• Start
 • /
 • Blogg
 • /
 • Din Guide Till Rätt Pre-workout | Bästa PWO 2022

Din Guide Till Rätt Pre-workout | Bästa PWO 2022

När du först börjar styrketräna är pre workout (PWO) ett av de första kosttillskotten du kommer att höra mycket om.

Precis som namnet föreslår är det en blandning av ingredienser som tas innan träningsaktivitet med målet att förbättra din träningsprestation.

Att välja rätt PWO är däremot inte en enkel sak. Marknaden är full av olika produkter som innehåller en myriad av olika ingredienser, där varje låter allt mer komplex än den förra.

Men hur vet vi vilka som är bäst, vilka som ger oss bäst värde för våra pengar?

Det är exakt vad vi kommer att gå igenom i denna guide, där du efter att ha läst detta kommer kunna identifiera och välja de bästa alternativen utifrån en vetenskaplig grund.

Inget mer gissande, utan maximal effekt för pengarna.

Vad Är Pre Workout (PWO)

PWO guide bäst test

Pre Workout (PWO) är precis som namnet säger ett kosttillskott som är ämnat att konsumeras innan träningsaktivitet, med målet av att öka din träningsprestation. 

Det finns ingen gemensam definition av vad ett PWO ska innehålla, och det kan verka på flera olika sätt genom att fokusera på olika prestationsmekanismer i kroppen.

Majoriteten av PWOs fungerar genom att öka din uthållighet, vakenhet och fokus, vilket kan leda till att du lyckas träna hårdare och längre.

Detta innebär även att den upplevda effekten av dessa typer av kosttillskott kan variera kraftigt från person till person. Många menar därmed att man ska testa sig fram för att hitta vad som fungerar bäst för dig, vilket jag till viss del kan hålla med om.

Jag förespråkar däremot ett vetenskapligt angreppssätt för att lista ut vilket PWO som ger bäst effekt för pengarna genom att närmare studera dess ingredienser, samt mängden av dessa ingredienser.

Detta är precis vad vi kommer att gå igenom längre ner, och även så jag har genomfört testet av de bästa PWOn på den svenska marknaden.

Problemet Med PWO-Tillskott

Anledning till varför så många PWO-tillskott suger är samma anledning till varför så många andra kosttillskott suger:

 1. Vinst
 2. Vinst
 3. Vinst
Kosttillskottsindustrin är otroligt konkurrenskraftig vilket innebär att det är väldigt svårt att göra vinst om man vill producera högkvalitativa kosttillskott.

Tänk dig själv att du är en tillverkare av kosttillskott. Först och främst måste du producera ett kosttillskott, låt oss säga att det kostar 50 kronor.

Därefter behöver du sälja detta till en distributör för låt oss säga 100 kr, vilket innebär att du tjänar 50 kr. 

Distributören måste sedan sälja vidare detta till en återförsäljare för 200 kr, varpå återförsäljaren sätter ett pris på 400 kr.

Alla har då en vinstmarginal på 100% vilket håller alla parter lyckliga - förutom konsumenten så klart.

Om du som tillverkare istället bestämmer dig för att producera en riktigt bra produkt, med högkvalitativa ingredienser i bra mängder, ser landskapet lite annorlunda ut. Helt plötsligt kostar det 100 kr för dig att producera en tillskottet. Du säljer detta vidare till distributören (200 kr) som säljer det vidare till återförsäljaren (400 kr) som sedan sätter ett pris på 800 kr.

Frågan är då, är du som konsument verkligen beredd att betala 800 kr för ett kosttillskott som har alternativ för halva priset? Förmodligen inte...

Allt detta leder till att tillverkare väljer billigare ingredienser, och mindre mängder av dessa ingredienser för att hålla nere kostnaden. Allt för att slutpriset mot oss konsumenter ska vara konkurrenskraftigt i jämförelse med alla andra konkurrenter som gör samma sak.

Denna cykel går runt och runt, där industrin bygger på att vi som konsumenter inte vet bättre än att köpa ett alternativ som "ser bra ut".

Det finns nästan inget annat kosttillskott som illustrerar detta bättre än PWO-tillskott, eftersom det inte finns några regleringar som bestämmer dess innehåll.

