• Start
  • /
  • Blogg
  • /
  • Guide Till Grönt Te Extrakt | Bästa Kosttillskott av Grönt Te 2022

Guide Till Grönt Te Extrakt | Bästa Kosttillskott av Grönt Te 2022

Te är den näst mest populära drycken i hela världen, bara efter vatten - och av goda anledningar.

Historien bakom grönt te började i Kina, redan för 5000 år sedan då någon insåg att man kunde använda löven från camellia sinensis-växten för att göra en god dryck.

Ända sedan dess har det varit en av världens populäraste drycker, som nu för tiden ofta konsumeras på grund av dess hälsofördelar.

Men vad är det som gör grönt te speciellt, och fungerar det verkligen?

Det är exakt vad vi kommer att besvara i denna guide, tillsammans med effektiva doseringar, biverkningar och mycket mer.

Vad Är Grönt Te Extrakt?

grönt te extrakt kosttillskott guide

Grönt te extrakt är helt enkelt löv från grönt te som har preparerats och sammanställts som ett kosttillskott.

Från ett praktiskt perspektiv spelar det ingen roll om du dricker grönt te eller om du tar ett tillskott av grönt te extrakt - förutom att du kanske får i dig större koncentrationer av dess effektiva substans genom ett kosttillskott.

Majoriteten av de hälsofördelar som kan uppstå vid ett intag av grönt te är associerade från de kemikalier som kan hittas i grönt te vid namn polyfenoler.

Detta är molekyler som växten producerar för att skydda sig själv mot diverse mikroorganismer, och som även agerar som en kraftig antioxidant.

Grönt te specifikt innehåller mycket av en polyfenol som kallas katekiner. Det finns även flera typer av katekiner, men grönt te innehåller mycket av den mest potenta, epigallokatekingallat (EGCG).

Det är detta aktiva ämne (EGCG) som är mest intressant sett till grönt tes hälsofördelar.

Varför Köper Folk Grönt Te Extrakt?

Den huvudsakliga anledningen till varför folk väljer att köpa och använda sig av kosttillskott med grönt te extrakt är för att förbättra sin allmänhälsa, såväl som kroppsammansättning.

Mer specifikt letar de ofta efter att bränna mer fett och gå ner i vikt, förbättra hjärthälsa, samt förhindra kroniska sjukdomar och cancer.

De bra nyheterna är att rätt grönt te-extrakt faktiskt kan hjälpa dig med vissa av dessa hälsofördelar.

Det är däremot viktigt att notera att de effekter som jag går igenom i denna guide framför allt relateras till dessa katekiner, och framför allt EGCG.

Det finns många extrakt av grönt te som inte innehåller detta, eller som innehåller väldigt små mängder av det - dessa kommer inte kunna leverera samma typ av resultat.

Varför Köper Folk Grönt Te Extrakt?

Den huvudsakliga anledningen till varför folk väljer att köpa och använda sig av kosttillskott med grönt te-extrakt är för att förbättra både sin allmänhälsa, såväl som kroppssammansättning.

Mer specifikt letar de ofta efter att bränna mer fett och gå ner i vikt, förbättra hjärtats hälsa, samt förhindra kroniska sjukdomar och cancer.

De bra nyheterna är att rätt grönt te-extrakt faktiskt kan hjälpa dig med vissa av dessa hälsofördelar.

Det är däremot viktigt att notera att de effekter som jag går igenom i denna guide framför allt relateras till dessa katekiner, och framför allt EGCG.

Det finns många extrakt av grönt te som inte innehåller detta, eller som innehåller väldigt små mängder av det - dessa kommer inte kunna att leverera samma typ av resultat.

Vad är Grönt Te Bra För?

Område

Effekt

Bevis

Notering

Kroppsfett

Bra bevis finns för att styrka effekten av grönt te på kroppsfett, där ett intag verkar sänka detta något, trots att resultatet har varit något inkonsekvent.

Fettoxidation

En mindre ökning av fettoxidation (andelen energi som utvinns från fettsyra istället för glukos i kroppen) har också observerats i relation till ett intag av grönt te.

Blodcirkulation

Har observerats öka blodflödet något.

Kolesterolprofil

En liten reduktion av kolesterol har noterats vid intag av grönt te, samt en mindre ökning av HDL-C (bra kolesterol).

Blodtryck

En mindre minskning av blodtryck har även observerats, vilket kan vara länkat till dess antioxidativa förmågor.

Blodsockerkontroll

Grönt te extrakt kan hjälpa dig bättre kontrollera din blodsockernivå, i alla fall under kontrollerade miljöer.

Kognition

Blandat resultat, men kan förbättra kognitiva förmågor hos individer med sämre kognitionsförmåga.

Antioxidation

Polyfenoler från grönt te har visats vara kraftfulla antioxidanter, och har observerats minska markörer för oxidativ stress i kroppen.

Muskelskada & Träningsvärk

Då det agerar som en kraftig antioxidant, har det även observerats minska eventuell muskelskada som uppkommer under träning, samt minska träningsvärk efter.

