• Start
  • /
  • Blogg
  • /
  • Din Guide Till Massagepistoler | De 5 Bästa Massagepistolerna 2022

Din Guide Till Massagepistoler | De 5 Bästa Massagepistolerna 2022

Toppval Massagepistoler

1. Bästa Massagepistolen Overall: Flowlife Flowgun Massagepistol

En dynamisk och kraftfull modell som kan användas för alla typer av muskler och ömhet.

2. Bästa Budgetvänliga Massagepistolen: Flowlife Flowgun GO

En mindre och billigare modell men med stor flexibilitet. Passar perfekt för dig som letar efter sin första massagepistol.

3. Bästa Tysta Massagepistolen: Musclepain Massagepistol

En kraftig massagepistol med hela tio olika vibrationsinställning och den lägsta ljudnivån.

4. Bästa Högteknologiska Massagepistolen: Theragun Pro

Den bästa massagepistolen du kan köpa, men inte den mest budgetvänliga.

5. Bästa Lätta Massagepistolen: Hyperice Hypervolt GO

Kraftig och lätt massagepistol som är perfekt för dig som letar efter ett flexibelt och portabelt redskap.

Vad är en Massagepistol?

massagepistol vad är det

En massagepistol är ett verktyg som tillåter folk att utföra en kortare men kraftig massage på sig själva.

De är även portabla vilket innebär att detta kan göras vart som helst, när som helst.

Det är inte svårt att förstå varför de heter massagepistoler, då det ser lite ut som en pistol - och de förser dig med massage.

På marknaden finns det väldigt många olika modeller, vilket gör det svårt att förstå och urskilja de dåliga från de bra.

Kort sagt kan man säga att en bra massagepistol förser dig med snabba slag mot din muskelvävnad, som i sin tur kan minska träningsvärk och stelhet.

Vad Ska Man Tänka På När Man Väljer En Massagepistol?

Det finns några huvudsakliga egenskaper att kolla efter när vi jämför olika massagepistoler. Dessa är:

Ljudnivå

Ljudnivån på massagepistoler kan vara förvånansvärt höga, vilket kan göra det obehagligt att använda de på områden såsom nacken och axlarna.

Nyare modeller brukar ofta ta detta i åtanke, och är därmed designade med en lägre ljudnivå.

Hos många av dessa modeller upplevs ljudet mer som ett lågt brummande, vilket gör det möjligt att använda samtidigt som man tittar på TV eller liknande.

Slagfrekvens

Slagfrekvensen av en massagepistol syftar till hur snabbt den slår, och uttrycks vanligtvis i Hertz (HZ) eller RPM.

Hertz syftar till antal slag per sekund, medans RPM syftar till antal slag per minut.

De flesta massagepistolerna har olika hastighetsnivåer, vilket är vad som reglerar slagfrekvensen. Nivåerna ökar gradvis med de olika nivåerna.

Fördelen med att ha olika hastigheter är att man kan justera kraften av massagen beroende på hur musklerna reagerar på det.

Vad som är bäst kontra sämst är svårt att avgöra, och baseras främst på personliga preferenser. För de som letar efter en massagepistol som kan leverera en kraftig massage, kan det vara värt att titta efter en modell med hög slagkraft.

Slaglängd

Slaglängden är vad som avgör hur långt massagehuvudet rör sig vid varje slag. Det är även vad som kommer att avgöra hur djupt slagen kommer in i muskelvävnaden.

Det vanligaste är runt 10 mm, men vissa modeller når så långt som 18 mm, vilket därmed är mer effektiv för att nå djupt in i musklerna.

En längre slaglängd är inte nödvändigtvis bättre, utan återigen handlar det om personlig preferens.

Motorkraft

Det kanske låter förvirrande att slagfrekvens och motorkraft är två olika saker, men antalet slag per minut är inte nödvändigtvis en indikation på motors kraft.

Motorstyrkan mäts istället i Watt, och varierar stort från modell till modell, även fast de har samma slagfrekvens.

En svagare motor kan stöta på en rad olika problem, som till exempel att den stannar då du trycker hårt mot musklerna. Detta är som du kan föreställa dig ett större problem i billigare modeller.

Batteritid

Bättre batteritid är oftast uppskattat, då man slipper ladda massagepistolen särskilt ofta.

Denna batteritid kommer påverkas av batteriets storlek, vilket i sin tur påverkar massagepistolens fysiska storlek och vikt. 

Om du letar efter en billigare variant utan att kompromissa på faktorer som dess motorkraft, slagkraft osv kan du därmed välja en modell som har sämre batteritid.

Tillbehör

Olika modeller av massagepistoler har olika många massagehuvuden, vilket förser dig med ett bredare omfång av alternativ vid din massage.

Dessa massagehuvuden fungerar som munstycken som du enkelt kan byta ut beroende på vilken typ av muskel du vill massera.