Med det sagt går det att göra ett bra fynd OM man vet vad man ska kolla efter, vilket vi kommer att gå igenom i mer detalj längre ner.

De 6 Bästa PWO-Tillskotten

Här kommer mina rekommendationer kring de 6 bästa PWOn du kan köpa på den svenska marknaden.

För att närmare förstå hur jag har valt dessa kan du fortsätta läsa längre ner, där du även kan lära dig hur du själv kan identifiera och analysera ett visst PWO-tillskott som kanske inte finns med på denna lista.

Kort sagt kan jag nämna att denna lista framförallt utgår från de olika tillskottens effekter - vilket innebär att jag främst har tittat på dess ingredienser och mängder för att säkerställa en optimal träningsprestation.

Andra aspekter såsom smak spelar självklart en roll, men det är även en högst individuell faktor, vilket är varför jag inte har utgått från detta när jag tagit fram mina rekommendationer.

Om smak däremot är en avgörande faktor för dig är min rekommendation att du börjar och testar det första valet nedan, och jobbar dig neråt tills att du hittar en smak som passar dig.

Mängd motsvarar mängden aktiva ingredienser per servering, och pris/gram syftar till priset per gram av aktiva ingredienser. Fortsätt att läsa för att närmare förstå dessa mått.

1. SmartSupps PWO

Pris:
249 kr

Pris/portion:
4.98 kr


Portioner:
50 st

Koffein:
150 mg


Beta-alanin:

1560 mg

Citrullin:

3000 mg


Mängd:
4710 mg

Pris/gram:
1.06 kr


SmartSupps PWO kommer in på en förstaplats, vilket kanske kommer som en chock för vissa. Vid en första anblick av dess innehåll kan man tycka att doseringen per portion är väldigt låg, men det fina här är att vi kan ta två, eller till och med tre skopor för att uppnå optimala nivåer av alla ingredienser. Det hamnar på förstaplats då förhållandet mellan ingredienserna är otroligt bra och skalbart, samtidigt som det är det billigaste alternativet på marknaden om vi tittar på pris per gram av aktiva ingredienser. Detta är min personliga go-to och kan säga att smaken kanske inte är den bästa, men det duger absolut.

2. Unchained PWO

Pris:
399 kr

Pris/portion:
15.96 kr


Portioner:
25 st

Koffein:
300 mg


Beta-alanin:

4000 mg

Citrullin:

7000 mg


Mängd:
11300 mg

Pris/gram:
1.41 kr


Unchained PWO kommer in som ett grymt val för PWOs med ett rikligt innehåll av alla de viktiga ingredienserna till ett riktigt bra pris. Det här är ett alternativ för dig som letar efter ett grymt PWO-tillskott till ett bra pris. Det är även det alternativ på denna lista som innehåller en riklig dos av betain, vilket är ett stort plus med tanke på dess låga pris. Cola-smaken tycker jag personligen även är grymt god!

3. Self Omninutrition Inject

Pris:
249 kr

Pris/portion:
4.98 kr


Portioner:
50 st

Koffein:
200 mg


Beta-alanin:

3200 mg

Citrullin:

6000 mg


Mängd:
9400 mg

Pris/gram:
1.27 kr


Self Omninutrition Inject kommer på en tredjeplats då även dess pris per gram av aktiva ingredienser är väldigt låg. I detta fall hade jag rekommenderat att du tar 1.5 skopor per servering för att säkerställa att du får i dig 300 mg koffein. Den enda nackdelen är att förhållandet mellan ingredienserna gör det svårt att "skala" upp intaget mer än 1.5 skopa (om du till exempel skulle vilja få i dig mer koffein per portion). Utöver detta kommer den i goda smaker och får absolut jobbet gjort.

