• Start
 • /
 • Blogg
 • /
 • Guide Till Chinsstång | Köpguide För Hemmagym

Guide Till Chinsstång | Köpguide För Hemmagym

En av de bästa kroppsviktsövningarna du kan göra hemifrån är chins och/eller pull-ups. Det är en övning som primärt används för att träna övre ryggen, men har även träna dina armar, axlar och mage.

Med andra ord är det ett  effektivt redskap att inkludera i ett hemmagym för din hemmaträning.

Att välja rätt produkt när det kommer till en chinsstång kan däremot vara något komplicerat till följd av ett så brett urval. Vilken modell, vad den klarar av, och mycket mer, är aspekter som bör tas i beaktning innan du genomför ett köp.

Som tur är kommer vi i denna guide att gå genom allt du behöver veta för att köpa och använda dig av marknadens bästa chinsstång.

Vad Är En Chinsstång?

bäst i test chinsstång dörrtrapets guide


En chinsstång är i grunden ett effektivt träningsredskap som kan användas för att utföra en rad olika övningar, som bland annat chins och pull-ups.

Chins/pull-ups är en extremt effektiv och populär träningsövning som tränar större delen av överkroppen, men särskilt ryggen. Det är en grym övning för att stimulera styrkeövningar såväl som muskeltillväxt - och är absolut något som de flesta bör göra.

En chinsstång är ett (ofta billigt) verktyg som du kan använda hemma för att träna dessa övningar då det passar dig som bäst.

Precis som med mycket annat har chinsstänger ett antal olika benämningar där några av de mer populära som ofta används är:

 • Dörrtrapets
 • Pull-up Stång/Bar
 • Chin-up Stång/Bar
 • Chinsräcke
 • Räckhäv

Om du någonsin ser några av dessa benämningar nämnas vet du därmed att det är chinsstänger som diskuteras och inte andra separata verktyg.

Hur Du Väljer Rätt Chinsstång För Dina Behov

Att välja rätt chinsstång kan vara svårt i och med alla olika modeller och produkter som finns ute på marknaden. Vid en närmare översikt finns det däremot vissa distinkta skillnader mellan dessa som gör de mer eller mindre effektiva beroende på dina behov och förutsättningar.

Här är några av de viktigaste aspekterna att titta på innan du väljer rätt chinsstång för dig och ditt hemmagym.

Maxvikt & Stabilitet

Det är väsentligt att du väljer en dörrtrapets som är tillräckligt robust och stabil för att klara av din kroppsvikt. Om du väljer en produkt som inte klarar av din kroppsvikt kan det resultera i att den går sönder och kan även leda till onödiga skador.

Dubbelkolla alltid att dörrtrapetsen du väljer att använda känns stabil innan du börjar köra dina träningsset.

Grepp & Komfort

Nästa aspekt att ha i åtanke är hur bekväm stången är att träna med, samt vilken typ av grepp den kan förse dig med. Leta därmed efter en modell med ett grepp som du finner bekvämt.

Det är även värt att tänka på vilka grepp du kan köra med hjälp av chinsstången - ett brett, smalt och neutralt grepp är alltid bra att ha tillgång till om du kan hitta en modell med alla tre.

Pris

Förväntar du dig att använda denna chinsstång kontinuerligt under en längre period framåt kan det kännas dumt att inte spendera lite extra för att få en mer robust och kvalitativ produkt. Är det något som du eventuellt inte kommer använda så mycket kan ett billigare alternativ passa dig bättre.

Olika Typer av Chinsstång

chinsstång modell jämförelse

Den sista aspekten är förmodligen den viktigaste, då det är vad som avgör om och var du kan installera träningsstången. Dessa kan generellt delas upp i tre olika kategorier.

 • Teleskopisk chinsstång:

En teleskopisk chinsstång är en simpel design som går ut på att fästa en stång direkt i en dörröppning genom att placera och fästa den rakt i dörrkarmen.

