• Start
  • /
  • Blogg
  • /
  • Din Guide Till CLA | Bästa CLA Tillskott 2022

Din Guide Till CLA | Bästa CLA Tillskott 2022

CLA är ett hett diskuterat kosttillskott inom träning och hälsa, som framför allt används för ökad fettförbränning.

Vissa menar att de kan satsa sina livsbesparningar på att det fungerar. Vetenskaplig forskning har däremot varit mindre stödjande av dess påstående effekter.

Borde CLA utgöra en del av din kosttillskotskombination vid en deff eller viktnedgång?

Detta är vad vi kommer att besvara i denna guide, tillsammans med dess biverkningar, doseringar och mycket mer.

Vad Är CLA?

cla kosttillskott guide

CLA står för Conjugated Linoleic Acid och är en term som syftar till en blandning av olika fettsyror som alla har en struktur av linoleiska fettsyror. De är alla fleromättade fetter, där vissa även kan vara transfetter.

Dessa fettsyror kan hittas naturligt i diverse mejeriprodukter, och kan ha en rad olika biologiska funktioner i kroppen.

I teorin kan CLA signalera och främja fettförbränning och hormonproduktion genom att påverka PPAR receptorerna.

Varför Köper Folk CLA?

Den huvudsakliga anledningen till att CLA har blivit så populärt är alla påståenden kring dess effekt på kroppens fettförbränning.

I teorin kan det som sagt påverka PPAR-receptorerna, vilket sedan signalerar kroppen att bränna mer fett, men detta har kritiserats av många olika forskare.

Precis som med MCT-olja är CLA ytterligare ett exempel på att inta fetter för att bränna mer fetter.

Det är även en vanlig ingrediens i diverse bantningspiller, främst på grund av dess stora popularitet bland konsumenter.

Vissa menar även att det kan leda till en ökad muskeltillväxt och därmed muskelmassa - där det ibland marknadsförs för dessa typer av effekter.

Men vad säger forskningen, fungerar CLA?

Vad Är CLA Bra För?

Område

Effekt

Bevis

Notering

Muskelmassa

CLA kan höja mängden muskelmassa som bevaras hos överviktiga individer som genomgår en kraftig viktnedgång, dock är resultatet ganska varierat. Finns inget bevis att det kan öka mängden muskelmassa hos annars hälsosamma individer.

Kroppsfett

Det finns vissa studier som har observerat en ökning i fettförbränning vid intag av CLA, men majoriteten av studier visar ett allt för varierat resultat för att bevisa dess effekt. Kan finnas specifika kontext som tillåter vissa individer att bränna mer fett med hjälp av CLA, men detta skulle kräva mer forskning för att utforska.

Kolesterol

Det finns inget som tyder på att CLA skulle ha en positiv påverkan på kolesterol.

Insulinkänslighet

Resultatet från flera studier har varit för varierat för att fastställa en slutsats av CLAs effektivitet. 

Bäst i Test av CLA

1. Body Science CLA

Pris:
129 kr


Mängd:
100 tabletter


Pris/gram:

1.29 kr


CLA/tablett:
800 mg


De flesta CLA-tillskotten är standardiserade till 800 mg av CLA, vilket innebär att den huvudsakliga avgörande faktorn är dess pris. Body Science CLA hamnar därmed på en förstaplats då det är det mest ekonomiska valet av CLA.

2. Bulk CLA Softgels

Pris:
135 kr


Mängd:
90 tabletter


Pris/gram:

1.5 kr


CLA/tablett:
800 mg


Bulks CLA kapslar hamnar på en nära andraplats, där det i många fall kan vara billigare, då Bulk ofta har igång diverse kampanjer med stora rabatter. Jag har sett upp emot 70% rabatt på detta tillskott, vilket innebär att det definitivt blir det billigaste alternativet på denna lista.

3. Core CLA

Pris:
99 kr


Mängd:
60 tabletter


Pris/gram:

1.65 kr


CLA/tablett:
800 mg


Core CLA är det billigaste valet sett till dess totala pris, även då priset per tablett är något högre än föregående produkter. Det finns däremot möjlighet att köpa större mängder för att spara mer pengar.

4. Star Nutrition Ultimate CLA

Pris:
169 kr


Mängd:
90 tabletter


Pris/gram:

1.87 kr


CLA/tablett:
780 mg


På fjärdeplats hamnar star nutritions CLA då det helt enkelt är det dyraste alternativet på denna lista, samtidigt som det innehåller lite mindre CLA per tablett.

Dosering av CLA

Den rekommenderade dosen av CLA brukar vara mellan 3200 och 6400 mg som tas dagligen, i samband med en måltid.

Det viktiga här är att tillskottet av CLA innehåller åtminstone 70% av en eller två aktiva ingredienserna c9t11 eller t10c12.

CLA och Biverkningar

CLA är generellt sett säkert att inta utan risk för några allvarliga biverkningar.

Vissa individer upplever däremot mindre mag- och tarmbesvär som diarré, kräkningar och yrsel.

Borde Du Köpa CLA?

fettförbränning cla

CLA är med störst sannolikhet inte lika effektivt som du kanske trott innan du läste denna guide, och är förmodligen inget du bör lägga dina pengar på.

Dess effekt har varit högst varierad i olika studier, vilket innebär att de förmodligen inte fungerar.

Med det sagt kan det finnas vissa specifika kontext som gör att ett tillskott av CLA faktiskt är användbart, men innan vi vet mer om dessa kontext handlar det snarare om att testa för att se om det fungerar.

Då kan du istället lägga pengarna på andra tillskott som faktiskt har bevisats kunna hjälpa dig med fettförbränning och att gå ner i vikt.

Livsmedel Som Innehåller CLA

Som jag tidigare nämnde kan du erhålla CLA från vissa livsmedel, särskilt mejeriprodukter och köttprodukter.

Detta spelar däremot ingen roll då det endast finns väldigt små mängder - långt ifrån den mängd som har använts vid ett tillskott av CLA.

Sammanfattningsvis om CLA

CLA är en samlingsterm av vissa fettsyror, som ofta påstås kunna förbättra kroppens förmåga av att bränna fett - och därmed tillåta dig att gå ner i vikt snabbare.

Precis som med de flesta andra kosttillskott som påstås förbättra din fettförbränning är dess effekt inte alls vad som marknadsförs.

Det kommer med störst sannolikhet inte att hjälpa dig alls, och om det mot förmodan skulle kunna göra det, är dess effekt minimal.

Fokusera istället på att sätta upp ett effektivt kost- och träningsupplägg, då det är vad som kommer att stå för 99% av dina resultat.

Vad tycker du om CLA? Har du någon insikt eller erfarenhet att dela med dig? Lämna en kommentar längre ner!

Johannes Källman

Hej, det är jag som är Johannes. Jag är författaren bakom Gymlivet där jag strävar efter att förse mina läsare med användbar information som inte är fullt av skitsnack.


Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Add Content Block

Prenumerera På Nyhetsbrevet & Få En Gratis Guide Till Hur Du Sätter Upp Ett Effektivt Kostupplägg