4. Star Nutrition Ultimate PWO

Pris:
319 kr

Pris/portion:
14.50 kr


Portioner:
22 st

Koffein:
300 mg


Beta-alanin:

3000 mg

Citrullin:

6000 mg


Mängd:
9300 mg

Pris/gram:
1.56 kr


Star Nutrition Ultimate PWO hamnar på en fjärdeplats som ett annat budgetvänligt alternativ med ett rikligt innehåll av de viktigaste ingredienserna. Det innehåller även 1250 mg av betain vilket är ett extra plus i kanten. Du kan även ta 1.5 portion om du vill få ut ännu mer av tillskottet då förhållandet mellan de olika ingredienserna är ganska bra.

5. Thors Hammer Mjölner

Pris:
399 kr

Pris/portion:
19.95 kr


Portioner:
20 st

Koffein:
300 mg


Beta-alanin:

5000 mg

Citrullin:

6000 mg


Mängd:
11300 mg

Pris/gram:
1.77 kr


Thors Hammer Mjölner  är ett väldigt populärt alternativ av PWO-tillskott, som även håller upp måttet. Det kommer till ett ganska bra pris per gram av aktiva ingredienser, men där den största nackdelen är dess höga mängd av beta-alanin, vilket är något över de optimala doserna. Innehåller även 1000 mg av betain vilket är bra!

6. Core PWO Zero

Pris:
199 kr

Pris/portion:
6.63 kr


Portioner:
30 st

Koffein:
150 mg


Beta-alanin:

1500 mg

Citrullin:

2000 mg


Mängd:
3650 mg

Pris/gram:
1.82 kr


Core PWO Zero hamnar på sjätteplats som ett annat bra budgetvänligt alternativ. Detta vore ett bra alternativ för dig som letar efter ett PWO men hög fördelning av koffein, då tre(!) portioner av detta skulle förse dig med optimala nivåer inom alla tre av de huvudsakliga ingredienserna. En enskild portion kommer däremot inte att producera någon påtaglig effekt.

Varför Ska Man Använda PWO?

Fördelarna med att använda ett PWO kan vara många. Beroende på vilken typ av träning du håller på med kan ett bra PWO hjälpa dig bygga mer muskler eller öka din kardiovaskulär uthållighet.

Genom att öka dina energinivåer och styrkekraft kan PWO hjälpa dig att träna hårdare.

Mer specifikt kan det hjälpa dig att lyfta tyngre vikter, eller utföra flera repetitioner. Båda fallen leder till att du kan öka din träningsvolym, vilket är ett av de bästa sätten att bygga muskler över en längre period.

Styrketräning bygger på principen om progressiv överbelastning, vilket går ut på att kontinuerligt träna hårdare över en längre period. Det enklaste och bästa sättet att göra detta på är genom att öka din träningsvolym.

Detta innebär att ett bra PWO kan hjälpa dig träna tyngre och på så vis bygga mer muskler.

Samma princip gäller för konditionsträning. Genom att kontinuerligt träna hårdare eller längre kan du förbättra din träningskapacitet, och eftersom PWO kan förbättra din uthållighet kan det även bidra till en bättre kondition.

Hur Du Hittar Det Bästa PWO-Tillskottet

Att välja rätt pre-workout tillskott är väldigt krångligt om man inte vet vad man ska kolla efter.

Man kan bryta upp denna process i fyra steg:

1. Identifiera vilka ingredienser som är ett måste i ett effektivt PWO.

2. Undvik produkter som inte innehåller dessa ingredienser, alternativt de som innehåller för små mängder av dessa ingredienser.

3. Smalna av listan genom att tänka på andra "mindre" viktiga aspekter såsom smak, konstgjorda medel, tillsatser osv.

4. Därefter kan du välja en vinnare samtidigt som du tar dess pris i beaktning. Om två olika PWO:s är otroligt lika enligt föregående punkter kan du definitivt gå med det billigare valet.

PWO-Tillskott Viktigaste Ingredienser

PWO kosttillskott

Steg nummer ett när det kommer till att välja ett PWO bör alltid vara att titta närmare på de ingredienserna som används.

Inget annat spelar egentligen roll - om ett PWO inte innehåller rätt typer av ingredienser kommer det inte att förse dig med de effekter du är ute efter.

De ingredienser jag syftar på är helt enkelt de ingredienser som har bevisats leda till en positiv effekt med hjälp av vetenskaplig forskning.

