• Start
  • /
  • Blogg
  • /
  • Allt om L-Citrullin | Bästa Citrullinmalat 2022

Allt om L-Citrullin | Bästa Citrullinmalat 2022

Om du någonsin läst ingredienslistan till ett PWO, har du säkert kommit över ett ämne som heter citrullin,

Det är en aminosyra som upptäcktes redan 1930, och har sedan många år tillbaka använts på grund av dess prestationsförhöjande effekter vid träning.

Det är ett väldigt intressant ämne, där ny forskning fortsätter att påvisa dess intressanta effekter som inte bara är relaterat till träning.

I denna artikel kommer vi att gå igenom allt du behöver veta om det som ett kosttillskott, dosering, biverkningar och mycket mer.

Vad Är L-Citrullin

citrullin guide

L-citrullin är en icke-essentiell aminosyra som spelar en avgörande roll i många olika biologiska processer i kroppen.

Aminosyror är mindre moleklyer som tillsammans skapar protein - vilket är kroppens byggstenar.

Att L-citrullin är icke-essentiellt betyder att du inte behöver konsumera det genom din kost, eftersom människokroppen kan producera det på egen hand vid behov.

En av de viktigaste funktioner som L-citrullin medverkar i har att göra med ureacykeln. Detta är en viktig process som rensar ammoniak från kroppen, vilket är en biprodukt från din ämnesomsättning.

Ammoniak kan däremot vara skadligt då för stora mängder byggs upp i kroppen, vilket gör denna ureacykel så viktig. L-citrullin är en av tre aminosyror som tillsammans involveras  i denna process, där de andra två är L-arginin och L-ornitin.

Utöver dess involvering i ureacykeln, spelar L-citrullin även en viktig roll i ämnesomsättningen och regleringen av kväveoxid, vilket är en gas som kan vara fördelaktigt för kardiovaskulär hälsa och träningsprestation.

Citrullin kan hittas i vissa livsmedel men tyvärr bara i väldigt små mängder, vilket är varför det är så populärt som ett kosttillskott.

Vad Är Citrullin Malat?

Citrullin kan även bindas till malat, vilket är en form av organiskt salt eller syra.

Det är den formen av citrullin som ofta används i forskning, och det finns vissa spekulationer om att denna form av citrullin kan vara extra fördelaktig vid träning.

Det finns däremot inte tillräckligt med forskning som har jämfört de två olika formerna för att bevisa om det är någon påtaglig skillnad. På grund av detta kan vi endast anta att båda formerna fungerar.

Det är viktigt att komma ihåg att om du väljer att ta citrullinmalat behöver du ta 1.76 g för att motsvara en dos på 1 g av L-citrullin.

Fördelar Med L-Citrulline

L-citrullin är välstuderat och kan bidra med en rad olika fördelar relaterat till både hälsa och träningsprestation. Dessa fördelar inkluderar:

Bättre Blodcirkulation

Genom att förbättra blodcirkulation kan du tillåta mer syre och näringsämnen att flöda igenom kroppen.

Blodcirkulation är även en viktig markör för ett hälsosamt kardiovaskulärt system, vilket i sin tur kan påverka din träningsprestation.

Citrullin har observerats förbättra din blodcirkulation i jämförelse med ett placebo, då citrullin kommer att öka dina nivåer av kväveoxid i blodet.

Denna effekt är mild men forskning har bevisat att den är signifikant, och kan därmed vara fördelaktig för dig som vill förbättra din blodcirkulation.

Reducerat Blodtryck

Ytterligare en markör för kardiovaskulär hälsa är ett hälsosamt blodtryck, där citrullin har observerats sänka detta blodtryck.

Detta gör det till ett ytterst intressant verktyg för personer med hypertoni, eller vad som också kallas för högt blodtryck.

Ytterligare en aspekt som citrullin kan hjälpa med är impotens (ED), vilket kan vara vanligt hos individer med högt blodtryck.

Generellt sett kan ett tillskott av citrullin därmed ha en positiv påverkan på blodtryck och alla komplikationer som uppstår som en konsekvens av detta.

Förbättrad Träningsprestation

citrullin styrleträning

Citrullin har även observerats förbättra individers träningsprestation på ett flertal sätt.

Vissa studier har visat att det kan bidra till en ökad träningskapacitet, det vill säga den mängden träningsvolym en person klarar innan hen blir utmattade.

Det har även observerats förbättra prestation relaterat till både konditionsträning och styrketräning, såväl som vid aerobisk (låg intensitet) och anearob (hög intensitet) aktivitet.

Allt detta gör citrullin till ett bra val för alla individer som tränar konditionsträning eller styrketräning, trots intensitet.

Förbättrad Återhämtning

Träningsaktivitet skapar något som kallas för oxidativ stress i kroppen, vilket är helt naturligt. Om denna oxidativa stress inte hanteras av kroppen, kan det däremot orsaka cellskada i muskler och därmed förlänga återhämtningsprocessen.

Genom att minska överflödig oxidativ stress är citrullin därmed viktigt för att bibehålla ett hälsosamt immunsystem och främja återhämtning från fysisk träning.