De är oftast relativt lika mellan olika tillverkare, där det finns en form av basutbud av tillbehör som kommer med de flesta. Det står ofta i instruktionerna vilka tillbehör som lämpar sig för vad.

Oavsett vad du föredrar kommer ett bredare utbud av tillbehör ge dig flera alternativ.

De 5 Bästa Massagepistolerna

1. Flowlife Flowgun Massagepistol

Pris:
2990 kr


Slaglängd:
10 mm

RPM:
1400-3200


Batteritid:

5 h

Ljudnivå:

30-50 db


Huvuden:
6 st

Vikt:
978 gram


Flowgun Massagepistol från Flowlife är en kraftfull och effektiv massagepistol. En av dess största styrkor är dess ljudnivå sett till dess kraft. Med upp till 3200 slag per minut och en ljudnivå mellan 30 till 50 decibel gör denna modell till en av de tystare modellerna med denna kraftnivå.

Batteritiden är även lång, och redskapet är inte särskilt tungt. Det tillkommer även sex olika massagestycken, med fem olika vibrationsnivåer, vilket innebär att du kan massera alla muskler utifrån dina egna behov.

Flowlife är även ett premiummärke när det kommer till massagepistoler. Alla deras produkter är designade och skapade av hög kvalité och har även en lång livslängd. Detta stöttar de även med en 2 års garanti. De har även blivit allt mer populära på senare tid med mycket bra betyg.

2. Flowlife Flowgun Go!

Pris:
1690 kr


Slaglängd:
10 mm

RPM:

1700-2800


Batteritid:

5 h

Ljudnivå:

50-60 db


Huvuden:
6 st

Vikt:
903 gram


Flowgun GO är en mindre, mer portabel uppföljare till Flowgun massagepistol. Som du kan se på bilden ovan är modellen inte särskilt mycket större än en mobil, vilket gör det till ett väldigt bra portabelt val.

Lite svagare än föregående modell men till ett lägre pris, gör det detta till en av det bästa budgetvalet. Det tillkommer även sex olika massagehuvuden, med fem olika vibrationsnivåer, vilket gör den mycket dynamisk.

Flowlife är även ett premiummärke när det kommer till massagepistoler. Alla deras produkter är designade och skapade av hög kvalité och har även en lång livslängd. Detta stöttar de även med en 2 års garanti. De har även blivit allt mer populära på senare tid med mycket bra betyg.

3. Musclepain Massagepistol

Pris:
2990 kr


Slaglängd:
10 mm

RPM:

1400-3200


Batteritid:

5 h

Ljudnivå:

30-45 db


Huvuden:
6 st

Vikt:
800 gram


Musclepains massagepistol är en lätt och smidig modell som fortfarande förser dig med en hel del kraft. Modellen är även väldigt tyst vilket gör det till en perfekt massagepistol att använda framför TVn.

Det tillkommer även sex olika massagehuvuden, där vissa av de är specifika just för denna modell. Dessa passar perfekt för massage av ömma muskler efter träning. Utöver detta har modellen även hela tio olika vibrationsnivåer, vilket gör det enkelt att hitta en slagfrekvens som passar dig bäst.

Musclepain är ett nyare svenskt märke som snabbt har vuxit i popularitet på grund av dess högkvalitativa produkter och mycket goda omdömen. 

4. Theragun Pro

Pris:
6999 kr


Slaglängd:
16 mm

RPM:

1750-2400


Batteritid:

5 h

Ljudnivå:

70-75 db


Huvuden:
6 st

Vikt:

1.3 kg


Theragun Pro är den absolut dyraste massagepistolen på denna lista - och är för dig som letar efter det bästa av de bästa. Den är ytterst väldesignad med innovativa funktioner, som att bland annat kunna ändra riktningen på massagehuvudet för att nå alla muskler.

Du kommer inte hitta ett bättre alternativ än Theragun Pro när det kommer till massagepistolerna, men den självklara nackdelen är dess pris. Dess design och slaglängd gör det till det bästa alternativet för att nå svårnådda muskler på djupet.

Theragun är världsledande inom massagepistoler och är ett märke som står för hög kvalité och innovativ design. Med otroligt många kunder, och en ständig utveckling av sina produkter är det definitivt ett märke du kan lita starkt på.

5. Hyperice Hypervolt GO Massagepistol

Pris:
2490 kr


Slaglängd:
10 mm

RPM:

2000-3200


Batteritid:

2.5 h

Ljudnivå:

55-60 db


Huvuden:
2 st

Vikt:
700 gram


Hyperice Hypervolt GO är ett alldeles utmärkt redskap för att utföra massage på dig själv. Med upp till 3200 slag per minut med en relativt låg ljudnivå gör det denna massagepistol till ett bra alternativ för de flesta.