De tre huvudsakliga ingredienser som bör finans med i alla PWO är koffein, beta-alanin och L-citrullinmalat

Många studier har observerat effekten av dessa tre tillskott och visat på en signifikant förbättring i relation till din träningsprestation.

Med det sagt finns det även vissa andra mindre viktiga ämnen som även kan bidra till en bättre prestation, men dessa tre ämnen kommer stå för bulken av ett PWOs effekter.

Här är de huvudsakliga ingredienserna du vill se i ett PWO, från viktigast till minst viktigast:

1. Koffein

Koffein är en stimulantia som kan förbättra din energinivå och fokus, förbättra din styrka och kraft, samtidigt som det kan reducera trötthet vid träning.

På grund av dess effekt är koffein därmed den huvudsakliga ingredienser i PWO, och är det första du bör titta efter eftersom det är den ingrediensen som kommer bidra mest till din prestation.

Det finns vissa PWO som inte innehåller stimulantia såsom koffein, men det är generellt sett den huvudsakliga ingrediensen du bör titta efter i ett PWO om du vill förbättra din förmåga att lyfta tyngre/mer eller springa snabbare/längre.

Forskning har visat att en optimal dosering av koffein vid träning är 3-6mg per kilo kroppsvikt, som bör tas ungefär 30-60 minuter innan träningsaktivitet. 5-6 mg/kg verkar vara absolut bäst.

Det är viktigt att inte bygga upp en tolerans mot koffein om du vill uppleva dess positiva effekter till fullo, vilket innebär att du bör undvika koffeinintag förutom vid träning samtidigt som du vill begränsa ditt koffeinintag till ungefär 50% av dina träningstillfällen.

2. Beta-alanin

Beta-alanin är en naturligt förekommande aminosyra som fram för allt reglerar karosin, ett ämne som förvaras i muskelvävnad.

Karosins primära uppgift är att reglera surhetsgraden i musklerna, vilket höjs då du spänner musklerna, vilket leder till muskeltrötthet.

Beta-alanin kan öka nivån av karosin i kroppen, vilket i sin tur minskar surhetsgraden i musklerna. Detta kan därmed reducera trötthet och träningsvärk som är associerat med träning, förbättra din anaeroba träningskapacitet, samt öka antalet repetitioner och vikt som du kan träna med under dina träningspass.

Detta bör över en längre period leda till att du kan bygga mer muskler, eftersom din träningsvolym blir högre.

En effektiv dosering av beta-alanin är på mellan 2.4 till 3.6 gram beroende på hur tuffa träningspass du kör. Detta behöver du däremot inte ta precis innan ett träningspass, utan samma effekt kan upplevas oavsett när du tar beta-alanin under dagen.

Det är beta-alanin som ofta orsakar en kittlande känsla på huden runt händerna och ansiktet. Detta är helt ofarligt och är inget du behöver oroa dig för.

3. L-citrullinmalat

L-citrullinmalat är en kombination av aminosyran L-citrullin och malatsyra, vilket tillsammans kan öka mängden kväveoxid du har tillgängligt i kroppen genom att vidga och avslappna blodkärl, vilket i sin tur leder till bättre blodcirkulation.

Om du har hört talas som L-arginin, har forskning visat att L-citrullin gör samma sak, fast bättre.

Citrullinmalat är även fördelaktigt över vanlig L-citrullin då det leder till ytterligare hälso- och träningsfördelar.

Majoriteten av forskning kring ett tillskott av citrullin har även gjorts på citrullinmalat, och dess positiva effekter på bättre muskeluthållighet, mindre träningsvärk och bättre aerobisk prestation.

En optimal dosering av citrullinmalat är mellan 6 till 8 gram.

4. L-teanin

L-teanin är en aminosyra som framförallt kan hittas i te, och är ansvarig för många av dess hälsofördelar.

Det kan hjälpa dig och din kropp genom att balansera nivåer av två olika molekyler som heter glutamat och GABA, vilket är två olika signalsubstanser som tillsammans förbättrar effektiviteten av diverse nervimpulser.

Till följd av detta har studier observerat att ett tillskott av L-teanin kan reducera effekten av mental stress, förbättra produktionen av kvävedioxid, förbättra humör och minne, samt ett ökat fokus om det tas med koffein.

