• Start
 • /
 • Blogg
 • /
 • Allt Om Selen | Bästa Selentillskott 2022

Allt Om Selen | Bästa Selentillskott 2022

Selen är en livsviktig mineral som kan hittas i många olika livsmedel, och som har blivit allt mer populärt som ett kosttillskott.

Vissa menar att selenbrist är otroligt vanligt och att vi måste ta ett extra tillskott av selen för att bibehålla en god hälsa.

Andra menar att detta är överdrivet, och att vi istället konsumerar för mycket selen.

Men vem har rätt här egentligen?

Detta kommer vi att beröra i denna guide, tillsammans med dess effekter, dosering, biverkningar och mycket mer.

Vad Är Selen?

selen kosttillskott guide

Selen (eller selenium på engelska) är en essentiell mineral som kan hittas i vissa livsmedel såsom kött, fisk, ägg, nötter och bröd.

Anledningen till att det är en "essentiell" mineral är eftersom du måste inta en mängd av det genom din kosthållning.

I kroppen binder selen sig till aminosyran cystin för att skapa selenproteiner, vars primära roll är att skydda celler mot oxidation samt håller immunförsvaret och sköldkörteln hälsosamma.

Innan 1957 trodde vi att selen var giftigt för människor och rekommendationerna var därmed att undvika det helt och hållet, men med nyare forskning har vi istället insett att det är en livsviktig mikronutrient för vår hälsa.

Med det sagt går det att överkonsumera selen, vilket gör det viktigt att undvika att konsumera för mycket selen - antingen genom selentillskott eller livsmedel som innehåller mycket selen.

Fördelar Med Selen

Eftersom selen är en så viktig mineral har viss forskning länkat hälsosamma nivåer av selen till bland annat:

Detta är allt väldigt bra, men problemet är att dessa effekter har observerats utifrån studier som har tittat på markörer av selen hos individer, för att sedan koppla detta till dessa åkommor.

Det handlar således om observationsdata - vilket visar korrelation men inte orsakssamband - vilket gör det svårt att blint lita på dess resultat.

Vad forskningen istället har visat tydligt genom orsakssamband är att hälsosamma nivåer av selen kan leda till:

 • Mindre inflammation
 • Mindre oxidativ stress
 • Förbättrad hälsa av sköldkörtel
 • Mindre ångest
 • Förbättrat kardiovaskulär förmåga

Låt oss ta en närmare titt på dessa för att förklara hur detta kan ske.

Selen och Inflammation

Det är inte ovanligt att många individer i dagens samhälle upplever höga nivåer av kronisk inflammation som en konsekvens av deras livsstil.

Detta har associerats med en rad olika sjukdomar som bland annat cancer, hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och fetma.

Selen kan hindra aktiveringen och utsöndring av några av de mest inflammatoriska proteinerna i kroppen, som bland annat interleukin 6, interleukin 8 och TNF-alfa.

Detta leder i sin tur till att selen har observerats reducera nivåer av en viktig markör vid inflammation som kallas för C-reaktiva protein (CRP).

Selen och Oxidativ Stress

Fria radikaler är specifika molekyler som din kropp skapar naturligt vid ämnesomsättning eller då du utsätter dig för viss exponering av miljöförorenade medel som till exempel rökning.

Ett överskott av dessa fria radikaler leder i sin tur till att kroppen upplever något som kallas för oxidativ stress, vilket vi generellt vill undvika då det kan leda till en rad olika problem och sjukdomar likt kroniskt inflammation.

Flera studier har visat att antioxidanter (selen är en typ av antioxidanter) kan bidra till att stabilisera och reparera den oxidativa skadan som dessa fria radikaler kan leda till, och på så sätt skydda din kropp mot oxidativ stress.

Selen Och Kardiovaskulär Hälsa

Följande meta-analys hittade att resultatet av sammanlagt 25 andra studier visade att individer med lägre nivåer av selen i kroppen hade en högre chans av att råka ut för någon form av kardiovaskulär sjukdom.