Viss forskning har observerat att citrullin kan hjälpa instruera immunceller, vilket är involverade vid denna process av att hantera oxidativ stress efter träning.

Detta innebär i teorin att citrullin kan förbättra din möjlighet att återhämta dig efter ett träningspass.

Mindre Träningsvärk

Ytterligare en viktig aspekt i relation till träning är träningsvärk, eftersom det är svårt att träna med ömma muskler.

Citrullin kan hjälpa dig med detta genom att minska träningsvärk under 24 till 48 timmar efter träning, vilket innebär att det kan hjälpa dig återhämta dig snabbare efter ett tufft träningspass och göra dig redo för nästa.

De 5 Bästa Tillskotten Med L-Citrulin/Citrullin Malat

1. Core Citrulline

Pris:
149 kr


Mängd:

200 g


Pris/gram:

0.75 kr


Form:
Citrullinmalat


På förstaplats kommer Cores citrullinpulver som innehåller högkvalitativt innehåll av L-citrullin bundet till malat. Det kommer även till ett grymt bra pris på 75 öre per gram, vilket är svårslaget.

2. Bulk Citrullinmalat

Pris:
299 kr


Mängd:

500 g


Pris/gram:

0.6 kr


Form:
Citrullinmalat


Bulks citrullinmalat kommer på en andraplats som det mest budgetvänliga valet om du köper en större mängd. Vill du göra det ännu billigare i längden kan du även köpa 1 kilo citrullinmalat vilket gör att du kan sänka priset per gram ännu mer.

3. Star Nutrition Citrullin Malate

Pris:
199 kr


Mängd:

240 g


Pris/gram:

0.83 kr


Form:
Citrullinmalat


Star Nutrition Citrulline Malate hamnar på en tredjeplats som ett annat bra alternativ till kvalitativ citrullinpulver. Den enda nackdelen med detta alternativ är att det endast innehåller 98% citrullinmalat, men det kommer till ett rimligt pris.

4. Delta Nutrition Citrulline Malate

Pris:
209 kr


Mängd:

240 g


Pris/gram:

0.87 kr


Form:
Citrullinmalat


Delta Nutritions citrullinmalat i pulverform hamnar på en fjärdeplats som ett annat bra alternativ. Den innehåller 100% av citrullinmalat vilket gör det till ett bra val av högkvalitativt citrullintillskott.

5. Core Citrulline Caps

Pris:
149 kr


Mängd:

90 g


Pris/gram:

1.87 kr


Form:
Citrullinmalat


Core Citrullin Caps är för dig som föredrar tablett istället för citrullinpulver. Tyvärr kommer detta till ett betydligt dyrare pris på 1.87 kr per gram, samtidigt som du behöver ta hela fyra tabletter för att få i dig 3g, vilket innebär att du behöver konsumera 8 tabletter för att få i dig 6g.

Dosering av L-Citrullin & Citrullin Malat

Det finns som vi tidigare nämnde två typer av citrullintillskott: L-citrullin och Citrullinmalat.

Doseringen av dessa kommer att variera beroende på vilken form du tar, samt för vilket ändamål.

  • För att förbättra kardiovaskulär hälsa och minska impotens, bör du inta 1 gram av L-citrullin tre gånger om dagen, för en total dosering på 3 gram.
  • För att förbättra din träningsprestation bör du inta 6-8g av citrullinmalat eller 3-5g av L-citrullin.

L-Citrullin och Biverkningar

Sedan L-citrullin först upptäcktes 1930, har inga biverkningar rapporterats, även vid högre doser.

Med det sagt har vissa biverkningar setts då L-citrullin tas med andra läkemedel som innehåller kväveoxid. Om du därmed tar ett sådant läkemedel bör du först kolla med din läkare.

Livsmedel Med L-Citrullin

citrullin livsmedel

Citrullin kan hittas i vissa livsmedel, även fast det är i väldigt små mängder. Här är några av de främsta:

  • Vattenmelon
  • Pumpa
  • Gurka
  • Bittergurka

Sammanfattningsvis om L-Citrullin

Citrullin är ett kosttillskott som blir allt mer populärt, och för goda anledningar.

Ett flertal studier har observerat dess effekter på träningsprestation och kardiovaskulär hälsa, trots att inga biverkningar har rapporterats.

Även då dess effekt kanske inte är så stor som det kan framstå i en artikel som detta, är det fortfarande påtagligt, och kan i kombination med andra välstuderade kosttillskott bidra med en positiv påverkan på din hälsa och prestation.

Detta är såklart endast möjligt om du redan följer ett effektivt kostschema och träningsprogram - men det vet du förhoppningsvis redan.

Vad tycker du om ditt Citrullin? Har du någon insikt eller erfarenhet att dela med dig? Lämna en kommentar längre ner!

Johannes Källman

Hej, det är jag som är Johannes. Jag är författaren bakom Gymlivet där jag strävar efter att förse mina läsare med användbar information som inte är fullt av skitsnack.


Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Add Content Block

Prenumerera På Nyhetsbrevet & Få En Gratis Guide Till Hur Du Sätter Upp Ett Effektivt Kostupplägg