En effektiv dosering av L-teanin är mellan 100 och 250 mg och bör tas i samband med koffein ungefär 30-60 minuter innan träning för maximal effekt.

5. Betain

Betain (kallas även trimetylglycin) är en deriverad aminosyra som bland annat ger rödbetor dess röda färg.

Det är ett tillskott som har blivit allt mer populärt bland personer som tränar mycket då viss forskning har påvisat dess effekt av att förbättra muskeluthållighet och styrka.

Mekanismen bakom hur betain uppnår dessa effekter är inte helt förstådda ännu, men det finns flera hypoteser. Den som verkar mest trolig för tillfället baseras på betain effekt av att "svälla upp celler", vilket i sin tur kan skydda celler från träningsrelaterad skada, och på så vis förbättra din träningsprestation.

En effektiv dosering av betain är mellan 1.25 till 2.5 gram, vilket tekniskt sett kan tas när som helst under dagen.

6. Alpha-GPC

Alpha-glycerylfosforylkolin (mest känt som alpha-GPC) är en förening av två olika molekyler som heter kolin och glycerofosfat.

Kolin är ett ämne som är väsentligt för hjärnhälsa medans glycerofosfat är en substans som hjälper transportera kolin till hjärnan.

När man konsumerar alhpa-GPC kan detta öka hjärnaktiviteten och förse hjärnan med kolin, vilket leder till bättre hjärnfunktion och hälsa.

Studier har visat att Alhpa-GPC kan minska kognitiv försämring som sker vid åldrande, och när det kommer till prestation har forskning även visat att det kan öka din kraftgeneration och ökade nivåer av tillväxthormoner.

En effektiv dosering av alpha-GPC är mellan 150 och 1200 mg, där en dos på mellan 250 - 500 mg verkar vara tillräcklig för att uppnå de flesta prestationsrelaterade effekterna.

PWO-Tillskott Inte Så Viktiga Ingredienser

pwo inte bra ingredienser

Om du någonsin har tittat närmare på ingredienslistan bakom ett PWO kanske du redan vet att många av de innehåller betydligt fler ingredienser än de sex som jag precis nämnde.

Verkligheten är att dessa ingredienser antingen är utan forskningsstöd, har bevisats att inte fungera, eller att de helt enkelt har en för liten effekt för att påverka dig och din träning.

Här är därmed de ingredienser som du inte behöver se i ditt PWO:

Detta är bara några av de mer populära ingredienserna som ofta finns med i PWO, men det finns självklart många många fler som tillverkare kastar med.

Ett intressant tillskott som ofta hänger med, och som verkligen fungerar, är kreatin - så varför har jag inte inkluderat detta bland de kosttillskott som är viktigast i ett PWO?

Kreatin är ett av de mest effektiva kosttillskott när det kommer till att förbättra både muskelstyrka och muskeltillväxt.

Detta behöver däremot inte intas innan träning, utan kan tas vid andra tillfällen på dagen, vilket är den huvudsakliga anledningen till att jag inte inkluderat det som en av de viktigaste ingredienserna i ett PWO.

Eftersom det även är bland de mest effektiva kosttillskottet, anser jag att det är viktigt att ta rätt doser - vilket ofta inte inkluderas i ett vanligt PWO. Det är även något som du bör ta varje dag, vilket innebär att du kommer missa vissa dagar (om du inte tränar och använder PWO varje dag så klart).

Ett bättre val är istället att köpa kreatin separat, och om du vill, blanda det med ditt PWO.

Dosering av PWO

Vi gick tidigare igenom vad de mest effektiva doseringarna av de huvudsakliga ingredienserna borde vara, men här går vi in i lite mer detalj.

Diverse tillverkare av kosttillskott vet vad de de håller på med - deras mål är att tjäna så mycket pengar som möjligt.

De gör detta genom att fylla PWOs med ingredienser som inte fungerar, och hoppas att du inte har kunskapen för att förstå detta.

Ett annat alternativ är att fylla PWOt med rätt ingredienser, men med alldeles för små mängder.