Som jag nämnde tidigare kan selen sänka nivåer av CRP, för att minska oxidativ stress och kronisk inflammation - som annars skulle kunna leda till kardiovaskulära sjukdomar.

Selen och Sköldkörtelfunktion

sköldkörtel hälsa selen

Sköldkörtelns primära funktion handlar om att skapa vissa hormoner i kroppen som reglerar din ämnesomsättning. 

Då denna hormonproduktion skadas eller försämras, kan det i sin tur leda till att många viktiga kroppsfunktioner försämras, som till exempel din hjärtfrekvens, andningsförmåga och matsmältning.

Sköldkörteln innehåller mer selen än något annat organ i kroppen, vilket innebär att det är något som kommer att ta stryk om du har för låga nivåer av selen.

Detta kan i sin tur leda till att du utvecklar diverse problem och sjukdomar i relation till sköldkörteln, vilket är något vi definitivt vill undvika.

Selen och Kognitiv Förmåga

Det finns ett flertal studier som har observerat en koppling mellan låga nivåer av selen och kognitiv nedgång.

Det är fortfarande osäkert om ett extra tillskott av selen kan bidra till en ökad kognitiv förmåga, men vad som har observerats är att hälsosamma nivåer av det kan i det långa loppet bidra till en minskad chans för kognitiv försämring.

Det finns även en del studier som har associerat låga nivåer av selen till ångest, depression och aggression, där ett extra tillskott av selen har lindrat symtom av dessa.

Selen och Naglar/hår/hud

En sista punkt jag vill beröra här är selens påverkan på naglar, hud och hår, vilket ofta är vad tillverkare marknadsför som dess främsta egenskaper.

Jag tror att de försöker sälja in det som detta eftersom det finns mycket pengar att tjäna så fort det handlar om utseende, särskilt hud och hår.

Det finns däremot inget vetenskapligt bevis som påvisar dessa effekter, och det är inte ett kosttillskott du bör köpa för att förbättra din hud, hår eller naglar.

Den effekt selen kan bidra med är hos individer med acne, där man har observerat en liten(väldigt liten) förbättring hos dessa individer. Detta resultat har däremot inte varit signifikant, och är därmed inget att gå på.

De 3 Bästa Tillskotten Med Selen

Att välja det "bästa" selentillskottet är väldigt simpelt. Det handlar om två olika aspekter: dosering och pris.

Du behöver inte köpa någon premiumvariant eftersom selen är sig likt oavsett, men doseringen kan vara värd att titta på eftersom alla har olika behov.

1. Healthwell Selen

Pris:
69 kr


Portioner:
100 kapslar


Pris/kapsel:

0.69 kr


Selen/kapsel:
100 μg


Healthwell Selen hamnar på en förstaplats som ett billigt och säkert val av selentillskott. Priset per kapsel är väldigt låg där de innehåller 100 μg styck. Detta gör det till ett säkert val för nästan alla. Kapslarna är även vegetabiliska vilket gör att de passar bra för veganer.

2. Healthwell Selen 200

Pris:
89 kr


Portioner:
100 kapslar


Pris/kapsel:

0.89 kr


Selen/kapsel:
200 μg


Healthwell Selen 200 hamnar på en andraplats med en högre dosering per kapsel. 200 μg bör fortfarande vara säkert för de flesta, och passar veganer extra bra.

3. Core Selenium Caps

Pris:
79 kr


Portioner:
90 kapslar


Pris/kapsel:

0.88 kr


Selen/kapsel:
200 μg


Likt föregående alternativ innehåller Core Selenium Caps 200 μg per kapsel, till ett billigare pris med 1 öre per kapsel. Nackdelen är däremot att dessa kapslar är gjorda på bovint, vilket innebär att de inte passar för veganer.