Batteritiden är den största nackdelen med denna modell, då den är ungefär hälften så lång som de flesta andra modellerna på denna lista. Det tillkommer sex massagehuvuden och den har tre olika vibrationsnivåer.

Hyperice är ett amerikanskt märke som har ett gott rykte. De har utvecklat sin produktserie med målet att förbättra atleters prestation och återhämtning. De är som sagt mycket välkända i USA men börjar växa allt mer i Sverige.

Varför Man Bör Använda En Massagepistol

Det finns en rad olika fördelar att dra av användningen av en massagepistol.

1. Snabbare Återhämtning

Massage är en känd och effektiv metod för rehabilitering och återhämtning.

Det lindrar smärtor och obehag i musklerna, vilket gör de redo att ta an ett nytt träningspass snabbare. 

Historiskt sett har du behövt gå till en ordentlig massage för att att uppleva denna lindring, men det blir lätt väldigt dyrt, särskilt vid återkommande företeelser.

En massagepistol ger dig möjligheten att själv massera dig när du vill, vilket också blir betydligt billigare än massörer på lång sikt.

2. Förbättrad Blodcirkulation

Då massagepistoler stimulerar muskelvävnad genom massage, ökar detta blodcirkulationen till musklerna.

Detta är nyttigt för kroppen och bidrar till att den klarar av mer, samtidigt som de bidrar till en snabbare återhämtning eller bättre uppvärmning.

3. Smärtlindring

Samma ökad blodcirkulation leder även till en högre grad av smärtlindring, speciellt vid muskler som upplever en stor grad av träningsvärk.

Massagen leder till en ökad syresättning och bidrar till att mer näringsämnen når ut till musklerna, vilket resulterar i mindre smärta, ömhet och muskeltrötthet.

4. Nedbrytning av Ärrvävnad

Ärrvävnad består av kollagenfiber som hjälper kroppen att laga skadade muskelfibrer.

Massagepistoler förser dig med en djup massage vilket kan hjälpa dig bryta ner denna ärrvävnad och därmed lindra smärta och begränsad rörlighet.

5. Stresslindring

Det är inte ovanligt att vi blir stressade i dagens hektiska klimat, vilket kan ha en rejäl negativ påverkan på vår hälsa över en längre tidsperiod.

Många upplever att en massage bidrar till stresslindring, vilket är hur massagepistoler kan hjälpa dig hantera eventuell stress som du upplever på ett smidigt sätt.

Hur Fungerar Massagepistoler?

massage vibration

Massagepistoler fungerar genom att hastigt slå huvudet av pistolen fram och tillbaka, vilket ökar blodflödet och lossar muskelknutor vid området.

Detta tillvägagångssätt utnyttjar något som kallas för perkussionsmassage eller vibrationsmassage, och ibland både och.

Dessa två metoder skiljer sig något, och kan ha något olika fördelar.

Båda sätten manipulerar mjuk vävnad, vilket kan leda till en reducering av träningsvärk och smärta i muskler, om det används på rätt sätt.

Vad är Perkussionsmassage?

Perkussionsmassage går ut på att applicera kraft mot muskler och vävnad för att bryta upp muskelknutor och öka blodflödet till det ömma eller känsliga området.

Massagepistoler är perfekta verktyg för denna typ av massage där vissa kan nå så djupt som 16 mm i muskelvävnaden.

Vad är Vibrationsmassage?

Vibrationsmassage är likt perkussionsmassage, fast på en mindre skala.

Det applicerar fortfarande kraft mot musklerna, men denna kraft är betydligt mindre i skala.

Det brukar ofta definieras som att nå 5-10 mm in i muskelvävnaden.

Denna typ av massage är oftast det bästa valet för folk med kronisk smärta, väldigt känsliga muskler, eller ett medicinskt tillstånd som inte tillåter de att använda perkussionsmassage.

Hur Använder Man En Massagepistol

hur du använder massagepistol

För att få ut så mycket som möjligt från din massagepistol är det viktigt att du vet hur man använder det på rätt sätt.

Om du använder det på fel sätt kan det leda till att du skadar dig, alternativt att du kastar pengar i sjön.

Om det är första gången du använder dig av en massagepistol bör du börja långsamt och försiktigt, så att du ger dig själv tid att lära känna redskapet och din kropps respons.

Första gångerna kan det kännas obehagligt, men efter en tid brukar man vänja sig och uppskatta det allt mer.

Här har du några tips hur du kan använda dig av en massagepistol vid olika scenarion.

Använda En Massagepistol Innan Träning

Du kan utnyttja en massagepistol innan ett träningspass för att hjälpa dig värma upp genom att öka blodcirkulationen till de muskelgrupperna som du planerar att träna.

Att använda en massagepistol under din uppvärmning kan också förbättra ditt rörelseomfång (ROM).

