• Start
  • /
  • Blogg
  • /
  • Allt om Gymhandskar | Bästa Träningshandskar 2022

Allt om Gymhandskar | Bästa Träningshandskar 2022

De bästa gymhandskarna - eller träningshandskar som det också kallas - kommer inte tillåta dig att lyfta dubbelt så mycket under nästa pass, men kan vara ett bra alternativ för individer som letar efter att förbättra deras grepp och skydda sina händer.

Om du precis har börjat styrketräna och vill undvika förhårdnader och sprucken hud på händerna kan det vara bra att investera i ett par sköna och effektiva gymhandskar.

Men hur väljer vi rätt handskar för dig och dina förutsättningar? Det är denna fråga vi kommer att försöka besvara i denna guide.

Vad Är Gymhandskar?

gymhandskar guide jämförelse

Ett par gymhandskar (även kallat träningshandskar) är precis vad namnet avslöjar, nämligen ett par handskar som är avsedda att användas på gymmet och vid andra kraftsporter.

Styrketräning och liknande sporter går ut på att lyfta tyngre vikter vilket utsätter händerna för mycket friktion och stress - något som kan resultera i sprucken och förhårdnad hud.

Detta är extra vanligt för nybörjare till styrketräning då de ännu inte har stärkt huden på händerna tidigare.

Gymhandskar fungerar genom att skydda dina handflator mot denna typ av slitage och friktion, vilket minimerar chansen att spräcka huden och tillåter dig därmed att fokusera på träningen istället.

I och med en ökad friktion mellan handsken och stången/vikten du tränar med kan det även förbättra ditt grepp, och därmed din prestation. Upplever du att det är din greppstyrka som brukar ge upp först under till exempel chins kan ett par handskar vara mycket fördelaktigt för att klara av fler repetitioner innan muskelgruppen själv tröttas ut.

Ett par gymhandskar är därmed för de individer som vill undvika att slita ut eller skada sina händer under träning, alternativt för individer som letar efter att förbättra sitt grepp och på så vis träna mer effektivt.

Hur Du Väljer Rätt Träningshandskar För Dina Behov

träningshandskar gymhandskar

Att välja rätt träningshandskar att köpa kan vara svårt i och med det breda utbudet vi har att välja på. Här är några av de huvudsakliga aspekterna att titta närmare på innan du bestämmer vilken modell som är rätt för dig.

Grepp

Alla gymhandskar kommer att förse dig med bättre grepp, men hur mycket kan variera kraftigt frånprodukt till produkt.

Det är viktigt att ta en extra titt på handskens grepprelaterade material (läder och silikon är oftast bäst) samt hur stor yta av handsken som detta material täcker.

Tyg

Det är viktigt att säkerställa att dina gymhandskar är skapade av material och tyg som är bekvämt, flexibelt och andningsbart.

Är handskarna inte flexibla och bekväma kommer det vara svårt att använda de på ett effektivt sätt, då det kan resultera i ett begränsat rörelseomfång och därmed försämrad prestation. Dess andningsbarhet är även viktigt för att du ska kunna hålla dina händer svala och svettfria i en så stor mån som möjligt.

Handskar gjorda på mycket läder kommer ofta att vara mer slittåliga men även stela och hårda vid användning. Handskar gjorda på ett syntetiska material kommer istället att vara mer flexibla men kanske inte hålla lika länge.

Generellt kan man säga att en del läder är väldigt bra för att säkerställa att det är en robust och stabil produkt som kommer att hålla en längre period.

Vaddering

Vadderingen är vad som kommer att skydda dina händer mot skivstången vikten du tränar med. En första tanke kanske därmed är att mer är bättre men för mycket vaddering kan försämra din greppstyrka och därmed din prestation.

Att hitta gymhandskar som förser dig med en tillräcklig vaddering utan att påverka din greppstyrka är därmed fördelaktigt.

Stöd

De flesta gymhandskarna kommer även att förse dig med extra handledsstöd vilket kan vara positivt vid styrketräning - särskilt under tyngre lyft såsom bänkpress.

Dessa fungerar på samma sätt som ett par handledslindor, där gymhandskar oftast förser dig med ett mindre handledsstöd än dessa.

Beroende på vilka övningar du kör kan ett mer robust/flexibelt handledsstöd vara fördelaktigt.

Olika Typer Av Gymhandskar

Det finns lite olika typer av gymhandskar som kan passa olika individer olika bra beroende på dess användningsområde och erfarenhet.

De vanligaste gymhandskarna är fingerlösa handskar. De ser ut som vanliga handskar där toppen av fingrarna har skurits av vid knogen för att dina fingrar ska kunna få ett bättre känsla över stången eller vikten du tränar med. 

Detta bidrar delvis med bättre kontroll över dina rörelser men även svalare och mindre svettiga händer - något som är väldigt fördelaktigt för att kunna prestera på topp.

Det finns även gymhandskar med skydd för hela fingrarna. Dessa kan förse dig med ett bättre grepp - särskilt för nybörjare - samtidigt som det passar bättre för träning utomhus. Den huvudsakliga nackdelen är att dessa handskar lätt blir varma under träning vilket kan resultera i mycket svett.

