• Start
 • /
 • Blogg
 • /
 • Allt om L-Tyrosin | Bästa Tyrosintillskott 2022

Allt om L-Tyrosin | Bästa Tyrosintillskott 2022

L-Tyrosin är en av många aminosyror vars effekter ständigt överdrivs och marknadsförs som något det inte är.

Ofta ser man påståenden om dess fettförbrännande effekt, samt att det kan bidra till att skapa mer dopamin i hjärnan.

Men stämmer dessa påståenden verkligen, och vad är dess faktiska effekter på kroppen och hjärnan?

Detta kommer vi att beröra i denna guide, tillsammans med dess biverkningar, korrekt dosering och mycket mer.

Vad Är L-Tyrosin?

l-tyrosin kosttillskott guide

L-Tyrosin (Tyrosine på engelska) är en icke-essentiell aminosyra. Dess primära roll i kroppen är som föregångare till vissa viktiga och kraftiga signalsubstanser.

Närmare bestämt förvandlas L-tyrosin till en molekyl som heter L-DOPA, vilket i sin tur förvandlas till signalsubstanser som vi kallar för katekolaminer. De tre mest vanligt förekommande katekolaminerna är dopamin, noradrenalin och adrenalin.

Skillnaden på L-tyrosin och L-DOPA är att L-tyrosin skapas innan ett visst "begränsat steg" i kroppen som helt enkelt begränsar mängden L-DOPA som skapas.

Du kan se detta som kroppens egna hastighetsbegränsning, och fungerar som en extra säkerhet för att kroppen inte ska kunna bli "överkörd" av L-DOPA. Molekyler och ämnen som sker efter ett sådant steg är oftast mer potenta, men även mer riskfyllda (som en generell regel).

Om du därmed har en form av hastighetsbegränsning i kroppen blir det således säkrare att inta ett visst ämne eftersom för mycket i taget inte kan komma igenom detta steg på samma gång.

Att ta ett kosttillskott av L-DOPA kommer därmed att förse dig med starkare effekter, men även med en större risk för biverkningar. L-tyrosin är därför ett säkrare val, även fast dess effekt är svagare än L-DOPA.

Effekter av L-Tyrosin

L-tyrosin som ett kosttillskott tas framförallt på grund av dess effekt på katekolaminer.

Det är egentligen den enda fördelen som associeras med L-tyrosin, men detta kan i sin tur leda till en rad olika förbättringar som bland annat:

 • Förbättrad kognition
 • Förbättrad fysisk förmåga
 • Förbättrad ämnesomsättning
 • Fettförbränning

Tyvärr är L-tyrosin som jag tidigare nämnde svagare än L-DOPA, vilket även innebär att det är ett sämre kosttillskott att konsumera för att uppnå dessa effekter.

L-tyrosins primära användningsområde är istället att förhindra för låga nivåer av dessa katekolaminer.

L-Tyrosin och Produktion av Adrenalin och Dopamin

Många använder sig som sagt av L-tyrosin som ett tillskott i hopp om att producera större mängder katekolaminer (framför allt adrenalin och dopamin).

L-tyrosin är däremot alldeles för reglerat i kroppen och svagt i dess effekt för att detta faktiskt ska vara fallet. Att helt enkelt öka mängden L-tyrosin du har i kroppen kommer således inte att öka produktionen av katekolaminer.

Det finns däremot vissa specifika stressiga situationer då noradrenalin utsöndrar en försvarseffekt - där ett extra tillskott av L-tyrosin kan ha en positiv effekt genom att förlänga katekolaminers anti-stress funktioner.

Låt oss därmed kolla närmare på dessa unika situationer.

L-Tyrosin och Akut Stress

Det finns viss forskning som har visat att ett tillskott av L-tyrosin under akut stress kan lindra vissa effekter som relateras till denna stress.

Med akut stress menar vi inte nödvändigtvis stress, som i att känna sig stressad, utan snarare den stress som vi utsätter vår kropp för.

Det kan handla om att din kroppstemperatur sänks under kalla förhållanden, vilket är samma sak som att utsätta din kropp för en typ av miljörelaterad stress.

Ett annan typ av stress kan relateras till träning, där till exempel högintensiv träning kan utsätta din kropp för en hel del stress.

Ett intag av L-tyrosin på 10 gram om dagen, alternativt 100mg/kg har visats lindra viss skada som denna typ av stress utsätter kroppen för.

Detta inkluderar bland annat att stabilisera blodtryck, humör, energi, arbetsminne och en försämrad kognitiv förmåga.

Det är viktigt att återigen påpeka att dessa effekter verkar vara begränsade till situationer där du upplever mycket stress. En hög dosering av L-tyrosin kan då lindra vissa effekter vid akut stress som till exempel exponering till väldigt kalla temperaturer eller riktigt tuff träning (förmodligen inte ditt vanliga gympass).

L-Tyrosin och Fettförbränning

bränna fett kaloriintag

Ett av de huvudsakliga påståenden bakom L-tyrosin är att det kan hjälpa dig bränna mer fett, och således gå ner i vikt. Anledningen till detta påstående är på grund av dess koppling till katekolaminer.

Dopamin har många olika roller i hjärnan medans adrenalin och noradrenalin sköter funktioner både i hjärnan och i kroppen.

Det är till och med så att deras receptorer är vad som underbygger den fettförbrännande effekten av efedrin.

Detta innebär att alla kosttillskott som kan öka nivåer av adrenalin och noradrenalin, kan i sin tur öka fettförbränningen i kroppen.

