• Start
 • /
 • Blogg
 • /
 • Allt om Q10 | Bästa Q10 Tillskott 2022

Allt om Q10 | Bästa Q10 Tillskott 2022

Q10 är ett populärt kosttillskott som ofta marknadsförs som en kraftfull antioxidant med energihöjande effekter.

Du kanske kommer ihåg ordet mitokondrie från biologilektionerna i skolan, och att det förklarades som cellernas egna kraftverk?

Denna simpla förklarning är vad som har gjort det så enkelt att marknadsföra Q10 som ett kosttillskott för energi, då det kan hjälpa dessa mitokondrier att bättre producera ATP.

Men är Q10 verkligen så effektivt, och kan det bidra till ett högre ork och energinivå?

Detta kommer vi att besvara i följande guide, tillsammans med dess andra effekter, biverkning, doseringar och mycket mer.

Vad Är Q10?

q10 kosttillskott guide

Coenzym Q10 (även kallat CoQ10) är en molekyl som skapas av människokroppen för att hjälpa mitokondrie producera energi, och för att bidra till kroppens antioxidativa system.

För er som inte kommer ihåg de gamla biologilektionerna från skolan är mitokondie väldigt små saker som kan hittas i våra celler, och som producerar energi till ATP. Q10 är därmed en molekyl som bidrar till produktionen av ATP och därmed till kroppens energi.

Det är faktiskt så betydelsefullt att utan Q10 skulle du helt enkelt dö.

Men innan du blir skraj och kastar hela lönen på Q10-tillskott är det viktigt att förstå att kroppen själv kan producera denna molekyl, vilket innebär att vi inte behöver konsumera det igen vår kosthållning för att överleva.

Du behöver därmed inte oroa dig för att dö bara för att du inte tar ett Q10-tillskott, men det finns däremot optimala nivåer av Q10 som kan bidra med mer positiva effekter.

Varför Använder Folk Q10?

Anledningen till att folk tar kosttillskott av Q10 faller in i en av tre olika kategorier.

1. Den huvudsakliga anledningen till att folk använder sig av Q10 är på grund av dess antioxidativa effekter i kroppen.

Det är ett bra kosttillskott för sådant, då det är en fettlöslig antioxidant som lätt kan absorberas och användas av kroppen. Det kan därför ses som ett "standardtillskott" av antioxidanter.

Ett tillskott av Q10 är faktiskt ett av de få tillskott som samlas i högre koncentration i hjärtvävnad, vilket är en bra indikation på dess betydelse och effektivitet som en antioxidant.

2. En annan anledning till att använda Q10 är för att förbättra dina energinivåer. Tanken är att eftersom Q10 hjälper mitokondrie att producera energi, kan det därmed leda till en ökad energiproduktion.

3. Den sista anledning till att använda Q10 är för att lindra och hantera symtom relaterat till diverse åkommor, vanligtvis hjärt- och kärlsjukdomar.

Som ett kosttillskott kommer Q10 i två olika former: ubikonon och ubikonol. Båda formerna verkar visa liknande potenta resultat, och är inget du behöver oroa dig för när du väljer ett Q10-tillskott.

Effekter av Q10

Område

Effekt

Bevis

Notering

Antioxidation

Ett tillskott av Q10 har visat påtagliga antioxidativa förmågor. Detta innebär däremot inte att det kan leda till diverse positiva effekter, utan är snarare en bra "skyddande" antioxidativ molekyl som skyddar mot en större oxidativ stress.

Träningskapacitet (med hjärtproblem)

Det verkar som att Q10 kan förbättra träningskapaciteten och energinivåer hos individer som tidigare har haft en hjärtinfarkt.

Trötthet vid Träning

Det kan finnas en mindre anti-utmattande effekt av Q10 vid träning, samt en mindre nivå av oxidation.

Insulinkänslighet

Q10 kan visa en signifikant effekt på individers insulinkänslighet, främst hos de som besitter insulinrelaterade sjukdomar.

Symtom av Fibromyalgi

Q10 verkar vara mycket effektiv vid reducering av symtom av fibromyalgi.

Kronisk Migrän

Studier har funnit en noterbar reduktion av hur ofta och kraftfulla migräner uppstår hos individer som lider av kronisk migrän.

Testosteron

Någon enstaka studie har funnit en liten ökning av testosteron vid intag av Q10 hos individer med redan låga nivåer. Det är dock inte en stor ökning.

Energiproduktion

Det finns inga bevis på att Q10 kan leda till en ökad energiproduktion. Att öka nivåer av Q10 i kroppen verkar inte leda till en direkt eller tillförlitlig ökning av mitokondries kapacitet i annars hälsosamma individer.