Det positiva med dessa modeller är att de ofta är enkla att installera och montera, samtidigt som de sällan tar stor plats. I och med dess simpla design brukar dessa modeller även gå att köpa för ett billigt pris.

Nackdelarna med denna form av dörrtrapets är att det endast erbjuder en form av grepp i och med att det är en rak stång.

Det finns även en risk att dessa stänger kan lämna kvar fula märken i dörrkarmen. Är detta något du vill undvika kan andra modeller vara att föredra.

 • Självbärande chinsstång:

En självbärande chinsstång är precis som namnet avslöjar en stång som inte kräver någon form av fäste för att användas. Även dessa modeller placeras i dörrlisten, men då du hänger upp den klämmer du fast den i väggen/dörrlisten från båda sidor.

Efter ditt träningspass är det sedan enkelt att ta av den igen om du vill undvika att den syns.

Den största fördelen med självbärande chinsstänger är att de oftast erbjuder dig ett flertal grepp vilket innebär en högre nivå av flexibilitet när det kommer till ditt övningsurval.

Den huvudsakliga nackdelen med dessa är att det finns en större risk för att de fästs sämre och därmed riskerar att falla av. Detta kommer till stor del bero på hur mycket du väger samt hur dörren du fäster den i ser ut.

 • Fastskruvad chinsstång:

En fastskruvad chinsstång fästs oftast parallellt längs med väggen med hjälp av skruvar eller spikar. Detta tillåter dessa stänger att hantera högre vikter och en betydligt lägre risk att den lossnar.

Är du någon som väger lite mer alternativt tränar med extra vikt (med hjälp av en viktväst eller viktbälte) är dessa modeller definitivt något för dig.

Om du däremot letar efter en modell som du enkelt kan gömma undan då du inte använder är dessa förmodligen inte för dig. De brukar även vara något dyrare.

Bäst i Test Av Chinsstänger

1. Abilica Chin Up Bar

Pris:
1499 kr


Typ:
Fastskruvad


Grepp:

Samtliga


Maxvikt:
130 kg


Ablicias Chin Up Bar kommer in på en förstaplats som denna listas mest seriösa och robusta chinsstång du kan köpa. Denna dörrtrapets är det perfekta valet för dig som tar din träning seriöst och letar efter ett bra redskap som kommer att klara sig en längre tid i hemmagymmet. Med samtliga grepp möjliggör det även en rad olika styrkeövningar.

2. Virtufit Door Gym Multi Deluxe

Pris:
499 kr


Typ:
Självbärande


Grepp:

Pronerat/supinerat


Maxvikt:
120 kg


Virtufit självbärande chinsstång kommer in på en andraplats som ett stabilt val av chinsstång som du enkelt kan använda genom att fästa den i majoriteten av dörrkarmar. Det kommer även till ett betydligt billigare pris vilket är fördelaktigt för dig som letar efter en chinsstång på en tajt budget. Greppen är även vadderade vilket förser dig med ett starkt grepp under hela setet.

3. Casall Chin Up Bar

Pris:
399 kr


Typ:
Teleskopisk


Grepp:

Pronerat/supinerat


Maxvikt:
100 kg


Casalls teleskopiska Chin Up Bar kommer på en tredjeplats som ett grymt bra val för dig som letar efter en dörrtrapets att fästa direkt i dörröppningen. Priset är billigt och den tål ända upp till 100 kilo, vilket innebär att det är ett grymt budgetval att testa på.

FAQ Chinsstång

Vilka övningar kan man köra med hjälp av en chinsstång?

Dessa träningsstänger kan användas till en rad olika kroppviktsövningar som är effektiva för att träna och styrka flera muskelgrupper. Här är några av de huvudsakliga övningarna du kan köra:

 • Chins/Pull-ups: Den klassiska ryggövningen är grymt effektiv när det kommer till att utveckla styrka och muskelmassa i både rygg, armar och axlar. Beroende på vilket grepp du använder dig av kan du fokusera mer på till exempel biceps, triceps eller olika områden på ryggen.
 • Hängande benlyft: En grymt effektiv (och tuff) magövning som går ut på att du hänger med raka armar och för dina ben rakt uppåt tills att de är parallella med golvet.
 • Andra magövningar: Det finns en rad andra magövningar som du även kan göra med hjälp av en chinsstång, som till exempel toes to bar eller vindrutetorkaren.

