina behov kan därmed vara otroligt svårt.

Jag hoppas däremot att du med hjälp av denna guide kan ta ett välgrundat beslut kring vilket multivitamintillskott som är bäst, eller om det ens är värt din investering till att börja med.

Vad tycker du om ditt multivitamintillskott? Har du någon insikt att dela med dig? Lämna en kommentar längre ner!

Johannes Källman

Hej, det är jag som är Johannes. Jag är författaren bakom Gymlivet där jag strävar efter att förse mina läsare med användbar information som inte är fullt av skitsnack.


Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Add Content Block

Prenumerera På Nyhetsbrevet & Få En Gratis Guide Till Hur Du Sätter Upp Ett Effektivt Kostupplägg