Dosering Av Selen

Livsmedelsverket rekommenderar ett dagligt intag av selen enligt följande:

Kön/Ålder

Rekommenderat intag

Spädbarn 6-11 månader

15 μg

Barn 12-23 månader

20 μg

Barn 2-5 år

25 μg

Barn 6-9 år

30 μg

Barn 10-13 år

40 μg

Kvinnor 14+ år

50 μg

Män 14+ år

60 μg

Gravida och ammande

60 μg

Studier som har tittat närmare på ett optimalt intag av selen har istället rekommenderat dagliga doseringar på 200-300 μg, men eftersom det kan vara farligt att inta för höga nivåer är det bättre att vara säker och följa livsmedelsverkets rekommendationer.

Om du däremot kontinuerligt har koll på ditt intag och dina nivåer av selen i kroppen kan ett högre intag på 200-300 förse dig med bättre hälsoeffekter.

Den övre gränsen per dag hos vuxna individer är på 400 μg. Detta innebär att de flesta kan konsumera upp till 400 μg om dagen utan att uppleva några negativa biverkningar.

Selen och Biverkningar

Det finns inga biverkningar som har observerats vid ett intag av selen inom de rekommenderade mängderna.

Det är däremot möjligt att få i sig för mycket selen vilket kan leda till en rad olika negativa konsekvenser. Några av de huvudsakliga konsekvenser som detta kan leda till är:

Symtom relaterat till en för hög nivå av selen i kroppen inkluderar:

 • Ont i magen
 • Ont i leder
 • Diarré
 • Darrningar
 • Trötthet
 • Håravfall
 • Yrsel
 • Sköra naglar
 • Hudproblem

Borde Du Köpa Selen?

Selen är en livsviktig mineral som har många positiva effekter på din hälsa, vilket innebär att ett tillräckligt intag av det är fördelaktigt.

Om du behöver ta ett extra tillskott av selen eller inte är svårt att svara på, eftersom det varierar stort beroende på vad du äter på en daglig basis.

Jag tror att majoriteten av individer som följer en vanlig diet, det vill säga konsumerar animaliska produkter på en daglig basis förmodligen inte behöver ett extra tillskott av selen. Med det sagt kan ett extra tillskott fortfarande förbättra din hälsa ytterligare, men då är det viktigt att mäta sitt intag för att undvika negativa effekter.

För individer som istället konsumerar vegetabiliska produkter, framför allt veganer, kan ett tillskott av selen vara nödvändigt, beroende på hur du äter.

Det bästa du kan göra är som sagt att mäta själv hur mycket selen du får i dig, för att sedan ta ett beslut om ett extra tillskott av det är något för dig eller inte.

Livsmedel Med Selen

selen livsmedel mat

Selen kan hittas i relativt många livsmedel, vilket är bra för de som vill undvika ett kosttillskott.

Här är exempel på livsmedel som innehåller selen:

 • Paranötter
 • Fisk
 • Nötkreatur
 • Kyckling
 • Kalkon
 • Ägg
 • Keso
 • Brunt ris
 • Bröd
 • Bönor
 • Havregryn

Sammanfattningsvis om Selen

Selen är en essentiell mineral som krävs för att bibehålla en mängd olika kroppsfunktioner.

Vid ett hälsosamt intag av mineralen kan du uppleva många hälsofördelar, som bland annat dess antiinflammatoriska egenskaper och dess positiva påverkan på sköldkörteln och immunförsvaret.

Selenbrist är ovanligt men kan leda till en rad olika negativa åkommor, samtidigt som för höga mängder selen i kroppen också kan leda till negativa konsekvenser.

Detta gör det viktigt att se till att du får i dig tillräckligt med selen, samtidigt som du undviker att få i dig för mycket.

Vad tycker du om Selen? Har du någon insikt eller erfarenhet att dela med dig? Lämna en kommentar längre ner!

Johannes Källman

Hej, det är jag som är Johannes. Jag är författaren bakom Gymlivet där jag strävar efter att förse mina läsare med användbar information som inte är fullt av skitsnack.


Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Add Content Block

Prenumerera På Nyhetsbrevet & Få En Gratis Guide Till Hur Du Sätter Upp Ett Effektivt Kostupplägg