Det finns även en rad andra minimalistiska modeller av gymhandskar som saknar skydd för fingrarna helt och hållet. Vissa av dessa är speciellt designade för till exempel CrossFit och gymnaster, medans andra är designade för generell användning på gymmet.

Bäst i Test - Gymhandskar

Bästa Overall - Better Bodies Pro Gym Gloves

Pris:
399 kr


Kön:
Unisex


Läder:

40%


Tvättbara:
Handtvätt


Better Bodies Pro Gym Gloves kommer in på en förstaplats som ett par perfekta handskar för all typ av styrketräning. Det är något dyrare än många andra alternativ på denna lista men det medför även en hög grad kvalitet som kommer att räcka en lång tid. Skapade med 40% läder samt riktigt skön vaddering gör dessa till ett par funktionella och slittåliga handskar som även kan handtvättas vid behov.

Bästa Budget - Better Bodies Basic Gym Glove

Pris:
199 kr


Kön:
Unisex


Läder:

0%


Tvättbara:
Maskintvätt


Better Bodies har även en Basic Gym Glove vilket är ett par budgetvänliga men robusta gymhandskar som passar den mesta träning. De är enkla att börja använda och medför en stor grad av flexibilitet vilket kan vara bra för nybörjare som letar efter ett första par att testa på. De kan även maskintvättas vilket gör det enkelt att hålla de fräscha och rena.

Bästa Gymhandsken För Kvinnor - Casall Excercise Glove

Pris:
199 kr


Kön:
Kvinna


Läder:

0%


Tvättbara:
Handtvätt


Casall Exercise Glove är ett par riktigt robusta träningshandskar som är specifikt utformade för kvinnor. Dess passform och storlek är därmed något mindre med en extra vaddering vid handflatan. För någon som är ny till styrketräning kan dessa handskar vara ett perfekt första steg.

Bästa Gymhandske Med Handledsstöd - Dallas Wrist Wrap Gloves

Pris:
299 kr


Kön:
Unisex


Läder:

40%


Tvättbara:
Handtvätt


Är du någon som har större styrkerelaterade ambitioner med din träning kan ett extra handledsskydd vara något för dig. Gorilla Wears Dallas Wrist Wrap Gloves är perfekt för dig som letar efter ett par robusta träningshandskar som även kan förse dig med ett extra stöd för handlederna vid behov. Dessa passar däremot inte dig som inte lyfter allt för tunga vikter då det kommer kännas för stela.

Bästa Utomhushandsken - Casall Excercise Glove Long Fingers

Pris:
349 kr


Kön:
Unisex


Läder:

0%


Tvättbara:
Handtvätt


För dig som brukar styrketräna utomhus under lite kyligare förhållanden kan Casall Exercise Glove Long Fingers vara den perfekta modellen för dig. Med andningsbart material som även förser dig med ett stabilt grepp är dessa handskar väldigt flexibla när det kommer till temperatur och användningsområde.

Borde Du Använda Gymhandskar?

Många erfarna individer inom styrketräning menar att du bör undvika att använda gymhandskar, då det kan ha en negativ påverkan på din greppstyrka på sikt.

Att istället köra utan handskar och utveckla både greppstyrka och starkare hud kan i längden vara mer fördelaktigt - särskilt om du har ambitiösa styrkerelaterade mål.

Med det sagt är det helt upp till dig själv om du väljer att använda gymhandskar eller inte. Känner du att träningshandskar medför mer positiva än negativa fördelar finns det ingen anledning till att inte använda de.

För mer erfarna och starka lyftare skulle jag istället rekommendera handledslindor eller dragremmar för de riktigt tunga lyften. Detta kommer vara både säkrare och mer effektivt än gymhandskar.

Sammanfattningsvis om Gymhandskar

Gymhandskar/träningshandskar är ett redskap som många använder sig av på gymmet för att förbättra sitt grepp och minska skador och slitage på händerna.

Även då dessa handskar kan kännas skönt att använda, särskilt för individer utan allt för stor erfarenhet av styrketräning, tycker jag det är något som bör begränsas.

Är du lite mer erfaren inom styrketräning skulle jag därmed avråda från att använda gymhandskar då det på sikt är bättre att utveckla starkare hud och greppstyrka.

Är greppet något du behöver hjälp med under riktigt tunga lyft skulle jag istället rekommendera ett par dragremmar eller flytande magnesium.

Vad tycker du om Gymhandskar? Har du någon insikt eller erfarenhet att dela med dig? Lämna en kommentar längre ner!

Johannes Källman

Hej, det är jag som är Johannes. Jag är författaren bakom Gymlivet (Numera OurFitness) där jag strävar efter att förse mina läsare med användbar information som inte är fullt av skitsnack.Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Add Content Block

Prenumerera På Nyhetsbrevet & Få En Gratis Guide Till Hur Du Sätter Upp Ett Effektivt Kostupplägg