• Start
  • /
  • Blogg
  • /
  • Allt om Teanin | Bästa Teanin-Tillskott 2022

Allt om Teanin | Bästa Teanin-Tillskott 2022

Något som alltid förvånar mig är hur våra förfäder lyckades hitta intressanta och hälsosamma livsmedel för flera tusentals år sedan, utan någon kunskap över dess diverse ingredienser.

Ett sådant exempel är te, vilket är något som vi har druckit sedan många tusen år tillbaka, men som vi med hjälp av ny forskning kunnat förstå varför det har överlevt så länge.

Det är faktiskt så att te är en extremt nyttig dryck att konsumera, då det kan leda till en rad olika fördelar för din hälsa och prestation.

I denna guide kommer vi ta en närmare titt på en av dess huvudsakliga ingredienser, nämligen L-teanin, samt dess dosering, biverkningar, användningsområden och mycket mer.

Vad Är L-Teanin?

l-teanin kosttillskott guide

L-teanin är en icke-essentiell aminosyra som inte vanligtvis hittas i våra dieter. Det innebär att det är en aminosyra som få konsumerar, och som inte är väsentlig för vår hälsa.

Det kan huvudsakligen hittas i te, men annars intas det framför allt genom kosttillskott.

L-teanin är strukturerat likt L-glutamin samt de två signalsubstanser som det skapar: GABA och glutamat.

Det kan även krossa blod-hjärnbarriären och innebär att teanin kan ha en påverkan på hjärnans funktioner och kemi, vilket är vad som kan förklara dess huvudsakliga effekter.

Varför Köper Folk L-Teanin?

Den huvudsakliga anledningen till varför folk köper och använder sig av teanin-tillskott är för att främja avslappning och fokus. Vissa använder det även för att förbättra sin sömn.

Skillnaden mellan teanin och många andra tillskott för avslappning är att L-teanin inte orsakar sömnighet och klassas därför inte som ett lugnande medel.

En av de riktigt intressanta aspekterna av L-teanin är att det är väldigt effektivt för att "runda av" vissa stimulantier såsom koffein.

Effekter av L-Teanin

Område

Effekt

Bevis

Notering

Avslappning

En noterbar ökning i avslappning har observerats vid intag av L-teanin, vanligtvis inom 30 - 60 minuter.

Ångest

En mindre reduktion av ångest har observerats i ett flertal studier, även då denna effekt har varit liten och inte särskilt konsekvent.

Fokus

En mindre påverkan på uppmärksamhet och fokus har noterats vid ett intag av L-teanin innan vissa typer av mentala övningar, särskilt hos individer med ADHD. Det finns inte något bevis på att det kan förändra fokus långsiktigt, förutom att det kan påverka sömnkvalitet på ett positivt sett.

Sömnkvalitet

Ett intag av teanin 30-60 minuter innan sömn har visats i vissa fall kunna förbättra din förmåga att somna snabbare, samtidigt som det kan förbättra din sömnkvalitet.

Träningsförmåga

L-Teanin kan öka kroppens produktion av kväveoxid, vilket i sin tur förbättrar kroppens blodflöde och musklernas syreupptag. Detta har sedan bevisats leda till en ökad träningsprestation.

Stress

L-teanin har visats minska kortisol och stress i råttor under vissa studier. Finns ingen klar indikation om samma resultat kan uppnås hos människor.

Blodtryck

L-Teanin kan reducera förhöjt blodtryck som en konsekvens av akut stress eller koffeinintag, men det är oklart om det har någon långsiktig påverkan.

Synergieffekter av L-teanin och Koffein

En sista poäng jag vill framföra i relation till teanins effekter har att göra med dess synergistiska fördelar vid intag tillsammans med koffein.

De har nämligen ett synergistiskt förhållande, vilket innebär att de två olika molekylerna tillsammans kan öka effekten av varandras fördelar.

Ett intag av 50 mg koffein i isolation, i jämförelse med 100 mg av L-teanin och 50 mg koffein, har bevisats leda till en bättre effekt på bland annat fokus och uppmärksamhet.

Inte nog med att teanin kan bidra med bättre effekter från koffein, utan det kan även bidra genom att minska de negativa biverkningar som ofta associeras med koffein - som bland annat huvudvärk och rastlöshet.