Detta får produkten att framstå som något bra, men i verkligheten är doseringen av dessa ingredienser så liten att det inte kommer att ha en påtaglig effekt.

För att ett kosttillskott (i detta fallet PWO) ska bevisat fungera och vara grundat i vetenskaplig forskning krävs det att rätt ingredienser används i rätt doser.

Varje ingrediens måste därmed vara bevisad genom en väldesignad studie, och varje dos måste stämma överens med vad som har bevisats (enligt dessa studier) fungera.

Om detta inte är fallet, är produkten förmodligen inte värd dina pengar.

Här har vi de sex huvudsakliga ingredienserna du bör kolla efter i ett PWO, samt dess bevisade effektiva doser:

Ingrediens:

Optimalt Intag:

Koffein

3-6 mg/kg kroppsvikt (5-6 mg/kg är bäst)

Beta-alanin

2.4-3.6 g per dag

Citrullinmalat

6-8 g per dag

Betain

1.25-2.5 g per dag

L-Teanin

100-250mg per dag

Alpha-GPC

250-500 mg per dag

Det enklaste sättet är därmed att jämföra ingredienserna av ditt PWO med siffrorna du kan hitta i denna tabell.

 • Hur många av de finns med?
 • Av de som finns med, är de korrekt doserade för optimal prestation?

Kom ihåg att de tre viktigaste ingredienserna är koffein, beta-alanin och citrullinmalat, vilket innebär att det är viktigast att ditt PWO har tillräckligt mycket av dessa tre ingredienser.

Du kan vara lite mer flexibel när det kommer till de andra tre: betain, L-teanin och alpha-GPC. För att optimera din träningsprestation vill du gärna att de finns med i PWO:t inom bra mängder, men det kommer inte att påverka dess effekt lika mycket som koffein, beta-alanin och citrullinmalat.

På den svenska marknaden är dessa tre (betain, L-teanin och Alpha-GPC) sällan förekommande i PWO, där jag inte har hittat någon produkt som har innehållit alla tre.

I min jämförelse av olika produkter har jag därmed valt att inte inkludera dessa om en parameter utan har primärt tittat på de tre huvudsakliga ingredienserna.

Kostnad Av PWO

kostnad kosttillskott pwo

Nu när vi vet vilka ingredienser vi bör kolla efter, samt i vilka mängder, blir det tredje steget att jämföra kostnaden mellan olika alternativ. Men hur gör vi detta?

För att verkligen få ut så mycket effekt som möjligt för pengarna när det kommer till en PWO behöver vi något sätt att kvantifiera och jämföra olika tillskott, även fast de innehåller olika ingredienser och mängder.

Det enklaste sättet att göra detta på är att hur mycket du betalar per gram av effektiv ingrediens. Med andra ord, hur mycket värde får du för varje skopa av PWO?

Detta kan vi göra i tre enkla steg:

 1. Beräkna kostnaden per servering av PWOt.
 2. Addera mängden av de 3 huvudsakliga ingredienserna: koffein, beta-alanin och citrullinmalat.
 3. Dividera kostnaden för varje servering med mängden aktiva ingredienser.

Här är min egna beräkning över de PWO som har testats i denna guide.

PWO test gymlivet

Som du kan se skiljer sig olika PWOs markant mellan varandra när man tittar på det så här, och det är ganska tydligt vilka man bör undvika...

Ett intressant förstaval blev SmartSupps PWO, vilket vid en första anblick kring doseringen per servering ser ut som ett ganska svagt val.

I denna situation handlar det snarare om att de har valt att dela upp kosttillskottet på flera serveringar, men det finns inget som stoppa oss från att ta till exempel två skopor innan träningspasset. Detta leder oss till att vi får bra doser av alla de tre viktiga ingredienserna, till det billigaste priset på marknad.

Det finns även vissa val såsom Armageddon som enligt denna beräkning ser ut som ett bra val, men som jag däremot inte skulle rekommendera. 

Varför? Jo för att varje dos innehåller 75g (tänk dig två skopor av proteinpulver) av allt möjligt skit, som dextros, majsstärkelse och mycket mer som du varken behöver eller vill inkludera i ditt PWO. 