Bäst i Test av Q10 Tillskott

1. Healthwell Q10 100

Pris:
199 kr


Portioner:
60 st


Pris/portion:

3.32 kr


Q10/portion:
100 mg


Healthwell Q10 kommer in på en förstaplats som ett ekonomiskt val av Q10 i kapselform. Varje kapsel innehåller en kostnadseffektiv och bra mängd av 100 mg Q10. Kapslarna är även vegetabiliska, vilket gör att de passar bra för veganer.

2. Bulk Co-Enzym Q10

Pris:
469 kr


Mängd:
25 g


Pris/portion:

1.88 kr


Q10/portion:
100 mg


Bulks Q10 kommer in på en andraplats som det klart billigaste alternativet på listan. Det kommer däremot i pulverform, vilket jag vet att många gärna undviker. Men för dig som letar efter det billigaste alternativet till Q10 är detta valet för dig.

3, Elexir Pharma Coenzyme Q10

Pris:
199 kr


Portioner:
60 st


Pris/portion:

3.32 kr


Q10/portion:
100 mg


Elexir Phamras Q10 kommer in på en tredjeplats som en nästintill identisk version av Healthwells Q10-tillskott. Den enda skillnaden (och varför Healthwell hamnade på en förstaplats) är då Elexir Pharmas alternativ inte är gjort med vegetabiliska kapslar, och passar därmed inte för veganer.

4. Holisitic Q10

Pris:
195 kr


Portioner:
60 st


Pris/portion:

3.25 kr


Q10/portion:
60 mg


På en fjärdeplats hamnar Holistic Q10 som ett alternativ för dig som letar efter ett mindre tillskott av Q10 då varje kapsel endast innehåller 60 mg. Kapslarna är även vegetabiliska vilket innebär att de är lämpliga för veganer.

Dosering av Q10

Det är svårt att rekommendera ett optimalt intag av Q10 eftersom dess effekter inte uppstår direkt vid intag.

Dess effekt kommer istället bero på hur länge du tar det, samt hur mycket av det som stannar kvar i din kropp.

Med det sagt brukar de flesta tillskotten av Q10 innehålla ungefär 100 - 200 mg som rekommenderas att tas dagligen.

En dos på 100 mg kommer däremot generellt sett vara mest kostnadseffektivt.

Det bör tas i samband med en måltid då detta kommer att resultera i en bättre absorberingsförmåga.

Q10 och Biverkningar

Det finns inga allvarliga biverkningar som har associerats med ett intag av Q10 inom rekommenderade doseringar.

Vissa kan däremot uppleva lindriga biverkningar såsom:

 • Magbesvär
 • Yrsel
 • Diarré

Att dela upp dosen av Q10 till flera tillfällen under dagen kan lindra eventuella biverkningar.

Borde Du Köpa Q10?

Q10 är ett bra kosttillskott om man letar efter en kraftfull antioxidant. Det verkar däremot inte som att det leder till några påtagliga direkta effekter hos annars hälsosamma individer.

Dock kan det vara ett bra skyddande tillskott att ta "i fall att", då det inte associeras med några allvarliga biverkningar och kan hjälpa dig bibehålla en god hälsa.

Det är däremot inget kosttillskott jag skulle rekommendera om du var på en tajt budget och letade efter de mest effektiva kosttillskotten.

Dess påverkan hos individer som tidigare har lidit av en hjärtinfarkt, alternativt de som lider av fibromyalgi är ytterst intressant. I dessa fall skulle jag med gott samvete rekommendera Q10 som ett bra kosttillskott.

Livsmedel Som Innehåller Q10

q10 livsmedel mat

Det är enkelt att ta ett kosttillskott med Q10, men det kan även hittas i vissa livsmedel, som till exempel:

 • Fläsk
 • Nötkreatur
 • Kyckling
 • Fisk
 • Spenat
 • Soja
 • Nötter
 • Linser

Sammanfattningsvis om Q10

Q10 som ett kosttillskott tas framför allt på grund av dess antioxidativa förmåga, samt för tron om att det ska öka energiproduktionen i kroppen.

Energiproduktionen kommer dessvärre inte öka sett till dagens bevis, men dess effekt som en antioxidant är påtaglig.

Problemet är att antioxidanter inte alltid leder till direkta positiva effekter, och är därmed inte alltid så värdefulla som man kan tro.

Det är däremot ett bra kosttillskott för att skydda kroppen ytterligare, men är inget väsentligt att inkludera i ditt arsenal av tillskott.

Vad tycker du om Q10? Har du någon insikt eller erfarenhet att dela med dig? Lämna en kommentar längre ner!

Johannes Källman

Hej, det är jag som är Johannes. Jag är författaren bakom Gymlivet där jag strävar efter att förse mina läsare med användbar information som inte är fullt av skitsnack.


Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Add Content Block

Prenumerera På Nyhetsbrevet & Få En Gratis Guide Till Hur Du Sätter Upp Ett Effektivt Kostupplägg