• Start
  • /
  • Blogg
  • /
  • Din Guide Till Rosenrot | Bästa Rosenrot Tillskott 2022

Din Guide Till Rosenrot | Bästa Rosenrot Tillskott 2022

Adaptogener är något man hör mycket om inom alternativ örtmedicin, och som ofta omringas av påståenden kring dess kraftiga effekter på alla möjliga hälsotillstånd.

Rosenrot är en sådan adaptogen som har varit väldigt populär i flera hundratals år och som förtjänar en närmare titt.

Det marknadsförs ofta som ett tillskott med många hälsofördelar, men framför allt som ett naturligt alternativ som resulterar i uppiggande effekter, särskilt hos stressade individer.

I denna guide kommer vi att gå igenom rosenrots olika effekter, biverkningar och mycket mer.

Vad Är Rosenrot?

rosenrot kosttillskott guide

Rosenrot (rhodiola rosea, eller golden root) är en en blomma som växer i i många delar av världen, och har en lång traditionell historia som ett alternativt naturläkemedel.

Det tillhör gruppen av växter som ibland brukar kallas för adaptogener, där några andra kända alternativ är ginseng och ashwagandha.

En adaptogen hänvisar helt enkelt till en växt som orsaker en mindre form av stress på din kropp, vilket i sin tur lurar kroppen att ta hand om den orsakade stressen som i sin tur leder till en positiv beskyddande effekt.

I korta drag är tanken att orsaka en liten negativ effekt i kroppen för att i slutändan göra mer gott än ont.

Den adaptogena effekten av rosenrot är kopplade till två olika ingredienser av plantan: rosavin och salidrosider, där vanliga kosttillskott av rosenrot brukar innehålla ungefär 3% och 1% respektive.

Förutom dessa två molekyler, innehåller det inte allt för mycket bra grejer, förutom vissa vitaminer och mineraler.

Varför Köper Folk Rosenrot?

Anledningen till att köpa rosenrot är ofta densamma som de flesta andra adaptogenerna, vilket är en reduktion av stress. Detta kan i sin tur leda till en rad olika hälsofördelar såsom mindre ångest, depression och bättre sömn.

Vissa menar till och med att det kan hjälpa mot håravfall - och allt du kan tänkta dig som en biverkning av hög stress.

Det är lite att ta i, men det är ofta på detta sätt olika adaptogener brukar marknadsföras. Dess faktiska användningsområden är däremot inte lika imponerande tyvärr.

Rosenrot specifikt används ofta för att motverka trötthet och förbättra din kognitiva prestation genom att förse dig med en spurt av energi. Många menar att detta kan användas i samband med träning, jobb och till och med sex.

Men vad är dess faktiska effekter?

Vad Är Rosenrot Bra För?

Område

Effekt

Bevis

Notering

Trötthet

Rosenrot kan bidra med en påtaglig reduktion av upplevd trötthet som en konsekvens av kronisk stress både direkt vid intag och vid ett långsiktigt intag.

Fokus & Uppmärksamhet

En noterbar reduktion av trötthet kan även leda till ett förbättrat fokus och uppmärksamhetsförmåga, även fast denna effekt är betydligt mindre.

Välmående

Trenden verkar tyda på att individer känner ett lite bättre välmående efter intag av rosenrot, förmodligen som en reduktion av trötthet och stress.

Depression

Resultatet har varit blandat, men generellt sett verkar rosenrot kunna bidra till en mindre reduktion av depression, men mer forskning krävs.

Muskelskada

Kan minska eventuell muskelskada som uppstår som en konsekvens av träning.

Träningsprestation

Vissa preliminära resultat har föreslagit att rosenrot kan bidra med en liten förbättring i träningsprestation, då du känner dig piggare och eventuellt kan orka mer. Osäkert om det har någon praktisk användbarhet.

Bäst i Test av Rosenrot

1. Body Science Rosenrot

Pris:
59 kr


Mängd:
100 kapslar


Pris/gram:

0.59 kr


Mängd/portion:
500 mg


Body Science rosenrot hamnar på en självklar förstaplats som det absolut bästa valet. Det är ett standardiserat extrakt av rosenrot (det vi vill ha) för ett otroligt lågt pris.