De bästa valen är de som innehåller de ingredienser vi är ute efter (och minimalt av andra) i rätt doser, till ett bra pris. Så enkelt är det.

Göra Eget PWO

Några av er som läser det här nu kanske tänker att det vore smart att sätta ihop sin egna cocktail av ingredienser.

Detta är fullt möjligt, och kommer i de flesta fallen även vara billigare.

Om du vet exakt vilka ingredienser du letar efter kan du köpa dessa i bulk och blanda ut din egen variant av PWO, vilket ger dig möjligheten att säkerställa exakta och optimala doseringar.

Jag har själv testat detta men det finns två stora nackdelar med detta angreppssätt:

 1. Det tar en förj*vla tid, och det är lätt att ta för lite/för mycket av vissa ingredienser, särskilt när det handlar om milligram.
 2. Det smakar piss. De individuella ingredienserna i sig är inte smaksatta, vilket innebär att din egen färdigblandade cocktail inte kommer att smaka något, alternativ att det smakar dåligt.

Men om du ändå vill testa (det är trots allt billigare) kan du läsa mer om och hitta de ingredienserna här:

Biverkningar av PWO

Att definiera specifika biverkningar för PWO är svårt, eftersom det inte är reglerat vad det är ett PWO innehåller.

Med det sagt finns det en rad olika biverkningar som kan uppstå från PWOs olika ingredienser. Tas det inom rimliga mängder däremot kan du man i majoriteten av fallet endast förvänta sig milda negativa effekter.

De vanligaste biverkningarna av PWO, om det tas i för stora mängder är:

 • Darrningar
 • Magbesvär
 • Huvudvärk
 • Yrsel

Som vi nämnde tidigare är det vanligt att känna av en kittlande känsla i händer och ansikte efter att ha druckit PWO. Detta är en effekt av beta-alanin och är inget du behöver oroa dig för då det är helt säkert.

Borde Du Köpa PWO?

kvinna protein

Pre Workout kan vara ett grymt kosttillskott om det används under rätt tillfällen. Det är ett av de fåtal kosttillskott som faktiskt har påtagliga bevisade effekter - och som därför kan hjälpa dig nå dina träningsmål.

En korrekt kosthållning, träningsupplägg, sömn och vatten bör alltid vara det första du fixar, och är vad som kommer att stå för majoriteten av dina resultat. 

Om du däremot känner att du letar efter en extra boost under dina träningspass är PWO definitivt tillskottet för dig.

Det största problemet är däremot att alla PWO innehåller olika ingredienser, och olika mängder av dessa ingredienser. På grund av detta är min rekommendation att:

 • Om du använder ett PWO som inte innehåller rätt mängder av rätt ingredienser är det inget jag skulle rekommendera, då det kommer att vara något av ett slöseri av pengar.
 • Om du däremot använder ett bra PWO med rätt mängder av rätt ingredienser är det ett fantastiskt kosttillskott.

Sammanfattningsvis om PWO

Pre workout (PWO) är ett kosttillskott vars poäng är att förbättra din träningsprestation, där det vanligtvis konsumeras ungefär 30 till 60 minuter innan träningsaktivitet.

Ett korrekt doserat PWO med rätt ingredienser kan bidra med många fördelar som bland annat en bättre uthållighet, styrka, fokus och vakenhet.

Problemet är att alla PWO inte är skapade på samma sätt, och med samma förutsättningar, vilket gör det extremt viktigt att hitta rätt produkt.

Det är exakt vad vi har gått igenom i denna guide, och jag hoppas att du har lärt dig allt du behöver veta om att hitta rätt PWO för dig.

Vad tycker du om PWO? Har du någon insikt eller erfarenhet att dela med dig? Lämna en kommentar längre ner!

Johannes Källman

Hej, det är jag som är Johannes. Jag är författaren bakom Gymlivet där jag strävar efter att förse mina läsare med användbar information som inte är fullt av skitsnack.


Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Add Content Block

Prenumerera På Nyhetsbrevet & Få En Gratis Guide Till Hur Du Sätter Upp Ett Effektivt Kostupplägg