Efedrin har varit olagligt att inkludera i kosttillskott i Sverige, men där ett intressant och effektivt alternativ har används istället i diverse bantningspiller, kallat synefrin.

L-tyrosin kan däremot inte aktivera receptorerna på egen hand, eftersom det är något som bokstavligen är en del av dessa receptorer.

Och eftersom vi vet att L-tyrosin inte ökar produktionen av katekolaminer, utan snarare bidrar till att de håller längre, innebär detta även att L-tyrosin inte kan öka din fettförbränning.

Det finns därmed ingen bevisat koppling mellan ett intag av L-tyrosin och ökad fettförbränning.

De 3 Bästa Tillskottet av L-Tyrosin

1. Core Tyrosine

Pris:
119 kr


Mängd:
200 g


Pris/gram:

0.6 kr


Form:
Pulver


Core Tyrosine hamnar på förstaplats som ett budgetvänligt alternativ till L-tyrosin i pulverform - vilket är optimalt med tanke på den dosering du behöver ta för att uppnå positiva effekter vid akut stress.

2. Bulk L-Tyrosin Pulver

Pris:
429 kr


Mängd:
1 kg


Pris/gram:

0.43 kr


Form:
Pulver


Bulk L-tyrosin är ett annat bra alternativ, och hamnar på en andraplats. Nackdelen är däremot att du behöver köpa en större mängd av pulvret, vilket gör det billigare per gram, men dyrare vid köp. Bulk har ofta kampanjer igång, vilket gör det ännu billigare att köpa under dessa tillfällen.

3. Healthwell Tyrosine 1000

Pris:
159 kr


Mängd:
60 g


Pris/gram:

2.65 kr


Form:
Tabletter


På tredjeplats kommer Core Healthwell Tyrosine 1000, vilket är det rätta valet för dig som letar efter ett tyrosintillskott i tablettform. Nackdelen med detta är att du behöver ta väldigt många tabletter (de innehåller 1000 mg styck) samtidigt som priset per gram blir betydligt dyrare.

Dosering av L-Tyrosin

En effektiv dosering av L-tyrosin är svår att definiera eftersom många olika studier har använt olika doser.

Det är också intressant att se att nästan alla kosttillskott av L-tyrosin innehåller mängder långt under de doser som har visats vara effektiva i tidigare studier.

De doser som har använts och visat på positiva effekter vid akut stress har varit mellan 100-150 mg/kg kroppsvikt, vilket motsvarar:

 • 7-10 gram för en person som väger 70 kilo.
 • 8-12 gram för en person som väger 80 kilo.
 • 9-13 gram för en person som väger 90 kilo.

Dessa doser är nästan lika stora som en halv skopa proteinpulver, och är inget som får plats i en liten kapsel. De flesta tillskotten med L-tyrosin innehåller ofta 0.5-1 gram av tyrosin, vilket innebär en hel del kapslar.

Många PWO och bantningspiller innehåller även väldigt små mängder av tyrosin, ofta mellan 100-300 mg, men detta kommer inte att ha någon påtaglig effekt.

L-Tyrosin och Biverkningar

magbesvär biverkningar l-arginin

L-tyrosin är generellt sett säkert att konsumera vid rekommenderade nivåer. Väldigt höga mängder av tyrosin kan däremot leda till vissa magrelaterade besvär som förstoppning.

Denna effekt har framförallt observerats vid en enstaka stor dos, och kan ofta undvikas genom att dela upp doseringen till flera tillfällen.

En bra rekommendation är att undvika att ta mer än 15 gram av tyrosin per tillfälle för att undvika eventuella magbesvär.

Borde Du Köpa L-Tyrosin?

L-tyrosin är ett kosttillskott med många överdrivna påståenden, särskilt när det kommer till dess effekt på fettförbränning. Det finns även intressantare alternativ för att uppnå denna effekt, som bland annat koffein eller synefrin.

Det har däremot en viss effekt vid akut stress, vilket är något som de flesta inte upplever på en daglig basis.

Även om du gör det, och därmed är sugen på L-tyrosins effekter, finns det andra kosttillskott som gör samma jobb mer effektivt, framför allt L-DOPA.

För majoriteten av individer och tillfällen är L-tyrosin något som jag inte skulle rekommendera var värt dina pengar.

Livsmedel Med L-Tyrosin

L-tyrosin kan även hittas i vissa livsmedel, som bland annat:

 • Sojaprodukter
 • Kyckling
 • Kalkon
 • Fisk
 • Nötter
 • Bananer
 • Mejeriproduktion
 • Frön
 • Bönor

Sammanfattningsvis om L-Tyrosin

L-tyrosin är en aminosyra som framförallt reglerar hälsosamma nivåer av katekolaminer i kroppen.

Det leder inte till en ökad produktion av dessa katekolaminer, men kan som sagt användas för att undvika för låga nivåer samt för att förlänga katekolaminers effekter vid akut stress.

Dess påståenden som ett effektivt verktyg för att öka fettförbränning är något som du kan ignorera, men det kan bidra till positiva effekter vid intag då du upplever någon form av akut stress.

Vad tycker du om L-tyrosin? Har du någon insikt eller erfarenhet att dela med dig? Lämna en kommentar längre ner!

Johannes Källman

Hej, det är jag som är Johannes. Jag är författaren bakom Gymlivet där jag strävar efter att förse mina läsare med användbar information som inte är fullt av skitsnack.


Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Add Content Block

Prenumerera På Nyhetsbrevet & Få En Gratis Guide Till Hur Du Sätter Upp Ett Effektivt Kostupplägg