Vad gör jag om jag inte klarar av en repetition av chins?

Det är långt ifrån vanligt att nybörjare till styrketräning klarar av chins, och om de gör det klarar de ofta inte fler än några få repetitioner.

Har du som ambition att kunna klara av chins krävs det tålamod för att utveckla den nödvändiga kroppsstyrkan, men det finns ett fåtal knep som du kan använda dig av för att snabba på denna process. Ta en titt på följande video av Scooby, där han förklarar exakt hur du ska träna för att klara av dina första chins.

Ett annat användbart verktyg kan vara ett gummiband om du låter hänga från chinsstången. Placera sedan ditt knä/fot i detta gummiband för att få lite extra hjälp i bottenläget av övningen.

Har du problem med din greppstyrka när det kommer till chins/pull-ups kan dragremmar eller träningshandskar vara ett bra val för dig.

Hur kan jag göra chins svårare?

Progressiv överbelastning är en fundamental aspekt av styrketräning och krävs för att vi på sikt ska kunna bli starkare och utveckla mer muskelmassa.

För att applicera denna överbelastning krävs det att vi ökar den träningsstimulans som vi utsätter vår kropp för. Ett enkelt sätt att öka denna stimulans på är genom att träna hårdare med tyngre vikter alternativt fler repetitioner.

Om du upplever att det känns för lätt att utföra 8-12 repetitioner av chins kan du överbelasta övningen genom att tillägga ytterligare vikt. Då det handlar om en kroppviktsövning är det inte lika enkelt som att manipulera vikten du tränar med utan du måste tillägga ytterligare vikt utöver din egna kroppsvikt.

Det enklaste sättet att göra detta på är genom att använda sig av ett viktbälte eller viktväst. Med hjälp av dessa redskap kan du höja vikten du tränar med - och därmed uppnå progressiv överbelastning.

Är det säkert att använda en chinsstång monterad i dörrkarmen?

Att montera en chinsstång direkt i dörrkarmen är säkert om de används på ansvarsfullt, samt att installationen sker på rätt sätt enligt instruktionerna. Dubbelkolla även specifikationerna av chinsstången och undvik att överstiga dess maxkapacitet.

Kan en teleskopisk chinsstång skada dörrkarmen?

Ja, det är möjligt att vissa chinsstänger kan skada dörrkarmen du monterar de i på sikt. Det kommer med störst sannolikhet inte handla om några allvarliga konsekvenser men det kan påverka färgen och lämna några märken - särskilt om stången inte har installerats på rätt sätt.

För att undvika eventuella problem bör du följa installationsguiden nära och eventuellt använda någon form av skydd mellan stången och dörrkarmen för att förhindra märken.

Sammanfattningsvis om Chinsstänger

En chinsstång eller pull-up bar är ett fundamentalt redskap som bör inkluderas i alla typer av hemmagym då det förser det med ett brett varierat flöde av eventuella övningar du kan göra.

Oavsett om du är nybörjare till styrketräning eller inte är en chinsstång hemma en värd investering. Chin-ups och Pull-ups är en av basövningarna, vilket innebär att de bör utgöra en stor del av din ryggträning.

Utan en stabil och effektiv chinsstång blir det däremot svårare att utföra de på ett effektivt sätt.

Vad tycker du om Chinsstänger? Har du någon insikt eller erfarenhet att dela med dig? Lämna en kommentar längre ner!

Johannes Källman

Hej, det är jag som är Johannes. Jag är författaren bakom Gymlivet (Numera OurFitness) där jag strävar efter att förse mina läsare med användbar information som inte är fullt av skitsnack.Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Add Content Block

Prenumerera På Nyhetsbrevet & Få En Gratis Guide Till Hur Du Sätter Upp Ett Effektivt Kostupplägg