Jag är en stark förespråkare för att inta koffein innan träningsaktivitet, om du har som mål att prestera så bra som möjligt. I dessa fall är det då väldigt värdefullt att inkludera teanin samtidigt. I bästa fall kan du även hitta teanin i ditt PWO.

Bäst i Test av Teanin-Tillskott

1. Bulk L-Teanin Pulver

Pris:
149 kr


Mängd:
50 g


Pris/portion:

0.6 kr


L-teanin/portion:
200 mg


Bulks L-teaninpulver hamnar på en förstaplats som det klart billigaste valet av rent L-teanin du kan köpa i Sverige. Pulverformen passar teanin väl om ditt mål är att ta det i sammanband med koffein eller ett PWO. 

2. Body Science L-teanin 200

Pris:
129 kr


Mängd:
90 kapslar


Pris/portion:

1.43 kr


L-teanin/portion:
200 mg


Body Science är det bästa valet för dig som letar efter ett kosttillskott av L-teanin i kapselform. Varje kapsel är liten, vegansk, och innehåller 200 mg av L-teanin till ett väldigt bra pris.

3. Healthwell L-teanin 200

Pris:
149 kr


Mängd:
90 kapslar


Pris/portion:

1.66 kr


L-teanin/portion:
200 mg


På tredjeplats kommer Helathwell L-teanin vilket är ett annat bra alternativ av L-teanin i kapselform. Även här innehåller varje kapsel 200 mg av teanin, men priset är något dyrare.

Dosering av L-Teanin

L-teanin är en så kallat dosberoende substans, vilket innebär att du kommer uppleva mer effekter ju mer du tar.

Med det sagt är den optimala dosen av L-teanin för att uppnå de effekterna vi är ute efter mellan 100 till 200 mg per dag.

Om du dricker koffein dagligen, eller om du dricker PWO innan dina träningspass skulle jag rekommendera att du tar ditt L-teanin samtidigt som detta.

L-Teanin och Biverkningar

Det finns inga biverkningar som har rapporterats från ett intag av L-teanin sedan det först började användas under 60-talet, även vid höga doseringar.

Det kan även vara värt att notera att i studier utförda på djur har L-teanin även visats vara säkert även i extremt höga doser.

Borde Du Köpa L-Teanin?

L-teanin är en mycket intressant aminosyra, både sett till avslappning, fokus och träning. Om du är ute efter dess avslappnande effekt kan det absolut vara ett intressant val, men begränsad forskning finns kring dess effektivitet för att till exempel förbättra din sömn, där det finns starkare alternativ.

Sett till dess fokuserande och kognitiva effekter är dessa små och relativt inkonsekventa, och är därmed inte något jag skulle rekommendera att köpa såvida du inte lider av ADHD.

I relation till träning är det väldigt intressant, särskilt om det tas i samband med ett bra PWO eller koffein, då dessa har väldigt givande synergistiska effekter.

Det är i min mening ett av de bättre tillskotten du kan inkludera för att förbättra din träningsprestation och därmed muskeltillväxt.

Livsmedel Som Innehåller L-Teanin

teanin fördelar nackdelar livsmedel mat

L-teanin är som sagt inte vanligt förekommande i diverse livsmedel, och finns inte i särskilt stora mängder i de som faktiskt innehåller det.

Har har du däremot några exempel på mat/livsmedel som innehåller L-teanin:

  • Grönt te
  • Svart te
  • Svamp

Sammanfattningsvis om L-Teanin

L-teanin är en icke-essentiell aminosyra som framför allt kan hittas i te eller som ett kosttillskott.

Dess primära användningsområde är för att uppnå en högre grad av avslappning, utan en lugnande effekt.

I samband med ett intag av koffein kan det dock leda till ytterligare givande och synergistiska effekter, vilket gör det till ett bra kosttillskott att inkludera innan träning för att prestera på topp.

Vad tycker du om L-Teanin? Har du någon insikt eller erfarenhet att dela med dig? Lämna en kommentar längre ner!

Johannes Källman

Hej, det är jag som är Johannes. Jag är författaren bakom Gymlivet där jag strävar efter att förse mina läsare med användbar information som inte är fullt av skitsnack.


Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Add Content Block

Prenumerera På Nyhetsbrevet & Få En Gratis Guide Till Hur Du Sätter Upp Ett Effektivt Kostupplägg