För att använda en massagepistol innan träning, spendera 1-2 minuter på varje muskelgrupp som du planerar att träna direkt, samt 30 sekunder vid stödjande muskelgrupper.

Om du till exempel skulle träna benen fungerar följande rutin:

Hela rutinen tar mindre än 5 minuter, där du kommer öka din blodcirkulation för att värma upp musklerna.

Dock bör din uppvärmning inkludera mer än användningen av en massagepistol. Se till att utföra några dynamiska stretchningar, samt lite lättare konditionsträning för att få upp din puls och kroppstemperatur.

Använda En Massagepistol Efter Träning

Efter ditt träningspass kan du använda en massagepistol för att hjälpa dig kyla av och koppla av.

I teorin kan massagepistoler hjälpa dig genom att lugna ner ditt nervsystem genom att maskera signaler av smärta som skickas till hjärnan efter ett tufft träningspass.

Utöver det förser även perkussionsmassage muskelvävnad med ökad blodcirkulation, vilket är bra för trötta muskler.

Det kan även reducera inflammation i musklerna, vilket kan reducera eventuell träningsvärk som uppstår.

Använda En Massagepistol För Träningsvärk

Om du råkar på mycket träningsvärk någon dag efter din träning kan en massagepistol hjälpa dig.

Det kommer inte att ta bort träningsvärken helt och hållet, men det kan lätta vissa symtom.

Om du vill använda en massagepistol för att motverka träningsvärk rekommenderar jag att du justerar kraften så att det inte orsakar för mycket smärta. Muskler med träningsvärk är ofta känsliga, vilket betyder att du bör hålla dig till de lägre inställningarna av massagepistolen.

När du hittar en inställning som känns bra kan du använda den på muskelgrupperna med träningsvärk under 1-2 minuter.

Hur Man Inte Använder En Massagepistol

Att använda en massagepistol är generellt sätt säkert, men som jag nämnde tidigare kan det leda till smärta och skador om du använder det på fel sätt.

Detta kanske är självklart för dig, men använd aldrig en massagepistol på:

  • På ben
  • På sår eller blåmärken
  • På skador som vrickningar eller stukningar
  • Vid muskelsträckningar
  • Om du känner väldigt mycket smärta
  • Utan att prata med din läkare om du har sjukdomar som artros

Hur Ofta Kan Man Använda En Massagepistol?

Du kan använda dig av en massagepistol varje dag, så länge du använder det på rätt sätt och inte använder det mer än den rekommenderade tiden enligt tillverkaren.

Det brukar tillkomma instruktioner med de olika produkterna där de rekommenderar en viss tid under varje omgång. Att använda en massagepistol för länge på en enskild muskel kan leda till smärta.

Om du är osäker på hur länge du borde köra, kolla på instruktionerna som följde med produkten.

Använd Rätt Massagehuvud

massagehuvud massagepistol

Liten boll - Detta är det vanligaste tillbehöret, och även det mest flexibla. Det kan användas för alla muskelgrupper, oavsett storlek.

Stor boll - Passar perfekt för större muskelgrupper såsom framsida och baksida lår, då det täcker en större yta. Det når även in på djupet av musklerna.

Platt huvud - Det platta huvudet fokuserar mindre på att komma djupt in i muskelvävnaden, och förser dig istället med en bredare och skön massage. Detta massagehuvud passar väl för samtliga muskelgrupper, då målet inte är att komma lika djupt.

Gaffel - Detta tillbehör är specifikt designad för att massera ryggraden och nedre rygg, då det tillåter dig att massera musklerna som löper med längs ryggraden utan att träffa kotorna.

Spetsen - Detta är det minsta massagehuvudet och är perfekt för att massera specifika trigger-punkter. Perfekt för att lösa up specifika knutor. 

Sammanfattningsvis Om Massagepistoler

En massagepistol är ett otroligt effektivt verktyg som tillåter dig att massera dig själv, när som helst, vart som helst.

Istället för att gå på dyra massagesessioner för att lindra smärta i muskler kan du istället använda dig av en massagepistol i bekvämligheten av ditt eget hem.

Det är generellt väldigt säkert att använda dessa, men dubbelkolla att du vet vad du gör.

Det kan vara svårt att hitta vilken modell som är bäst för dig, men jag hoppas att vi har gått igenom allt du behöver veta om massagepistoler för att du vet vilken som är bäst för dig.

Vad tycker du om Massagepistoler? Har du någon erfarenhet av det? Lämna en kommentar nere i kommentarsfältet!

Johannes Källman

Hej, det är jag som är Johannes. Jag är författaren bakom Gymlivet (Numera OurFitness) där jag strävar efter att förse mina läsare med användbar information som inte är fullt av skitsnack.Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Add Content Block

Prenumerera På Nyhetsbrevet & Få En Gratis Guide Till Hur Du Sätter Upp Ett Effektivt Kostupplägg