2. Healthwell Rosenrot Plus

Pris:
119 kr


Mängd:
80 kapslar


Pris/gram:

1.49 kr


Mängd/portion:
450 mg


Healthwell Rosenrot Plus kommer in på en andraplats som ett annat bra val av standardiserat rosenrotsextrakt. Dock är priset något dyrare än Body Scienes alternativ, men möjligheter finns att köpa i större mängder för att sänka kostanden.

3. Rosenrot Forte

Pris:
189 kr


Mängd:
60 kapslar


Pris/gram:

3.15 kr


Mängd/portion:
200 mg


På tredjeplats hamnar Rosenrot Forte som även det är ett tillskott av standardiserat rosenrotsextrakt. Priset per portion är däremot betydligt dyrare, samtidigt som du får en mindre mängd rosenrot per kapsel.

Dosering av Rosenrot

Det finns ingen specifik effektiv dos av rosenrot, där mängder mellan 50 till 700 mg av SHR-5 extrakt har använts.

SHR-5 extrakt refererar till ett extrakt av rosenrot som innehåller 3% rosaviner och 1% salidrosider, och är vad som är mest populärt, och även det som har studerats i diverse studier.

Om du tänker använda dig av rosenrot dagligen för att skydda dig mot utmattning är en rekommenderad dos mellan 100 till 200 mg, vilket bör ge dig en påverkan efter några veckor.

För att uppleva dess direkta uppiggande effekt krävs en enstaka dos närmare 500 till 700 mg.

Om du inte använder dig av SHR-5 extrakt bör du ta upp mot 5-6 gram per dag av den naturliga råa rosenroten.

Rosenrot och Biverkningar

fördelar effekter rosenrot tillskott

Rosenrot är generellt sett säkert att äta inom rekommenderade mängder, men det är något oklart vad det kan leda till för biverkningar.

Som med de flesta andra adaptogenerna reagerar olika individer väldigt olika vid intag av detta tillskott, vilket gör det svårt att precisera specifika biverkningar.

Det finns till och med enstaka fall där individer har rapporterat att de känt sig tröttare efter ett intag av rosenrot, vilket låter helt galet.

Det bästa är därför att börja med en lägre dos för att närmare observera hur just din kropp reagerar på kosttillskottet, för att sedan höja mängden successivt.

Borde Du Köpa Rosenrot?

Rosenrot är intressant för individer som letar efter ett tillskott som kan bidra med en uppiggande effekt, utan att använda sig av någon stimulantia som till exempel koffein.

Om du lider av kronisk trötthet, eller helt enkelt vill känna dig lite mer alert, är rosenrot definitivt något som kan vara för dig, men förvänta dig inte allt för stora effekter.

Det kan även vara ett bra val under tidsperioder då du känner dig extra stressad, då det kan bidra med att lindra många av effekterna av stress - vilket är bra för din hälsa såväl som ditt psyke.

Sammanfattningsvis om Rosenrot

Rosenrot är en rot som har använts under många århundraden, framför allt för dess uppiggande effekter.

Det är en så kallad adaptogen, vilket innebär att dess resultat kan variera stort från person till person, men är ett bra alternativ att ha i åtanke under stressiga livssituationer.

Varje adaptogen har i sin tur ofta en specifik nische, som i rosenrots fall är dess påverkan på din energinivå och fokus.

Det är absolut inget kosttillskott som alla måste ta, men det är något som de flesta individer kan dra nytta av, särskilt de som behöver lite extra hjälp att hantera stress.

Vad tycker du om Rosenrot? Har du någon insikt eller erfarenhet att dela med dig? Lämna en kommentar längre ner!

Johannes Källman

Hej, det är jag som är Johannes. Jag är författaren bakom Gymlivet där jag strävar efter att förse mina läsare med användbar information som inte är fullt av skitsnack.


Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Add Content Block

Prenumerera På Nyhetsbrevet & Få En Gratis Guide Till Hur Du Sätter Upp Ett Effektivt Kostupplägg