Ledhälsa

Väldigt begränsad forskning kring grönt tes effekt på ledhälsa, men några preliminära resultat pekar på att det kan ha en positiv effekt.

Bäst i Test av Grönt Te-Extrakt

1. Self Omninutrition Green Tea

Pris:
139 kr


Mängd:
120 tabletter


Pris/tablett:

1.16 kr


EGCG/tablett:
300 mg


Self Omninutrition Green Tea hamnar på en förstaplats som det mest ekonomiska alternativet, med hela 300 mg EGCG per 500 mg tablett - vilket är precis vad vi letar efter i ett bra kosttillskott av grönt te.

2. Body Science Green Tea

Pris:
139 kr


Mängd:
100 tabletter


Pris/tablett:

1.39 kr


EGCG/tablett:
250 mg


Body Scienes Green Tea kommer in på en andraplats som ett annat bra alternativ, där varje 500 mg tablett innehåller 250 mg av EGCG.

3. Bulk Högkoncentrerade Grönt Te Kapslar

Pris:
129 kr


Mängd:
90 tabletter


Pris/tablett:

1.43 kr


EGCG/tablett:
202 mg


Bulks grönt te tillskott hamnar på en tredjeplats då dess koncentration av EGCG inte är lika högt som föregående alternativ, då varje 500 mg tablett endast innehåller cirka 200 mg av EGCG.

4. Core Green Tea

Pris:
99 kr


Mängd:
60 tabletter


Pris/tablett:

1.65 kr


EGCG/tablett:
220 mg


Core Green Tea är ett annat potenta alternativ. Varje tablett (440mg) innehåller 220 mg av EGCG, men där priset per tablett är något dyrare.

5. Star Nutrition Green Tea

Pris:
109 kr


Mängd:
90 tabletter


Pris/tablett:

1.21 kr


EGCG/tablett:
175 mg


På femteplats hamnar Star Nutrition Green Tea då dess koncentration av EGCG helt enkelt är lägre än föregående alternativ. Varje 500 mg tablett innehåller endast 175 mg av EGCG.

Dosering av Grönt Te Extrakt

Grönt tes effekter är dosrelaterade, vilket innebär att ju mer du intar, ju mer effekter kommer du att märka av. Denna effekt är självklart avtagande, vilket innebär att det finns en optimal nivå där du får maximala effekter utan några biverkningar.

Som vi tidigare nämnt är det katekinen EGCG som vi vill åt, där en optimal dos är 400 till 500 mg per dag.

De flesta kosttillskotten av grönt te extrakt innehåller ungefär 50% av EGCG medans en kopp av grönt te motsvarar mellan 50-100 mg av grönt te extrakt.

Det innebär att du behöver dricka mellan 10-20 koppar om dagen - lite för mycket med andra ord.

Ett bättre val är därmed att inta ett kosttillskott med extrakt från grönt te som är rikt i EGCG.

Grönt Te och Biverkningar

Om det tas inom rekommenderade mängder är grönt te säkert att använda utan några allvarliga biverkningar.

Vissa milda symtom kan uppkomma, som bland annat:

  • Huvudvärk
  • Nervositet
  • Halsbränna
  • Diarré

Dessa biverkningar brukar däremot endast upplevas för individer som har en låg koffeintolerans. Om du är en av dessa kan ett koffeinfritt te vara ett bättre val.

Borde Du Köpa Grönt Te-Extrakt?

grönt te mat livsmedel fördelar

Grönt te är otroligt nyttigt, och är definitivt något som kan gynna alla personer som bryr sig om sin allmänhälsa.

Ett kosttillskott av det kanske inte är rätt val för alla, men de som vill ta sin hälsa till nästa nivå, alternativt de som vill åt ytterligare ett hjälpmedel för att gå ner i vikt, kan gynnas av grönt te extrakt.

Det är relativt billigt, och ett av de få tillskotten som faktiskt kan bidra med en bättre fettförbränning.

Sammanfattningsvis om Grönt Te & Viktnedgång

Grönt te är inte bara en av världens mest populära drycker, men även en otroligt nyttig sådan.

Det har redan använts under tusentals år, men nutidens forskning har närmare kunnat fastställa dess biologiska effekter på oss människor - och det ser mycket lovande ut.

Ett intag av grönt te, och specifikt rätt grönt te extrakt, kan inte bara hjälpa oss att må bättre, men kan även agera som ett verktyg för att förbättra vår fettförbränning.

Vad tycker du om Grönt Te Extrakt? Har du någon insikt eller erfarenhet att dela med dig? Lämna en kommentar längre ner!

Johannes Källman

Hej, det är jag som är Johannes. Jag är författaren bakom Gymlivet där jag strävar efter att förse mina läsare med användbar information som inte är fullt av skitsnack.


Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Add Content Block

Prenumerera På Nyhetsbrevet & Få En Gratis Guide Till Hur Du Sätter Upp Ett Effektivt Kostupplägg